Mihai Goțiu

ULTIMĂ ORĂ! VICTORIE uriașă pentru Roșia Montană: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) NU a mai prelungit licența minieră deținută de RMGC, care a expirat astăzi!

”Urmare a evaluării documentațiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roșia Montană Gold Corporation SA și a corespondenței purtate în aceasta perioadă, Agenția Națională pentru Resurse Minerale hotărăște să nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roșia Montană Gold Corporation”, se arată în comunicatul de presă al ANRM, transmis în această seară, la sfârșitul unei ședințe care a durat aproape toată ziua.

RMGC, subsidiara din România a Gabriel Resources, a obținut licența pentru Roșia Montană în 1999, într-un mod care a făcut subiectul unor anchete penale. Termenul de valabilitate a fost de 20 de ani, cu posibilități de prelungire de câte 5 ani. În 2019, licența a fost prelungită în mod secret de către Guvernul Dăncilă. Și această prelungire a expirat astăzi, reprezentanții companiei sperând până în ultimul moment că vor beneficia de o nouă prelungire.

Susținătorii Roșiei Montane au strâns zeci de mii de semnături prin care i-au cerut prim-ministrului Marcel Ciolacu să nu mai prelungească această licență, Asociația Declic a deschis un proces de anulare a celei eliberat anterior, iar avocații societății civile au lucrat până în ultimul moment (inclusiv ieri noapte), pentru a oferi argumente juridice decidenților de la ANRM în favoarea neprelungirii licenței.

Victoria este, din nou, una uriașă, pentru Roșia Montană, pentru că lasă deschisă calea aprobării unui Plan Urbanistic General (PUG), care să valorifice statutul UNESCO al localității.

FELICITĂRI, tuturor celor care s-au implicat în obținerea acestei noi victorii extraordinare pentru Roșia Montană!

Să ne bucurăm, dar, ATENȚIE: mâine (vineri), Guvernul are pe ordinea de zi o Ordonanță de Urgență, prin care, sub umbrela declarativă a valorificării materiilor critice (aurul și argintul NU se numără printre acestea!), se pregătește o nouă lege care ar permite distrugerea Roșiei Montane (mai multe detalii, în link-ul de mai jos).

La doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licența deținută de RMGC la Roșia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanță de urgență prin care compania poate începe exploatarea și fără licență!

Citește și:

Cu buldoexcavatorul prin bujorii de munte din ariile protejate ale Făgărașului. Ce se fac că fac autoritățile

MOBILIZARE: Peste 30.000 de semnături pentru petiția prin care se solicită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin

VERDICT al Justiției: Lucian Bode rămâne cu decizia de plagiat! Care e ultima ”șansă” pentru fostul ministru PNL să anuleze decizia UBB Cluj


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “ULTIMĂ ORĂ! VICTORIE uriașă pentru Roșia Montană: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) NU a mai prelungit licența minieră deținută de RMGC, care a expirat astăzi!

  1. taitai

    vai de mine si de mine. pai sa nu mai aiba domnu dragosh tanase licenta la rmgc? si cu mai poate el acuma sa ceara bani de la niste fraieri de membri in consiliul gabriel resources ca sa aiba cu se sa joace el golf pe Seattle si Bulgaria (in Bulgaria a fost aproape gratis fiindca ca aici a platit statul roman prin total business land srl)? saracul de el. ce va face acum un asa mare om de afaceri? de succes, un finantist de top.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *