Alex Costache

Dosarele care îl pândesc pe noul şef al PSD, Liviu Dragnea. De ce numele Alinei Bica îi provoacă fiori

Este arhicunoscut că noul preşedinte din Kiseleff este condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. În această toamnă, completul de 5 judecători al ICCJ, condus de şefa instituţiei, Livia Doina Stanciu, a început judecarea apelului în dosar.

În motivele de apel, DNA a criticat „greşita individualizare a pedepsei aplicată inculpatului Dragnea Liviu, cuantumul simbolic de 1 an închisoare şi modalitatea de executare cu suspendare, fiind incompatibile cu gravitatea infracţiunii de folosire a influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea cvorumului la referendum„. În consecintă, DNA a cerut „aplicarea unei pedepse în cuantum concordant gravităţii faptelor„.

Dragnea a fost trimis în judecată în acest caz de fostul procuror DNA Lucian Papici în septembrie 2013. Blestemele sau rugăciunile lui Dragnea de acum 2 ani de la Sfânta Parascheva au avut efect:

M-am rugat pentru cei care au gândit rău cu dosarul ăla şi cu ce au gândit să facă. M-am rugat pentru toţi cei care au avut duşmănie în suflet şi au gândit rău”, a declarat atunci Liviu Dragnea la căpătâiul Sfintelor moaşte.
Doi ani mai târziu, procurorul de caz Lucian Papici a părăsit DNA şi riscă să fie anchetat penal în două dosare, unul dintre ele chiar la DNA. Detalii aici:

Dosarul uitat al lui Dragnea. Mai puţin cunoscută este însă o altă informaţie, deşi publică. În ordonanţa de disjungere din 8 decembrie 2014 a procurorilor DNA George Popovici şi Dănuţ Volintiru (şefii Secţiei I din DNA) din dosarul ANRP 1 (Autoritatea naţională de restituire a proprietăţilor) apare şi numele noului şef al PSD:

În baza aceluiaş proces verbal de sesizare din oficiu (formulare tip pentru sesizările venite de la SRI -n.r.), din data de 15.10.2014, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, s-a reţinut în fapt că, în contextul în care inculpatul Ioan Niculae era cercetat într-un dosar al DIICOT, inculpatul a apelat în cursul anului 2013, prin intermediul vicepremierului Dragnea Nicolae Liviu la Bica Alina Mihaela, procuror şef DIICOT pentru soluţionarea favorabilă a dosarului sau pentru tergiversarea soluţionării până la intervenirea prescripţiei.
Bica Alina Mihaela în scopul tergiversării soluţionării dosarului penal care îl viza pe inculpatul Ioan Niculae a intervenit la procurorul de caz care avea în instrumentare dosarul pentru ca acesta să stopeze investigaţiile pe care le derula prin care a solicitat date privind utilizatorul unui anumit număr telefonic pe care îl folosea Dragnea Nicolae Liviu.

În schimbul acestui folos, inculpatul Ioan Niculae a oferit inculpatei Bica Alina Mihaela suma de 3,5 milioane de euro şi promisiunea celor doi de sprijinire pentru promovarea acesteia în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Prin ordonanţa din 15.10.2014 – dosar 446/P/2013 s-a dispus în această cauză începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (…), dare de mită (…), favorizarea făptuitorului (…) şi spălare de bani (…).

Cazul pentru care ar fi intervenit fosta şefa a DIICOT Alina Bica, la rugămintea lui Liviu Dragnea, este dosarul Romgaz aflat în lucru chiar la DIICOT încă din 2012, la procurorul George Şpaiuc de la Secţia de combatere a criminalităţii economico-financiare în care patronul InterAgro, Ioan Nicuale, este acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.

În esenţă, cel mai bogat român este acuzat că i-a determinat pe foştii ministri ai Economiei, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, să îi dea gaze ieftine din producţia internă în detrimentul populaţiei care primea gaze mai scumpe importate din Rusia. Videanu este şi el acuzat în acest dosar, în schimb, Varujan Vosganian, nu.

Parlamentul a respins de 2 ori cererea DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul lui. Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu se vor lăsa păgubaşi şi vor cere şi a 3-a oară avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Vosganian întrucât au elemente noi şi situaţia este inacceptabilă. În vreme ce Videanu ar fi apelat totuşi la o Hotărâre de Guvern ca să îi dea gaze ieftine lui Niculae, Vosganian ar fi semnat de-a dreptul ordine de ministru, deci ar fi şi mai vulnerabil.

Ioan Niculae este aflat acum în detenţie fiind condamnat în dosarul DNA privind finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009, alături de fostul baron PSD din Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.
Dosarul Romgaz a debutat în ianuarie 2012 cu acuzaţii de subminare a economiei naţionale. Vezi detalii aici:

Infracţiunea de subminare a economiei naţionale a fost transformată în abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave o dată cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale în februarie 2014. În acest caz s-au făcut deja 3 expertize financiar-contabile. Prejudiciul estimat a scăzut de la 126 de milioane de dolari la 62 de milioane de euro.

Tocmai acest mega-dosar cu prejudiciu uriaş şi 40 de inculpaţi ar fi fost ţinta muşamalizării de către trioul Niculae-Dragnea-Bica. Preţul: 3,5 milioane de euro din partea lui Niculae către fosta şefă a DIICOT, Alina Bica şi promisiunea că va fi susţinuă la şefia Parchetului General de către magnat şi fostul vicepremier.

Ce s-a întamplat cu dosarul lui Dragnea de la DNA. Potrivit unui răspuns al Direcţiei Naţionale Anticoupţie, la solicitarea României Curate, “aspectele la care dvs. faceţi referire în solicitare (legate de Liviu Dragnea şi detaliate în ordonanţa din dosarul ANRP 1 de care am vorbit mai sus – n.r.) fac obiectul unei cauze penale aflate în lucru. Persoana menţionată de dvs. nu are calitate de suspect sau inculpat în alte cauze decât cele deja mediatizate”, a precizat DNA în răspunsul adresat jurnalistului RC.

Ce riscă Dragnea. Potrivit specialiştilor în drept consultaţi de România Curată, suntem în faţa unui “dosar greu” care ar putea dinamita şefia PSD. Mai multe variabile sunt în joc, printre care posibilitatea ca miliardarul Ioan Nicuale sau fosta şefă a DIICOT Alina Bica, ambii aflaţi după gratii, să deschidă gura şi să colaboreze cu procurorii ca să îşi uşureze situaţia juridica în dosarele penale cu care se confruntă.

Liderul PSD ar mai avea încă un dosar la DNA. Potrivit unor surse judiciare, în momentul în care a plecat din DNA, procurorul Lucian Papici avea în lucru un alt dosar penal aflat în stadiu incipient privindu-l pe Liviu Dragnea. Este vorba de un alt dosar privind presupuse fraude electorale.

Dosarul Bombonicăi. Fosta soţie a lui Liviu Dragnea a fost investigată pentru evaziune fiscală într-un dosar al Parchetului general condus de Tiberiu Niţu. Dosarul a fost deschis la sesizarea ANAF. Fiscul a reclamat că firma Hotel Turris SA, care operează hotelul cu acelaşi nume din Turnu Măgurele, nu ar fi plătit taxe către bugetul de stat, datoriile ridicându-se la peste 31 milioane de lei, adică 7,5 milioane de euro. Inspectorii fiscali ar fi găsit şi alte probleme. Printr-o decizie din 2009 a AGA a Hotelului Turris, clădirea hotelului şi terenul aferent ar fi fost transferate către Bombonica Dragnea, acţionarul majoritar al firmei, pentru 200 de mii de lei, deşi valoarea reală a imobilelor ar fi fost de 110 milioane de lei.

În martie anul trecut, Bombonica Dragnea a primit însă decizie de clasare. Soluţia este totuşi greu de contestat în condiţiile în care a fost emisă de Daniela Matei, sora judecătorului Ionuţ Matei, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Matei este judecătorul care l-a trimis pe fostul premier Adrian Năstase în spatele gratiilor (potrivit unor surse bine informate, magistratul Ionuţ Matei este considerat autorul moral al condamnării lui Năstase, deşi în completuri erau mai mulţi judecători) şi este văzut un magistrat foarte bun şi integru.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Dosarele care îl pândesc pe noul şef al PSD, Liviu Dragnea. De ce numele Alinei Bica îi provoacă fiori

  1. Ipsilanti

    La racoare cu ei numai asa merita pentru faptele comise si nu au ce cauta in fruntea unui partid asemena oameni care sunt certati cu legea.Va pleca si acesta din partid pana la urma cu coada intre picioare ca si un caine jigarit.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *