
Directorul general Romsilva, Marius Dan Siiulescu, fostul ministrul al Mediului, acum al Finanțelor, Tanczos Barna, actualul ministru al Mediului, Mircea Fechet, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prim-ministrul Marcel Ciolacu ori europarlamentara Maria Grapini. Sunt doar câțiva dintre cei care zâmbesc fericiți că au reușit să-și facă o fotografie cu liderul sindicatelor silvice Silviu Geană. E drept, zâmbetul le-a cam dispărut de când domnul Geană nu vrea nici în ruptul capului să renunțe la primele și bonusurile de pensionare nesimțite din Romsilva. Și, evident, nici la ale lui, care concurează ”de la egal la egal” cu ale marilor șefi din Romsilva (foto: colaj de fotografii de pe pagina de Facebook a lui Silviu Geană)
Dacă intri pe pagina lui de Facebook, îl vezi, zâmbind frumos, pe lângă miniștri, prim-ministru, europarlamentari. Și îl mai vezi pe la proteste, agitându-se la microfon precum un star rock ori hip-hop, ori pe la diferite conferințe și tabieturi. Din când în când și prin pădure, că ocupația lui de bază e de silvicultor.
Dar nu orice fel de silvicultor, ci taman liderul silvicultorilor din România, mai exact președintele Federațiilor Sindicatelor Silva. Îl cheamă Silviu Geană și e lider sindical de vreo 15 ani. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu el de mai multe ori, în special la dezbaterile legate de modificarea legislației silvice. Mai de fiecare dată cu poziții aproape similare cu cele ale lobby-știlor Schweighofer și ai altor companii, străine sau autohtone, din Cartelul Lemnului.
În timpul dezbaterilor legate de Codul Silvic, l-am văzut punându-l la punct și pe directorul general al Romsilva, Marius Dan Siiulescu. Inițial directorul regiei nu dorea să ia cuvântul. Dar, la un semn al domnului Geoană, s-a executat și a mormăit și el ceva acolo legat de solicitările sindicatului. Că directoratul la Romsilva e interimar. Fiecare vine șef câteva luni, apoi pleacă cu conturile pline fără să se schimbe ceva. Dar sindicatul și, mai ales, șeful de sindicat e ”nemuritor”.
I-am căutat de ceva vreme declarația de avere a domnului Geană. Cea mai recentă pe care am găsit-o, pe pagina federației sindicale, e din 2022, aferentă veniturilor pe anul 2021. Mai răbdători s-au dovedit cei de la Defapt.ro, care au dibuit-o pe cea de anul trecut. Nu că ar fi vreo surpriză: omul îi concurează la greu, la capitolul venituri și averi, pe marii șefi ai Romsilva: ăia cu prime și bonusuri speciale de zeci și sute de mii de euro, și cu salarii pe măsură.
Ce scrie în declarația de avere din 2022:
-
231.367 RON – venit salarial net, anual, de la Federația Sindicatelor Silva
-
9.780 RON – venit salarial net Sindicatul Silvicultorul Bacău
-
11.687 RON – indemnizație de ședință, Consiliul de Administrație al ANOFM
-
36.042 – venituri din chirii
-
2 apartamente în Onești, unul în Constanța, unul în Voluntari și unul (de 117 mp) în București
-
210.429 RON – în mai multe conturi bancare
-
43.316 euro – în cont bancar
-
150.000 de euro – datorii, scadente în 2026, respectiv 2030, una, de 100.000 de euro de la Banca Transilvania, și alte trei, de 50.000 de euro, cumulat, de la trei persoane fizice
Potrivit celor de la Defapt.ro, în doi ani, veniturile sindicale i-au crescut substanțial, ajungând, în 2023, la 308.997 RON, de la Federația Sindicală Silva, 11.707 RON de le Sindicatul Silvicultorul Bacău, și 10.713 RON, ca membru al CA la ANOFM. Adică o medie – inspirați, expirați – de 27.618 RON pe lună. Sau peste 5.500 euro/lună. NET!
No, vă miră acum că omul mai iese și în stradă, la protest, ca să nu se schimbe nimic în Romsilva și, mai ales, în tot ce ține de legislația silvică, inclusiv salarizare? Păi din ce-și mai plătește el datoria aia de 150.000 de euro? Vreți să-și vândă omul vreun apartament? Cum ar fi ăla de 117 mp din București. Să stea în Voluntari ori să-l bată soarele în cap, la Constanța?