Vladimir Pascu

DEZVĂLUIRI. Un fost pădurar explică: cum se rad ilegal pădurile, cum se împart banii, dar și unde ajunge lemnul. ”Pe autostradă, la Sebeș. La austrieci”

Mă aşteaptă cu o cafea în faţă. Nu ne-am întâlnit niciodată, dar eu îl recunosc din reportajul „România, te iubesc”, în care a arătat unei ţări întregi proporţiile dezastrului din Apuseni. Se vede de la o poştă că e un om al muntelui: are faţa aspră, bătută de vânt, şi mâinile pline de cicatrici. Voicu Tomoş a fost pădurar la Măguri Răcătău, județul Cluj, dar a demisionat şi a decis să dea în vileag întregul sistem corupt din care a făcut parte. Asta l-a făcut să devină inamicul numărul 1 al Ministerului Mediului şi al direcţiilor silvice.

Voicu Tomoş

„Nu mă las până nu schimb ceva. Nu se mai poate aşa”, îmi spune. Judecând după fotografiile pe care le-a postat pe Facebook, îi dau dreptate. În păduri apar adevărate „autostrăzi”, mai repede şi mai largi decât se construiesc cele contractate de Ioan Rus.

Discuţia noastră a plecat de unde o lăsase la ProTV, acum mai bine de un an: că fiecare pădurar trebuie să cotizeze 10.000 de euro anual, plus câte 3.000 de euro la fiecare dintre cele minimum două controale pe care le are pe parcursul a 12 luni. Banii vin, evident, din tăieri ilegale. Și au ajuns, spune Voicu Tomoș, inclusiv la fostul ministru al Mediului, Pădurilor și Apelor Lucia Varga, cea care poza grațios în apostolul dreptății.

– Aţi declarat că un pădurar trebuie să dea şefilor cel puţin 16.000 de euro anual. Ce înseamnă asta în arbori? Câtă pădure se fură la modul acesta?

– Vă spun cum funcţionează exact. Se lucrează cu sătenii, iar două părţi sunt ale omului şi o parte a pădurarului. Ca să faci 16.000 de euro trebuie să se taie de 48.000. Iar asta e numai de dat, că pădurarii mai fac şi pentru ei. Pe lângă asta, mai merg sătenii şi mai fură câte un lemn, nu poţi să-i opreşti, că eşti un singur om de pază la 840 de hectare. Ca să traducem în pădure, 48.000 de euro, la 100 de euro metrul cub, înseamnă 480 de metri cubi. Asta era partea unui singur pădurar. La Ocolul Silvic Someşul Rece erau 18 pădurari şi fiecare trebuia să dea partea lui, chiar dacă sumele variau. Cine nu dă, nu e agreat de sistem. Ştiţi ce zice sistemul? Nu poţi să faci, dă-ţi demisia că vine altul care face. Deci calculaţi 18 ori cel puţin 480-500 de metri cubi. E o bunătate de pădure rasă cu totul, într-un an.

– Banii cum se împart?

– Banii îi ia brigadierul și își „trage” o parte; un brigadier are câte șase pădurari. De la brigadieri, merg la şeful de ocol, care îşi ia partea leului. De la ocol, banii merg la Direcţia Silvică. Şi de acolo, la politicieni şi la minister. Credeţi că se fac concursuri pe bune la Direcţia Silvică? E pus cine dă mai mult.

– În Guvernul Ponta a fost un ministru care se luase la trântă cu sistemul, Lucia Varga (foto, jos).

– Mi-ar plăcea să-i spun o vorbă doamnei Varga. Pe faţă lupta împotriva sistemului, pe la spate profita de el. Când am îndrăznit să fac dezvăluiri despre mafia lemnului din Apuseni, a cerut sânge. A trimis oameni să îmi găsească probleme, să mă elimine din sistem pe mine şi pe toţi cei care îmi sunt prieteni. Cinci oameni au fost daţi afară, toţi din jurul meu. Pe mine nu au îndrăznit să mă concedieze, mi-am dat eu demisia.

lucia varga padure

– Dar acum sunteți în proces cu Direcția Silvică.

– Da, m-au acuzat că am furat. Îmi impută peste 11 miliarde de lei vechi. De fapt sunt 2,9 miliarde, care se dublează o dată pentru că lemnul furat e dintr-o zonă protejată şi se dublează încă o dată pentru că eram eu pădurar. Numai că tot lemnul a fost furat pentru ei. Pentru mine nu am ținut nimic.

– Ce salariu aveați?

– Salariile sunt o glumă, ca să te oblige să furi. În jur de 750 de lei. Eu aveam o discotecă şi câştigam bani de acolo.

– Revenind la împărţeală, primarii din zonă nu iau nimic?

– Ce întrebare îmi puneţi! Toţi trăiesc.

Citeşte şi: Operațiunea ”Lemn contra voturi”. Un fost pădurar din Apuseni face mărturisiri incendiare despre modul în care se cumpărau voturi cu… păduri

– Unde ajunge lemnul furat? Și la prelucrători industriali?

– Desigur. Tot lemnul ajunge la Gilău, şi de acolo, pe autostradă, la Sebeș. La austrieci.

– Se întâmplă acum sau când erați dvs. pădurar?

– Tot timpul.

lemn voicu

– La Cluj, în 2013 a fost arestat şeful Direcţiei Silvice, Traian Mariş*. Nu s-a schimbat nimic după acel moment?

– Se fură mai cu perdea. Au fost daţi afară toţi cei cu care aveam relaţii, cinci dintre angajaţii Ocolului Silvic. În rest, toţi au rămas pe funcţii. Mai noi şi-au pus bariere la intrarea în pădure, cu lacăt pe ele. Merge pădurarul dimineaţa, trece o gaşcă de carieră, pun lacătul şi taie în voie, la un kilometru adânc în pădure. Nu-i mai deranjează nimeni.

– Oamenii vin cu maşini, cu camioane, cu căruţe. Nu îi așteaptă poliția la barieră?

– La noi în zonă sunt doi polițiști. Pot să stea ei 24 de ore în pădure? Acum sunt poliţişti noi, nu ştiu cum merg lucrurile, dar înainte ştiam. E normal: cum să furi o pădure fără să ştie poliţia? Luau bani direct de la cei care transportau. Aşa, o mică atenţie de la pădurari, zece metri cubi, mai primeau.

lemne voicu2

– De ce aţi plecat din „raiul” acela?

– Am renunțat pentru că eu locuiesc acolo, în munte, nu am casă în altă parte. M-am gândit aşa că dacă se continuă aşa treaba, cum era pe vremea când director era Traian Mariş, noi în doi ani nu mai avem lemne de foc.

– Este interesant că Traian Mariş, condamnat cu suspendare pentru jaful din păduri, a fost reangajat la Direcţia Silvică.

– Am auzit că fusese reangajat la Culturi, se ocupa cu plantările, cu reîmpăduririle. Un post foarte important. Unul care e la Cultură îşi face schemele de reîmpădurire, dar merge în continuare şpaga şi la el. Poate să meargă să facă două inspecţii pe an şi să ia bani de la pădurari. După ce am apărut eu la „România, te iubesc” am aflat că ar fi fost trimis în concediu fără plată.

lemne voicu1 lemne voicu

– După toate dezvăluirile pe care le-aţi făcut, v-a căutat vreun procuror, să vă ceară nume şi date?

– Nu.

– Care ar fi soluția pentru a stopa defrișările?

– ONG-urile ar trebui să ceară să aibă reprezentant la orice inspecție, ca să fie transparență maximă. 100% statul nu e interesat, dar noi, ceilalți, am avea tot interesul din lume.

– Sâmbătă vor fi proteste în toată ţara. De ce ar trebui oamenii de la oraș, care se încălzesc cu gaz metan, să ceară oprirea defrișărilor?

– Îmi amintesc din tinerețe că, în fiecare weekend, pe munte la noi era plin de oameni; acuma nu mai pot merge oamenii, că nu mai pot sta pe jos de crengi şi cioate. În plus, ne plângem de poluare, dar noi distrugem pădurea. Şi mai sunt lucruri, care ne costă acum sau ne vor costa în timp: pădurile sunt de folos în cazul inundaţiilor şi sunt o perdea naturală de vânt. Şi, până la urmă, nu cred că vrea cineva să avem o ţară fără păduri. E păcat să ne batem joc de ele.

Notă* Directorul Direcției Silvice Cluj, Traian Mariș, a fost acuzat în 2013, de procurorii DNA, că a cerut și primit mită de la mai mulți pădurari, pentru a nu-i schimba din funcții și pentru a le aviza favorabil controalele efectuate în cantoanele în care lucrează. Potrivit anchetatorilor, Mariș a cerut de la trei pădurari sume de bani cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro. Directorul reţinut de DNA Cluj s-a făcut că îi controlează pe pădurari, iar mai apoi, ca să închidă ochii la jaful din zona de munte a judeţului Cluj, le-a cerut acestora mită. Mariş fusese promovat la Cluj de la Ocolul Silvic Gilău și a fost susținut de PNL. În mandatul său, versanți întregi, care în 2010 erau împăduriți, au fost defrișați în mod barbar. Mariș a fost condamnat la închisoare cu suspendare și s-a întors pentru o vreme să lucreze de unde plecase, la Ocolul Silvic Gilău.

***

Citește și:

Scandalul Schweighofer, pe larg în presa germană. ”Der Spiegel” scrie despre mlaștina ilegalităților companiei austriece, istoria firmei, sprijinul politic de care a beneficiat și amploarea dezastrului

În plin scandal internațional legat de practicile frauduloase, compania Schweighofer a deschis noua fabrică de cherestea de la Reci! Organizațiile de mediu reclamă lipsa mai multor autorizații

MOBILIZARE: Primele proteste majore din mandatul Iohannis. Pădurile scot oamenii în stradă în aproape 20 de orașe din țară și diaspora

Cum a preluat Iohannis argumentele firmei Schweighofer în cererea de reexaminare a Codului Silvic (DOCUMENT) Și cum preia Schweighofer lemnul tăiat ilegal (VIDEO CU CAMERA ASCUNSĂ)

Cum să tai copaci de România

Petiție pentru deputați: ”Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!” Semneaz-o și tu ACUM!

Bucovinenii se pregătesc de luptă! Își vor pădurile în picioare, nu la gaterele companiilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “DEZVĂLUIRI. Un fost pădurar explică: cum se rad ilegal pădurile, cum se împart banii, dar și unde ajunge lemnul. ”Pe autostradă, la Sebeș. La austrieci”

  1. Panait Mariana Octaviana

    Eu personal nu cred ca cineva vrea sa faca cu adevarat ordine in acest domeniu…pentru ca el constituie o afacere pentru toti oamenii cu stare buna…si daca te uiti pe piata cumaparam mobila numai de la straini ca ei stiu sa o afca mai buna,mai fina,mai eleganta..romanilor le lasa praful de pe toba…mereu este spaga si relatii..femeia asta a fost demult dar ce care a fost dupa ea nu a facut nici ea nimic….la proteste eu am vazut ca am fost la unul..am fost foarte putini oameni fata de alte state care organizeaza proteste similare..daca am fost 100 iar in strainatate au fost 100000…asta este de aia patim asa..daca vin numai eu in timp ce altii stau frumos la terase nimic nu fac..si felul cum a fost organizat,ma asteptam mai bine,mai asezat,nu atat de zgomotos dar bine ancorat…da..

    Reply
  2. vasile

    Deci? Proprietatea privata? Sau de Stat? Administrare privata? Sau de Stat a pădurilor? Toate prostiile astea se vor termina când pădurea va fi administrata privat., indiferent de natura proprietății!

    Reply
  3. Franco Frunzetti

    REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.
    https://www.facebook.com/groups/201125810060850
    OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !
    Varianta scurta:
    1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !
    1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
    1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
    1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
    1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
    1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
    1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.
    2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !
    2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
    2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
    2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
    2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
    2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
    2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
    2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
    2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.
    3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !
    3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
    3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
    3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
    3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
    3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
    3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
    3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
    3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
    3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).
    CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.

    Reply
  4. Liber Cugetator

    Aceste lucruri cutremuratoare sunt cunoscute de o majoritate a românilor? Sau nu?! Trebuie ca mass media, televiziunile in primul rand, sa informeze pe larg despre acest dezastru… Ce spun asa-zisii „directori de constiinta”, „formatorii de opinie”? Majoritatea dintre ei se complac în sistem, ajutandu-l sa se perpetueze! Astfel de stiri, care ar trebui sa fie cele mai larg mediatizate, sunt trecute practic sub tacere, strecurate la ore de slaba audienta, mascate sub numeroase forme de divertisment menit sa adoarma bizonii… Daca atat putem, vai de noi!

    Reply
  5. roland

    Dl.Vladimir Pascu veniti si in zona comunei Ciucea,Jud.Cluj sa vedeti si acolo ce dezastru este in padure,iar autoritatile sunt una cu delicventii silvici.A se vedea ca acolo sau efectuat cercetari de catre organele in drept de mai multi ani,dar efectul este unul zero barat,adica nu s-au luat nici un fel de masura impotriva celor vinovati de taierile ilegale de material lemnos.

    Reply
  6. Stefanescu Stefania

    Si aici ca peste tot seful cel mare ,respectiv ministrul ocroteste mafia.
    Ma rusinez ca am astfel de conducatori. Ministrul Varga seamana extrem de bine
    cu doamna Cruela , ucigasa de dalmatieni. Deosebirea este ca Varga ne ucide alaturi de altii
    ca natie. totul furat, distrus, vandut, de 25 de ani. Suntem pierduti!

    Reply
  7. Osceola

    Varga este clar o impostoare. Cand era ministru, pe fata semna cu WWF-ul protocol pentru a nu se mai distruge raurile in ariile protejate si pe de alta parte facea proiect de lege favorabil mafiei MHC-urilor, ca sa nu mai avem nicio sansa sa contestam exterminarea raurilor. Si zilele trecute a dat o declaratie ambigua, in care deplangea ca investitorii (adica mafiotii care ne distrug vaile carpatine) cica ar fi, vai de mine, saracutii, blocati. Daca vine iara Varga ceva sefa la mediu va face mai mult rau chiar decat Rovana!

    Reply
  8. bobi

    Sa dus si ea atunci prin padure sa le arate oamenilor cat de desteapta este si ca a prins in padure un amarat care probabil avea in mana un topor,dar de ce nu sa dus cu desteptii aia din silvicultura cu ea si sa ii prinda pe pestii aia mari care degrisau padurile nu pe un amarat.De unde sa stie si ea unde sa se duca pentru ca nu stia sau nu a vrut ca sa stie,iar smecherii aia de langa ea au dus-o unde au vrut ei.

    Reply
  9. ADRIAN FOCSA

    MARASESTI -PE AICI NU S-E TRECE
    CINSTE EROILOR NOSTRII
    ACUM IMI VINE SA PLANG… CUM NEMERNICI CALCA PE CADAVRE VAND TARA ASTA VAND OXIGENUL COPIILOR NOSTRI! OARE MA INTREB AUSTRO-UNG A PIERDUT? OARE CA MARASESTI A FOST O REALITATE ? CE FACEM CA GUVERNUL ACESTA N-E VINDE CA PE NISTE OI .PE CINE NOI CARE DE FAPT SUNTEM LUPI?

    Reply
  10. Ile Caragiale

    omul este un hot, nu a terminat nici liceul, psd-ist convins. A avut o discoteca ilegala in racatau pe numele nevestei. Cand nu a a mai avut ce fura a mers la dna si a dat pe guse. el ia facut cheia lui traian maris si totusi ala a luat doar cu suspendare vreo 2 ani jumate iar acum e angajat tot la rnp la gilau. In zona toti au furat si s-au imbogatit ilegal. daca vezi ce case si ce masini au…. te umfla rasul cand se dau ajutoarele de inclazire la primaria maguri racatau si vezi ce jipane stau in fata? de unde ? ii intreaba cineva de unde au avut bani sa ii cumpere masinile alea? Ma bucur ca acum nu mai au ce fura, au vandut tot pe bani de scobitori si acum nu mai au de incaltame la prunci!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *