Adrian Popescu

Incredibilul caz „Apa Nova“: şefii francezi aprobau mita şi contractele fictive. Tăcerea presei, cumpărată cu publicitate. Plus serviciul de spionaj propriu

Dosarul de corupţie de la Apa Nova deschis de procurorii DNA scoate la lumină reţeaua mafiotă care opera la nivelul administraţiei locale din Bucureşti: Bruno Roche şi Lorand Lalague, managerii francezi din Grupul de firme Veolia (proprietarul Apa Nova) erau cei care aprobau contractele fictive ce reprezentau în fapt mita pentru intervenţii în Consiliul General, iar conflictul public dintre Oprescu şi Chiliman era doar de faţadă. Banii de la Apa Nova au cumpărat tăcerea unor trusturi de presă.

În referatul prin care procurorii cer arestarea lui Ovidiu Semenescu (om de afaceri), Costin Berevoianu (fost consilier personal al lui Oprescu) şi Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), sunt descrise cu lux de amănunte afacerile ilegale practicate în administraţia din Capitală.

Ovidiu Semenescu era reprezentantul neoficial al Grupului Veolia şi pentru a obţine beneficii în favoarea Apa Nova (majorarea tarifelor la apa curentă şi canalizare, finalizarea staţiei de epurare Glina, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova, modernizarea fântânilor arteziene), avea nevoie de votul consilierilor generali. Ajutorul l-a primit de la Vlad Moisescu (omul de încredere al lui Chiliman), care avea o mare influenţă asupra consilierilor generali ai PNL, dar şi de la consilierul lui Oprescu, Costin Berevoianu.

În schimbul acestui ajutor, cei trei au primit de la Apa Nova sume mari de bani, prin intermediul unor contracte fictive derulate prim mai multe firme.

De menţionat că denunţătorul principal în acest dosar este Alexandru Horpos, patronul firmei STRACO, implicat şi în dosarul de corupţie al ginerelui lui Traian Basescu, Radu Pricop. Compania STRACO a obţinut un contract de 50 de milioane de euro de la Apa Nova Bucureşti, prin cumpărare de influenţă. Intermediarul afacerii a fost Ovidiu Semenescu, care a primit în schimb suma de 900.000 euro de la STRACO.

Ceartă Chiliman-Oprescu de ochii lumii

În anul 2008, contractul încheiat de Apa Nova cu Consiliul General Municipiului Bucureşti (CGMB), privind concesionarea serviciului de apă şi canal era în pericol să fie reziliat. Unul dintre cei mai mari contestatari ai modalităţii defectuoase de realizare a obligaţiilor contractuale a fost primarul Andrei Chiliman.

Procurorii notează că, pentru a opri presiunea făcută de Andrei Chiliman şi PNL Bucureşti asupra Apa Nova, Ovidiu Semenescu a luat legătura cu Vlad Moisescu, căruia i-a cerut sprijinul.

Rolul lui Moisescu era acela de a opri acţiunile de contestare, prin intervenţii la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, consilierii locali şi consilierii generali ai PNL. În urma acestor demersuri, presiunea PNL asupra contractului cu Apa Nova au dispărut.

Tot ca urmare a înţelegerii cu Semenescu, Vlad Moisescu a facilitat în anii următori emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali, în favoarea Apa Nova.

În schimbul acestor intervenţii, firma lui Vlad Moisescu, SC Team International Consult SRL, a primit contracte de consultanţă de de la Apa Nova şi SC Veolia Apa Servicii SRL, contracte care au fost încheiate fictiv, fără ca obiectul contractelor să fie prestat în realitate.

De exemplu, în cursul anului 2011, au fost încheiate trei contracte de consultanţă între Team International Consult SRL şi firme din grupul Veolia, respectiv Apa Nova Bucureşti SA şi SC Veolia Apă Servicii SRL, fără asigurarea procedurii de achiziţie în SEAP. Plăţile au fost autorizate de Roche Bruno Daniel Paul (în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.

„Pentru asigurarea confidentialitatii activitatilor ilicite derulate de aceasta companie au fost infiintate conturi bancare confidentiale prin intermediul carora sunt efectuate plati de catre persoane anume desemnate (Bruno Roche si Lalague Laurent)”, scriu procurorii DNA.

Bruno Roche este directorul general al Apa Nova si administrator al companiei, iar Laurent Lalague este director general adjunct al Veolia Romania (compania care detine pachetul majoritar de actiuni al Apa Nova Bucuresti).

Până şi dinţii de la Apa Nova sunt fictivi

Şi Ovidiu Semenescu şi Costin Berevoianu au beneficiat de contracte fictive de la Apa Nova, în schimbul intervenţiilor la Primăria Generală şi CGMB. Printre firmele controlate de cei doi care au obţinut asemenea contracte fictive se află: SC ENVIROMENT&SPORT DEVELOPMENT SRL, SC CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SERVICES SRL, SC SIS FINANCE CONSULTING SA, SC SIS STRATEGY SRL, SC PEPINIERA DE VAL D YERRES DEUX SRL, SC AVATAR MEDIA PROJECT SRL, SC POLY MARKET CONSTRUCT SRL, SC DAMI VOX SRL, SC ARVIFOX VISION SECURITY SRL, SC REFLEXIM CONSULTING SRL, SC FOKUS INVEST SRL, SC CARPATERRA CAPITAL PARTNERS SRL, SC INTERGROUP ENGINEERING SA, SC ACIM SA, SC CAPTAIN SERVICE PRODUCT SRL, SC REVOLUTION SRL, SC M&C STRATEGY  DEVELOPMENT SRL.

Culmea este că Apa Nova a încheiat un contract de prestări servicii cu cabinetul stomatologic al SC Stomproced SRL, aparţinând soţiei lui Costin Berevoianu. În baza acestui contract, Apa Nova a decontat sumele reprezentând contravaloare servicii stomatologice acordate angajaţilor, aprobate în prealabil de Nicolae Turcuman – liderul sindicatului angajaţilor Apa Nova Bucureşti (în anul 2014, suma de 1.236.990 lei).

Presă cumpărată şi iarbă pe hârtie

Un alt contract aflat în atenţia procurorilor este cel încheiat de Apa Nova cu  SC PEPINIERA DUVAL (controlată de Semenescu şi Berevoianu), având ca obiect „amenajare spaţii verzi”, serviciu de care Apa Nova, având în vedere obiectul său de activitate, nu avea nevoie, fiind plătite în cadrul contractului sume foarte mari de bani.

De asemenea, prin intermediul SC AVATAR SRL a fost cumpărată „bunăvoinţa” trusturilor de presă care, de o bună perioadă de timp, nu au mai prezentat aspecte negative legate de activitatea firmelor din cadrul Grupului Veolia.

Managerii francezi, implicaţi direct în afacerea de corupţie

DNA mai arată că Ovidiu Semenescu „sifona” sume de bani prin intermediul unor firme de prestări servicii (SC STRACO SRL, SC TRIADA SRL, SC POLYMARKET MANAGEMENT SRL şi SC POLYMARKET CONSTRUCTIONS SRL), ultimele două controlate de el, care plăteau comisioane semnificative pentru atribuirea contractelor de către firmele din Grupul Veolia sau cu care erau încheiate contracte de prestări servicii şi erau efectuate plăţi pentru lucrări nerealizate sau servicii neprestate (ex: perdele de protecţie pe malul Dâmboviţei, realizare gard protecţie pe malul Dâmboviţei, servicii staţie de epurare, tuns vegetaţie).

„Situaţiile de mai sus erau gestionate de către Semenescu Ovidiu Traian, care derula activităţile fără a avea vreo calitate oficială în Grupul de firme Veolia, cu complicitatea directă şi interesată a managerilor companiei, respectiv Bruno Roche şi Lorand Lalague”, se arată în referatul procurorilor.

Prin intermediul firmelor SC ENVIRONMENT&SPORT DEVELOPMENT SRL şi SC CORPORATE FORENSICS EXPERT CONSULTANCY SRL,  Ovidiu Semenescu a încasat de la SC VEOLIA APA SERVICII SRL şi SC APA NOVA SA, suma de  55.236.151 lei, în perioada 2011-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani.

Foşti spioni, în slujba Apa Nova

Tot în referat apare şi informaţia că la nivelul SC Apa Nova Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii, care „efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate”.

Pentru asigurarea confidenţialităţii activităţilor ilicite derulate au fost înfiinţate conturi bancare confidenţiale prin intermediul cărora sunt efectuate plăţi de către cei doi directori: Bruno Roche şi Lalague Laurent.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Incredibilul caz „Apa Nova“: şefii francezi aprobau mita şi contractele fictive. Tăcerea presei, cumpărată cu publicitate. Plus serviciul de spionaj propriu

  1. DenDritu

    La fel e peste tot la firme de stat sau aproape de el. La fabrica de pastile ieftine facute in india si china, din orasul pierdut pe sapte coline I as i, este exact la fel; departe de zgomotul capitalei, in loc cu verdeata, se a scund dupa tufisuri comunistii de ieri, baronetii de azi, cu familii, slugi, catei, purcei, pile pesediste, mita si furtisaguri acoperite de familii, inregistrari cu pretenii cu ochi albastri, exact ca mai sus. DNA, DNA, cand vii dumneata?

    Reply
  2. brod

    ce prevede legea pentru cei care se ocupă cu asemenea filaje și interceptări? ar fi bine să precizați, ca să știe și alții la ce se expun… căci sunt destui care practică sistemul de ascultare a telefoanelor și violare a computerelor.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *