Adrian Popescu

Fratele președintelui României, reținut pentru 24 de ore

Fratele președintelui României a fost retinut pentru 24 de ore, joi seara, de procurorii DNA, dupa ce a fost audiat in calitate de suspect in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta.

Mircea Basescu este acuzat de fiul lui Bercea Mondial de trafic de influenta. Procurorii anticoruptie au dispus masura retinerii lui Mircea Basescu incepand de joi, ora 19:05, pana vineri, la aceeasi ora, se arata intr-un comunicat al DNA. Fratele presedintelui a fost audiat la sediul DNA timp de o ora inainte sa fie retinut, perioada in care i s-au adus la cunostinta acuzatiile in acest dosar. 

„În perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, se arată în comunicatul DNA.

Cititți aici comunicatul DNA referitorr la Mircea Băsescu.

Mai devreme, joi, preşedintele Traian Băsescu declara într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni că nu a intervenit vreodată în justiţie în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, de la care fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi luat 250.000 euro pentru a-l scăpa din închisoare. Şeful statului îl acuză pe fratele său „pentru anturajul în care a intrat” dar acesta este „major, este responsabil pentru faptele lui” şi va trebui să răspundă în faţa legii dacă este vinovat.

La puţin timp, Bercea Mondial a fost adus cu duba poliţiei la DNA, iar interlopul le-a spus jurnaliştilor prin geamul maşinii că a dat de fapt 2 milioane de euro pentru a fi eliberat din închisoare, iar banii ar fi ajuns şi la şefa instanţei supreme, Livia Stanciu şi la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. La DNA este aşteptat joi şi Mircea Băsescu, el fiind citat la parchet în calitate de făptuitor.

Declaraţia lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni

“Aş vrea să vă precizez că niciodată nu am avut cu fratele meu vreo discuţie cu privire la sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care le avea.
Există suspiciunea intervenţiei mele în derularea justiţiei în acest caz, sau cel puţin aşa a fost lansată public azi-noapte. De aceea, fac un apel public la orice poliţist, orice procuror şi orice judecător care a fost implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, dacă a existat o intervenţie a mea, să o facă publică.

Proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea. Din câte ştiu, dl Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată, pe de o parte, că nu a existat o intervenţie, iar dacă ea ar fi putut exista, eu fac un apel la poliţişti, procurori judecători, să spună public dacă au primit vreo intervenţie din partea mea prin intermediari. Va garantez ca nu a existat o astfel de intervenţie.

Eu cunosc varianta fratelui meu încă de anul trecut, atunci când mi-a spus că e şantajat şi i-am recomandat să meargă la Parchetul Constanţa, urmând ca organele statului să ia măsurile care se cuvin.

Nu o voi prezenta public, pentru ca nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei.

Nu mă voi transforma într-un avocat al fratelui meu.

Sper ca varianta fratelui meu sa fie cea reală, dar varianta în care voi crede va fi cea a justiţiei.

Regret că fratele meu s-a implicat într-un astfel de anturaj.

Vă asigur că nu voi face niciun fel de intervenţie, la nicio instituţie a statului, pentru a-l proteja pe fratele meu. Este major, este responsabil pentru faptele lui şi va trebui să răspundă în faţa legii.

Eu nu-l acuz. Dacă-l va putea acuza cineva, este justiţia.

Îl acuz pentru anturajul în care a intrat.

Vă asigur că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei.”

Ce apare în filmuleţul compromiţător

Antena 3 a prezentat, miercuri seara, un filmuleţ în care apare Mircea Băsescu alături de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Florin Anghel îi reproşează lui Mircea Băsescu că nu a făcut nimic pentru eliberarea tatălui său, deşi i-ar dat fi dat 350.000 de euro.

Florin Anghel: Vroiam să te întreb ceva, te rog eu, tu ştii ce mi-a zis el? Prima dată, atunci când i-a luat pe ăia 350.000 de euro… te-ai dus matale cu el în maşină şi i-aţi dus la Bucureşti? Aşa-i?
Mircea Băsescu: Dar să ştii că la mine a ajuns…
Florin Anghel: Toţi?
Mircea Băsescu: La mine au ajuns doar 250 de mii…

Mircea Băsescu: eu de aia eram curios atuncea când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe, deci la mine atât a ajuns să ştii!
Florin Anghel: Hai să vedem cum îl scăpăm pe tata…

Florin Anghel: Domnu` comandant…aici nu e vorba de avocată, aici nu e vorba de judecător, aici e vorba de …politică…că e finu` lu` BĂSESCU şi să dăm din asta în ăla… dar eu ce zic manca-ţi-aş… să vă duceţi să-l scoateţi….că moare ăla acolo, mă nene mă !
Mircea Băsescu: Deci…eu ce mai sper…nu-i vorba de….
Florin Anghel: Dar cu Traian nu ai vorbit, manca-ţi-aş? De cu nu-i spui lu` Traian? La Traian de ce nu trimiţi, să facă el acolo?
Mircea Băsescu: Ştie mă! Crezi tu că nu ştie!

Varianta lui Mircea Băsescu

La sfârşitul lunii mai, procurorii DNA au organizat un flagrant la Constanţa şi i-au prins pe fiica şi ginerele lui Bercea Mondial, Izaura Anghel şi Marius Constantin, în timp ce îl şantajau pe Mircea Băsescu să le dea suma de 280.000 euro, în caz contrar ameninţând că vor da presei informaţii compromiţătoare despre el şi familia lui. Ulterior, procurorii l-au pus sub acuzare şi pe Florin Anghel.

Familia interlopului susţine că cei 280.000 erau de fapt bani pe care ei îi dăduseră lui Mircea Băsescu pentru a interveni pe lângă judecători şi a-l elibera pe Bercea Mondial, aflat în prezent în detenţie, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa  supremă, la data de 20 mai 2014, la 8 ani închisoare, el fiind acuzat că şi-a înjunghiat un nepot.

De cealaltă parte, Mircea Băsescu susţine că banii respectivi nu au ajuns la el, ci la un prieten, Marian Adrian Căpăţână, aflat în relaţii de prietenie cu familia lui Bercea. Banii ar fi fost luaţi pentru a cumpăra compania Aversa.

În 2010, Mircea Băsescu şi sotia sa Doina acceptau să boteze o nepoată a lui Bercea Mondial (fetiţa Izaurei Anghel). Botezul a avut loc la Catedrala marinarilor din Constanţa.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *