Mihai Goțiu

Asta da lovitură pentru Mafia Pădurilor! Ditamai șeful de Poliție județeană, urmărit penal și demis pentru că își sancționa subordonații care refuzau mita hoților de lemne

Dosarul penal, făcut public de Direcția Națională Anticorupție (DNA), săptămâna asta, e de urmărit. Pentru că e unul dintre puținele în care ancheta nu-i vizează doar pe cei de la baza piramidei Mafiei Pădurilor, ci se apropie de zona de vârf. Șeful unui Inspectorat județean de Poliție nu mai e ”plevușcă”, ci o piesă din prima linie a rețelelor de criminalitate organizată bazate pe lemnul tăiat ilegal.

Mai mult, după cum arată comunicatul făcut public de DNA, nu e vorba de o singură persoană implicată. Pe lângă șeful IPJ Alba, Florin Dogaru, a fost începută urmărirea penală și împotriva lui Dan Toma, comisar-șef de poliție și șef al Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, Ioan Moșneag, subcomisar de poliție în cadrul IPJ Alba (la Biroul Control intern), Ilie Ciucur, ofițer în cadrul DGA Alba, și Alexandra Creț, agent de poliție la Câmpeni. Faptele de care sunt acuzați aceștia sunt: abuz în serviciu, luare de mită, participație la abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor, mărturie mincinoasă, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Acestora li se adaugă, evident, afaceriștii protejați, cu activități în exploatarea lemnului, Ș.I., F.M.I. și N.C.G., la rândul lor cu un pomelnic lung de acuzații penale: cumpărare de influență (mai multe fapte), trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată, dare de mită, ultraj, furt de arbori, mărturie mincinoasă, braconaj, participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, indiferent de forma de proprietate, furt de material lemnos.

Procurorii antic-corupție susțin că, în perioada 2021-2022, inculpații polițiști, menționați mai sus, ar fi protejat interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri.

Mai simplu spus: doi agenți de poliție au vrut să-și facă munca onest, moment în care șefii lor au început presiunile să-i lase în pace pe afaceriștii din domeniul exploatării lemnului. I-au amenințat, în mod repetat, cu schimbarea locului de muncă, i-au băgat în cercetări disciplinare abuzive, le-au dezvăluit afaceriștilor programul lor de muncă (să se poată feri) și au mers până la sancționarea abuzivă cu diminuarea salariului cu 10% pentru o perioadă de trei luni și cu detașarea nelegală a unuia dintre agenți la un post de poliție îndepărtat de raza de acțiune a afaceriștilor.

La rândul lor, afaceriștii au desfășurat acțiuni de intimidare. Unul dintre aceștia, N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat. De asemenea, inculpații Ș.I., F.M.I., și N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție.

Vă sună a scenariu de film cu mafioți? Chiar așa și este. Și, din păcate, de multe ori cei de la baza piramidei cedează unor asemenea presiuni constante. Ulterior, când hoțiile ajung publice, aceștia din urmă sunt cei scoși vinovați. De-asta spun că acest caz e atipic, pentru că se apropie de vârful piramidei. Mă rog, încă n-a ajuns acolo, că și acești șefi au fost numiți în funcție de șefi mai mari din MAI, până la nivel de miniștri.

Coincidență (sau nu), chiar din partea reprezentanților MAI au venit o mare parte a amendamentelor la proiectul legii noului Cod Silvic menite să slăbească măsurile anti-hoție. Momentan, la Senat, amendamentele respective au fost respinse. Dar urmează Camera Deputaților, unde lobby-ul drujbelor e mult mai puternic decât la Senat.

Citește pe România Curată:

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?

La doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licența deținută de RMGC la Roșia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanță de urgență prin care compania poate începe exploatarea și fără licență!

Ce am spus eu și ce (nu) a răspuns ministrul Oprea legat de redeschiderea minelor. Și cum a recunoscut că e vorba și de Roșia Montană

ULTIMĂ ORĂ! VICTORIE uriașă pentru Roșia Montană: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) NU a mai prelungit licența minieră deținută de RMGC, care a expirat astăzi!

MOBILIZARE: Peste 30.000 de semnături pentru petiția prin care se solicită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *