Mihai Goțiu

Ce am spus eu și ce (nu) a răspuns ministrul Oprea legat de redeschiderea minelor. Și cum a recunoscut că e vorba și de Roșia Montană

Eu unul m-am săturat de miniștrii care ne cred proștii. Ori fac pe proștii. Ori sunt. Sau sunt mânjiți. Decideți voi.

Ieri (vineri), Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care se pot deschide/ redeschide diferite mine. Asta la doar o zi după ce Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a decis să nu mai prelungească (după 25 de ani!) licența minieră deținută de RMGC pentru Roșia Montană.

La doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licența deținută de RMGC la Roșia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanță de urgență prin care compania poate începe exploatarea și fără licență!

Au deținut licențe”. Nu ”dețin licențe”. Înțelegeți diferența, domnule Oprea?

În OUG scrie, negru pe alb, că minele pot fi redeschide de către operatorii economici care au deținut licențe pentru respectivele mine. În declarațiile de după adoptarea OUG, ca răspuns la afirmațiile mele, domnul ministru al Economiei, Radu Oprea, a început să vorbească despre schimbarea competențelor ANRM: ”ANRM, care se transformă ca instituţie, are competenţă asupra licenţelor, licenţele nu sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei, drept urmare, această lege nu modifică nimic din ce a fost decis referitor la Roşia Montană”, a spus Radu Oprea.

Înțelegeți acum de ce e așa grav că atât de mulți tineri cad testele Pisa? Pentru că cei cu cele mai slabe rezultate ajung miniștri. Păi dacă textul ordonanței spune că ”au deținut”, ce treabă mai are ANRM și transformarea ei instituțională? Că operatorul economic NU are are nevoie de vreo nouă licență sau prelungirea uneia, e suficient că a avut una cândva, chiar și acum un veac (și, atenție, înainte de al doilea război mondial sunt mulți cei care au deținut asemenea licențe).

Ne riscăm, iar, cu un proces de miliarde la Washington?

În cazul Roșia Montană, RMGC nu mai are nevoie de altă licență sau prelungirea celei expirate. Ba, mai mult, acum începe nebunia și sper să-i tragă cineva de mână pe Iohannis și/sau Avocatul Poporului să atace OUG în discuție la CCR. Pentru că, de data asta, riscăm pe bune să pierdem un nou arbitraj de miliarde de dolari la Washington. Că dacă unor operatori economici care au avut, cândva, licențe, li se va permite să redeschide mine, chiar dacă licența lor e expirată, iar celor de la RMGC (Gabriel Resources) nu, atunci aceste companii chiar pot invoca ”discriminarea” statului român. E o situație absurdă, în care ne băgăm gâtul în laț pentru că un ministru nu înțelege ce scrie în OUG pe care a semnat-o, sau, dacă înțelege, e părtaș la hoțeală.

Mine, domnule Oprea, mine. Scrie de mine în OUG, nu doar de iazuri, halde, goluri

Mai apoi, domnul Radu Oprea a început să vorbească despre iazurile de decantare, haldele de steril și golurile montane în care ar mai fi aur, dar și alte metale rare.

”Avem toate iazurile care astăzi sunt pe teritoriul României. Ştim foarte bine că acolo unde există, spre exemplu, aur, există şi alte metale rare. Nu ştim astăzi în ce concentraţie, în ce cantitate, dar dacă prin noua lege putem să facem analize, să verificăm să vedem ce concentraţii sunt acolo, dacă prezintă interes şi există tehnologii noi care să nu fie poluante şi încep să fie astfel de tehnologii în piaţa globală, cu acordul comunităţilor locale, rezolvând o problemă de mediu, pentru că astăzi iazurile sunt o astfel de problemă, în marea lor majoritate, eu cred că poate să fie una dintre soluţiile bune. Am venit cu acest cadru legislativ ca să dăm această posibilitate. Dacă toate condiţiile despre care vorbeam mai devreme sunt îndeplinite, atunci cu certitudine vom avea o astfel de exploatare minieră în România”, a menţionat Oprea.

Acum, cel mai mult aur e în oceanul planetar, iar când mergem pe orice drum de munte, că sunt de proveniență vulcanică ori au fost, cândva, fund de ocean planetar, probabil să călcăm peste aur și alte metale rare, în concentrații, evident, infime. Doar că, nu la iazuri de decantare și halde de steril m-am referit, când am spus că acest OUG permite exploatarea de la Roșia Montană chiar și fără licență valabilă.

Atunci când vorbește de redeschidere, OUG se referă, în primul rând, la… mine. La art. 531, scrie clar: ”mine sau părţi din perimetrele de exploatare de resurse minerale neenergetice (…)”. Deci înainte de iazuri, halde și goluri, ordonanța spune ”mine”.

Domnule ministru Radu Oprea, știți să citiți? Știți ce înseamnă mine? Știți care e diferența dintre mine și iazuri, halde, goluri? Puteți citi ce au înțeles toți jurnaliștii care au relatat, ieri, despre ordonanța asta de urgență? Măcar titlurile să le citiți, că sunt scrise cu litere mai mari și îngroșate. Și peste tot scrie de redeschiderea… minelor, nu a iazurilor, haldelor și golurilor. Credeți că toți jurnaliștii în cauză au citit și înțeles greșit ce scrie în ordonanța pe care ați semnat-o?

Bun, până aici lucrurile sunt clare pentru cei care înțeleg care e diferența dintre mine și iazuri, halde sau goluri, respectiv înțeleg că, în limba română, când se folosește o formă a timpului trecut („au deținut”) cu referire la o licență minieră, atunci e vorba de una care nu mai e în vigoare. Dacă s-a intenționat altceva, dar a ieșit forma asta, atunci domnul Oprea ar trebui să-și concedieze consilierii juridici. Că, spre deosebire de un ministru, aceștia ar trebui să facă dovada, la angajare, a unor minime competențe juridice și lingvistice.

Șmecheria cu metalele rare și CRMA

Partea mai dificil de înțeles pentru cei care nu sunt familiarizați cu dezbaterile europene legate de minerit, e cea în care Radu Oprea spune: ”Ştim foarte bine că acolo unde există, spre exemplu, aur, există şi alte metale rare”. Că asta e șmecheria prin care se încearcă fentarea Comisiei Europene, pentru evitarea unui posibil infringement. În motivarea OUG, se face referire la transpunerea Regulamentului Materiilor Prime Critice al UE (Critical Raw Materials Act – CRMA). După cum am mai arătat, aurul și argintul NU se află pe lista materiilor critice, care să permită relaxarea condițiilor de deschidere/redeschidere a minelor.

Ce spune însă, domnul Oprea? Ceva de genul că se vor redeschide mine pentru ”metale rare”. Aaa… că pe lângă niște grame sau kilograme de metale rare mai dăm și peste niște tone de aur și argint, noi după metalele rare am săpat…

M-aș mira ca o asemenea explicație/justificare să fie acceptată de Comisia Europeană și să ne scape dintr-un posibil infringement. Dar asta arată că ministrul Radu Oprea ne ia de proști, incapabili să înțelegem limba română ori manevrele de pivotare. Din declarațiile lui rezultă clar că e vorba și de exploatarea aurului (nu doar a minereurilor de pe lista materiilor critice), iar din textul ordonanței că e vorba de redeschidere mine (nu doar de iazuri, halde, goluri), chiar și de către operatori economici cu licențe expirate (cum e cea a RMGC/Gabriel Resources pentru Roșia Montană).

Șmecheria asta, am anticipat-o încă de acum o lună și am arătat că o va face între campaniile electorale. Atunci, Guvernul avea în lucru un proiect de lege. Faptul că a ales varianta OUG (nu era, de fapt nicio urgență, proiectul de lege a stat prin Guvern vreo două luni), de pe o zi pe alta, arată, o dată în plus, că s-a dorit evitarea dezbaterii publice (și a iritării civice inerente):

ALERTĂ: Guvernul Ciolacu pregătește o nouă lege specială pentru distrugerea Roșiei Montane! Proiectul a ajuns în fază de avizare și, probabil, va fi trimis în Parlament după alegeri

Cine câștigă, de fapt, din mizeria asta. Și cine pierde

Nu, nu mă aștept ca mâine ori chiar anul viitor să se aprobe deschiderea unei mine la Roșia Montană. Nu sunt chiar așa sinucigași politic membrii Guvernului Ciolacu. Dar lăsarea deschisă a unei asemenea posibilități mă aștept să blocheze, în continuare, dezvoltarea alternativă a zonei. Va fi un pretext foarte bun pentru statul român să nu ecologizeze, în mod real, fostele exploatări miniere (obligație pe care o avea de peste 20 de ani!). Să amâne adoptarea unui PUG axat pe dezvoltarea alternativă. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, să lase deschisă specula bursieră cu ”proiectul de la Roșia Montană” (și nu doar de la Roșia Montană).

Iar mafioți precum Benny Steinmetz și rețelele clientelare din jurul unor șmecheri ca Dragoș Tănase, cu toți complicii lor politici, să-și încaseze, pe mai departe, rentele de milioane și zeci de milioane de dolari. Și pentru că de pierdut, trebuie să piardă cineva, ia ghiciți cine? Acum, de fraierii care și-o iau în bască la Bursă prea puțin îmi pasă. Dar mai sunt și localnicii, și mai suntem și noi, ceilalți, care vrem să ne bucurăm de patrimoniul natural și cultural excepțional al zonei și, mai ales, care ne-am săturat de ”beneficiile” cianurii și a dinamitei, în aerul, apele și plămânii noștri.

PS: Aș mai avea de adăugat și despre ce înseamnă ”tehnologiile prietenoase cu mediul”. Dar ăsta e un subiect care merită dezvoltat separat.

PS2: Și apropo de povestea cu ”locurile de muncă” și ideea că oamenii așteaptă cu nerăbdare să (re)devină mineri. Că mai sunt unii care își doresc asta nu pot contesta. Însă doar acum câteva zile am citit o știre că în Valea Jiului sunt vreo 300 de locuri de muncă disponibile pentru mineri. Dar nu prea e înghesuială să fie ocupate, chit că în zonă, în ultimele două decenii și jumătate, au fost disponibilizați zeci de mii de mineri. Ghici de ce?

PS3: Faptul că presiunea civică a determinat ANRM să nu mai prelungească licența pentru RMGC este (și rămâne) o mare victorie. Rămâne, însă, iritarea că, în loc să ne consumăm energiile pentru valorificarea statului UNESCO, trebuie să stăm de gardă ca decidenții politici să nu o comită, iar, grosolan.

https://www.romaniacurata.ro/valoarea-lui-gabriel-resources-la-bursa-s-a-prabusit-la-un-cent-minim-istoric-la-doar-cateva-ore-dupa-ce-compania-a-anuntat-contestarea-verdictului-in-cazul-rosia-montana/

ULTIMĂ ORĂ! VICTORIE uriașă pentru Roșia Montană: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) NU a mai prelungit licența minieră deținută de RMGC, care a expirat astăzi!

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *