Adrian Popescu

Monitorizam alegerile locale Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din vestul tarii

Romania curata incheie monitorizarea candidatilor la alegerile locale cu judetele din vestul tarii, respectiv din regiunile Banat, Crisana si Maramures. Ca si in celelalte zone, mai toate partidele propun alegatorilor persoane certate cu legea. Ies in evidenta pedelistii Gheorghe Falca si Constantin Ostaficiuc si liberalul Catalin Chereches, care au dosare penale sau acuzatii grave privind dobandirea averii.

Arad

La alegerile din iunie 2012, filiala PDL a facut front comun cu Partidul Ecologist Roman, candidatii celor doua formatiuni urmand sa se regaseasca pe liste comune sub umbrela Miscarii Crestine-Liberale (MC-L). Actualul presedinte al CJ Petru Iotcu si primarul Gheorghe Falca vor candida pentru noi mandate.

Gheorghe Falca este finul de casatorie al presedintelui Traian Basescu si ginerele actualului sef al filialei PDL Arad, Gheorghe Seculici. Primarul Aradului este judecat de cinci ani pentru luare de mita, in legatura cu un schimb imobliar. Recent, Falca a fost achitat in prima instanta, dar decizia nu este definititva. Falca a mai fost acuzat de mai multe asociatii civice si sindicate din Arad de faptul ca incearca sa impiedice desfasurarea protestelor in oras, folosindu-se de o dispozitie semnata tot de el in 2008.

La Arad, PNL si PC spera sa obtina increderea alegatorilor cu Ioan Cristina (PNL) – candidat CJ si Lia Ardelean (PC) – candidat primarie.

Bihor

Radu Tarle a ocupat functia de sef al CJ Bihor pana pe 2 mai, cand a demisionat pentru a se inscrie in PD-L, formatiune care il va sprijini sa obtina un nou mandat la conducerea Consiliului. Tarle a fost ales presedintele CJ Bihor in 2008 pe listele PNL, dar a fost exclus din partid in 2011. El a mai fost membru PD-L in perioada 2004-2007, insa a fost exclus dupa ce a intrat in conflict cu fostul primar PDL al municipiului Oradea, Petru Filip.

Pedelistul Mihai Groza isi incearca din nou norocul la primaria orasului Oradea dupa ce, la alegerile din 2008, a fost invins de actualul edil-sef, Ilie Bolojan. Groza a fost viceprimar intre anii 2004-2007 si primar interimar intre 2007-2008. Din 2009 este sef al Hidroelectrica Bihor.

Senatorul Cornel Popa este candidatul USL desemnat pentru presedintia CJ Bihor, iar pentru primarie USL mizeaza pe Ilie Bolojan.

Maramures

Actualul presedinte al CJ, Mircea Man, candideaza pentru un nou mandat din partea PDL. In noiembrie 2011, el a fost audiat de procurorii DNA, fiind suspectat ca ar fi intervenit, pe linie politica, pentru numirea unei persoane la sefia unei institutii publice. El a mai fost audiat de DNA Oradea intr-un dosar legat de drumul Baia Sprie – Oradea, in care procurorii cerceteaza activitatea firmei Selina-Trameco, ce executa o reparatie a unui drum judetean in valoare de 22 milioane de euro, dintr-un grant european.

O candidatura controversata este cea a liberalului Catalin Chereches la Primaria Baia Mare. Actualul primar este cercetat de ANI pentru o donatie de 1,5 milioane euro pe care a primit-o de la mama sa. Romania curata a relatat despre traseismul politic al lui Chereches. A intrat in Parlament sub sigla PSD, de unde a demisionat pentru a se alatura independentilor, de unde a plecat pentru a se alatura apoi PNL, de unde a fost exclus si apoi reprimit.

In noiembrie 2011, Chereches a fost amendat de CNCD pentru discriminare, dupa ce a construit un zid despartitor intre locuintele sociale ocupate in majoritate de romii din strada Horea din municipiul Baia Mare si strada principala. Recent, Catalin Chereches a fost criticat dur de Ambasada SUA dupa ce a mutat un grup romi, printre care multi copii, intr-o hala dezafectata ce apartine unei fabrici de produse toxice.

Timis

Actualul presedinte al CJ Timis, democrat-liberalul Constantin Ostaficiuc, candideaza pentru un nou mandat. In mai 2011, ANI a solicitat eliberarea acestuia din functie, deoarece ar fi in conflict de interese, dupa ce CJ Timis a atribuit un contract din bani publici unei societati comerciale unde actionari sunt sotia, fiica si ginerele sau. Liderul PDL Timis are o avere impresionanta. Potrivit declaratiilor de avere si interese, Constantin Ostaficiuc are un teren agricol in satul Murani, doua terenuri intravilan in satul Vizma, doua terenuri si o casa in orasul Timisoara, plus o casa de vacanta.

Dupa 16 ani în care a ocupat functia de primar al municipiului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu a decis sa nu mai candideze pentru cel de-al cincilea mandat. Se lupta pentru fotoliul sau de primar Nicolae Robu (PNL) si actualul viceprimar Adrian Orza, candidat sustinut de Alianta pentru Timis (PNTCD si Forumul German).

Cititi si:
Monitorizam alegerile locale. Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din Muntenia
Monitorizam alegerile locale. Lista neagra cu primarii si consilierii cu probleme din Oltenia
Monitorizam alegerile locale. Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din Moldova
Monitorizam alegerile locale. Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din Transilvania


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Monitorizam alegerile locale Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din vestul tarii

  1. Josep Lindsch

    Daca si Maramures a ajuns sa fie in vestul tarii, inseamna ca Hunedoara si Caras-Severin se afla in sud-estul tarii. Sau o fi ca cele doua judete mentionate nu au o lista neagra, decat una rosu, galben, portocaliu sau violet ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *