Alina Mungiu-Pippidi

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?

A fost vreun român consultat prin referendum când președintele Iohannis s-a hotărât să-și depună candidatura la șefia NATO sau la orice funcție europeană? A fost careva consultat măcar pe Facebook? A participat cineva la vreun focus grup măcar? Dacă răspunsul e nu, nu și nu, de ce Dumnezeu ne umilește pe toți șeful statului când spune că țara noastră e călcată în picioare pentru că nu capătă el nicio funcție, așa cum credea în urma asigurărilor primite de la gașca din jurul rău, contra-selectată prin profunzimea plecăciunilor?

Se simte cineva marginalizat sau umilit? M-am simțit foarte prost la criza refugiaților, când Iohannis s-a apucat să spună, alături de guvernele ungar și polonez, că nu vrem să ne acceptăm cota comună de azilanți, pe urmă când i-a interpelat pe pesediști în maghiară, ca după aceea PNL să guverneze cu ei, și finalmente când și-a construit candidatura NATO contra unui candidat susținut de majoritatea statelor aliate doar pentru că știa că Viktor Orban va fi contra. Atunci da, am fost jenați, Iohannis ne punea pe toți într-o postură ingrată, și fără motiv, numai pentru că ambițiile lui sunt mult peste capacitățile personale, peste valorile europene și peste profesionalismul celor din jur.

Acum, că dăm de fundul sacului, e cam penibil, sigur, că nu se uită nimeni la el, și nu îi mai rămâne decât să îi amenințe pe europeni cu noi toți. Cine îl desconsideră, se cheamă că desconsideră tot statul, armata, și votanții români. De asta ne-am luptat noi în Afganistan și Irak? De asta nu ne-am luptat în Ucraina? De asta chemăm toată planeta euroatlantică la noi să ne apere de ruși? Vrem că conducem apărarea Europei, de la NATO, sau din Rond Point Schuman, sau de oriunde.

Totdeauna am avut o părere proastă despre CSAT, că în statele democratice nu ai al doilea guvern la președinție, dar nu se poate totuși ca o instituție să aibă pe ordinea de zi punct principal ambițiile private ale unei persoane, căreia nu i-au ajuns zece ani de mediocritate și o vrea prelungită la nivel internațional.

Mai e Iohannis statul, să tragă așa de el? Nu destul că influențează alegerile, distrugând orice urmă de talent la PNL, dat pe mâna lui alde Ciucă, Burduja, generalilor etc.? Și că lasă în urma lui servicii secrete mai politizate și mai influente ca niciodată? Mai e vreo țară europeană unde serviciile au datele private ale tuturor, organizează alegeri, conduc consorții de cercetare formate din universități, câștigă contracte publice, bagă rivalii politici la pușcărie și așa mai departe?

Dar Iohannis nu a fost vreun papagal la Cotroceni. El a fost un jucător, care i-a dat afară pe Coldea și MRU de la servicii, pe care a continuat să le folosească în același timp cu serviciile rețelelor semiprivate ale foștilor. Poate nu ați băgat de seamă care e specialitatea generalului Coldea, pentru care era remunerat de premierul albanez? Cum să-ți pui rivalii politici pe liste de sancțiuni americane, deși nu sunt dușmanii SUA sau ai securității occidentale – nici doctorul Berisha în Albania, nici Liviu Dragnea în România, ce să mai vorbim de fiică-sa, o adolescentă, nu aveau ce căuta pe o listă de sancțiuni serioasă, laolaltă cu oligarhii, informatorii și criminalii lui Putin. Ca să aflăm cine a manipulat aceste situații e destul să ne uităm cine a profitat, ca să aflăm cine a plătit ne trebuie un nou președinte.

Merită KJ vreo promovare că lasă așa un stat moștenire și e cazul să îl lăsăm să ne umilească mai departe cu inadecvarea lui?

***

Foto main: Facebook/ Administrația Prezidențială

***

Citește pe România Curată:

La doar o zi după ce ANRM nu a mai prelungit licența deținută de RMGC la Roșia Montană, pe masa Guvernului se află o ordonanță de urgență prin care compania poate începe exploatarea și fără licență!

Ce am spus eu și ce (nu) a răspuns ministrul Oprea legat de redeschiderea minelor. Și cum a recunoscut că e vorba și de Roșia Montană

ULTIMĂ ORĂ! VICTORIE uriașă pentru Roșia Montană: Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) NU a mai prelungit licența minieră deținută de RMGC, care a expirat astăzi!

MOBILIZARE: Peste 30.000 de semnături pentru petiția prin care se solicită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?

 1. bunul samaritean .

  Fiecare vede altceva .Iohannis este de departe cel mai puternic si mai influent Presedinte al Romaniei .In tara si-a invins toti adeversarii politici .In exterior a capatat mai toate distinctiile posibile ce tin de alura sa democratica .In razboiul din Ucraina a refacut triunghiul militar de forta Romania,Rep .Moldova si Ucraina oferind Romaniei o extraordinara putere militara .Iohannis inca domina politic decizia la virf in Romania .Vedem cit de greu le este unor politicieni sa fie comparati cu Iohannis .Niciunul dintre candidatii presupusi a fi participanti in alegeri nu are anvergura lui Iohannis iar daca i se va oferi o pozitie de forta in UE sau daca NATO va mai deschide o astfel de noua pozitie acum cind NATO a crescut substantial si cind deciziile sale devin absolut obligatorii si la nivel politic vom avea in fata un alt K.W.Iohannis .

  Reply
  • Dumitru

   Sa inteleg ca amatorii de Pavel Corut trebuie neaparat sa voteze cu Iohannis, care e ca Mircea cel Batran si conduce super-forta militara Romania in lupta cu bubulii ? Astia de la Securitate au inceput sa fumeze carpeta…

   Reply
 2. Margelatu

  Intr-o societate moderna ce are la baza valoari esentiale, moralitatea, cunoasterea si rationalitatea, UN POLITICIAN DE ELITA (model) TREBUIE sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si intr-un acelasi elan de gindire sa cuprinda deopotriva abstractul si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop, sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta. (Indivizi cu discernamintul afectat, incompetentii si cei cu instincte de rechin nu au ce cauta in politica sau viata publica).

  In ciuda tuturor nenorocirilor abatute dupa 1989 asupra istoriei prezente a
  romanilor (din cauza unor ordinari din rindul lor) exista totusi o probabilitate ca o parte din asteptarile si sperantele colective ale acestora sa fie implinite cu ajutorul unor elemente progresiste din societatea politica si a celor stocate in bazinul electoral format din cei peste 60% cetateni romani cu drept de vot, absenti la alegeri, scarbiti de actuala clasa politica care nu se mai poate autopurifica.

  Reply
 3. esop

  Va reamintesc .Cei 10 ani de mandat Iohannis au fost niste ani extrem de complicati pentru natiunea romana si pentru intreg mapamondul .Pandemia de Covid 19 , incercarile fostelor guverne PSD ce au incercat sa inlature democratia consolidata si sa aduca Iliberalismul budapestean in tara , incercarile unor politicieni sa limiteze prerogativele Presedintelui , aparitia razboiului din Ucraina cu toate neajunsurile derivate, au complicat pina la absurd decizia politica a Presedintelui ce a trebuit ,de fiecare data, sa se opuna in limitele legilor si a prerogativelor fiind de departe cel mai „ legal” presedinte al Romaniei .Toate acestea deja vazute ba chiar si altele mai putin vazute au facut , in ultima instanta , din Romania, o putere in aceasta parte de lume .Nu uitati Presedintele Romaniei si noi toti ne aflam intr-o uniune numita UE iar deciziile statale sunt supuse respectarii unor legi europene .Ne miscam cu totii functie de ceea ce cu totii decidem la Bruxelles .

  Reply
  • Razvan

   Si ce legatura au toate astea cu faptul ca Iohannis si-a TRADAT alegatorii?
   Hai, ca-mi vine sa si plang…! Saracutul!

   Reply
   • Amira

    ki este și va rămâne în istorie trădătorul celor 6mil de romănii, care mulți dintre noi am incasat-o de la jandarmi .Ne-a promis 8 ani fără fsn,pcr,psd=usl 2.0 dacă îl vom vota.Intrebare avem noi romanii și ROMÂNIA noastră Președinte și unde este,este o mare batjocora pentru POPORUL ROMÂN

    Reply
 4. Dumitru

  Amuzant. AMP il critica pe Iohannis pentru singura sa luare de pozitie in care a fost aliniat cu electoratul roman – momentul in care a luat pozitie impotriva imigratiei necontrolate. E totusi problematic sa-l ataci pe Iohannis pentru singurul act cu adevarat democratic al acestor 10 ani. Eu inteleg ca liberalii dispretuiesc „stupid people”, dar vor trebui sa se hotarasca – sau asimileaza ceva valori democratice, sau isi dau arama pe fata si promoveaza un regim deschis autoritar.

  Reply
 5. Razvan

  Apropo de „consultari”: vezi si cum a NUMIT (fara sa se consulte cu NIMENI) „reprezentantii societatii civile” (nicte puoeze liberale) in boardul Fondului Roman de Dezvoltare Sociala! Da, acel „fond” care da bani discretionar pentru tzepe, in „programul Anghel Saligny”! :P

  Reply
 6. Gabriel Radeanu

  Asta mi-a plăcut și încă îmi mai place la doamna Mungiu… până la urmă le spune pe nume la toate!
  Ce nu îmi place sau chiar mă sperie?…E nonșalanța nefericitelor constatări…
  Stat sub tutela serviciilor este indiscutabil dictatură.
  Lipsa de comunicare cu „poporul” și ” castrarea chimică” a opoziției politice prin injectare cu anticorupție,este fără dubii tratament letal pentru democrație.
  România a crescut bine și frumos,chiar dacă a fost tratată ca o buruiană, fără pic de îngrijire din partea celor „obligați” să o facă…
  Singurul eșec imputabil in mod direct și personal președintelui actual e dezideratul nesatisfăcut numit Schengen!
  Restul sunt caracteristici perene ale manifestărilor de autoritate oficială românească, îmbrățișate de români cu resemnare stupefiant de impersonală…

  Reply
 7. ionas

  Ce este interesant la functia de presedinte ? Controlul indirect al justitiei ( cine va fi scapat sau condamnat) si serviciile secrete ( si tenebroase ) Pe plan extern oricum Romania este neinsemnata in ochii altora

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *