Ionuț Dorobanțu

Omul lui Adrian Năstase și tunurile date la BRD. Truică, Udrea, Adrian Sârbu și alți șmecheri în mega dosarul de la DIICOT

DIICOT a început urmărirea penală în dosarul BRD împotriva rețelei formate din soţii Truică, Adrian Sârbu, Sorin Roșca Stănescu, bancheri de top, notari şi un judecător, care au devalizat 45 de milioane de euro de la bancă.

Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu au aflat vineri ce acuzații li se aduc. Fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică, dar și persoane din conducerea BRD au luat astăzi contact cu procurorii DIICOT.

Procurorii susțin că la sfârşitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, „a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43,5 milioane de euro în dauna BRD“.

Unul dintre liderii grupării este, conform procurorilor, Remus Truică, omul de încredere al lui Adrian Năstase atunci când acesta era premier. Remus Truică pare să fi fost principalul beneficiar al tunurilor date BRD, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul direct al lui Truică, obţinând astfel suma de 35 de milioane de euro, care a fost în ceea mai mare parte externalizată prin includerea acesteia în circuite financiare prin conturi deschise în Monaco, Elveția, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de TRUICĂ REMUS şi APARASCHIVEI CRISTIAN RELU şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, yahturi şi imobile în zone de lux.

***

Citește și: EXCLUSIV: Scandalul Microsoft și Rețeaua Truică

***

Omul lui Năstase și clădirile sale din Monaco

Soția lui Relu Aparaschivei, judecătoarea Mazilu, are date interesante în declarația sa de avere: Relu Aparaschivei îi acordase la nivelul acelui an un împrumut de 1,5 milioane de euro afaceristului israleian Yoav Stern, fostul soţ al Oanei Cuzino. Yoav Stern a fost implicat în afacerea RAFO la finalul Guvernării Năstase, atunci când Remus Truică a avut o ascensiune financiară spectaculoasă, fiind fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase.

În afara lui Aparaschivei anchetatorii reţin că Truică a mai folosit în activitatea de obţinerea de credite de la BRD încă opt „înaintaşi”, această calitate fiindu-le atribuită şi celor doi ex-directori din Ministerul de Interne, Marius Coconete şi Victor Nicoreșteanu. Toţi sunt puşi sub acuzare în dosar pentru înşelăciune şi spălare de bani. Aceştia au putut obţine credite foarte mari pentru că au beneficiat de statutul de clienţi privilegiaţi, calitate care era atribuită exclusiv de prietenul lui Truică, Sorin Popa, director în cadrul BRD, fost numărul doi în conducerea băncii.

Remus Truică avea și el un om de încredere, Relu Aparaschivei, care căuta și găsea persoane pe numele cărora să facă creditele. Unii dintre cei racolați lucrau chiar în Guvernul României. Este vorba despre doi foști directori din Ministerul de Interne, Marius Coconete şi Victor Nicoreșteanu.

„La grupul infracţional organizat iniţiat de Sorin Mihai Popa, Lucian Cojocaru (fostul director comercial al băncii, n.r.) şi Remus Truică, au aderat şi SORIN ROŞCA STĂNESCU şi ADRIAN SÂRBU care au contractat în folos personal credite în aceleaşi condiţii frauduloase ca şi cele din cazul creditelor contractate în favoarea lui Remus Truică“, susțin procurorii.

Remus Truică și-a cumpărat un apartament în Columbia Palace de pe Avenue Princesse, în Monaco, cea mai scumpă clădire din principat, cu vedere deasupra Mediteranei și deasupra circuitului de Formula 1. În Columbia Palace, prețul unui apartament pleacă de la 2 milioane de euro și poate ajunge și la 20 de milioane.

Irina Truică, fosta soție, are domiciliul într-o zonă exclusivistă din insula Saint Martin, în Arhipeleagul Caraibelor, în zona Les Teres Basses.

Terenurile Prințului Paul, garanții la creditele frauduloase de la BRD

Procurorii susțin că, în 2006, Prinţul Paul de România cesiona drepturile sale asupra moştenirilor din România pentru patru milioane de euro către firma SC Reciplia, societate reprezentată atunci de Remus Truică și ulterior de Relu. O parte din terenurile obţinute de Reciplia au ajuns să fie lotizate și împărțite către persoane din cercul de interese de la vârful BRD, fiind ulterior folosite în obținerea de credite.

Unul din cei care a beneficiat de acele terenuri pentru a lua un credit considerat fraudulos de procurori este fostul jurnalist Sorin Roșca Stănescu. Pentru două loturi de terenuri din Snagov evaluate real la 500.000 de euro el a obținut de la bancă credit de nevoi personale de 3 milioane de euro, credit rămas neachitat.

Martorii denunțători din dosar le-au declarat procurorilor că printre clienții privilegiați s-a aflat și Adrian Sârbu care a primit un credit de patru milioane de dolari în condiții speciale.

Tot pentru Adrian Sîrbu BRD România a emis, în condiții dubioase spun procurorii, o scrisoare de garanție de șapte milioane de euro în favoarea băncii. Scrisoarea trebuia să garanteze că Sîrbu urma să-și restituie un credit de șapte milioane de euro luat în Franța de la Societe Generale, bani din care și-a cumpărat o casă la Paris.

Elena Udrea a luat aproape 3,3 milioane de euro

Martorii audiați de procurori susțin că tot în condiții de creditare specifice clientelei private banking, a primit un credit de 3,3 milioane de euro și fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea. Interesant este că angajații băncii se deplasau la domiciliul Elenei Udrea și a lui Dorin Cocoș pentru a obține semnăturile acestora.

Procurorii au declinat însă competența în ceea ce o privește pe Elena Udrea, care va fi investigată de Direcția Națională Anticorupție.

***

Citește și: EXCLUSIV: Scandalul Microsoft și Rețeaua Truică


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Omul lui Adrian Năstase și tunurile date la BRD. Truică, Udrea, Adrian Sârbu și alți șmecheri în mega dosarul de la DIICOT

 1. Nelu Stiuca

  CONDUCATORUL AUTO-soferul- Remus Truica aflat la dispozitia puscariasului dovedit – ADRIAN NASTANE- numitul Remus Truică este si unul din capitalistii miliardari aparuti peste noapte in RO unde ANARHIA a atins cote inimaginabile. Aceasta este, în istoria omenirii si a Ro, geneza prin care a aparut în Romania un nou tip de clasa sociala “BURGHEZIA COMUNISTA” ce s-a dovedit a fi mult mai hidoasa, scamatoroasa si periculoasa decat au prevazut-o cu cateva decenii in urma unii prezicatori ai vremurilor comuniste.
  Ea este compusa din MUTANTII (DEGENERATII ce dovedesc URA si LACOMIE fara limite) aparuti in urma “operatiilor genetice” facute urmasilor activistilor comunisti si fostilor securisti stalinisti altoiti cu capitalism salbatic. O parte destul de importanta din nomenclatura comunista si cea postcomunista, intr-un mariaj deplin, au reusit sa-si transforme puterea politica in capital financiar si active si detin astfel controlul si influienta asupra oricarui tip de decizie publica cu riscul decaderii iremediabile a Romaniei . “Modelul de capitalism” autohton, croit de clasa politica impostoare, s-a dovedit a fi pentru cei care muncesc si traiesc in Romania, o utopie la fel ca si comunismul, deoarece in numele emaniciparii capiatlului productiv (fabrici si uzine) ce a apartinut unui mod de productie comunist(socialist) a fost instrainat, prin metode necunoscute pincipiilor sau relatiilor de tip “capitalism clasic”. Unele unitati de stat chiar daca au fost rentabile si costituiau obiective strategice pentru siguranta nationala (fabricile de ciment, industria petroliera, energetica, telefoanele, etc) au fost instrainate la valori mult subevaluate in favoarea unor spagi uriase primite de catre guvernantii si politicienii decidenti ce au avut toate culorile politice si apartin atat stangii cat si dreptei. Toti au aplicat aceeasi modalitate haiducesca de praduire a economiei nationale.

  Reply
 2. AMERICANUL

  JENANT pt STATUL de DREPT din Ro SI oricare autoritate judiciara si de siguranta nationala a Ro fata de FURACIUNILE de miliarde de dolari comise la BANCOREX , IN ANII 1990, din bani publici de catre politicieni, procurori, judecatori si politisti , prejudiciu care se recupereaza in stil HAIDUCESC si astazi prin cota impusa la CUMPARAREA litrului de carburant vandut la pompele de alimentare PECO din Ro.

  Reply
 3. barbu brailoiu

  eu, dacă aş avea conturi la BRD, m-aş întreba de unde îşi vor scoate ăia paguba (că, de plâns, se plâng doar de faptul că le sunt anchetaţi nişte directori +deci, ăia sunt băieţi buni!?).
  şi mi-aş retrage repede toţi banii de acolo, că nu prea miroase a bine toată povestea.

  Reply
 4. crina

  lasati ca iau de la concursul arhimede si acopera gaura…doar astia merita urmariti nu alde udrea, truica si alti penali! nu, profesorii si elevii, ei fac marea evaziune! o sa scapam de astia si o sa raminem cu copiii lu’ ponta, nepotii lui base si alte rapandule!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *