Silvia Vrinceanu Nichita

Liceenii vrânceni sunt chemați să facă revoluție în Consiliul Județean al Elevilor

„Dacă simți că săpunul și hârtia în băile școlare sunt o normalitate, că Statutul Elevului nu este de lecturat, ci de respectat, că elevul este într-adevăr beneficiarul principal al sistemului educațional și tocmai de aceea ar trebui să-i fie ascultate nevoile și dorințele, dacă vrei să lucrezi într-o echipă de adolescenți motivați să implementeze proiecte de tineret și că nu ești o prioritate pentru decidenții din județul Vrancea, dar vrei să schimbi asta, vino la Alegerile pentru Consiliul Județean al Elevilor Vrancea și candidează pe una dintre funcțiile vacante!” – așa sună mesajul prin care liceenii vrânceni sunt încurajați să se implice în alegerile pentru Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Vrancea, structură ce reprezintă interesele și apără drepturile elevilor în relația cu autoritățile și administrația școlară. Pentru cele zece poziții disponibile candidează peste 20 de tineri vrânceni, un număr recod pentru ultimii ani, după cum spune Marian Ignat, președintele în exercițiu al CJE Vrancea.

Trei cerințe pentru candidatul ideal

Luni, 12 noiembrie, este ziua în care rămân definitive candidaturile, iar candidații sunt invitați să își susțină discursurile pe baza cărora vor primi voturile colegilor. Alegerile au loc în aula Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Adunarea Generală fiind o bună ocazie pentru conducerea învățământului vrâncean de a afla ce părere au tinerii din “generația hashtag” despre sistemul de învățământ.

Elevii pot candida pentru una dintre funcțiile din Biroul Executiv, respectiv președinte, trei vicepreședinți și secretar, dar și pentru patru poziții de director de department, respectiv Comunicare şi relaţii publice, Învățământ profesional, tehnic și vocational, Învățământ gimnazial și teoretic și Departamentul de cultură, educație și programe școlare. De asemnenea, se va alege și Avocatul elevului. Pentru fiecare dintre aceste poziții sunt cel puțin doi candidați. Elevii trebuie să aibă acordul parental pentru a candida și să nu fie implicați în strucutri și organizații politice. “Credem că spiritul civic, dorința de lucru în echipă și schimbarea sau îmbunătățirea sistemului preuniversitar sunt cele trei lucruri pe care candidatul ideal ar trebui să le aibă”, spun cei de la CJE.

#amreușit

În ultimii ani, consiliile școlare au devenit mai vizibile iar elevii au reușit, e drept cu pași mici, să dea glas problemelor care îi privesc în relația cu școala și nu numai. De exemplu, CJE a avut o campanie prin care a chestionat autoritățile, repectiv Consiliul Județean Vrancea și Direcția pentru Tineret și Sport, cu privire la sumele de bani acordate programelor pentru tineret. Sumele sunt neglijabile așa că liceenii cer în scris autorităților să aloce mai mulți bani în bugetul pe anul viitor proiectelor de tineret. “Mesajul-concluzie pentru noi ca echipă în acest mandat ar fi: #amreușit. Am reușit să facem structura mai vizibilă, prin campania de schimbare a Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), ce a beneficiat de atenția presei și a elevilor deopotrivă, împreună cu alte inițiative ce țin de social media, cum ar fi actualizarea site-ului CJE Vrancea. Am reușit să fim mai aproape de elevi, prin echipa de voluntari pe care am reușit s-o implicăm în activitățile structurii elevilor și care astăzi sunt în poziția de candidați, prin cursurile de formare și vizitele în licee. Am reușit să fim mai conștienți de nevoile elevilor și de cum funcționează instituțiile statului, prin consultările și dezbaterile pe care le-am desfășurat, dar mai ales prin cererile trimise care ne-au arătat cât de superficial este tratat segmentul de tineret în județul nostru. Am reușit să fim relevanți și diferiți – prin strângerea a aproximativ 3.000 de semnături pentru schimbarea planurilor-cadru pentru învățământ, dar și prin implementarea unor inițiative noi, de care au nevoie elevii (precum Focșani Mixt Team Open – competiția de dezbateri academice, și proiecțiile de film documentar One World Romania la Școală), dar mai ales prin ambiția de a ne opune vehement în fața unor proiecte ce nu sunt relevante scopului nostru. Am experimentat mult și am reușit să aducem către structură un număr record de candidați și o perspectivă mult mai amplă pentru viitorul mandat, ceea ce ne validează efortul, realizările și mai ales provocările pentru dezvoltarea singurei structuri de reprezentare a elevilor vrânceni, Consiliului Județean al Elevilor Vrancea”, ne-a declarat președintele CJE, Marian Ignat. Liderii liceenilor spun că vor preda mandatul 2017-2018 cu convingerea că numai prin implicare de jos în sus pot schimba ceva. Ei speră ca noul consiliu să continue “deranjarea” autorităților cu întrebări despre proiectele de încurajare a implicării tinerilor în comunitate și le cer să militeze pentru obținerea unui spațiu în care să își desfășoare activitatea și să pună “țara la cale”, fapt pe care ei îl trec la categoria nerealizărilor din acest mandat. (Silvia Vrînceanu)
.

Biroul Executiv al CJE Vrancea în mandatul 2017-2018 a fost format din:
1. Ignat Marian – Colegiul Național ”Unirea” – președinte;
2. Păun Andreea – Colegiul Național „Al. I. Cuza” – vicepreședinte;
3. Moldoveanu Ioana –Colegiul National „Al. I. Cuza”– vicepreședinte;
4. Virgolici Miruna-Cristina – Colegiul National „Unirea” – secretar;
5. Soare Ioana – Colegiul Național „Unirea” – Departamentul de comunicare şi relaţii publice;
6. Stoica George-Cosmin – Liceul cu Program Sportiv – Departamentul pentru învățământ profesional, tehnic și vocațional;
7. Serban Iulia-Maria– Colegiul Național ”Al. I. Cuza” – Departamentul pentru învățământ gimnazial și teoretic;
8. Damian Ioana– Colegiul Tehnic „Ion Mincu” – Departamentul de cultură, activitati sportive și programe școlare;
9. Mocanu Emilian – Colegiul Național ”Unirea” – Departamentul de marketing


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Liceenii vrânceni sunt chemați să facă revoluție în Consiliul Județean al Elevilor

  1. Taxe MICI

    „STUDIUL” NU are nimic comun cu…initiativele astea ridicole, profesorii se comporta asa cum ii trateaza sistemul.
    – V-ati vazut si voi „importanti” ???? – aveti…. inititiva ? – mergeti din poarta’n in poarta, sfatuiti-va consatenii sa se lase de violuri si bautura + cele mai nastrusnice aiureli ce se petrec zilnic in moldova

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *