Romania Curată

Cerere SAR: Noul ministru al Educației și echipa să își publice tezele pe site-ul MEN

Societatea Academică din România (SAR) îi solicită noului ministru al Educației, Ligia Deca, publicarea voluntară a tezei sale de doctorat, ca și tezele tuturor secretarilor de stat, respectiv ale secretarului general din Ministerul Educației și ale tuturor celor care dețin funcții de conducere la nivelul instituțiilor aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației. Solicităm ca această măsură să fie implementată până la finalul lunii octombrie, fiind o măsură necesară pentru redresarea încrederii în sistemul de învățământ românesc.

Transparența și integritatea academică trebuie probate de la vârful Ministerului Educației, dacă într-adevăr se dorește o reformă profundă a sistemului de învățământ românesc. Și doamna ministru Deca, dar și președintele României, Klaus Iohannis, au reiterat nevoia ca reforma educațională să includă respectarea principiului toleranței zero față de plagiat.

Având în vedere aceste declarații, considerăm că nu există un moment mai prielnic pentru a trece de la declarații de bune intenții la exemplul personal. E momentul ca liderii sectorului educației să arate drumul celorlalți prin transparentizarea lucrărilor lor științifice care nu au caracter public. De la ministru la secretari de stat, de la directori și președinți de agenții la inspectori școlari generali, toți cei care dețin funcții de conducere în învățământ trebuie să își facă publice lucrările de doctorat, ca ci și celelalte lucrări cu caracter științific listate în biografii care nu pot fi găsite în spațiul public. Deși nu se află în subordinea Ministerului Educației, la fel ar trebui să procedeze și toți rectorii dacă sunt aliații reformei, și nu complicii unui sistem corupt.

În prezent, următorii secretari de stat din conducerea Ministerului Educației au obținut titlul de doctor:

Antoneta Bolchiș – Doctor în științele educației (UBB Cluj-Napoca);
Ionel Lixandru – Doctor în științele educației (Universitatea din București);
Gigel Paraschiv – Doctor în inginerie mecanică (Universitatea Politehnica din București)

Ne exprimăm speranța că putem trece în sfârșit de la vorbe la fapte și solicităm de asemenea o consultare separată, alături de partenerii noștri din societatea civilă privitoare la creșterea măsurilor privind integritatea academică și prevenirea conflictului de interese în noul pachet de legi al Educației, pentru ca acesta să își poată atinge întregul potențial.

Invităm societatea civilă și cetățenii să se alăture acestui demers.

Ligia Deca, noul ministru al Educației (sursa: captură de ecran/ Administrația Prezidențială)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Cerere SAR: Noul ministru al Educației și echipa să își publice tezele pe site-ul MEN

 1. Dumitru

  „Doctor in stiintele educatiei”? Care sunt stiintele astea? Reformarea pana la distrugere? Manipularea statisticilor? Deja in tarile dezvoltate majoritatea pedagogistilor sunt niste lepre dispuse sa distruga multe vieti pentru a-si face linii pe CV (uitati-va la povestea „metodei globale” de invatare a citirii din Franta, care a creat generatii intregi de dislexici inainte de a fi abandonata si inlocuita cu… vechea metoda silabica). Ce-au facut in Romania nici nu vreau sa imi inchipui…

  Reply
 2. ian

  pe undeva, SAR chiar are caderea sa ceara acest lucru – la cata incredere si-a pus in dra Deca in 2008 – cand, conform CV-ului sau European, proaspata absolventa de Nave prelua fraiele programului Coalitia pentru Universitati Curate pentru a nu se opri inainte de a pune pe roate Procesul Bologna (un fel de Europa Educata) in calitate de birocrat harsit (si cu Phdul de rigoare). dna Pippidi cred ca ar avea sa ne impartaseasca ceva in privinta asta, paoate si despre rezultatelke spectaculoase ale Procesului Bologna. Fara ironie, ar fi instructiv – macar asa, pe scurt, intre doua avioane.

  Reply
 3. tempor1k

  Publicarea tuturor tezelor, este ceva de minim bun simt!
  Astfel și societatea civilă își poate crea o imagine a încotro se îndreaptă educația căci, așa cum bine sunt constatate în diferitele opinii, există din păcate și derapaje de orientare chiar și din partea celor care se încadrează ca și conținut și valoare științifică pentru obținerea doctoratului dar care pot prezenta și denatura alte domenii esențiale conexe.

  Reply
 4. carcotasul

  Va faceti iluzii, fiindca nu va accepta niciunul dintre ei sa-si faca publica teza de doxtorat. As fi si eu interesat sa citesc aceste teze, ca sa-mi fac o prima imagine despre potentialul intelectual al acestor persoane; dar nu voi avea acest noroc. Cine crede ca titlul de PhD al acestor oameni va asigura succesul maretului program de educare a natiunii al lui KWI, acela se insala amarnic …in legatura cu o actiune de dramatica importanta pentru natiunea romana. Dar…sa avem putintica rabdare si sa asteptam – cat de mult ? – primele actiuni concrete si rezultatul lor in „implementarea” maretului program prezidential. Vom fi sigur dezamagiti daca actuala forma a noilor legi ale educatiei nu va fi retrasa pentru o profunda analiza din partea celor competenti si fara modificari de esenta. Oricum, nu este un semn dezamagitor, deocamdata, ca plagiatul – clar ca lumina zilei in lumina extraselor publicate de d-na Sercan – primului ministru (sic!) este scos din discutie…deocamdata, zic. Liberalii lui KWI nu rateaza nici-un prilej de a-si da cu stangu-n dreptu’ si insista, aiuritor, sa ne propuna acest personaj pt functia de presedinte al republicii (nu direct, doar prin ricoseu, deocamdata). Nu ma mir, avand in vedere cat de slab apetit a dovedit KWI in anii de studii universitare pentru studiu; a fugit de doctorat… ca sa faca bani si sa-si cumpere casE (nu doar una singura), iar asta spune multe. Iar explicatia sa ca si-a cumparat casele exclusiv din banii castigati prin meditatii este atat de ridicola, incat nu cred ca sunt multi care sa o creada (afara de proprii sai fani).
  Asadar, ce e de astepta de la oamenii presedintelui ???

  Reply
  • carcotasul

   in loc de „nu este un semn dezamagitor” se va citi „ESTE un semn dezamagitor”. Rog sa fiu iertat.

   Reply
  • carcotasul

   se vede clar, din titlu, ca teza d-nei Deca nu este in domeniul stiintelor educatiei, ci in stiinte politice, tratand problema procesului politic al internationalizarii educatiei de nivel superior. Am inteles bine…la prima vedere ? Urmeaza sa citesc mai cu de-amanuntul teza – „pediagonala” – ca sa inteleg mai bine. Deci, nu stiintele educatiei. O fi avand asta vreo importanta pt viitoarea activitate de imbunatatire revolutionara a invatamantului romanesc a doamnei ministru ? Vom vedea, in timp.

   Reply
 5. AlinaMP

  Nu ne agitam, e minunat ca Universitatea din Luxembourg are online tezele, inclusiv pe a dnei ministru Deca, dar vrem si de la restul echipei MEN, ca sa mai vorbim de restul echipei guvernamentale…acum ca presedintele a spus clar care e politica…

  Reply
  • Lucian Nicolescu

   Doamnă Pippidi,
   Președintele KWI a dat-o între timp la întors. Acum toleranța zero e valabilă doar pentru viitor.
   Încerc să vă rog să nu cedați demersului. Deși mă îndoiesc că președintele va fi ușor de înduplecat.
   Cu cele mai distinse sentimente,
   L. Nicolescu

   Reply
 6. Goagl

  @ andras Dureaza putin sa faci un link pe situl MEN, acolo trebuie sa fie, laolalta cu celelalte. Hai sa vedem cita lume publica transparent doctoratul ca Ligia D. Si, da, cit le ia celor de la MEN sa faca un link- test la test.

  Reply
 7. Virgil

  IN toate universitatiile din vest tezele de doctorat sunt publice . Totusi am o intrebare ce naibi e aia ” Doctor în științele educației”

  Reply
   • carcotasul

    si credeti ca exista multe „genii” care pot cuprinde, la nivel doctoral, atatea domenii ale cunoasterii stiintifice care, fiecare, este susceptibil de studii doctorale ? eu cred ca nu. este ca si cum si vb de o stiinta a revolutiei mondiale, cand revolutiile au un specific national – asta dovedeste istoria – in mod evident.ne-am pricopsit, ce sa spun, cu astfel de doctori „universali”, care stiu multe, probabil, dar nimic aprofundat !

    Reply
 8. BIBICU

  TREBUIE CAT MAI URGENT ANULATE INDEMNIZATIILE SAU SPORURILE DE DOCTORAT care in cele mai multe cazuri sunt cumparate…….

  Reply
  • carcotasul

   nu numai pt ca ar putea fi cumparate, ci mai ales pt ca nu are niciun sens sa acorzi sporuri la salarii pt un astfel de tiltu, sporuri permanente si…pe viata. Iar asta se intampla dupa ce le-ai acordat si burse pt a obtine acest titlu. este absurdul intruchipat !

   Reply
 9. D.

  In 2020, the media would perhaps have applauded 40-year-old Deca’s appointment — but not now.

  After seven years of undergraduate and graduate studies in the fields of navigation and port management (2001-2008), in 2008 she engaged in a career within the European bureaucracy as a representative of the students in the Bologna Process. Navigating and climbing up through the European bodies, she worked at the same time from 2012 to 2016 on her PhD thesis on the topic of the internationalisation of education in Romania and Portugal.

  The Romanian Academic Society (SAR) NGO, which actually gave Deca an impetus at the beginning of her career in 2008, required Deca to publish her PhD thesis on the ministry’s website — which she will probably do, in order to demonstrate academic integrity. This would have been enough two years ago, but now is not: journalists have learned how to read between the lines of a European CV and civic society’s expectations for the status of a minister of education just leapt up the moment Cimpeanu resigned.

  “Can someone who has not taught at least one hour in a classroom be a minister of education? How does a ship engineer can handle the education ministry?” a columnist in Ziarul Financiar wrote.

  Moreover, the paper concluded a couple of days earlier that the Educated Romania strategy is criticised “by everyone who knows what education is all about, from university professors to elementary school teachers”.

  https://www.bne.eu/romanian-president-tries-to-save-flagship-education-strategy-after-plagiarism-scandal-258319/

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *