Mihai Goțiu

E ditamai șeful în Romsilva și milionar. Și ne atacă după dezvăluirile legate de tăierile ilegale din Apuseni. Ce venituri și ce avere fabuloasă a strâns

”Esti in alta lume . Daca pina si tu dai lectii de moralitate.I-ti recomand macar un dus cu apa rece( ca esti cam dusman cu sapunul ) sa te trezesti sa vezi realitatea”. Aceasta este reacția (cu ortografia și punctuația autorului) pe care am primit-o la postarea de pe contul de Facebook, despre tăierile ilegale pe care le-am descoperit în Munții Apuseni, luni, în timp ce însoțeam o echipă de jurnaliști de la BBC.

Comentariul este asumat de un domn, Teodor Țigan. Am verificat și nu e nicio coincidență. Contul de Facebook îi aparține fostului director general (interimar, în 2020), al Romsilva, acum pensionar, dar și director al Direcției Silvice (DS) Arad. Potrivit unei analize realizate în vară de jurnaliștii de la Puterea, Teodor Țigan este directorul din Romsilva cu cele mai mari venituri. În 2020, când a fost șeful șefilor în Romsilva, s-a remarcat și prin acuzațiile potrivit cărora 90% dintre ong-urile care prezintă amploarea tăierilor ilegale de păduri ar fi ”anti-românești”, dar și prin faptul că nu a susținut măsurile anti-hoție în Codul Silvic, care se dezbăteau în acel moment în Parlament.

Cine sunt aplaudacii domnului director

Lui Teodor Țigan i s-au alăturat și alți silvici, actuali sau foști subordonați ai acestuia, care i-au aplaudat atacul. ”Dusul ar trebui să-l facă mai mulți șefu. Va salut cu respect.”, scrie și Romeo Silviu Benc, care, la profilul de Facebook are trecut ”șef ocol silvic RNP Romsilva”. De asemenea, și alte persoane care au dat like comentariului lui Teodor Țigan sunt din domeniul silvic.

În contrapondere, tot un fost silvic, Ion Bădulescu, scrie: ”Am ieșit la pensie după 45 de ani în silvicultură, mi s-a reproșat că dacă eram băiat cuminte aveam și eu Vilă cu piscină, acum…. nu se mai uită nimeni la mine, că am fost un om corect. Toată șleata mă considera un foarte dedicat meseriei, dar fără venituri….. atunci ești…. fraier… Analizați voi… eu ce să mai zic???????”.

Declarația de avere a unui român ”patriot”, care ne apără pădurile de… activiști

Cu siguranță, Teodor Țigan nu e un ”fraier”. Nu știu dacă are piscină la vilele lui, dar declarația lui de avere este una absolut impresionantă pentru o persoană care a obținut venituri din sectorul public. Astfel, șeful Romsilva are 3 (trei) case (dintre care una de 320 metri pătrați, în Arad) și 4 apartamente în Arad, peste 17 hectare de teren agricol, 5 terenuri în intravilan, la care se adaugă bijuterii de aur evaluate la 43.000 de euro. Nu are bani în conturi (!?), doar o datorie, scandentă în 2025, către o persoană fizică, în valoare de 50.000 de euro.

La capitolul venituri, Teodor Țigan a declarat, pentru anul 2023, 473.488 RON din salariul de director al DS Arad, precum și o pensie de 62.757 RON. Cumulat, 536.245 RON anual, adică 44.687 RON/lunar, undeva către 9.000 de euro/lunar.

Pe lângă sumele din sectorul public, șeful din Romsilva a mai declarat venituri de 22.500 RON ca fiind produse agricole, respectiv 24.184 RON încasați de la o societate de asigurare. E o declarație care ar merita analizată și verificată, pe teren, și de Fisc, că venituri de 22.500 RON face un mic fermier de pe un hectar de teren, nu de pe 17 hectare. Și, să fiu inspector fiscal, aș fi interesat și cine locuiește, cu titlu gratuit, în cele 4 apartamente din Arad ale domnului Țigan, că bănuiesc că n-o sta goală vila de 320 metri pătrați, iar familia Țigan face ”naveta” între cele 4 apartamente.

Și de curiozitate l-aș întreba și cum încasează cei aproape 9.000 de euro, lunar, de la Romsilva și Casa Județeană de Pensii, dacă nu are cont bancar. Merge cu ”punga de un leu” la dânsul să ridice banii cash de la caserie? Iar dacă are cont (conturi) bancar(e), dar în acestea nu se află (cumulat) mai mult de 5.000 de euro (sumă peste care conturile ar trebui trecute în declarația de avere), cum reușește să spargă, în fiecare lună, ăia 9.000 de euro, ca să nu fie nevoit să declare conturile?

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Desigur, toate acestea NU sunt indicii că domnul Teodor Țigan ar avea vreo legătură cu Mafia Pădurilor ori cu amploarea tăierilor ilegale din România, pe care le neagă. Cu siguranță că a fost un om gospodar care a pus la saltea (la propriu, că n-are conturi bancare declarate) roadele muncii lui de-o viață, și-a plătit taxele și impozitele la zi (și mai face și mecenat, găzduind gratuit alte persoane în apartamentele lui), e un ecologist convins (că de-aia obține venituri de doar 22.500 de lei de pe 17 hectare de teren agricol, că-l lasă nelucrat), drept pentru care are deplina autoritate de a fi instanță morală la adresa celor care dezvăluie tăierile ilegale de păduri din România și să-i acuze că ar fi ”anti-români” dacă fac asta!

Articolul care l-a deranjat pe Teodor Țigan și care l-a determinat să intervină pe Facebook, atacându-l pe suprasemnatul, autor au dezvăluirilor despre tăierile ilegale. Pentru șeful din Romsilva aceasta ”nu e realitate”. Reală o fi doar averea lui strânsă ”în slujba pădurilor”…

Am găsit tăieri ilegale masive în Apuseni, în timp ce am ghidat o echipă de jurnaliști de la BBC (video). Ce s-a întâmplat după ce am sunat la 112

Ce spunea, în 2020, când era director general al Romsliva, Teodor Țigan, despre cetățenii care descoperă și prezintă public amploarea tăierilor ilegale de păduri:

Citește pe România Curată:

Europa educată. De România

Pe aceeași temă:

”Te împușc!” ”Mi-a cerut 10% ca să fie bine!”. Tânărul care a făcut dezvăluri explozive pentru România Curată despre tăierile ilegale de păduri din Maramureș, amenințat cu moartea

Cu BBC, pe urmele tăierilor ilegale de păduri din Maramureș. Și în Codrii Seculari incluși în UNESCO

Am găsit (iar) arbori fabuloși tăiați ilegal din prima pădure care are certificat că din ea ”nu se fură”! De ce Mafia Pădurilor se simte protejată de Minister!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *