Romania Curată

Primaria Capitalei vrea sa cheltuiasca bani cu mutarea un monument istoric in loc sa-l protejeze si restaureze de urgenta Scrie-i primarului sa nu mute Hala Matache

Primăria Capitalei continuă să ignore discuțiile, acordurile și avizele emise până acum1 în baza negocierilor dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Primăria Municipiului București, Ordinul Arhitecților din România, Platforma pentru București, Fundația Pro Patrimonio și grupul Arhitecții Voluntari. Fundația Pro Patriomonio România, ca participant la negocierile începute în iulie 2011 pentru deblocarea proiectului Diametralei Nord-Sud și corectarea acestuia în spiritul dezvoltării sustenabile și a protejării patriomiului, își exprimă îngrijorarea în privința deciziilor și modului de acțiune al autorităților în privința zonei și a monumentului istoric Hala Matache.

Punctele principale asupra cărora s-a convenit în cadrul negocierilor de până acum sunt:

păstrarea Halei pe amplasament,
– protejarea de urgență și restaurarea acesteia,
– organizarea unui concurs de arhitectură pentru zona pieței agroalimentare ca prim pas într-un
proces de regenerare urbană a cartierului.

Ne exprimăm îngrijoarea cu privire la intențiile administrației care încalcă legea și presupun costuri mult mai mari decât soluția discutată cu societatea civilă.

A. Deplasarea unui monument istoric de pe locul pe care a fost construit contravine atât legislației românești cât și practicii și documentelor internaționale la care România a aderat:
– Conform art. 4 din legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, un monument istoric se poate strămuta doar în condiții extreme, care nu se aplică în cazul de față. Pe sub Hala există un canal colector care ar pune în pericol stabilitatea
clădirii. Printr-o simplă soluție de umplere cu bentonită problema este eliminată.
Canalul a existat acolo încă de la construcția Halei și nu a afectat stabilitatea acesteia.
– Conform Cartei internaţionale a restaurărilor monumentelor istorice adoptată la Venetia 1964, art. 7 „Monumentul este inseparabil de istoria căreia îi este mărturie și de amplasamentul în care se află”.
– Autenticitatea unui monument istoric este determinată de cel puțin patru factori:
amplasament, materiale, tehnică, concept (conform The Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention, Unesco 2011, Documentului de la Nara despre Autenticitate 1994, Icomos și Recomandărilor
Unesco privind Salvarea și Rolul Contemporan la Siturilor Istorice, 1976). Prin mutare și desfacere se distrug cel puțin trei dintre factori. Reconstrucția doar ca imagine este o copie, fără valoare, un fals. Din această cauză strămutarea clădirii este ilegală și păgubește orașul de valoarea intrinsecă a monumentului. Bogăția de informații a originalului nu se mai transmite generațiilor viitoare. Trebuie lăsat acestora dreptul să descopere și să reinterpreteze originalul în concordanță cu evoluția tehnicilor de cunoaștere.
– Translatarea (doar în condiții extreme) unui monument de acest tip – monolit – satisfăcătoare din punct de vedere al păstrării în mare parte a valorii și autenticității este de mutare este ca întreg, cu soluții tehnice costisitoare.

B. Costurile pentru soluția de strămutare sunt evident mai mari decât pentru cea de păstrare pe amplasament a Halei, pe lângă costurile obligatorii de intervenție de urgență și restaurare adăugându-se cele pentru obțierea unui teren, eliberarea lui și pentru operația de translatare. Primăria este direct responsabilă (conform legiilor în vigoare), în calitate de Proprietare al monumentului istoric, de starea fizică și întreținerea clădirii. Considerăm rea voință și acțiune contra interesului public faptul că de un an Primăria nu ia nici o măsură de protecție eficientă pentru conservarea monumentului, până la finalizarea unei soluții legale, sustenabile și economice pentru oraș.

Citeste aici textul integral al comunicatului.

ARC se alatura protestului si considera, la randul sau, inacceptabile ignorarea dezbaterilor și negocierilor cu societatea civilă și faptul că cetățenii nu sunt informați cu privire la importanța istorică și identitară a clădirii, care a avut pe întreaga durată de existență o funcțiune publică și economică vitală pentru cetățenii din zona Buzești – Gara de Nord.

Scrie-i Primarului General (folosind sectiunea comentarii de mai jos), parerea ta despre mutarea monumentului istoric Hala Matache.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Primaria Capitalei vrea sa cheltuiasca bani cu mutarea un monument istoric in loc sa-l protejeze si restaureze de urgenta Scrie-i primarului sa nu mute Hala Matache

  1. Florin Popescu

    Am si eu o intrebare: – cei care l-au votat a 2-a oara pe Sorin Oprescu se asteptau la altceva ?

    Reply
  2. Bogdan

    D-le Oprescu sper sa demonstrati ca puteti sa luati si decizii corecte nu doar aberante, dupa cum afirma sus si tare sloganul campaniei dumneavoastra. Altfel, la urmatoarele alegeri veti demonstra ca se poate sa distrugeti orice, asa cum ati mai facut-o si pana acum in nenumarate randuri :)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *