România Curată: Dna judecătoare Camelia Bogdan, aveți mulți fani pe România Curată care sunt dezorientați de cum progresează justiția. Mulțumim că ați acceptat să împărtășiți părerea dvs. Să începem cu SIIJ, unde CSM a avizat negativ propunerea de desființare care merge mai departe. E bine să desființăm, sau să reformăm SIIJ?
Camelia Bogdan: SIIJ este o creație hibridă, înființată fără niciun studiu de impact, cu girul unor membri ai CSM care au fost cercetați de procurori pentru săvârșirea de infracțiuni, de la care până în prezent nu a fost confiscat produsul infracțiunii (a se revedea situația doamnei judecător Mariana Ghena). Pentru magistrații de bună-credință, existența Secției este o insultă, deoarece se acreditează ideea că suntem o categorie profesională mai periculoasă decât alte categorii profesionale. Pentru egalitate de tratament, într-o logică a absurdului, ar trebui înființate secțîi speciale și pentru investigarea deputaților, senatorilor sau membrilor guvernilor. Spun într-o logică a absurdului deoarece specializarea celor chemați să investigheze se face în raport cu faptele, nu cu persoanele. Or, niciodată un magistrat care nu are experiență în investigarea unor fapte de corupție nu va putea strânge probe atât pentru verificarea existenței suspiciunii unor infracțiuni indiferent de subiect activ. Nici nu va putea derula investigațîi financiare paralele, proactive pentru recuperarea produsului infracțiunii. De lege lata, SIIJ nu are cum să funcționeze deoarece există un birou la nivel central care trebuie să combată, inter alia, diverse infracțiuni săvârșite de magistrați din toată țară. Se consideră de unii membri CSM că împiedicarea verificării unor fapte de corupție echivalează cu existența unor garanții. Or, fără eradicarea faptelor de corupție și a conflictelor de interese din sistemul judiciar nu putem avea o justiție credibilă, iar fără instituții viabile nu avem stat de drept.
RC: Dacă se întoarce la DNA controlul judecătorilor există teamă că vor fi atacuri la constituționalitate. Mulți judecători se tem de miile de reclamațîi care se adunau la DNA și care nu erau închise pe perioade lungi de timp. Cum ar trebui să funcționeze?
CB: Nu doar DNA ar trebui să investigheze faptele săvârșite de magistrați, mai au competență și parchetele ordinare iar în caz de crimă organizată, infracțiuni infromatice, fapte precum accesul ilegal la un sistem informatic – și DIICOT. În Codul penal este încriminată represiunea nedreaptă, trimiterea în judecată, luarea unor măsuri preventive sau condamnarea unor persoane nevinovate fiind infracțiune. Ca problemă de drept este condamnabilă practică unor procurori DNA care tergiversează dosarele și se impune serios normarea muncii acestora, deoarece prin lăsarea dosarelor în nelucrare aduc atingere siguranței cetățeanului. În plus, sunt plătiți din fonduri publice și nu își justifică munca.
RC: Oamenii sunt de părere că și magistrații trebuie să dea cuiva socoteală. Dar SIIJ nu a fost bună, Inspecția judiciară are probleme, CSM însuși este inconstant, de fapt cine ar trebui să îi controleze pe judecători?
CB: Pe termen lung, se impune reformarea CSM și IJ. Pe termen scurt se impune normarea activității membrilor acestor instituții. Probleme ridică și criteriile de selecție a membrilor acestor structuri, numirea de către politic a șefului Inspecției Judiciare și selectarea unor magistrați nespecializați dispuși să încalce Legea pentru a răspunde la comenzi vulnerabilizand instituția.
RC: România continuă să ia condamnări la CEDO pe undue process și reparații indecvate. Ce ați reforma în justiția din România dacă ați fi dvs ministru că să nu ne mai plasăm la un loc cu Rusia și Turcia ?
CB: Trebuie în primul rând reechilibrat volumul de muncă, tăierea finanțării instituțiilor nefuncționale și reformarea modalităților de specializare și formare continuă a magistraților. Responsabilitatea incumbă atât MJ, cât și CSM, care este garantul independenței justiției.
corporatiile prin intermediul securitatii controleaza “justitia” statului de drepti asa ca nu au nevoie de o structura asupra careia nu au puterea.
restul sint vorbe goale, propaganda de doi bani
Cica: Nu suntem impotriva SIIJ, daca poate fi “reformata” ca sa fie bine controlata…
Corect, deoarece SIIJ este unicul parchet din Romania in care numirile pe posturi si in functii ale procurorilor nu sunt facute de POLITICIANUL partizan – presedintele Romaniei, ci de plenul CSM, dupa un CONCURS de competenta profesionala!
Problema este că potențial chiar sunteți o categorie profesională mai periculoasă decât alte categorii profesionale!!!
Și ca aproape mereu și în toate domeniile, se ocultează aspectul “cum e la alții?”. E mai bine să inventăm roata românească, mai rotundă, mai deosebită decât alte roți, nu? Dacă democrația românească e mai originală, dacă tranziția românească e și ea deosebită (prin lipsa direcției), de ce n-am avea și-o justiție care ignoră completamente practica și obiceiurile altor țări.
De ce nu propuneți pierderea ori reducerea pensiei pentru magistrații care sunt de fapt interlopi dovediți? Și iar: ce pățește un magistrat dintr-o țară UE (aveți 26 de cazuri de studiat) când achită interlopi, când ține dosare sub obroc cu anii, când consideră că psihopații violatori de copii nu reprezintă pericol social?
Lansați și mențineți (poate chiar involuntar) în spațiul public o temă-șfoară-cu-motocei, când problema adevărată este dureroasa și cronica lipsă a justiției din societate și călărirea sistemului de justiție de servicii și politic. Și nu în ultimul rând, execrabila calitate morală și adesea profesională a corpului profesional care nici după 30 de ani nu și-a căpătat demnitatea și independența necesare unui minim stat de drept.
SIIJ este doar o formă, fondul este altceva.
Ce spune Dna. Bogdan e interesant sibine argumentat( ca e judecatoare), doar ca punctul de plecare e fals.
Magistratii se considera si sunt considerati ca superiori muritorilor de rand. Ei sunt adjunctii Celui de Sus, impart dreptatea pe pamant. Asa ca e normal sa fie cercetati de alte instante, SPECIALE.
Si ca e vorba de Dna. Bogdan, de ce cazul carea facut-o ceebra se numeste Telepatia?
A facut Voiculescu Felix chestii care depasesc sfera normalului si numai Dna. Bogdan e reusit sa le desluseasca?
Ca Voiculescu e un securisto-mafiot nu are nimeni vreo indoiala, problema e daca probele din dosarul telepatia au fost suficiente ca sa aduca faima intru dreptate a d-nei Bogdan. Probabil vom afla peste 50 de ani, la desecretizare, daca asta se va intampla vreodata, si nu vor fi rescrise ca istoria acestei biete tari. Plecam de la premise gresite, orbecaind si incercand sa deslusim care e securistii buni si care e aia rai. Or fi cei vechi care l-au executat pe Ceausescu, or fi cei noi mai patrioti, o fi scapat vreun om politic de bratul lor, astfel incat sa avem incredere ca urmandu-l avem un viitor?
Solutia e transparenta cu care se laudau rezistii, publicarea tuturor arhivelor, noi legi de organizare a serviciilor, controlul lor strict, astfel incat toate institutiile de stat sa scape de bratul lor lung. Dar nu cred ca in viitorul apropiat, rezultatul corect publicat al alegerilor vor face posibil un astfel de deziderat, care la randul sau sa ne aduca lideri cerebrali ce nu au conexiuni cu securistii vechi sau noi. Problema romanilor e lipsa de coeziune ca natie, si ca nu au nici cea mai mica incredere in autoritatile lor, iar asta nu se va indrepta daca continuam cu un stat securistoid si politienesc.