Când la locul unei luări de ostatici e chemat un negociator profesionist, acesta primește un mandat de la șefii lui. I se spune ce poate da și ce nu poate da teroriștilor care au ostaticii. Le dăm un avion, dacă cer, și drept de plecare într-o terță țară? Le dăm bani? Sau le dăm doar promisiunea că nu îi vor împușca trupele anti-tero dacă nu rănesc pe nimeni, ies afară cu mâinile sus și acceptă să fie deferiți justiției, care îi va trata echitabil? Nici un negociator nu e trimis să spună că nu are nimic de dat și să amenințe numai. Asta poate să o facă și șeful anti-tero cu un megafon. Negocierea e o profesie, și printre cele mai prețuite.
De când a început invazia rusească din Ucraina, și mai precis de când am scris textul ”Nu-i credem pe ruși nici când spun adevărul” fac eforturi să pricep, ca omul cu doctorat în psihologie, dacă noi avem ceva de negociat sau nu. Inițial a părut că nu: pentru că războiul a rezultat în urma eșecului unor negocieri pe baza acordului de la Minsk. Puterile europene erau dispuse să îi lase lui Putin Crimeea și să accepte federalizarea Donbas în schimbul acceptării de către Putin a Ucrainei în sfera de influență vestică, dar opinia publică ucraineană, Zelenski și SUA nu au vrut. Și așa teroristul a trecut la fapte, și tot omoară ostatici. E adevărat, eroicii ucraineni masacrează și ei din teroriști, ba chiar și din propagandiști, deci nu e unilateral, dar fapt e că avem război pentru că negocierile au eșuat, nimeni nu a fost dispus să dea nimic, iar de atunci zonele de negociere se tot restrâng.
Acum domnește ideea că Europa și Rusia se vor separa pentru totdeauna, noi vom continua să ne cumpărăm energie mai scumpă din alte țări, la fel de puțin democratice, dar ceva mai puțin periculoase pentru noi (Arabia Saudită, Azerbaidjan, Qatar, UAE), deși unele au cotizat la terorismul islamic din greu. Iar rușii vor continua să se lipsească de șampanie la caviar și de semiconductori.
Lumea țipă la Raiffeisen să plece de acolo, uitând câți ani a durat să fie deschise piețele din Rusia băncilor occidentale, și cum au fost firmele împinse de politicieni să meargă acolo inițial, așa cum azi politicienii le împing în India (care alunecă rapid pe panta autoritarismului) și până de curând au fost împinse în China. Noi am vrut acces pe aceste piețe incerte, că firmele au estimări de risc și se gândesc înainte să se bage. Politicienii și-au zis că o să îi transformăm noi economic pe ruși și chinezi – și cu profit pentru noi – nu că o să corupă ei firmele noastre, cum de fapt s-a întâmplat.
Ca atare, mesajul transmis Chinei de negociatorii noștri europeni, să trateze mai bine firmele noastre europene și să facă bine să nu ajute Rusia în vreme ce acordul de liber schimb e declarat mort e aiuritor. E ca și cum îi spun eu vecinului care îmi aruncă gunoi peste gard fiindcă nu are tomberon, să și-l ia și să îl ducă și pe al meu la reciclare. De ce ar face el așa ceva, când e cine este? Doar dacă am mușchi mult mai mari ca el și se teme că îi sparg mașina, casa, că îi presar gunoiul pe verandă etc. De ce s-au dus Macron și Ursula von der Leyen în China, ca să facă de acolo declarații cu ce le-au spus ei la chinezi, pe care le puteau face de acasă? Macron a recunoscut deja că dialogul e angajat, dar s-au făcut zero pași înainte. Numai pe canalele oficioase franceze și europene – France 24, Euronews – vizita a fost proclamată deja un succes. Dar chinezii nu au fost intimidați, au fost iritați, dimpotrivă, cum ar fi oricine de un negociator care nu are nimic de oferit, doar de amenințat. Că veni vorba, cine a scris discursul Ursulei von der Leyen de la EPC despre China ar putea lucra în serviciile noastre sau alte zone militare (au oameni și la Comisie, și în think-tank-uri), că prea nu știe nimic despre China. Asemenea lucruri nu se spun în ajunul unei vizite – o premieră diplomatică, golești vizita de orice conținut și nu se spun, în general. Nu verși peste China un narativ anti-Rusia și anti-China standard, la nivelul cu care te lupți pe Facebook cu trolii. La ce ajută, mai ales în ajunul unei vizite?
În finalul cărții lor cu multe premii, The Light that Failed (apărută în 2019, tradusă în română), Ivan Krastev și Stephen Holmes consideră China drept principalul câștigător al păcii de după războiul rece. China nu s-a prefăcut – ca Rusia – că imită instituțiile occidentale, a învățat selectiv, a infiltrat și a prosperat. Occidentul, mai ales SUA, e plin de studenți chinezi care învață științe și inginerie și afaceri. Și se duc înapoi acasă ca să contribuie la competitivitatea Chinei. Speranța din best- sellerul lui Acemoglu și Robinson De ce eșuează națiunile, că foarte curând creșterea economică a Chinei va dispărea din cauza dictaturii, s-a dovedit a fi o iluzie. Cum arată Yuen Yuen Ang, China a eliminat drastic corupția dăunătoare, adică furtul din avutul public, dar o tolerează pe cealaltă, corupția din comisioane, considerată un stimulent pentru creșterea economică, ba chiar are comisioane oficiale, ca bonusuri, pentru performanță, concepută ca investiții. Alte țări o iau de model din ce în ce mai mult, și e din ce în ce mai greu să convingem lumea că un partid monopolist e incompatibil cu capitalismul. Mai ales, nu avem o viziune alternativă a Chinei, cum nu avem nici la Rusia. Doar teama că din căderea regimurilor politice autoritare ar rezulta și mai multă dezordine, și mai multă anarhie și pericol. Ne separăm economia de cea a Rusiei cu mari costuri pentru toată lumea, am putea concepe să o facem și cu China, care a avertizat-o pe dna von der Leyen să nu transforme competiția economică în una politică ?
Să se fi dus ai noștri în China să compenseze pentru vizita neoficială a președintei din Taiwan în SUA? Ar fi unica explicație rațională, altfel ca negociatori nu au avut nimic de dat și deci nimic de luat. Nici bune sentimente nu par să fi creat – nici măcar nu i-au ținut ocupați pe chinezi, care tot au găsit ocazia să își mai miște navele prin jurul Taiwanului.
Nu are sens să reiau discuția, China, ca și Rusia, Iranul, Turcia, țările din Golf, India etc. au interese comune în materie de noua ordine globală. Conducătorii de acolo nu mai acceptă ca Occidentul să le spună ce e bine la ei acasă – promovarea democrației e considerată o formă de agresiune. Și, ca atare, pot să nu iubească Rusia, dar nu pot lăsa Occidentul să câștige complet contra ei – nu că așa ceva ar fi posibil, de altfel. Pentru că se tem că după aceea le vine lor rândul. Pe măsură ce noi ajutăm Ucraina mai mult, vor ajuta și ei Rusia mai mult: de asta chinezii avertizează că politica occidentală față de Ucraina forțează lumea în blocuri, ceea ce e foarte periculos pentru pacea globală, iar noi nu avem cum să câștigăm sută la sută, fiecare succes aduce o contrareacție.
Avem nevoie de o ordine globală nouă, de acord, că prea a profitat China de cea veche. Dar prelungirea conflictului nu e calea să o obținem, nu facem decât să întărim tabăra contra noastră. Ce suntem dispuși să dăm Rusiei, în schimbul securității Ucrainei și a Estului Europei? S-au convins că nu pot cuceri Ucraina, deci prețul a mai scăzut. E sigur că îl putem scădea mai mult, și că merită costul în vieți? Ce putem da Chinei, ca să o separăm de Rusia, altceva decât amenințări? Dacă răspunsul la ambele e nimic, îi vrem morți și asta e tot, ne pregătim de un război pe care nu îl putem câștiga. Napoleon a spus odată să lăsăm China să doarmă, că dacă se trezește va zgudui toată lumea. Iar noi o scuturăm o dată pe săptămână de parcă ar fi vecinul care aruncă gunoi peste gard.
Excelent momentul de a reciti acel articol si comentariile. Am numarat cu placere de cate ori ati scris “Finlanda”, ca la Suedia nici dvs nu va gandeati atunci.
Ofensiva de iarna este evident incheiata prin impotmolire si sigur o sa vedem a doua contraofensiva, asa ca niciun “pesimist” nu mai scrie azi cum nu vor muri americanii pentru noi si nu vor ajunge tancurile din Turcia, sa intampine, de acum ce? T34-urile? Sunt suficiente dronele, iata raspunsul la ingrijorarile de acum un an si ceva.
@Marian. Ne bucuram azi ca Finlanda e in NATO, s-au speriat, saracii, dar asta inseamna ca nu mai exista o optiune de state neutre pe frontiera, inseamna ca cele doua blocuri dusmane se invecineaza direct. O fi asa bine asta? Recititi 1984 a lui Orwell.
Eu ii consider mai saraci si de compatimit pe cei care sunt obligati sa traiasca in dictatura si mai afla cate ceva despre cum e in democratie (“tinerii nostri”despre care vorbeste Putin ca nu li se poate permite stilul de viata occidental) decat pe cei care nu suporta democratia (diversitatea, sa spunem) si traiesc in democratie.
Rusoaica lui Gib Mihaescu este de asemenea o carte de recitit. Si mai dezamagitor, istoria ne arata ca razboaiele se poarta si intre dictaturi.
Dar nu au fost neutre tarile dintre Rusia si Occident in istorie si tot au fost impartite de puterile din jur? Been there, done that! Si nu a mers. Polonia a fost impartita de cateva ori chiar. A acceptat Rusia neutralitatea Finlandei si a tarilor baltice. A acceptat Rusia buffers intre ea si Imperiile Persan, Otoman, German, Austriac sau China? Rusia e omul bolnav al Euro-Asiei si pierde influienta peste tot. In Asia Centrala se baga China, in Caucaz Turcia si Iran, iar in Europa UE.
https://aircosmosinternational.com/article/airbus-final-assembly-line-in-china-delivers-its-first-a321neo-3742
Ofertele Europei sunt din categoria Airbus-ului – ca de aia sunt masinile lor asa de scumpe in lumea larga, sa aiba de unde deschida punga de secrete pentru chinezi. Pana de curand China isi dezvolta industria nucleara cu sprijinul Frantei iar trenurile de de mare viteza cu licente de la Siemens. Lumea nu sta pe loc, tehnologii noi cu mare potential se coc in Europa in fiecare zi. Discutia nu e care sistem politic produce mai multi bani sau mai multe arme, ci unde se dezvolta mai multe patente…. sau poate aveti impresia ca Taiwanul tine armata Chinei la granita cu armamentul depasit primit de la americani :P
In secolul asta negocierile strategice nu se mai fac cu psihologie si manipulari primitive, ci cu analize cost-beneficiu, cu scenarii de risc si simulari pe computer. Marile intelegeri intre actorii globali nu pot fi “compromisuri” sub impulsul momentului caci nu ar fi durabile, ca in Ucraina, ci “trade-offs” calculate intr-un joc care depaseste cu mult prin complexitate nivelul forumurilor si marilor specialisti de pe internet.
cred ca sunteti foarte optimista in privinta Ucrainei. Putin n’o sa declare niciodata ca vrea sa distruga Ucraina, nu s’o ocupe. Prea ar suna a genocid.
In plus, prea mult la % din rusi au rude dincolo. Le’a luat juma’ de an sa inceapa o campanie de atacuri aeriene pe care orice om normal ar fi facut’o inainte de invazie… Si aia dupa ce au fost suficiente atacuri incat sa o poata justifica in fata publicului intern. Nu poti sa declari ca politica oficiala masacrarea rudele propriilor cetateni. In orice caz, nu cu glas tare. Fie si’ntr’o “dictatura”.
teama mi’e ca pretul nici n’a scazut, nici ca rusii au vreo intentie sa negocieze Ucraina. Nici vreo intentie sa incheie razboiul. Trebuie doar sa stea acolo si sa continue sa omoare pana Ucraina ramane depopulata sau aia inteleg mersul lucrurilor. E “attrition war”; rusii si’au dat cu brio masterul si vreo 3 doctorate in asta.
Nu s’a schimbat nimic de acu’ 15 ani. Aia nu’i negociabila pt. ei; si nici n’are cum sa fie. Doar ca Putin e suficient de politician cat sa stie unde e linia la ceea ce poate declara.
la fel – n’avem ce da Chinei s’o separam de Rusia. Ce am putea da? Aia e o alianta naturala si logica pt. ambele parti. N’o sa dea nici unu’ ditaimai curcanu’ din mana pe o cioara de pe gard…
noua ordine mondiala e f. simpla – “lumea civilizata” vs restul. Restul evident castiga la mile distanta. Desi probabil e un overkill din partea lor. Tot ce trebuie restul sa faca e sa astepte maxim 2 generatii. Nihilismul “lumii civilizate” va face treaba singur; ca in urss.
Și eu credeam că pacea va fi negociată cu un culoar de acces al rușilor la Marea Neagră prin Crimeea. Nu cred însă că Rusia se mulțumește cu atât. Nimeni nu i-a atacat când au luat Crimeea, însă au vrut mai mult. Rusul dă cu pantoful în masă.
Nu știm ce vor de fapt rușii. Pe baza capitalismului de extracție aș bănui că vor să aibă putere mai mare de negociere la exporturile de hidrocarburi. Se combină apoi cu spălare pe creier KGB și răzbunarea că au reușit în ’89 să îi spargă bucăți, nu știm nici acum cum. Poate trebuie să treacă generația războiului rece ca să meargă pe colaborare economică.
Era o teorie că China va dori la un moment dat să muște din Rusia, însă nu văd cum ar face asta fără să pornească WW3.
Să fie pace între oameni!
Apelul dumneavoastră pentru negocieri îmi semnalează că Rusia stă să cadă și că este disperată să oprească luptele și să rămână cu câte ceva din ceea ce a furat.
Transmiteți, vă rog, la Moscova că treaba este groasă rău, iar funia se va strânge și mai mult la par.
Căderea frontului in Ucraina va duce la panică între trupele rusești, care vor trece la execuții sumare a propriilor comandanți, iar tensiunile acumulate timp de două decenii în rândul populației ruse va erupe într-un val de violență în marile orașe ruse.
Si in ce consta ordine globală nouă in viziunea NOASTRA?
Avem o astfel de VIZIUNE, macar?
Si in ce ar consta ordine globală nouă din perspectiva Chinei si aliatilor ei?
Si noi ce sa le facem ostaticilor care au hotarat sa lupte cu teroristii care au intrat cu tancul intre ei ca sa-i ucida pe toti, din iubire desigur? Cum sa negociem noi pentru ei, in locul lor, cand ei nu mai vor asta si au hotarat sa lupte ca vietnamezii si ca polonezii?
In mod clar NOI nu mai putem in atare situatie decat sa INLESNIM eventualele negocieri viitoare
intreprinzand actiuni cat mai coordonate in urmarirea acestui scop.
Cum ar suna acum un ACORD nou cu China, dupa ce presedintele ei tocmai ce la vizitat pe lepros?
(cu siguranta ca i s-au facut promisiuni, daca nu doar a fost tatonat terenul iar china avertizata cat se poate de oficial in privinta consecintelor viitoare)
Ce suntem dispusi sa dam Chinei?
Suntem dispusi sa o lasam in viata.
Tot ce au de facut americanii este sa deplaseze un grup de lupta aeronaval in Stramtoarea Malacca. Care sa interzica accesul tuturor petrolierelor care merg spre China. Sa le spunem sanctiuni pe hidrocarburi, pentru ca prietenii chinezi polueaza prea mult.
Dupa care ne cumparam pop-corn si ne uitam cum China moare. Pentru ca (asa cum stie orice copil) China este DEPENDENTA DPDV alimentar si energetic. Dependenta in sensul in care fara import de mancare si energie China revine la o economie primitiva si, mai important, la o populatie mult mai mica si sustenabila.
Cand chinezii vor incepe inevitabil sa moara de foame (agricultura moderna se face cu petrol, in cazul in care are cineva nelamuriri) seful la chinezi va veni cu caciula in mana ca sa implore sa fie lasati sa cumpere din nou petrol.
Asta oferim noi Chinei: siguranta ca marea tara comunista va continua sa existe la adapostul ordinii globale americane. Se pare ca poporul mare, galben si intelept a uitat ca sute de ani a fost invadat si cucerit din toate partile. Ar cam fi timpul sa li se aduca aminte ca sunt de departe cea mai vulnerabila natie din lume.
Daca vor , maine, americanii pot recunoaste Taiwanul. Pot spune deschis ca acesta este guvernul legitim al Chinei si ca acesta este alternativa la guvernul comunist din Beijing. Si ca ar cam fi timpul ca si poporul chinez sa isi aleaga conducatorii.
Vestul, colectiv, are mult mai multe carti de jucat decat China. Doar ca suntem condusi de figuri mediocre, presedintele Romaniei si cancelarul Germaniei sunt figuri care ilustreaza foarte bine aceasta idee.
Nu-i asa simplu, orice grup aeronaval poate fi scufundat cu rachete hipersonice in ziua de azi si n-am nici o indoiala ca chinezii in colaborare cu rusii o vor face daca e nevoie. Si cum in US din ce in ce mai multe magazine arata ca alimentarile din Romania in 1989, nu e zi sa nu auzi de noi concedieri, banci falimentare, impuscaturi pe strada, daca se mai si dubleaza preturile la bunurile de larg consum din China apoi Trump se va realege si din puscarie fiind ca aici constitutia nu-i interzice sa candideze…
Vesticii au considerat ca fac un favor Chinei ca-i permit acesteia sa se dezvolte economic si ca este datoria chinezilor sa produca ieftin .
Acum China se dezvolta masiv, extrem de rapid UE incepe sa devina nesemnificativa si are pretentii de mare putere :si anume zone de influenta .
Toate pretentiile partilor SUA, China, Rusia , NATO se pot rezolva doar prin conflict armat, cine este mai bun si puternic sa castige. Oare este in pregatire un razboi mai extins ?
De fapt si al doilea razboi mondial a inceput foarte greu sept 1939- dec 1941
Să acuzi China că a profitat de actuala ordine mondială înseamnă să acuzi America pentru că a creat-o. Foarte tare. Nu m-aș fi gândit.
Stiuta este zicerea ce ne spune cum politica este despre a lua si despre a da . Din cite vedem ,atunci cind observam zimbetului lui XI (cit de rar ) aparut de niciunde, atunci cind Macron a vizitat China , putem intelege si ce se intimpla .Oferta facuta de UE si Statelor Unite, atunci cind a fost nevoie de apararea Ucrainei ce a continut printre multe altele si cumparara gazului lichefiat si pe cea a armamentului dovedit performant in lupta si Chinei ce contine neimplicarea Europeana in conflictul cu Taiwanul , ne face a intelege cine conduce de facto intreg jocul .Toti cei implicati joaca ,ca un facut ,de partea UE .Rusia ofera , prin declansarea invaziei ,Germaniei posibilitatea de a se inarma , ofera UE si NATO integrarea unor noi membri , ofera fortelor militare din UE cresterea capacitatilor de lupta .SUA ofera UE gazul necesar in contrapartida cu inarmarea Ucrainei iar China ofera contracte peste contracte firmelor europene si neimplicarea ei in razboiul din Ucraina .UE se federalizeaza , deciziile se muta la NATOul European si la Bruxelles , distrugerea intregii tehnologii foste sovietice aflata in estul Europei devine realitatea o data cu cresterea capacitatilor militare europene , totul pare a fi facut doar in avantajul UE.
Dar de ce trebuie sa dam noi ceva Rusiei sau Chinei. Istoria ne invata ca cel putin Rusiei de cate ori i-am cedat ceva ea a vrut mai mult…Sa-i sprijinim pe ucraineni si sa-i lasam sa decida ei singuri daca vor ceda ceva salbaticilor sau nu. La cate jertfe au facut in razboiul asta, nimeni nu are autoritatea morala sa le spuna ce sacrificii trebuie sa faca
Ucraina nu mai poate fi tutelata azi ca atunci cand a semnat Tratatele alea.
REALITATE inteleasa de toata lumea politica occidentala, dupa INVAZIA rusa.
De ce se fac unii ca nu inteleg, de ce unii sunt complet defazati si intele totul pe dos…???
Poate deoarece au un oarecare interes, insa ei nu sunt reprezentativi dpv politic in statele lor.
Problema e că China, mai devreme sau mai târziu, va dori să-și ia singură orice vrea. Nu-și permite să pornească război pentru că nu are experiența inter-arme și nici experiență de război (deocamdată). Are țări din Africa și are tehnologie. De unde are tehnologie? De la aceeași care i-au înarmat pe mujahedini (actualmente talibani) și și-au delocalizat fabricile în China pentru optimizarea profiturilor. Pentru că ținta era asta: profitul, nu siguranța lumii, în caz că ați uitat.
Dacă ne aducem aminte că pe la finele anilor 1930 Hitler spunea despre germani “Mai pot să-i hrănesc cam doi ani.” Dacă și Xi va constata la un moment dat că i-a cam rămas mică China sau Asia, … Deși, se pare, șoimii războiului de la Washington au luat decizia în privința Chinei: prea mare ca s-o mai lăsăm să crească! Și când îți spune cineva că ești Axa Răului și n-ai citit bine Sun Tzu și Cele treizecișișase stratageme, e rău. Problema noastră, a europenilor, e că Xi & comp. s-ar putea să și le fi însușit foarte bine! Cu capitalismul mort în casă, cu evoluție demografică vai și-amar, cu chinezul la ușă și supermarket-urile goale, ne-dreptăm spre vârsta de aur a omenirii: 500.000 locuitori.
De ce se intorc chinezii in China dupa ce-si fac studiile si capata o oarecare experienta prin Occident?
Deoarece sunt de alta rasa decat majoritatea celor care traiesc in Occident!
Doar rusii ca Putin, din ce in ce mai putini in Rusia, s-ar intoarce in Rusia din Occidentul decadent.
Rezulta ca Rusia a sa INFLOREASCA ofilindu-se linga China.
Vremurile in care fii celor avuti faceau studii prin Occident si se intorceau in tzara ca sa faca ceva au trecut de multisor.
Sa le dam ceva? Ce idee stupida. Eram intr-un raport economic si politic complet dezechilibrat, Occidentul finantand regimuri autoritare care nu se multumesc sa se dezvolte economic, ci folosesc aceasta dezvoltare economica pentru a-si asigura “mandatul cerului” in intern si pentru a promova autoritarismul pe plan international (e scris si in doctrinele lor militare). Iar pe occidentali chestia asta i-a costat o dezindustrializare aproape totala, si pierderea de incredere a populatiei in modelul occidental. Situatia actuala imi pare mai echilibrata. E evident ca nu le convine regimurilor autoritare, insa asta nu inseamna ca nu e solutia buna. Peste asta se grefeaza insa o alta problema: SUA poarta un razboi economic si impotriva UE. Deci UE ar trebui sa isi vada de interesele ei. Insa e greu, atata timp cat americanii pot realiza actiuni militare in spatiul european (ma gandesc la Nord Stream) iar nemtii fac pe ei de frica, insa sunt suficient de idioti si aroganti incat sa nu vrea sa faca o aparare comuna sub egida Frantei (singura tara UE cu o doctrina militara si o armata demna de numele asta). Iar cei de la Raiffeisen ce vor – sa supunem politica UE si occidentala profitului lor? Tupeu de nemti.
Problema si mai mare e ca Occidentul nu mai are ce sa dea (sau nu mai e capabil) nu numai Rusiei si Chinei, dar nici “celorlalti”, adica celor care am vrea sa-i tinem cel putin neutrii. Brazilia, Indonezia, Africa de Sud, chiar si Singapore. Un mic intreprinzator indonezian ia o viza chineza in 5 zile, no questions asked, valida 5 ani. Dureaza 45 de zile sa obtii o viza germana in Jakarta, valabila 3 luni. With lots of questions asked.
Ar fi interesant ca cineva sa identifice o data / un eveniment cand Occidentul a pierdut abilitatea de a face diplomatie. 2005 ?
Calitate, analiza lucida si orizont Bravo !!!
Dacă dai ceva – orice – atunci agresorul va avea ceva ce înainte nu avea, deci îi transmiți că are de câștigat ceva dacă e dispus să îndure și astfel creezi un imbold să o ia de la capăt cu prima ocazie. Pe regimurile autocrate nu le interesează costurile umane sau materiale cât timp au ce victorii să prezinte acasă. Logica occidentală nu s-a schimbat: susții Ucraina cât timp sunt ei dispuși să lupte, cu ce materiale și resurse e nevoie ca să elibereze toate teritoriile ocupate. Abia atunci negociezi condiții ca să nu se mai repete invazii similare. Prin asta te asiguri că tu, vestul, nu vei mai fi șantajat pe viitor și transmiți că poți fi la fel de căpos ca esticii autocrați, deci tactica asta cu ”suferă că până la urmă Vestul cedează” nu mai ține. Abia atunci poți vorbi de o schimbare de gândire în autocrații. Rusia și China sunt ambele putred de corupte, ”state mafiot” cum le descriu Magyar și Madlovics, iar asta le afectează inclusiv puterea militară. Doar de arme nucleare e cazul să te temi, iar de acelea se tem și ele, deci le evită mai ceva decât vesticii. Să nu ne speriem de tigri de hârtie
…” Ce putem da Chinei, ca să o separăm de Rusia, altceva decât amenințări? “.
…Taiwanul, pentru inceput. Dar fara nici o garantie. Prelungirea conflictului din Ucraina nu face decat sa ridice miza…
Mai in gluma mai in serios, Romania ar putea da si chinei si rusiei U.E., noi fiind membri cotizanti la organizatia cu pricina.
Cica Rushii nu pot cuceri U-Kraina de parca ar fi vrut vre-o data sa faca asta. Rushii vor sa de-militarizeze shi sa de-nazifice U-Kraina shi ambele obiective sunt esentziale nu doar pentru supra-vietzuirea Rushilor ci shi a Romanilor din Bucovina shi Bugeac victime shi ei ca shi Rushii ale nazishtilor U-Krainieni. Mint unii cu nerushinare ca Rushii ataca U-Kraina nu invers uitand de Daria Dughina shi multzi altzii inclusiv Romani assasinatzi de nazishti in afara teritoriului U-Krainei. De lista neagra Mirotvorets atzi auzit ? Sunt shi Romani pe ea shi au fost deja assasinatzi inclusiv cetatzeni Americani ucishi de Mirotvoretsi in SUA deci Rushii, Romanii, Chinezii shi toata lumea care nu e de “rasa Suedeza” poate scapa ne-exterminata doar daca reusheshte de-militarizarea shi de-nazificarea U-Krainei. Probabil ca acea U-Kraina va fi shi mai mica decat e acum cu Bucovina, Bugeacul, etc. pierdute dar indiferent de granitze chiar shi un singur nazist din cei care redacteaza acum lista neagra Mirotvorets fie el shi rezident in Kiev nepedepsit va continua sa ucida inclusiv Romani caci pacea nu va fi posibila fara dez-armarea shi de-nazificarea U-Krainei.
știți de ce a fost aprobat comentariul ăsta? doar ca mostră despre cum stau cu limba română, marii ”patrioți” ;)