Adrian Popescu

Monitorizam alegerile locale Lista neagra cu primarii si consilierii cu probleme din Oltenia

Alianta pentru o Romanie Curata continua monitorizarea campaniei electorale si va realiza o radiografie pe regiuni geografice. Incepem cu Oltenia, o zona traditional de stanga, unde actuala coalitie de la guvernare are mari sanse sa isi consolideze pozitiile. Aproape toate partidele importante propun candidati cu probleme in zona integritatii, coruptiei si a contractelor cu statul.

Dolj

Este judetul cu cele mai mari probleme din regiune, majoritatea candidatilor avand probleme cu legea.

Astfel, candidatul UNPR la Primaria Craiova este Antonie Solomon. In martie 2010, el a fost arestat pentru coruptie si a stat inchis mai bine de sase luni. Procesul de afla in desfasurare. Solomon a fost membru PSD, dupa care a trecut la PDL si acum activeaza la UNPR.

Principalul sau contracandidat este Lia Olguta Vasilescu (PSD). Membru fondator al PRM, pana in 2007, cand trece la PSD.
Lia Olguta Vasilescu s-a aflat in atentia inspectorilor de integritate, timp de aproape doi ani, insa dosarul a fost clasat dupa ce s-a constatat ca nu sunt incalcate prevederile legale privind averea dobandita. La sfarsitul anului trecut, senatoarea PSD a amenintat ca va da ANI in judecata.

Tot la Primaria Craiovei candideaza din partea PDL actualul viceprimar Marinica Dinca, avocat de profesie.

La sefia CJ Dolj candideaza senatorul Ion Prioteasa (seful organizatiei PSD Dolj), un apropiat al lui Mircea Geoana pana in anul 2011, cand a votat pentru excluderea sa din partid. Sef al CJ Dolj din 2004, el a fost acuzat de fostul ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, de nereguli privind doua proiecte cu finantare europeana derulate in judet.

Stefan Stoica (35 de ani) a fost desemnat de PDL pentru functia de presedinte al CJ Dolj. Aflat la al doilea mandat de consilier judetean, Stoica a fost gasit incompatibil de ANI, deoarece a exercitat simultan functiile de consilier si director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova.

Gorj

Ion Calinoiu si Florin Carciumaru, de la PSD, candideaza din nou in tandem. Presedinte al PSD Gorj si al CJ Gorj, Ion Calinoiu este la al doilea mandat in fruntea institutiei. Si-a inceput cariera politica in postul de vicepresedinte pe judet in timpul baronului local al PSD, Nicolae Mischie. Calinoiu a fost in atentia procurorilor anticoruptie, insa dosarul sau a primit NUP.

Contracandidatul sau este senatorul PDL Ion Ruset, care a ocupat timp de 18 ani diferite functii de conducere la sindicatele din minerit si energie.

Si actualul primar al orasului Targu-Jiu doreste un nou mandat. Numele primarului Florin Carciumaru apare intr-un dosar in care sunt cercetate mai multe persoane din cadrul primariei pentru abuz in serviciu, fals, uz de fals si delapidare.

La Primaria Petrosani candideaza din nou Tiberiu Iacob Ridzi, sotul deputatei PDL Monica Iacob Ridzi, cea care a fost trimisa in judecata de DNA pentru coruptie in dosarul „2 Mai”. Tiberiu Iacob Ridzi a fost acuzat in mai multe randuri ca a folosit ajutoarele sociale de la Primarie pe post de mita electorala.

Mehedinti

Actualul senator PDL Mihai Stanisoara candideaza pentru functia de presedinte al CJ. Impreuna cu sotia este proprietarul companiei Terra Sat Severin SRL (firma care detine un post de televiziune si un radio local, precum si cotidianul „Informatia de Severin”). In 2011, compania respectiva a incheiat un contract de publictate cu RNP Romsilva-Parcul National Portile de Fier, in valoare de 19.500 lei. In anul 2010, aceeasi societate a beneficiat de numeroase contracte cu institutii publice: Clubul Sportiv Municipal Dr. Turnu, RNP Romsilva-Parcul National Portile de Fier, Departamentul Pentru Romanii de Pretutindeni, Universitatea din Craiova, Centrul Cultural Nichita Stanescu, Primaria Drobeta Turnu Severin.

Contracandidatul sau este Adrian Duicu, un prosper om de afaceri, presedintele PSD Mehedinti si vicepresedinte al Consiliului Judetean.

In 2009, Adrian Duicu a fost suspendat din functie prin ordin al Prefectului de Mehedinti, pe motiv ca este incompatibil, deoarece firme ale sale, printre care Rom Rad SRL si Invest Petroleum Impex SRL, au fost implicate in afaceri cu Consiliului Judetean Mehedinti. A contestat in instanta ordinul de suspendare si a avut castig de cauza.

Pentru functia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin se lupta Constantin Gherghe (PDL) si Marius Screciu (USL).

Constantin Gherghe a fost declarat incompatibil in 2008 de ANI, pe motiv ca a ocupat simultan functiile de primar si avocat. Prefectul de Mehedinti a refuzat insa sa il destituie din functie.

Olt

Paul Stanescu (PSD), actualul presedinte al CJ Olt, va candida din partea USL pentru un nou mandat. El ocupa primul loc intr-un top al suprafetelor de teren detinute de presedintii de consilii judetene, avand in proprietate sase terenuri, ce cumuleaza 35,33 hectare. De asemenea, Paul Stanescu ocupa un loc de frunte in topul privind numarul imobilelor detinute de presedintii de consilii judetene, cu un apartament, o casa de locuit si doua spatii comerciale, cele patru imobile avand o suprafata totala de 1098,73 metri patrati.

La Primaria Slatina candideaza Darius Vilcov, primar PDL din 2004, plecat intre timp la PSD din partea caruia va candida pentru un nou mandat. In consecinta, PDL propune doua nume aproape necunoscute: la primaria Slatina – Victor Tita (consilier local si director al Casei Corpului Didactic Olt), iar la CJ Olt – Radu Ionita (consilier local si director tehnic al Serviciului Judetean de Ambulanta).

ARC va invita ca, daca stiti mai multe probleme de integritate ale candidatilor din zona Oltenia decat am prezentat mai sus, sa ni le transmiteti folosind sectiunea de comentarii de mai jos sau scriind pe adresa contact@romaniacurata.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Monitorizam alegerile locale Lista neagra cu primarii si consilierii cu probleme din Oltenia

  1. Maria

    Probabil tot judetul OLT a fost o gluma de mare proportii la alegerile locale din 2012. In comuna Soparlita de exemplu au fost foarte multe voturi pe cetanean. Deasemenea voturile s-au vandut pentru 50 lei pe persoana. De ce sa mergem la teatru cand avem alegeri? Toate marile partide politice au ales calea asta, dar se pare ca maestrul a fost domnul Cristinel Neagu, candidatul PSD, care a castigat alegerile. Un adevarat campion in coruptie, manipulari, lipsa de valori democratice, bun simt, etc. Toti au fost martori, nimeni nu o sa zica nimic. Nu exista dovezi. S-ar merita o investigatie probabil, din pacate tot ce stiu este la nivel foarte inalt. Cum as putea sa fac o sesizare si la cine? Se poate penetra stratul de coruptie la nivel local si judetean, macar putin?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *