”ONE solicită instanței să-i oblige pe pârâți în solidar, la plata unor despăgubiri de peste 2.600.000 lei, „pentru repararea prejudiciului material în componenta sa de beneficiu nerealizat (lucrum cessans)”, întrucât din cauza faptelor ilicite comise de aceștia, ONE a suferit pierderi de acțiuni pe Bursa de Valori București”, se arată în acțiunea civilă în răspundere delictuală îndreptată împotriva lui Nicușor Dan și a altor lideri civici și organizații non-guvernamentale de către conglomeratul imobiliar One Properties.
Informația a fost făcută publică, pe Facebook, de către Mihai Burcea și a fost confirmată pentru România Curată de unii dintre cei vizați de proces. Despre această acțiune de intimidare am scris în urmă cu o lună, dată la care, însă, persoanele și ong-urile vizate încă nu primiseră acțiunea și nu cunoșteau pretențiile companiei și pe ce se bazează acestea (pe lângă devalorizarea acțiunilor, One reclamă acțiuni de calomniere, dar și alte acuzații – ”dosarul e imens”, după cum mi-a mărturisit unul dintre civici).
Lista celor chemați în judecată de One Properties este deschisă de actualul primar al Bucureștiului, Nicușor Dan și de partenera lui de viață, Mirabela Grădinaru (ca reprezentantă a Asociației SOS Orașul). Pe listă se mai află Mihail Bumbeș (de la Miliția Spirituală, asociație pe care One a reușit să o desființeze), Ștefania Simion (de la Asociația pentru Conservare Integrală a Patrimoniului Natural și Cultural, cunoscută în special pentru implicarea în campania Salvați Roșia Montană și la Asociația Salvați Bucureștiul, în prezent, directoare a Administrației Parcului Natural Văcărești), Oana Poenaru (consilier juridic în cauze de mediu și de urbanism), Cristina Vanea (de la Grupul de Inițiativă Floreasca Civică), Ortansa Cartianu și Sever Artemon Cartianu.
Pe lângă aceștia, pârâți mai sunt și Asociația Salvați Bucureștiul, Asociația SOS Orașul și Asociația pentru Conservare Integrală a Patrimoniului Natural și Cultural.
Miliția Spirituală nu figurează în condițiile în care One a reușit dizolvarea asociației conduse de Mihail Bumbeș. În primă instanță, One a obținut și o hotărâre de dizolvare a Asociației Salvați Bucureștiul, care are, însă, mici șanse să rămână definitivă după ce cetățenii au strâns, din donații, suma necesară plății cheltuielilor de judecată, și, mai ales, după ce Tribunalul Cluj a stabilit un precedent, la începutul lunii ianuarie, dând câștig de cauză, în mod definitiv, Asociației SOS Orașul, în procesul în care One a încercat dizolvarea acesteia.
De ce sunt ”vinovați” pârâții
”Vina” persoanelor și a organizațiilor nonguvernamentale vizate de acțiunea One e aceea că au contestat în Justiție mai multe autorizații de construire și alte acte obținute de companie în vremea fostelor administrații ale Capitalei (în proiecte ca One Floreasca, One Peninsula ori One Modrogan, în ultimul caz fiind vorba de acte eliberate de Gabriela Firea chiar în ultimele zile ale mandatului ei ca primar!).
Câteva comentarii suplimentare față de ce am scris în urmă cu o lună:
1) ”coincidență” (sau nu?) fundamentarea principală a pretențiilor celor de la One e similară cu cea invocată de Gabriel Resources în litigiul legat de Roșia Montană – devalorizarea acțiunilor la Bursă;
2) ca și în cazul Roșia Montană, valoarea la Bursă a companiei One a fost dată de acțiunile favorabile și actele emise (în mod discutabil) de fostele administrații din București;
3) vestea bună e însă, că spre deosebire de litigiul de la Washington, care se desfășoară într-un sistem de justiție corporatistă, extra-statală, de sorginte post-colonială și derogatorie de la dreptul comun, acțiunea celor de la One se va judeca în instanțe care se ghidează (ori ar trebui să se ghideze după alte reguli;
4) acțiunea asta arată cât de mare e disperarea marilor imobiliari de când Nicușor Dan a ajuns primar al Bucureștiului, și de ce și-o doresc pe alde Gabriela Firea ori alt primar la fel de ”binevoitor” cu haosul urbanistic în locul lui.
5) SOLIDARITATE! Ăsta e singurul mod prin care îi putem sprijini pe Nicușor Dan și ceilalți lideri civici în demersurile și în lupta lor cu rețelele marilor imobiliari care au ocupat și distrus spații verzi, clădiri de patrimoniu, au aglomerat traficul și au făcut aerul irespirabil în București (dar și în alte mari orașe ale României).
Mă bucur că peste 20.000 de cetățeni au semnat petiția prin care i se solicită ministrului Justiției, Alina Gorghiu, inițierea unei modificări legislative prin care să fie apărat dreptul oamenilor de a contesta în Justiție acte, avize, autorizații ilegale. Dacă nu ai semnat petiția lansată de APADOR-CH împreună cu Declic, te rugăm să o faci și să o dai mai departe (aici).
Și e important să le rămânem aproape în acest proces, atât moral, cât și prin eventuale donații (pentru strângerea de fonduri necesare asigurării apărării).
(foto main: pagina de Facebook One Modogran)
***
Alte recomandări pe România Curată:
Au dreptate. Romania e tara hotilor si coruptilor, nu a lui Nicusor Dan.
Este intr-adevar dezamagitor sa vedem ca astfel de companii imobiliare, care ar trebui sa isi foloseasca resursele pentru a investi in orasele noastre si pentru a le face mai bune, prefera sa isi cheltuiasca banii pe actiuni de intimidare impotriva celor care fac doar ceea ce este corect si legal. Este inca o dovada a coruptiei si a puterii pe care o au aceste companii in fata autoritatilor. Sper ca instanta va decide in favoarea celor vizati, iar aceste actiuni abuzive vor fi pedepsite intr