Alina Mungiu-Pippidi

Cine poartă răspunderea pentru situația de la Foișor pe înțelesul lui Rareș Bogdan

Pe teritoriul României se aflau, conform Mediafax, pe data de 10 aprilie 64.525 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus în izolare la domiciliu, iar 16.675 de persoane se aflau în izolare instituționalizată. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 în România era de 13.748, din care 1.496 la ATI.  Asta înseamnă că, în medie, aproape un român din cinci care are o infecție diagnosticată ajunge la spital (enorm, dar asta din cauză că numărul de infecții e de fapt mult mai mare pe seama celor ușoare sau inaparente) și doi români dintr-o sută de cazuri diagnosticate ajung la terapie intensivă. Granițele ATI au fost mult extinse, pentru că în triajele de la spitale și peste tot se administrează oxigen.

La aproximativ o mie de cazuri noi confirmate pe zi în București înseamnă că ajung la spital vreo sută optzeci, și la ATI circa douăzeci. DSP și GCS, comunicatori jalnici, nu ne spun zilnic cîte paturi se eliberează și cîți mor la București (la Berlin văd astea zilnic într-un singur tabel defalcat pe toate regiunile), dar cazurile în surplus (incidența de șapte la sută) sugerează că la fiecare două săptămîni trebuie să adaugi vreo două sute de paturi noi, din care vreo douăzeci la ATI. Nu pot să fiu mai precisă pentru că cifrele din România sunt infecte, și paginile MAI/GCS, DSP, Ministerul Sănătății, INSP și ce mai există nu oferă o bază de date care să reflecte măcar ce știm, lăsînd deoparte ce nu știm din cauza numârul mic de teste, adică o replică a paginii de la JHU sau EDC dar nu pe țări, ci pe județe (cu prevalența, incidența, decese, numărul de cazuri vindecate, paturi ocupate la ATI, eliberări de la ATI).  Pe siturile acestor institute figurează poze cu clădiri, minus la ministerul Sănătății unde e și azi poza lui Streinu Cercel cu un decalog de povețe la nivelul lunii martie 2020, cînd asta era o boală nouă.

Prima concluzie pînă aici, că sistemul sanitar e sub o enormă presiune, în care nu mai are ce face decît să rechiziționeze spitale, dat fiind că decidenții le-au închis pe acelea speciale în fața cărora Klaus Iohannis făcea standup la Euronews acum un an (și nimeni nu vrea să fie rechiziționat, desigur, vedem la televizor), pentru că numărul de cazuri produse este prea mare pentru sistem. Evident că Bucureștiul și Ilfovul ar trebui să intre neîntîrziat într-un lockdown pe bune, măcar fără terase deschise și fără contact cu restul țării (trebuiau acordate oamenilor 40 de ore să plece cine vrea și poate lucra de acasă de la țară și pe urmă închis, ca la Paris), și la fel de clar că această decizie e văzută drept politic costisitoare și au fost lăsați cei din linia întîi să se descurce cum vor. Premierul a anunțat, dimpotrivă, o relaxare, probabil din măsurile cu totul inutile de închidere seara a magazinelor (inutile la redus infecția, altfel bune să se mai odihnească vînzătorii, poliția și jandarmii, nu știu de unde mai sunt bani de ore suplimentare).

A doua concluzie este că toți oamenii care răspund de București sunt depășiți. Nu se ajungea la vineri seara la criza de la Foișor, și după ce s-a ajuns ar fi trebuit să vină acolo să rezolve situația exact cei care știau din timp cele de mai sus și nu făcuseră nimic, adică:

 • Ministrul Sănătății , PLUS, Vlad Voiculescu
 • Primarul General al Capitalei, independent PNL, Nicușor Dan
 • Prefectul Capitalei, PLUS, Alin Stoica
 • Cine e responsabil cu sănătatea pe capitală (cine e ????)
 • Cine a luat decizia să nu avem carantină, ci dimpotrivă, niște restricții arbitrare și ineficiente, adică primul ministru, Florin Cîțu, PNL.

O bandă de huligani fără măști stăteau vineri seara în drumul salvărilor și se împingeau peste bolnavii de pe tărgi sub pretextul că nu mai puteau de grija lor (ar trebui condamnați la muncă în folosul comunității să spele toalete de spital un an după așa ceva) fără ca nici un decident să aibă curajul să vină să rezolve situația, să  pună niște garduri de perimetru care să limiteze accesul și să împingă presa și pe scandalagii după ele (poliția ar fi trebuit să îi bage în dube.). La Foișor, Rareș, nu prea e curte, nu e loc de salvări.

A treia concluzie este că toți cei care iau bani de comunicare nu fac nimic, și șefii lor politici sunt de vină că nu i-au numit sau au numit incompetenți. Nu există purtător de cuvînt al Ministerului Sănătății, nu există un purtător de cuvînt la guvern, nu am idee dacă mai e careva la Președinție, astfel că Voiculescu și Cîțu, care nu au nici o treabă cu sănătatea, gafează nonstop direct, dar cînd a fost la greu vineri seara s-au ascuns în case, deși au fost ore de transmisie în direct cînd se puteau duce acolo. Orașul e împînzit cu panouri publicitare stupide cu măști și merdenele în loc de comunicări clare cum să aerisești, cînd e masca indispensabilă și de ce vaccinul Astra Zeneca nu e mai periculos ca Paracetamolul.  Sunt acasă de zece zile și văd cum ce a fost la început o coloană de cinci sute de persoane sub ferestrele mele mai are un pic și ajunge la cinci mii, proasta comunicare alimentează protestele.

Ideea salvatoare nu e, după asta, ca acei puțini oameni competenți care muncesc non stop să acopere greșelile decidenților politici să fie chemați la judecata coaliției voastre, Rareș, că voi nu vă puteți duce în locul lui Arafat să faceți nici măcar cît face el, în timp ce amatori la fel de puțini calificați să vă ia vouă locul avem berechet. Poate nu ajungeați să pierdeți controlul  epidemiei dacă nu erați singura țară din Europa unde politrucii au dat afară în direct pe specialiștii care luptau cu pandemia, în loc să fie invers. Înțeleg eu că PR-ul cere să fie sacrificat cineva, dar numai un idiot își strînge doctorii de gît pe timp de molimă. Lasă că aveți timp după ce scăpăm cu viață și pînă la răspunderea penală pentru morțile în exces rezultate de la brambureala asta.

Pînă atunci, dacă facem fiecare cite ceva, după competența noastră, vezi dacă nu poți face chiar nimic să fie umplute vidurile de la comunicare. Epidemia e cum e, spitalele sunt sînt, dar uneori mai eviți morți și îmbolnăviri dacă dai reguli clare și ai oameni buni care să le explice poporului. Citesc și azi proclamațiile autentice ale Lordului Primar al Londrei din Jurnal din anul ciumei al lui Daniel Defoe. Londonezii nu aveau nimic, nici vaccin, nici oxigen, nici apă filtrată sau dezinfectante cu clor, decît bunul simț, organizarea și un stil exceptional de a se adresa locuitorilor. Mi-e rușine cînd văd Bucureștiul din 2021 cu liderii săi așa inferior Londrei din 1665.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

38 thoughts on “Cine poartă răspunderea pentru situația de la Foișor pe înțelesul lui Rareș Bogdan

 1. marius

  Nu aveti dreptate, spitalul Foisor a fost inchis pentru a creste profiturile la sanador si medlife la maxim, in particular au fost triplate preturile in ultimul an.
  Cfr 2 e gol…
  De ce nu sint nationalizate spitalele particulare?!!! Ca sa creasca profiturile la maxim pentru acesti criminali profitori ai pandemiei…
  Spitalul Foisor este singurul de specialitate din Romania, acolo sint reparate cazurile de malpraxis facute in privat spre exemplu…
  Spitalul Foisor de ortopedia era PRINCIPALUL CONCURENT AL PRIVATILOR SANADOR, MEDLIFE ETC. … ACUM NU MAI EXISTA CONCURENTA, PROFITURILE VOR FI TRIPLATE
  SPITALUL FOISOR A FOST DISTRUS PENTRU A CRESTE PROFITURILE DIN PRIVAT.

  p.s. Doamna Alina nu mai credeti toate mizeriile pentru ca nu cunoasteti realitatea si va lasati fraierita la fel cum a fost si in cazul basismului la inceput

  Reply
  • Dumitru

   Cu dovezi clare, AMP a tras intotdeauna concluzia rationala. Insa i-a luat foarte mult timp, pentru ca are „afinitati elective” din perioada in care lupta impotriva lui Iliescu si a PSD-ului. Este insa singura care a avut onestitatea intelectuala sa recunoasca faptul ca a gresit si (in acelasi timp) sa ramana vizibila mediatic (ceea ce o face tinta a securistilor din media si nu numai). Problema este ca, intr-adevar, pe problema sistemului securist i-a luat ceva timp sa renunte sa mai sustina aparatul securist. Trebuie sa luati insa in calcul pozitia ei: este profesor universitar, iar in mediul universitare afirmatiile extraordinare cer probe extraordinare, altfel iti pierzi credibilitatea. Iar a spune acum 15 ani adevarul despre Basescu era considerat conspirationism (aduceti-va aminte). Deci ea e obligata sa le acorde oamenilor si situatiilor prezumptia de normalitate. Chiar si acum, credeti ca e usor sa spui in mediile europeiste ca Laura Kovesi este un pericol? Sau chiar ca a plagiat, desi exista probele materiale…

   Reply
 2. Adrian

  De ce nu și primarul sectorului ? Sau și cel (cei) al sectoarelor în imediata apropiere? Chiar e exagerat a da o parte de vină pe ND, cum practic rezultă și din ce scrieți în ultimul paragraf.

  Ce-nseamnă restricții ca la Paris? (Aici ar fi de „ieșit la rampă” ND) Că nu-i clar, dincolo de chestiunile specifice vizibile prin presă din Fr, incl comentarii ale cititorilor-apropo, atât din stilul frazei, cât și din propunerea unor anumite subiecte, de pildă. Fl. Groșan, ne-francezi, părerea mea- . Sunt cumva restricționate zecile de mii de tone în transporturi de nimicuri? Oricine va protesta că nu poate lua o gură de aer proaspăt o dată pe săptămână printr-un tur de o zi (practic) fără oprire (nu a la Turcan) în automobil, făr-a ajunge neapărat la o altă proprietate în țară, în timp ce camioane cu marfă inutilă străbat țara zilnic.

  Reply
 3. CMC

  1. Nu s-a aflat peste noapte ca trebuie paturi la ATI ! In functie de evolutia numarului de infectati, poti sa faci o previzionare a necesarului la ATI. Nu vii azi si spui ca pana maine trebuie evacuati bolnavii.
  2. In orice tara civilizata ministrul si-ar fi prezentat demisia pentru ce a fost la Foisor. Deci intrebarea de baza e: Care este misiunea ministrului de nu i se da voie sa isi prezinte demisia de onoare. Un raspuns posibil ar fi urmatorul: Sekuristii care au pus mana pe industria medicala ( mai ales cometrul dar inclusiv spitale private) au nevoie de un pion care sa le pregateasca poteca (de fapt autostrada) prin care sa puna mana pe tot sistemul medical din Romania. Si cum faci asta? Iei un medic sekurist si il faci ministru. Doar ca medicii sekuristi i-a cam recrutat PSD-ul (si i-a compromis deja). Nu e ciudat cum de scapa tot timpul Banicioiu?
  Deci cum ar proceda sa-si puna un om la sefia ministerului? Il fabrica in laboratoare. Iei un sekurist – care nu avea treaba cu sistemul medical – si ii cladesti un CV, de obicei prin implantare la Bruxelles, in functie – bineinteles. Misiune tipica de infiltrare. Restul e can can..
  3. Doar o intrebare, la care nu stiu raspunsul. Toate spitalele militare ( nu doar partile de campanie) au fost transformate in spitale suportCOVID? Ca spitalele militare ar trebui sa fie in prima linie a situatiilor de urgenta! Cu absolut tot personalul.

  Reply
  • CMC

   Ce banuiam, se adevereste. Avem si spitale speciale….Scutite de transformare in suport COVID…

   „‘Să începem cu spitalele MAPN, SRI, SIE, MAI. Nu trebuie să existe români speciali’
   ……………..
   În spiritul reformei la care ne-am angajat împreună îi propun prim ministrului să demareze trecerea tuturor spitalelor în subordinea Ministerului Sănătății și să începem acest demers cu spitalele MAPN, SRI, SIE, MAI. Am auzit că acolo e mai mult loc, sunt mai bine dotate, e o atenție mai mare față de bolnavi. Nu trebuie să existe români ”speciali” în lupta cu boala. Haideți să facem asta!.”
   https://www.stiripesurse.ro/fierbe-coalitia-liderul-deputatilor-usr-plus-da-atacul-la-citu-sa-incepem-cu-spitalele-mapn-sri-sie-mai-nu-trebuie-sa-existe-romani-speciali_1735255.html

   Reply
   • CMC

    CV-uri umflate ca sa prosteasca lumea:
    „Spre exemplu, personajul momentului, Vlad Voiculescu, a apărut din neant și, brusc, toată lumea a aflat deodată că e un funcționar bancar e rang înalt care s-a întors în țară să salveze copiii de cancer, că s-a umflat de școală, că luptă cu toată ființa lui împotriva corupției, că e patriot și om cu O. Când iei banana la decojit, constați că legendatul e nepotul unui veros lobbyst al industriei pharma, că tac-su a turnat vârtos la Securitate, că a frecat-o gandios la Viena până să se apuce de contrabandă cu citostatice, că n-are o hârtie-n rândul lumii care să ateste absolvirea studiilor pe care și le-a trecut în cv, că poziția de top din mediul bancar austriac a fost cel mult un vis frumos și neîmplinit, că n-a dat niciodată socoteală pe tema munților de bani strânși pentru cauze nobile și necheltuiți, că joacă pe față pentru interese străine de cele ale României, că e arogant și superficial.
    La fel, dar mai scurt, a erupt și a ars Andreea Moldovan…………”
    https://www.stiripesurse.ro/victor-ciutacu-desfiinteaza-cv-urile-andreei-moldovan-si-al-lui-vlad-voiculescu-ce-ascundeau-cei-doi_1741220.html

    Reply
 4. ionas

  Aproape toti politicienii de astazi de sus in jos sunt niste mascarici incompetenti ; la fel si sistemul administrativ romanesc, inclusiv cel medical- forme fara continut dar cu ifose.

  Autoritatile politice fie nu inteleg gravitatea epidemiei, fie gradul de incompetenta al acestora frizeaza prostia . Nici populatia nu este mai la inaltime.
  Noi ca popor nu ne putem compara cu englezii anului 1665, suntem prea inapoiati ca natie ca sa ajungem vreodata nivelul unui stat responsabil si civilizat de unii sihguri;putem doar cu ajutor extern venit din orice punct cardinal.

  Reply
 5. Radu Dan Mihailescu

  PT. Ionas. I.Ratiu ,la o adunare electorala in 1990, a spus : daca doriti sa mergeti spre EST alegeti pe I.Iliescu. Daca doriti sa mergeti spre VEST ma alegeti pe mine. Rezultatul este cel prezent., economie de piata , nu capitalism concurential, competitional, in care in diferitele functii sunt numite persoane cu competente recunoscute, singurul sistem care conduce la dezvoltare durabila prin progres si bunastare generala. Fara alte comentarii

  Reply
 6. Emil

  Nu am fi coplesiti de numarul de bolnavi daca ar pune cum trebuie umarul toate structurile medicale disponibile, fie de stat (spitale militare, CFR) fie private.
  Dar fiecare vrea sa traga spuza pe turta lui, cine are proptelele mai mari scapa, ramane pe de-alaturi si isi economiseste resursele.
  Dar sa nu ne miram, ca natie nu ne caracterizeaza solidaritatea, iar individualismul stil occidental a inrautatit situatia, pentru ca nu e insotit de o cultura a responsabilitatii individuale.
  De unde nu-i, cu asemenea conducatori, nici D-zeu nu cere.

  Reply
 7. Madalin Blidaru

  Totuși, nicăieri în Europa nu mai sunt emise ordine dimineața cu cerințe pentru spitale cu un număr semnificativ de pacienți pentru a fi eliberate pana seara, printre altele si pacienti operati, plus faptul ca spitalul nu era adecvat pentru a deveni COVID-19, cu insotitorii/apartinatorii informati in cateva ore, fara alt spital de ortopedie ramas liber pe Bucuresti si imprejurimi (vreo 4 milioane de oameni).

  Reply
  • Andrei Fodor

   Nu, transformarile sectiilor sunt din mers, asa ca acolo unde dimineata omul iesea operat din sala, seara e deja o sectie ATI Covid in care au fost internati de cateva ore pacientii gravi. Operatul fusese transferat intr-o regiune cu numar de cazuri mai reduse, sau chiar intr-o alta tara, care avea mai multe locuri ATI la dispozitie. Asta s-a intamplat si in Italia, si in Franta si in Olanda si chiar in Germania in regiuni care la un moment dat au fost depasite. E drept ca lumea s-a mai organizat, peste tot au dublat numarul de locuri ATI, insa numarul de medici nu ai cum sa il dublezi peste noapte ( nici intr-.un an) asa ca tot oftalmologul, sau neurochirurgul, sau senologul , sau ortopedul ajung sa trateze. Si chiar daca au mai castigat ceva experienta tot nu au competentele necesare sa reactioneze la insuficientele multiorgan multiple in cascada. Oricum parte din cei care nu ar fi supravietuit fara oxigen sunt salvati macar asa. Cei foarte grav numai daca ajung la cei mai competenti, care sunt in numar prea limitat pentru cati pacienti gravi sunt in acest moment peste tot in Europa.

   Reply
 8. Daniel

  ” ce a fost la început o coloană de cinci sute de persoane sub ferestrele mele mai are un pic și ajunge la cinci mii, proasta comunicare alimentează protestele.”
  Pur kafkaesque interpretarea dumneavoastră. Oamenii nu protestează pentru că nu au fost rugați frumos și constant să accepte arestul la domiciliu. Protestează împotriva arestului la domiciliu. Și asta în toată Europa, nu numai în România. Opriți TV-ul, nu mai citiți ‘principalele’ ziare și ieșiți la plimbare; veți realiza că nu se prăbușesc oamenii pe stradă de molimă.

  Reply
  • Codruta

   Asta cu „nu se prabusesc oamenii pe strada de molima” e de o prostie bubuitoare!
   Nu pot decat sa le urez adeptilor Sosoacei un COVID serios! >:

   Reply
 9. Carmen

  Stimata doamna, (1) ma bucur ca mama mea nu mai traieste, ca dadeam foc daca ar fi ajuns pe mainile acestor doctori, (2) scopul nu este sa tratam in ATI, ci SA NU AJUNGA in ATI, prin urmare doctorii de familie ar trebui sa trateze oamenii cu capul, nu dupa un protocol, care, uite, dupa 1 an, este ineficient, deoarece toti cei care ajung la ATI, mor (3) cioclii acestia din ATI sa ne mai scuteasca, haideti sa tratam aceste pneumonii cu antibiotice, nu cu Paracetamol, eu asa stiu, in pneumonii se dau antibiotice ca sa previi infectiile, nu lasi omul sa se sufoce, deoarece atunci e prea tarziu, (4) Schema de tratament actual este ineficienta, vad ca se moare pe capete, ATI e morga nu spital. Ar trebui scris pe usa „lasati orice speranta…”

  Reply
  • Andrei Fodor

   Imi pare rau doamna, dar stiti rau. Antibioticul dat asa favorizeaza infectiile nosocomiale. Si in Romania se da mult mai mult decat in alte tari, unde infectiile nosocomiale sunt mai reduse. In pneumoniile virale nu este eficient. Protocoalele au evoluat si s-au schimbat in ultimul an de mai multe ori. Medicii care „trateaza cu capul” sunt cei care se informeaza continuu, nu cei la care va ganditi dumneavoastra, ca nu e capul lor laborator ultraperformant care sa faca echilibrul acido bazic de mai multe ori pe zi, CT-ul, etc la pacient. Ei pot sa faca atat cat stiu, adica de multe ori nimic. Pentru formele asimptomatice nu este necesar un tratament, pentru cele paucisimptomatice sunt suficiente antiinflamatoarele. Secventa de tratament in formele medii, severe si grave care necesita tratament nu este gestionabila la domiciliu. Colegi medici au fost lasati acasa sa isi ia cortizonul ( care luat prea devreme ajuta boala, scazand imunitatea, favorizeaza infectiile bacteriene si mictoice, crescand complicatiile), sa isi tina oxigenul si sa isi faca anticoagulantele (care dau un risc de 1000 de ori mai ridicat decat vaccinul Astra Zeneca), dar le-a fost greu si fiind medici. Cu atat mai putin unei persoane nesupravegheata continuu, sau vizitata de cate un „artist” online. Ala trebuie sa aiba alta boala ca sa scape. Ca sa nu se mai ajunga in ATI la fel ca de un an incoace singura sansa e vaccinarea. Ca la anul nu va mai fi nici ATI-ul nici spitalul acela. Vaccinul are si o dimensiune economica.

   Reply
 10. Calin

  Raspunderea o poarta televiziunile din Cartelul Mafia Media, psd si aur, care, pe fata, au sprijinit actiunile impotriva zadarnicirii raspandirii virusului.
  Fara aceste actiuni criminale, pandemia ar fi fost tinuta sub control.
  Autoritatile au comunicat foarte bine, au transmis clar, tot ce trebuia comunicat.
  Autoritatile au gresit grav pentru ca au dat zeci de milioane de euro televiziunilor din Cartelul Mafia Media, pentru a transmite mesajele privind pandemia, pe care televiziunile erau oricum obligate sa le difuzeze.
  Autoritatile au gresit grav ca nu au intervenit, vazand ca CNA-ul permite televiziunilor din Cartelul Mafia Media sa faca propaganda, sau sa tolereze propaganda, impotriva masurilor corecte luate de autoritati pentru impiedicarea raspandirii virusurilor.
  Era o ocazie foarte buna pentru a-i revoca pe membrii CNA, care nu si-au indeplinit datoria, care au facut jocul mafiei psd, era o ocazie foarte buna pentru a inchide televiziunile apartinand Cartelului Mafia Media.
  In UE au fost mai putine decese, pentru ca acolo sunt mai multe spitale, sunt mai multe paturi la ATI, sunt mai multi medici, sunt mai multe ambulante, sunt mai multe autostrazi (pe care pacientii pot ajunge mai repede la spitale).

  Reply
 11. Cinicul

  Ma cam uimește pledoaria autoarei pentru comunicstori de profesie, purtători de cuvânt. Un sociolog britanic a scris o carte numită Bullshit jobs. Erau dat le acolo o groaza de slujbe inutile, si la loc de cinste, purtători de cuvânt. Daca un politician nu este profesionist macar sa stie ss vorbeasca ar trebui. Sa angajeze o tânără frumoasa care sa infrumusețeze realitatea? Avem acum purtători de cuvânt și la primării de targuri de provincie asta schimba cu ceva situația din teren?
  Dacă vrem purtători de cuvânt profesioniști putem s-o folosim pe Alexa sau Siri, ca ar fi mai ieftin și mai eficient. Trebuie doar sa avem cifrele la zi și aici doamna AMP are dreptate statisticile sunt o varza și asta și pentru ca se aplica formula Trump, daca nu testezi nu ai îmbolnăviri.

  Reply
 12. Mirciulică

  ” Common sense ” la politicienii români ?! Glumă bună, schema de conducere e împănată cu diletanți ,impostori.oameni numiți în virtutea idolatrizatului „algoritm politic ” .Avem ocazia să simțim pe propria piele cât de ” salvatori ” sunt oamenii dintr-o anumită parte a spectrului politic,care exploatau fără rușine lipsa de pînă acum de la guvernare .Acum vedem clar că ” Salvați România ” are drept singur obiectiv real scăparea de impostura nerușinată,demagogia populistă neacoperită de competență reală ..Iar domnul Caragiale ne trage iar de mânecă : ” La noi în România,ne putem lăuda cu faptul că deși nu se gândește sau muncește mult,se discută în schimb foarte mult… ” Românii, după 30 de ani de exercițiu „curat ” democratic, sunt incapabili de autoguvernare…

  Reply
 13. fg

  Voiculescu, Barna, Cioloș etc. sunt copiii ideologiei și ai ideologilor. Voiculescu este un sergent mondialist, Barna – un instrument local, Cioloș – un instrument european, Cîțu – un instrument bancar de îndatorare rapidă, Iohannis – un paravan. Ciolacu – nimeni, PSD – o gașcă de arnăuți hăbăuci prinși pe picior greșit după retragerea turcilor, Ludovic Orban – zero etc. etc.
  Ce comunicare așteptați de la astfel de oameni? Ce note credeți c-ar primi la Comunicare indivizii aceștia? Chiar puteți întreba pe specialiștii în comunicare și consemna aici diagnosticele lor!

  Reply
 14. G.

  „Une hébétude si fantastique démasque un instinct de mort, une pesanteur au charnier, une perversion mutilante que rien ne saurait expliquer sinon que les temps sont venus, que le Diable nous appréhende, que le Destin s’accomplit.”
  Céline

  Reply
 15. dr. alexa

  Stimata Doamna
  Faceti parte din categoria celor rezistenti la informatii privind carantinarea si testul PCR.
  Carantinarea se face pe baza unui test PCR NEVALIDAT. Asta inseamna ca acest test NU POATE da IFORMATII daca o persoana este sau nu „INFECTATA” . Cel mult acest test poate imparti testatii in 2 categorii: positivi sau negativi.
  Ori ca medic nu puteti vorbi conform acestuiPCR Test de infectati ca si cum sintem in Asurdistan…
  Virologi de Renume precum Prof. John Ioannidis (USA), Prof Bhakditi (D), Prof D. Rault (Fr), Prof S. Hockerz(D),Prof Püchel (D) etc . sint de parere ca carantinarea cit si vaccinarea nu are nici-o baza clinica…
  WHO cit si statisticile Europene concluzioneaza o mortalitate generala sub 0,3%. deci una absolut normala care nu justifica nici carantinarea nici vaccinarea
  Articolele Dv inspaimiteza oamenii fapt ce duce la unii la scaderea sistemului imun de autoaparare.
  Va faceti raspunzatoare de propagare de informatii false vorbind de 64525 persoane CONFIRMATE (sic) cu infectie IN LOC DE POZITIVE baza falsa de Izolare si carantinare

  Reply
  • Cinicul

   @ Dr Alexa. Sunt doar un biet inginer care nu a auzit de virusologii de renume pe care-i citati. Sunt convins insa ca sunt sute de alți virusologii și mai cunoscuți care n-au alunecat pe panta negationismului și a teoriilor conspirationiste. Confirm dvs și cei care mor in spitale sunt doar pozitivi și în nici un caz infectati. Sau or fi chiar negativi? Problema României este ca s-a adoptat recomandarea Trump: daca vrei sa nu ai bolnavi, nu testezi. Iar daca testezi încearcă sa ascunzi realitatea, in fond testul nu este concludent, doar ii împarte pe oameni în pozitivi și negativi. Trumpismul moare dar nu se preda niciodată.

   Reply
   • dr. alexa

    Gasesc ca si un „Biet Inginer” poate sa discearna intre real si ireal….
    Real este ca avem de a face cu o gripa din clasa Covid cum au fost si in anii precedenti,
    Cind insa mortalitatea ramine cam la acelasi nivel (sau chiar sub acest nivel) este logic sa te intrebi cum s-a ajuns la aceasta carantinare…. Statisica OMS da cifra de mortalitate generala de 0,3%.
    La Gripa spaniola au murit 20-50 milioane, la gripele urmatoare „Asiatica, Hongkong, Rusa” etc au murit intre 1 si 4 milioane de oameni.
    Actuala gripa a costat viata a ca. 2 milioane….Comparativ Covid 19 nu a facut mai multe victime ca celelalte pandemii…. Si atunci de ce aceasta carantinare ? De ce cei care compara pandemiile anilor trecuti sint etichetati ca negativisti , conspirationisti ?
    De ce vaccinare la o mortalitate de 0,3 % si de de cu vaccinuri care nu au fost conform legislatiei testate…teste care dureaza minimum 5 ani ?
    De ce „TOTI” mor de covid ? De unde se stie acest lucru ? Numai disectiile pot confirma daca decedatul a murit de covid sau nu . Patologii germani au gasit foarte puti decedati la care covidul ar fi responsabil…
    cancerul, bolilele de inima nu se mai trateaza din motivul Covid este gasiti normal ?
    Ideea de a vaccina copiii cind aceste vaccinuri nu au absolut nici-un studiu asupra toxicitatii cit si a reactiilor nedorite care pot aparea dupa ani este logica ?

    Reply
    • Cinicul

     Ar fi bine sa citati exact sursa mortalității de 0.3%. Datele de la WHO/OMS arată că rata mortalității variază de la tara ls țară situindu-se între 1 si 4%. Exista variatii și pe grupe de vârstă de la 0.1% la cei sub 20 ani până la peste 10% la cei peste 75 ani. De exemplu anul trecut in Italia la cei de peste 75 ani mortalitatea a fost de 25%.
     Date similare sunt si la John Jopkins și in The Lancet.

     Reply
     • dr. alexa

      sa fim seriosi….o mortalitate de 25 % ? Un sfert din populatia Italiei ?
      WHO/OMS este cea care da ö letalitate de 0,3 % ….
      Letalitatea in Germania, Franta si Spania de exemplu demonstreaza ca intre 2015-2020 demonsreaza clar : Covid 19 nu a facut mai multe victime ca gripa din 2017.
      Statisticele publicate privind Gripa asiatica, Honkong etc. demonstreaza ca Covid 19 nu depaseste in letalitate virulenta
      Despre Covid 19 se poate spune clar ….letalitatea nu este documentata de patologi care sint singurii in masura sa certifice daca cineva a decedat numai din cauza Covid 19. Certificate care nu au avizul patologilor au iz de politica de carantinare….

     • Cinicul

      @dr Alexa
      Era vorba evident de 25% din cei infectați in grupa de vârsta respectiva nu din toata populația.
      Tot mai aștept un singur link care sa probeze afirmația dvs despre mortalitatea de 0.3%. Se pare ca e o cifra de pe feisbuci.

     • Cinicul

      @Cristi C
      Am citit studiul respectiv in întregime, inclusiv anexele cu date primare, nu sumarul trimis de dvs.
      Este complet neștiințific pentru ca selectează datele. De exemplu singura sursa de mortalitate pentru Italia este din Apulia (22 Mai 2020), când se știe ca mortalitatea cea mai mare din Italia a fost in Lombardia, de 6 ori mai mare decât in Apulia.

 16. Catalin

  Cam are dreptate dr. alexa, testul e pozitiv sau negativ si cam atat. Oricum, cifrele avansate la noi nici nu ar trebui pomenite, inclusiv cele despre ATI.
  As sugera studiul aprofundat al raportarilor spitalelor la CNAS, informatii care ar trebui sa fie publice.

  „Cestiunea” cu testele PCR e destul de complexa:
  – nu exista o procedura standard (sau nu am auzit eu inca), fiecare laborator are propriile reguli
  – punctul de plecare cam lasa de dorit (exista o solicitare solida de retragere a articolului publicat de proful celebru din DE care a facut testul initial, pus apoi la dispozitia OMS, merita citit)
  – nu au mare valoare fara tabloul clinic
  – degeaba il faci daca nu ii tratezi pe oameni sau ii tratezi gresit(slava domnului ca au blocat indienii exportul de remdesivir, „profesionistii” nostri deloc aflati in vreun conflict de interese cu producatorul nu mai prididesc sa il toarne in pacienti)

  http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/234074?fbclid=IwAR1_qbRTb606Sug5Y1RKKRCtp1FdprxkUPMhpxJ0bAJ1Pi77hQaOkeKU9Q4

  Sa testezi fara discernamant nu mi se pare prea inteligent. Daca maine se apuca sa faca cineva un milion de ecografii abdominale la oameni sanatosi (oricum mai ieftine decat pcr-ul covid :) ) vor putea gasi/nu 50000 de oameni care au diverse formatiuni, de diverse dimensiuni si intr-un anumit stadiu al evolutiei lor naturale. Asta inseamna ca te apuci sa le faci chimio? In nici un caz.

  Deoarece nu vom scapa prea curand nici de prosti si nici de ticalosi se pare ca va trebui sa continuam sa ne spalam pe maini, sa nu ne scobim in nas si sa nu ne mai stergem la ochi cu mainile murdare/neigienizate, toate lucruri utile si bune pe care le invatam de mici pe vremuri. Cu masca ramane cum am stabilit, fiecare cu placerile lui.

  Reply
  • dr. alexa

   Despre validarea testului PCR
   Validare inseamna ca exista o executare care in parametrii propusi se obtin aceleasi rezultate.
   Pentru asta este obligatoriu ca parametrii de executie sa fie exact respectati.
   LA PCR Test un factor major sint ciclurile in care se face inmultirea proteinelor de detectat si care dau un raspuns pozitiv sau negativ….
   ORI cum numarul de cicluri nu a fost STANDARDIZAT de exemplu exact 20, fiecare laborator o face cum vrea adica 25, 30 40 de cicluri.
   Rezultatul cu cit maresti numarul de cicluri cu atit TESTANTII pot deveni TOTI Positivi.
   Asa se explica ca la un laborator accelasi testat este pozitiv iar la celalat negativ
   Oricum rezultatul de POZITIV nu inseamna infectat dat fii ca acest test deceleaza urme de Virusi din clasa Covid (resturi din gripa avuta anul trecut de exemplu) dar sub nici-o forma Covid 19.
   Pentru ca persoana detectata positiv sa fie si infectatae sint necesare alte teste cit si ca persoana respectiva sa pe linga simtome ca dureri de cap sau musculare, temperatura, frisoane….in generai simptome gripale cunoscut, trebuie insa ca un medic sa verifice …Fara acest consultl carantinarea este o ABERATIE POLITICA .
   Nu exista studii stiintifice care sa probeze ca acest PCR test recunoaste o infectie
   Carantinarea dupa virologi recunoscuti ( Prof. John Ioannidis (USA) sau Prof. Sucharit Bhakdi (D) vad in carantinare un efect negativ . Suedia si acum Texas nu au carantinare si nu au mai multi decedati.
   Statistica WHO/OMS publica o mortalitate de sub 0,3%. IN Germania de exemplu in anul 2020 NU AU DECEDAT mai multe persoane decit intre 2015-2019.

   Reply
   • Catalin

    Nu am mai vrut sa vorbesc despre numarul de cicluri dar si la asta ma refeream atunci cand ma refeream la proceduri standard. PCR e doar un instrument folosit in laborator pentru amplificarea materialului genetic, nu e un test diagnostic (fiindca, exact cum ati spus, printre altele, nu face diferenta dintre virus viu si virus mort; destul de greu la 3 secvente x 200 nucleotide dintr-un virus de 31k).

    Carantinarea e o masura eminamente politica, e traumatizanta si nu cred ca foloseste la mare lucru, indiferent de ce spun „expertii”.

    Reply
 17. Laur22

  ALARP

  Dvs zicetzi ceva, Deutsche Welle zice altceva

  Clar e ca cineva abereaza

  ca sa va dau un flavour :
  „Nerozii ciobăneşti În faţa prădătorilor, pe unii din tartorii puşi vânători de un electorat din ce în ce mai disperat i-a părăsit curajul. O parte a semnalizat că se alătură haitei, poate va prinde o ciosvârtă, ori măcar se va vedea scutită de a fi jertfită. În fruntea acestei tabere, lideri poltroni ai coaliţiei. În loc să-i privească în ochi pe agresori, să arunce în ei cu orice le va fi venind la îndemână, dacă n-au gloanţe să-i calmeze, premierul şi şeful partidului său chipurile liberal le-au întors spatele jivinelor. Sau lovesc cu sete în potenţiala victimă ei înşişi, când nu se pregătesc să dea bir cu fugiţii, de parcă ar putea cineva scăpa cu fuga de colţii bestiilor descătuşate.

  E la mintea cocoşului şi a celor mai proaste dintre oi, că, în aceste condiţii, ciobanii laşi ori necinstiţi riscă să-şi vadă toată alianţa ruptă, sfâşiată şi exsanguinată. O bilă nu laie, ci bucălaie i se cuvine, în context, păstorului Dan Barna. Spre deosebire de vrâncean, ungureanul a înţeles ce-ar însemna să-şi abandoneze omul la ananghie, ”după ce mări, se vorbiră/ şi se sfătuiră/pe l-apus de soare/ ca să mi-l omoare”…În speţă să-l vadă, după crimă, pe stăpânul turmei, suveranul, cum nu-i va ierta, ci îi va apuca şi îi va sancţiona şi pulveriza, când l-or chema, de va mai vota.

  Petre M. Iancu – Deutsche Welle”
  https://adevarul.ro/news/politica/lupii-haita-berbecul-miorita-1_607463465163ec4271df29f4/index.html

  Altminteri ce sa zic „au trebuit sa moara oameni pentru ca sa” …. se intoarce.

  Tzara claxon continua sa se ocupe doar de claxon.
  Shi continua sa incerce sa rezolve pandemia doar din hahahaha „comunicare”, comunicare facuta de catre cei specialisti nu in calmare shi linistire ci in isterzizare shi infricoshare cu rezultatele care se vad.

  Intrucat conducatorii de azi sunt expertzi doar in comunicare ei incearca sa rezolve problemele ca apar doar din comunicare , din comunicare shi nu din actziune manageriale shi asta nu e doar vina lor.

  Ei conducatori sunt mai apoi hahaha „judecatzi” sau ma rog pupatzi in cur de catre altzii care sunt „expertzi” doar in comunicare.
  Shi mai apoi tot voi va miratzi ca Romania se rezuma din ce in ce mai mult doar la claxon , claxon shi procurori gen „Lasă că aveți timp după ce scăpăm cu viață și pînă la răspunderea penală pentru morțile în exces rezultate de la brambureala asta.”

  Cum putetzi sa spunetzi ca: „A treia concluzie este că toți cei care iau bani de comunicare nu fac nimic”

  Ei fac , fac, continua sa faca ceea ce au facut cu succes atat de mare incat au ajuns acolo unde au ajuns shi anume : ” muie, muie PSD”. Expertziilor in comunicarea muiei a ajuns sa li se cera acuma sa comunice shi altceva shi …. ghinion . ….. nu stiu sa faca asha ceva.

  Intrucat au murit oameni eu cred ca :
  * Ponta ar trebui sa ishi dea demisia,
  * Piedone ar trebui sa ishi dea demisia,
  * Dragnea ar trebui bagat la parmaie
  * Shi desigur colac peste pupaza Radu Tudoar va trebui sa ne explice din nou ca Romanai este tzinta unui razboiului hibrid.
  https://www.antena3.ro/opinii/radu-tudor-medievalism-fundamentalism-razboi-hibrid-romania-598299.html

  Ca altceva expertzii nostri in comunicare nu prea stiu sa faca altceva pentru ca nu prea au trebuit sa faca altceva in ultimii ani.

  Uitatzi-va la situatzia cu accidentul de la Victor Babesh.
  Dintre totzi vorbacioshii s-a intrebat cineva cum se certifica la European Medical Directive echipamentele ( ventilatoarele shi tirul) shi ce cerintze erau pentru instalatziile sistemul de distributzie a oxigenului din spitalelel Romanesti ?
  Dintre totzi acesti vorbaciosi cine a putut aduce vre-o informatzie relevanta

  Ca ce s-a intamplat la Victor Babesh ?
  O valva de control a cedat la presiune iar sistemul intr-un mod inacceptabil pentru o certificare la IEC 62304 la Class C nu avea instalat un canal secundar care sa asigure un failure rate <10-8 (failure/ora).

  Va imaginatzi voi ce s-ar fi intamplat intr-un combinat chimic unde ICECHIM-ul ar fi aprobat un asemenea proiect ?
  Au, au, au, au.
  Dar intrucat firma de la care s-a cumparat esta aidoma tuturor firmelor care lucreaza cu spitalele un fel de Hexifarrma 2 aceste detalii tehnic sunt nu asha, …. irelevante, ele pot fi acoperite cu vorbe in talkshourile de vorbe.

  Shi inca ceva remarcatzi ca scopul acestei certificari nu este sa faca sa nu se poata intampla vreodata vre-o defectziune ci ca nivelul de defectare sa fie ALARP = As Low As Reasonably Possible.

  PS sincer ce legatura are un ministru al sanatatzii ori primul ministru ori primarul, oricare ar fi acestia cu faptul ca un regulator de presiune a cedat ?
  Ca faca nu ii putem agatza cu ticalosiile programate pe care le-au facut cu deciziile lor politice incercam sa ii agatzam cu hahaha demisii de onoare pentru ca o valva a pocnit.
  Biiiiiine ma.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *