Alex Costache

DNA: Statul român este și el vinovat pentru tragedia de la Colectiv

Victimele şi urmaşii celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Colectiv, de acum 2 ani, solicită despăgubiri, însă averea inculpaţilor trimişi în judecată nu acoperă nici pe departe valoarea daunelor cerute. De aceea, DNA a decis să-i ceară statului român să-și asume vina și să plătească.

Colectiv – Corupția ucide!

În primul dosar, victimele solicită 42.194.144 euro şi 28.477.456 lei, iar în cel de-al doilea, 90 de persoane s-au constituit părţi civile cu sume cuprinse între 30.000 euro şi 2.000.000 euro. Dosarele au fost conexate într-un singur proces în care sunt judecaţi atât patronii clubului, patronii firmei de artificii, pompierii care au fost în control şi nu au luat măsuri, cât şi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

“Din examinarea proceselor-verbale de punere în aplicare a măsurilor asigurătorii şi din înscrisurile existente rezultă că, bunurile imobile, mobile şi sumele de bani identificate în patrimoniile inculpaților, fie au o valoare insignifiantă raportat la amploarea prejudiciilor produse, fie sunt grevate de diferite sarcini, astfel că acestea, în mod cert, nu vor fi suficiente pentru repararea pagubelor pricinuite părţilor civile”, a arătat procurorul DNA în faţa instanţei.

“Chiar şi dacă acţiunile civile nu ar fi admise integral, în mod rezonabil despăgubirile civile vor fi direct proporționale cu gravitatea dezastrului.

(…) Este evident că, matematic, Judecătorul este în imposibilitate absolută de a pronunţa, pe latură civilă, o hotărâre judecătorească susceptibilă de a fi pusă în executare, în mod real.

România a mai fost condamnată la CEDO pentru că, nu a asigurat executarea hotărârilor judecătorești, iar în prezenta cauză este cert ab initio că, după rămânerea definitivă a hotărârii, părţile civile nu vor putea obține despăgubirile civile stabilite de instanța de judecată, datorită faptului că, inculpaţii nu au în patrimoniile lor bunuri suficiente care să servească la acoperirea prejudiciilor”, arată DNA.

DNA: Statul român e de vină şi trebuie să plătească daunele

Prin urmare, procurorii DNA au cerut instanţei de judecată să introducă în proces Statul român prin ministerul Finanţelor astfel încât victimele să aibă de unde să îşi primească despăgubirile. Mai cu seamă că, spune procurorul DNA în cererea adresată instanţei, Statul român este vinovat pentru tragedia produsă şi pentru că nu a fost în stare să salveze victimele.

„Având în vedere premisele care au declanşat săvârşirea faptelor cauzatoare de prejudicii, respectiv autorizarea de către autoritatea publică a Statului Român a funcţionării unităţii de alimentaţie publică Club Colectiv, fără îndeplinirea cerinţei privind securitatea la incendiu, prin urmare contrar intereselor colectivităţii, precum şi deficienţele entităţilor publice implicate în intervenţia de urgenţă la incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, în seara zilei de 30 octombrie 2015, deoarece au acţionat necoordonat şi cu elemente de improvizație, datorate lipsei de exerciţii în caz de urgenţe majore şi bazei materiale deficitare, fapt ce a împiedicat evitarea pierderilor de vieţi omeneşti, necesitatea participării ca subiect procesual în sensul art.34 Cod procedură penală a Statului Român rezultă cu necesitate din aceste împrejurări”, arată procurorii în cererea adresată instanţei.

Haosul intervenţiei de salvare a fost constatat de Guvern

 Chiar Guvernul României a recunoscut că este vinovat şi a constatat că operaţiunea de salvare a fost un fiasco, arată procurorul.

“Deficienţele activităţii instituţiilor publice în acest caz au fost constatate de către Guvernul României.

Astfel, prin raportul de control al Guvernului României s-au constatat deficiențele din activitatea instituțiilor publice ce au concurat direct sau indirect la producerea prejudiciilor aduse părților civile. Sub acest aspect s-a reținut că, datorită acţiunii necoordonate a autorităților publice și cu elemente de improvizație, datorate lipsei de exerciţii în caz de urgenţe majore şi bazei materiale deficitare, a fost împiedicată evitarea pierderilor de vieţi omeneşti”, se arată în cererea DNA adresată judecătorilor.

Statul român nu cerut ajutor european

„Din acelaşi raport de control al Guvernului României rezultă că, Statul Român nu a activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, deşi acesta era aplicabil, deoarece decidenţii de la acel moment au considerat că, nu ar fi fost nevoie de resurse suplimentare, capacitatea proprie a statului român nefiind depăşită (…)

Participarea în calitate de subiect procesual a Statului Român în acest proces este obligatorie deoarece s-a dovedit că, Statul Român nu a uzat de instrumentul legal, convențional reglementat la nivelul Uniunii Europene și nu a activat Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, asumându – și în regim de putere publică, prin intermediul prerogativelor acordate de Constituție a apreciat în mod greșit că, are capacitatea să asigure prin resursele proprii prevalența interesului public-general”, arată DNA.

 Cel mai mare dezastru din ultimul sfert de secol

În urma incendiului din Clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, 64 de persoane şi-au pierdut viaţa (27 în incendiul propriu-zis, iar restul ulterior, în spitalele din România şi din străinătate) şi alte 146 persoane au fost rănite şi mutilate pe viaţă.

Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

În procesul Colectiv sunt judecaţi patronii clubului, artificierii, pompierii care au fost în control şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. S-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Parchetul general i-a trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care au instalat artificiile folosite în seara concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpa şi vatamare corporală din culpă, în formă agravată.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone şi alţi trei funcţionari din primărie sunt acuzaţi de abuz în serviciu întrucât au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Următorul termen al procesului Colectiv este luni, 23 octombrie 2017. Vezi aici.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “DNA: Statul român este și el vinovat pentru tragedia de la Colectiv

 1. Dumitru

  Bun, deci DNA face politica populista pe fata. Eu sunt curios daca UE va lasa sa treaca aceasta aberatie juridica. Pentru ca un asemenea precedent e visul populistilor din toata lumea. In mare, daca nu poti recupera prejudiciul de la autorul faptei, inseamna ca statul e vinovat ca n-a controlat suficient si va trebui sa plateasca diferenta. Nici comunistii n-au indraznit vreodata sa faca asa ceva. Si, obviously, de pe urma unui astfel de precedent, vor castiga tot marii rechini. Ca sa faca astfel de tampenii lui Koveai trebuie sa-i fie tare frica…

  Reply
 2. Kross

  Asta da aberatie.De fapt platim noi toti ca a fost acel accident.Dar ca mor annual cite 2000-3000 de oameni in accidente de circulatie cine va plati? Tot statul?Asta inseamna in 2 miliarde de euro.Ori este un atac asupra populatiei ,ori asupra guvernului ca sa-l faca sa nu poata plati,ori chiar a statului Romania.
  Am banuit ca unii nu au toate tiglele pe acoperis ,dar astia intrec masura.

  Reply
 3. mircea

  cand va fi dat publicitatii si judecat si condamnat cel care a tras heblu??nu cumva a fost un membru de incredere a lu …….dela…….

  Reply
 4. Gogu

  tovaraşilor Kross şi Dumitru: dacă şi domniile voastre aţi avea ţigla pe casă, aţi lua act de faptul ca însuşi Guvernul României a concluzionat într-un raport oficial că Statul român a acţionat defectuos în această criză. Ce s-a întâmplat a fost o sumă de factori, de care se fac vinovaţi cei acuzaţi în proces, dar şi diverşi reprezentanţi ai Statului, care au acţionat defectuos şi cu rea credinţă în diverse momente: avize, controale, intervenţii.
  În rest, da, statul e de vină pentru anumite accidente de circulaţie care se întâmplă din cauza stării carosabilului sau a infrastructurii – unii au dat statul în judecată, şi au câştigat.
  Nici noi nu suntem de vină să avem nişte conducători oligofreni, arivişti şi nesimţiţi, aleşi de o minoritate de 18%, după cum nu suntem de vină că există „oameni” care oferă asemenea mostre de incultură civică şi lipsă de empatie socială, precum tovarăşii Kross şi Dumitru. Vedea-i-aş după un accident din vina statului cum atârnă pe la uşile spitalelor care nu au materiale, medici, unde nu primesc informaţii despre starea pacienţilor, unde trebuie să-şi cumpere medicamente şi să faca singuri treaba ce era a statului, în definitiv; şi după toată agitaţia, să afle că se putea acorda o şansă dacă statul român ar fi apelat din timp la ajutorul UE. Kross şi Dumitru, vă meritaţi soarta de mioritici.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   aleşi de o minoritate de 18%</i?" ?! Atunci unde era majoritatea aia de 82%?!
   Si de cand in atributiile DNA sta aprecierea cuantumului despagubirilor civile?
   Si daca e vorba xde empatie – cati9 dintre cei tratai au avut cotizatiile platite la sanatate?

   Reply
 5. Dragos

  Nu,nu statul trebuie sa plateasca.Toti cei implicate.Cei care au dat verde la deschiderea clubului.Cu PRIMARUL in frunte si cu toti functionarii care au pus semnatura ca totul este in regula.Nu „la placinte inainte,la razboi inapoi”

  Reply
 6. K

  Statul român nu poate fi acuzat nici de neglijență în serviciu, nici de constituire de grup infracțional organizat, nici de luare de mită. Statul nici măcar nu poate fi imoral: e amoral, pentru că este o entitate abstractă. Agenți morali sunt indivizii (concreți, din carne și oase, care ocupă un loc în organigramă și au o fișă a postului).
  Pe lângă bătaia scurtă a mișcării (niște șmecheri scapă de plata unor daune), mai este una pe termen foarte lung: statul poate fi vinovat de o mulțime de lucruri. Spre exemplu, statul a prejudiciat firma GR pentru tergiversarea începerii exploatării aurului la Roșia Montană. Sau: statul nu a asigurat condiții de detenție decente, deci e vinovat și trebuie să plătească.
  Există și cazuri în care responsabilitatea e difuză și nu mai poate fi trasat drumul până la indivizi, dar este evident că nu putem încadra cazul Colectiv aici.
  Dacă eu aș sprijini-o pe Kovesi (să presupunem), aș dori ca ea să activeze într-un stat nu prea corupt, controlabil, dar nu neapărat nevinovat :) Când aș avea nevoie de bani, i-aș mai vinde statului respectiv niște indulgențe gen autostradă virtuală, eventual rachete Patriot. Și aș mai împușca un iepure: un stat ne-puternic e OK și pentru ruși. Păcat că nu cultivăm banane, doar suntem vecini în statistici cu țările mari exportatoare la propriu…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *