Adrian Popescu

Monitorizam alegerile locale Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din Moldova

Fief traditional al stangii, Moldova pare sa-si fi “tradat” convingerile politice in ultimii opt ani, cand PDL a castigat pozitii importante in partea de nord, mai ales in Suceava, Botosani si Neamt, unde baronii democrat-liberali Flutur-Pinalti par a avea inca pozitii solide. Mai toti candidatii, fie de la PDL, fie de la USL, au insa grave probleme de imagine: contracte pe bani publici date unor apropiati, colaboratori cu Securitatea, traseism politic. Actualele alegeri nu aduc nicio figura noua printre candidati, optiunile electoratului fiind destul de limitate.

Bacau

Din partea USL, Dragos Benea, actualul presedinte al CJ, si primarul Romeo Stavarache candideaza pentru noi mandate. Presa locala a relatat ca Benea l-a favorizat pe fostul sau mentor, Dumitru Sechelariu, caruia i-a eliberat un certificat de atestare a unei proprietati, in jurul careia s-a iscat un imens scandal. In timpul mandatului sau, CJ Bacau a excelat in reparatii de drumuri si de cladiri ale unor institutii publice, contractele fiind atribuite unor prieteni. Benea a facut valva cu proiectul “13 legende pentru Bacau”, care avea ca scop “promovarea imaginii unor personalitati de marca in randul populatiei din judetul Bacau”. Publicarea unor carti si realizarea unor DVD-uri ar fi costat, la vremea respectiva, inainte de primul scrutin al alegerilor din 2008, 10 miliarde de lei vechi. Proiectul figureaza si acum pe site-ul CJ Bacau, doar ca pagina web a proiectului, www.13legendebacau.ro, a ramas de legenda.

Romeo Stavarache, presedintele PNL Bacau, tinteste din nou functia de primar. Stavarache a ajuns edil-sef al Bacaului pentru prima data in anul 2004, candidand pe listele PUR. Ulterior, a trecut la liberali, iar in 2008 a fost reales, dupa ce PNL si PDL au incheiat o intelegere de sustinere reciproca la nivel local. Primarului Romeo Stavarache poate fi trecut pe lista “traseistilor politici”, dupa ce a fost pe la PDSR, ApR si PUR. Din 2011, primarul bacauan este urmarit penal pentru ca nu a respectat mai multe hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Pe site-ul de campanie, Stavarche se lauda ca municipiul Bacau a contractat in patru ani fonduri nerambursabile de peste 250 de milioane de euro. In 2011, edilul Bacaului a atribuit fara licitatie lucrari suplimentare realizate pe bani europeni pentru construirea unui pasaj subteran care ar trebui sa lege doua cartiere. Pentru nerespectarea prevederilor, Comisia Europeana a amendat deja administratia locala si a recomandat Ministerului Dezvoltarii efectuarea unei expertize, finantarea fiind pusa in pericol.

Constantin Scripat este sustinut de PD-L pentru a cistiga sefia CJ Bacau. Scripat a fost prefect al judetului Bacau din 2010, dar a renuntat la aceasta functie pentru a putea candida la alegerile din iunie. El candideaza din partea Aliantei Electorale pentru Bacau, formata din PD-L, UNPR si Partida Romilor. Scripat a facut cariera in administratia publica, ocupand de-a lungul timpului functiile de viceprimar al municipiului Bacau, inspector guvernamental si subprefect.

Sef al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, Florin Lazar a intrat in cursa pentru primaria municipiului resedinta de judet.

Botosani

Tandemul Mihai Tabuleac-Catalin Flutur candideaza la alegerile din iunie sub umbrela Miscarea pentru Botosani, formata din organizatiile judetene PDL, PNTCD si PER. Ales presedinte al CJ Botosani in 2008 din partea PD-L, Mihai Tabuleac vrea un nou mandat la conducerea institutiei. Fost senator in mandatul 2004-2008, ales pe listele Aliantei “Dreptate si Adevar”, Tabuleac a fost membru PNL pana in decembrie 2006, iar din anul 2008 li s-a alaturat democrat liberalilor. Numele lui este asociat cu firmele “Nordic MTM SRL” si “MTM Star SRL” la care este asociat unic, respectiv asociat. In primul mandat la conducerea CJ Botosani, Tabuleac si-a castigat repede statutul de “baron local”. Presa a scris despre el ca ar fi aranjat toate concursurile organizate de institutiile subordonate astfel incit oamenii lui sa fie numiti in pozitii cheie.

Aflat la al doilea mandat, primarul municipiului Botosani, Catalin Flutur, candideaza din nou la primarie. Totodata, presedintele PD-L Botosani, varul sefului CJ Suceava, Gheorghe Flutur, apare si pe lista de candidati pentru o functie de consilier judetean. Catalin Flutur este asociat in societatea “Construct F.A.P.T.U.P” Botosani.

Din partea USL la Primaria din Botosani candideaza Ovidiu Portariuc, iar la CJ Florin Turcanu.

In ianuarie 2011, deputatul PNL de Botosani Florin Turcanu a fost trimis in judecata pentru fals si uz de fals. Dosarul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ovidiu Portariuc, vicepresedinte al PSD Botosani, pastreaza politica in familie. El este fiul fostului consilier judetean Gheorghe Portariuc, director executiv la SC Multiagra SRL, afacere de familie bazata pe agricultura ecologica.

Galati

UNPR si PDL merg pe liste comune la Galati. Astfel, Eugen Chebac (UNPR) a fost nominalizat pentru Consiliul Judetean, iar Marius Necula (PDL) pentru a obtine primaria Galati.

Dupa ce mai multi ani a fost membru PSD, actualul sef al CJ, Eugen Chebac (61 de ani) a trecut la UNPR pentru a candida din nou la conducerea CJ. Chebac a fost vicepresedinte al institutiei in perioada 2005-2008.

Senatorul PDL de Galati Marius Necula vizeaza postul de primar al municipiului Galati. Fost subprefect si prefect de Galati, Necula a fost audiat de DIICOT in dosarul Boldea, dupa ce acesta din urma le-a spus procurorilor ca l-a rugat pe senatorul Marius Necula sa apeleze la cunostintele sale pentru a-i obtine o adeverinta de la Arhivele statului in legatura cu instrainarea unuia dintre imobilele pentru care este cercetat in dosarul DIICOT. Necula a catalogat declaratiile lui Boldea ca fiind aberante.

USL mizeaza probabil pe popularitatea medicului Nicolae Bacalbasa si il propune candidat la sefia CJ Galati. O aparitie frecventa in cadrul buletinelor de stiri de la ora cinci, in calitate de purtator de cuvant, medicul galatean este si consilier judetean PSD.

Iasi

USL propune un tandem inedit format din Cristian Adomnitei (PNL) pentru consiliul judetean si Gheorghe Nichita (PSD) la primarie. Daca Gheorghe Nechita nu pare sa aiba emotii, Cristian Adomnitei are de ce sa se teama. In 2008, el a candidat pentru postul de primar al Iasiului si a obtinut doar 9,41% din voturi.

In prezent deputat, Adomnitei a fost in 2007 ministru al Educatiei in Guvernul Tariceanu, fiind considerat ca face parte din gruparea deputatului liberal Relu Fechiu, foarte puternica in nordul Moldovei.

Social democratul Gheroghe Nichita spera sa obtina al treila mandat in municipiul Iasi. Membru PSD din anul 2000, Nichita a trecut mai intai pe la PD Iasi.

In 2009, Gheorghe Nichita, a primit verdictul CNSAS de colaborare cu Securitatea. Nichita a avut angajament sub numele conspirativ “Mihai”, dar el sustine ca nu a facut politie politica si ca a turnat crezand ca “este o joaca”.

Potrivit CNSAS, Gheorghe Nichita a fost recrutat in 1978 pentru supravegherea studentilor de la Facultatea de Hidrotehnica.

El a continuat sa dea informatii Securitatii si dupa terminarea facultatii, in timp ce era subinginer la Trustul de Constructii
Vaslui.

Neamt

Democrat-liberalul Gheorghe Stefan, cunoscut sub apelativul “Pinalti” va candida pentru al treilea mandat de primar al municipiului Piatra Neamt, in timp ce progresistul Culita Tarata este candidatul pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean
.

Culita Tarata este un vechi membru al PSD, insa in februarie 2010 a trecut la UNPR. Este cunoscut pentru modul in care in anul 2001 a reusit sa ia in arenda pe 20 de ani de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) o suprafata de 60.000 ha in Insula Mare a Brailei. In 2008, DNA a trimis in judecata doi fosti directori de la ADS, acuzati ca nu au respectat procedura legala de atribuire a acelui contract, insa Culita Tarata nu a patit nimic.

Gheorghe Stefan este unul din baronii PDL, primind mari sume de bani de la centru pentru proiectele sale de la Piatra Neamt. Desi are o avere impresionanta, el a cumparat in 2007 o locuinta ANL in Bucuresti la preturi subventionate. Patron al echipei de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt, este considerat unul din initiatorii “cooperativei”, prin care erau “aranjate” meciurile de fotbal.

Din partea USL, la CJ Neamt va candida Vlad Marcoci, ce are o istorie lunga de “traseist politic”. In anul 2000, Vlad Marcoci s-a inscris in PNL, partid in care a ramas pana in 2008, cand a trecut la Partidul Liberal Democrat, devenit ulterior PDL. In anul 2008, a candidat din partea PDL pentru un mandat de deputat in colegiul 3 Neamt, dar a pierdut in fata lui Culita Tarata. A demisionat din PDL in 2011, dupa ce a pierdut functia de presedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu si, dupa ce a trecut o scurta vreme la UNPR, s-a inscris in PSD. Acum este nevoit sa revina in PNL, asa cum prevede protocolul USL.

Suceava

Seful CJ, Gheorghe Flutur (PDL), fost ministru al Agriculturii, candideaza pentru un nou mandat. A fost un membru marcant al PNL, formatiune pe care a parasit-o in favoarea PDL, in urma plecarii gruparii Stolojan. Flutur este considerat unul dintre cei mai influenti baroni locali ai PDL. In timpul mandatului sau, CJ Suceava a patronat publicarea unei carti scrisa de George Ungureanu, un fost comisar legionar, avandu-l pe coperta pe Corneliu Zelea Codreanu, liderul Garzii de Fier.

Vaslui

Deputatul Dan Mihai Marian este propunerea PDL pentru Consiliul Judetean Vaslui. Este unul din “traseistii” din Parlament. Pana in iunie 2009 a fost membru al PNL, dupa a devenit independent, iar in ianuarie 2010 a trecut la PDL.

Cititi si:
Monitorizam alegerile locale. Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din Muntenia
Monitorizam alegerile locale. Lista neagra cu primarii si consilierii cu probleme din Oltenia


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Monitorizam alegerile locale Lista neagra a candidatilor la primarii si consilii judetene din Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *