Mihai Goțiu

Victorie majoră, în Justiție! ”Aici e parc? Nu, aici e Mafia Imobiliară!” Solicitarea grupului One Propertis, ucigașul societății civile, respinsă de Tribunalul București

”Modul în care proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1 (din București – n.a.) este un exemplu tipic de mafie imobiliară. Ansamblul de locuințe a fost construit pe spațiul verde al monumentului istoric Palatul Modrogan în baza unei autorizații de construire emise în mandatul anterior”, a anunțat, ieri, primarul municipiului București, Nicușor Dan, într-o conferință de presă și pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, Tribunalul București a respins solicitarea grupului imobiliar One – devenit ”celebru” prin acțiunile de tip SLAPP împotriva societății civle – de anulare a Planului Urbanistiv Zonal al zonei protejate din jurul Palatului Modrogan.

”Acest lucru înseamnă că Hotărârea Consiliului General al Municipiului București din anul 2000 privind stabilirea zonelor protejate construite (HCGMB nr. 279/2000) este legală. Ansamblul de locuințe a fost construit pe spațiul verde al monumentului istoric Palatul Modrogan în baza unei autorizații de construire emise în mandatul anterior (în ultimele zile ale administrației Firea, din 2020 – n.a.)”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei subliniază că, în urmă cu un an și jumătate, instanțele au suspendat atât PUZ-ul, cât și autorizația de construire pentru acest proiect și că decizia Tribunalului București, din această săptămână, reprezintă un precedent în stoparea proiectelor imobiliare care distrug zonele protejate ale monumentelor istorice și spațiile verzi.

”Este primul litigiu care se finalizează și instanța Tribunalul București constată că PUZ Zone Protejate este o documentație legală, care protejează zonele istorice ale orașului. Această reglementare, PUZ Zone Protejate, a început să fie aplicată abia de actuală administrație, deși a fost emisă în urmă cu 24 de ani. În baza ei, am început să respingem cereri pentru emiterea unor autorizații de construire care depășeau înălțimea, distanțele laterale, procentul de ocupare al terenului, coeficientul de utilizare al acestuia, și chiar specificul zonei”, mai spune Nicușor Dan.

Edilul a făcut referire și la alte aproximativ zece litigii deschise de privați legate de PUZ Zone Protejate. ”Am toată încrederea în instanțele de judecată”, a încheiat acesta.

Într-un comunicat de presă, citat de Hotnews, Grupul One afirmă că toate proiectele lor ar fi legale. Grupul s-a făcut remarcat nu doar prin proiectele controversate care au mutilat spațiile verzi ale Capitalei, ci și prin procesele deschise împotriva societății civile, atât cele prin care încearcă să desființeze organizațiile neguvernamentale care apelează la justiție pentru respectarea legislației de urbanism și/sau de mediu, cât și cele prin care solicită despăgubiri de sute de mii și chiar milioane de euro (!) de la diferite persoane, membre ale unor asemenea ONG-uri ori doar ale unor grupuri cetățenești informale.

PS.: Posibil să califcați știrea de mai sus ca fiind electorală. Da, este o știre care poate fi etichetată astfel. Până la urmă, cetățenii din București au tot dreptul să aleagă între două modele de administrație – unul care oferă perspectiva ”dezvoltării” imobiliare care acaparează și mutilează spațiile verzi, respectiv unul pentru care dezvoltarea imobiliară trebuie să respecte legile și interesele tuturor cetățenilor.

PS2: Văd că în online se promovează intens o petiție care duce spre site-ul Primăriei Sectorului 3 din București (da, cea condusă, încă, de Robert Negoiță), prin care se face apologia transportului cu mașina privată. Pentru mine, și nu doar pentru mine, e absolut halucinantă oferta asta electorală, prin care cetățenilor din S3 (și bucureștenilor, în general, că nu doar cei din S3 vor fi afectați) li se promite că vor avea ”șansa” să ardă și mai multă benzină și motorină, cu mașinile personale, prin București, și să otrăvească și mai mult aerul din Capitală. Dar aberația asta merită un comentariu separat.

ULTIMĂ ORĂ: Victorie, în Justiție, pentru organizațiile civice date în judecată de grupul imobiliar One, care cere despăgubiri uriașe

PESTE JUMĂTATE DE MILION DE EURO! Atât cer imobiliarii de la Nicușor Dan și de la alți lideri civici, pentru că n-au fost lăsați să distrugă Bucureștiul ca pe vremea lui Firea

Citește pe România Curată:

Cea mai toxică promisiune a prezentei campanii electorale. E promovată din bani publici, iar cetățenii sunt îndemnați să semneze o petiție de susținere!

ALERTĂ: Guvernul Ciolacu pregătește o nouă lege specială pentru distrugerea Roșiei Montane! Proiectul a ajuns în fază de avizare și, probabil, va fi trimis în Parlament după alegeri

Raport UNESCO șocant: 70% dintre jurnaliștii de mediu sunt atacați, iar zeci dintre ei și-au pierdut viața. Ce amendament la noul Cod Silvic pentru protecția jurnaliștilor și activiștilor de mediu autohtoni a propus România Curată și a fost adoptat de Senat

EXCLUSIV: Ce au decis Ciolacu și Gabriel Resources să secretizeze în motivarea hotărârii în cazul Roșia Montană. Ponta, marele profitor. Ce se mai ascunde sub sutele de paragrafe blurate


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Victorie majoră, în Justiție! ”Aici e parc? Nu, aici e Mafia Imobiliară!” Solicitarea grupului One Propertis, ucigașul societății civile, respinsă de Tribunalul București

  1. tempor1k

    Pentru societatea civilă din tară contează foarte mult faptul că totuși au început să apară și instanțe care fac și dreptate.
    Societatea civilă își dorește o tragere la răspundere a grupărilor gen One Propertis pentru agresivitatea de care dau dovadă în lupta lor contra societății.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *