Alina Mungiu-Pippidi

Nu a ieșit cine trebuie. Dăm alegerile la coș?

Rezultatul alegerilor face și mai periculoasă situația deja precară a democrației noastre. S-au ținut degeaba – nu există o majoritate clară. Cum tot zic din 2017 – e stupid un râzboi civil în care nici o parte nu are puterea de a o elimina pe alta. Alegerile legislative 2020 au mai dovedit odată acest adevăr.

Participarea catastrofală se datorează pandemiei și dezamăgirii politice la un loc. De ce să îți riști viața să mergi la alegeri pentru unii care falsifică rata de infecții scăzînd numărul de teste sau dau afară doctori șefi de promoție să numească în loc politruci de ai lor. E clar că nu le pasă de viața ta. De ce să te duci la alegeri cînd șeful statului spune că indiferent ce votezi tu el tot aia face- adică numește gașca lui, că partid e prea mult spus. Fiecare a vrut să nu iasă ceilalți la vot. Urmarea: a stat toată lumea acasă, mai puțin clienții și ăia care au vrut să dea un șut sistemului și nu le era frică de Coroavirus.

Doi. Nu (mai) este o democrație țara în care șeful statului indiferent de cine cine cîștigă alegerile numește tot pe cine vrea el. PSD nu e un partid extremist, e chiar la fel cu PNL, și deci nu există nici o scuză pentru care să fie exclus din coaliția de guvernare după ce a ieșit primul. Șeful PNL nu avea de ce să fie prim ministru nici cît a fost, că nu îl alesese nimeni, doar o lovitură parlamentară. Acuma s-a lămurit faptul că nimeni nu îl vrea. Un sfert din cei treizeci la sută care s-au dus la vot vor să fie Ludovic Orban prim ministru, adică bine sub 10 la sută. Frate, dați-le Belina aia pentru care s-au luptat atîta să își facă acolo guvernul lor propriu. Iar în rest e evident că trebuie făcut ce spun din 2018 de cînd era PSD la putere, un guvern de uniune națională să lupte cu pandemia și să oprească declinul economic, pentru care negocierile pe soluții ar trebui pornite imediat, incluzînd și sectorul privat, și sindicatele, și experții, țara nu mai suportă un trimestru de confruntare, darămite un an. Trebuie o înțelegere rapidă pe buget, nu poate fi trecut unilateral de o tabără.

Trei. Nu a cîștigat nimeni alegerile astea, dar tabăra anti-ordinea constituțională le-a pierdut. Pentru că – pe dos față de textul firmei de PR a serviciilor secrete pe care îl puteți citi identic în toate ziarele din Occident în care cumpără spațiu – pericolul venea de la dreapta de data asta, cum a venit și în Ungaria și în Polonia, care cum au avut peste 50% s-au apucat să demanteleze pluralismul prin schimbări constituționale. O știți pe aia cu mai binele care a dușmanul binelui? Să zicem mersi cu ce constituție avem, și dacă vreodată avem puterea să schimbăm ceva să renunțăm la președintele ales direct, să alegem primul ministru dacă ținem neapărat, sau să facem o democrație parlamentară, altfel o să avem veșnic război civil. Executivul nu trebuie împărțit între palatele Victoria și Cotroceni. Ajunge un om să conducă guvernul.

Patru. PSD s-a salvat de la extincție. Și e firesc, pentru că au reprezentarea unor regiuni istorice încă (Oltenia, parte din Moldova) și a unor categorii de populație care trebuie reprezentate. Dacă dreapta de la Băsescu încoace nu devenea o dreaptă agresivă, cu discursul că avem cea mai mare asistență socială din Europa (sau buget al Sănătății) cînd e cea mai mică și că nu contează toaletele în curtea școlii, ci programa, ne mai puteam lupta pe electoratul mai în vîrstă sau mai rural să-l tragem mai la centru. Dar nu! Au fost abandonați tristei lor soarte atribuită lipsei lor de merit și atunci e foarte bine că s-a ales careva care să aibă grijă de ei totuși. Altfel, deși mă bucur sincer că am scăpat de Liviu Pop, apărătorul plagiatelor, și de Șerban Nicolae, apărătorul crimei organizate (și am avut dreptate cînd am cerut mereu la șefii PSD să-i arunce peste bord, că nu au votanții lor), PSD mai are de lucru să devină un partid social democrat modern, dar în sfîrșit poate se întîlnește cu intelectualitatea veritabil de stînga, ceea ce nu le ieșise pănă acum.

Cinci. Populismul își schimbă forma, dar nu substanța sau proporția din votul total, pe lîngă un USR pentru care necorupți sunt doar votanții și cu ei, și în rest în loc de program au slogane, acum avem și un AUR să se lupte cu ungurii și cu cine o mai fi prin cimitire. Lumpendiaspora nu există și nu votează, nu? Atunci de ce diaspora a votat masiv cu USR și AUR? Și pe viitor vor mai fi și alții, că un sfert din electorat e nivel populist grav (elitele sunt rele, doar poporul e bun, diplomele sunt redundante, numai iubirea de moșie, etc) și asta atrage talentele și serviciile, nu poate sta felia de cozonac fără să întindă careva mîna.

Șase. Și de data asta a cîștigat Barna alegerile și nu-și da demisia? Devine un obicei. USR-PLUS a luat și scorul dezamăgitor pe care l-a luat pe seama primarilor, din care mare parte nu sunt în team Barna sau în PLUS. E de admirat talentul cu care băieții cu ochi albaștri din USR, autorii celei mai reușite deturnări de partid de la sociateta civilă ecologistă s-au ferit să dea piept cu electoratul pe undeva, ascunzîndu-se după alții, și așa s-au ales cu slujbulițe în parlamentul național sau european. De altceva oricum nu poate fi vorba, ferească Dzeu de miniștri din trupa asta de aspiranți în stare de orice, meritocrația la ei e fără nici o calificare, dacă e omul bun e bun și la Finanțe, și la Sănătate, și la primărie, nici diplomă nu îi trebuie. Doar validarea de la știm cine și metoda autobuzul. Data asta n-a mers însă.

Șapte. E cazul să îi regretăm pe Băsescu, Ponta, Tăriceanu? Nu. E chiar rușinos că după ce lui Băsescu i-a ieșit certificatul de securist tot a cotinuat să fie invitat ca autoritate morală pe la televiziuni, numai pentru că liderii actuali sunt nearticulați și el face audiență. Alte țări nu au în Parlamentul european politicieni care și-au adus favorite și clanul ei la furat direct din fonduri europene și care și-au turnat colegii. Presa română nu vrea să priceapă că rușinea e un bun public, și promovarea nerușinării te face solidar cu ce e mai josnic și oprește orice redresare a normalului. La fel intelectualii care s-au adunat pe liste din nou cu EBA. Nu mai vorbesc de Ponta, a cărui echilibristică în ultimii ani a fost cu totul jalnică, și care pierduse pe puținii oameni de valoare din partidul său de traseiști. CPT s-a retras singur de cînd l-a lăsat pe Diaconu la prezidențiale, știe el de ce, probabil.

Adunați-vă să discutați bugetul cu toții, faceți testări din nou și salvați ce se mai poate salva. Dacă a fost vreodată momentul să ne unim, acuma e. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

52 thoughts on “Nu a ieșit cine trebuie. Dăm alegerile la coș?

 1. Noul Coronavirus

  Doamna Mungiu, se pare ca asta si-a dorit poporul roman. Cam ce v-ati dorit si dumneavoastra.
  Asa cum spunea poeta Ana Blandiana, suntem „un popor vegetal”, cu o seva toxica, as completa eu.
  Si mai suntem si un popor violent, desi acest lucru nu e vizibil, fiind atat de inerti, dar violenta o indreptam inspre noi si mai putin in afara.
  Si suntem un popor spectator, si vesnic indignat, ca altii nu fac ceea ce credem noi ca ar trebui sa faca, dar in acelasi timp, noi nu facem nimic.

  Aceste alegeri, care perpetueaza din nou, filiera PCR-FSN-PDSR-PSD, dupa 75 de ani de comunism, si reinvie extremismul, sub numele AUR, de aceasta data, m-au dezamagit profund.

  Pentru mine, personal, aceste alegeri au avut si un efect benefic – m-au determinat sa iau o hotarare pe care nu am putut sa o iau ani de zile: ca vand tot si sa emigrez definitiv, chiar daca nu voi putea uita niciodata tristea copilariei mele, din Baraganul murdar si sarac, unde m-am nascut in urma deportarii parintilor si bunicilor mei, de catre comunisti.
  Spre deosebire de dumneavoastra, o sa incerc sa intrerup circulatia sevei toxice, care pe dumneavoastra va determina permanent sa bagati batul prin gard, sub aparenta unei impartialitati superioare.

  Reply
  • Codruta

   Pai UNDE sa plec i? :O
   Shazi ghinisor – in toata Europa, ba si in Americi samd. au aparut partide gen HAUR, in multe tzari au in trat si in Parlamente… la urma-urmelor, cum crezi ca s-a ajuns la BREXIT?
   In afara de asta, la varsta ta, care e faza? Te mai angajeaza cineva in vreo tzara straina (si cati ani ai sa mai poti lucra, pentru o eventuala pensie decenta)? Ca num a’ din ceva mosteniri, nu cred ca ai duce-o prea bine

   Reply
 2. taunul77

  La ce hal de Constitutie avem, nu avem cum sa „corectam” niste alegeri. Mergem asa inainte pana in 2024.

  Reply
 3. miron miron

  PNL are ghinion. Prima e pandemia. Este foarte greu sa gestionezi o criza atat de complexa, cu suferinte de tot felul si decese. A facut greseala de a inchide piața. Aici vin cei nacajiti sa-si vanda marfa si altii la fel s-o cumpere, ducandu-se cateva procente pe apa sambatei. PSD a facut cate schimbari de ochi lumii, a renuntat la cei compromisi, de la Iordache la Mitraleră. A promis pomenii electorale care agita orice pensionar. Marirea pensiilor cu 40 la suta si apoi dublarea alocatiilor. Masura greu de digerat de catre guvernul PNL. Nu s-a schimbat cu nimic PSD, dar nici electoratul captiv acestui partid. A venit un partid de nicaieri, care a avut bani suficienti pentru a umple internetul cu reclame, pacalind tineretul naiv, ducandu-i la 10 la suta. Va fi greu doamna Alina de guvernat urmatorii 4 ani, pana la urma sa vedeti ca si Perov va fi valoras in actuala conjuctura.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Nu ghinion ci lipsa de gandire!
   Ca a rams incremenit in proiect – ala cu anticipatele!
   Si cand a aparut pandemia iute iute sa profite de situatie … desi avea ocazia sa predea „mana” .
   Puteau insa sa se intrebe de ce danii e asa de generosi .. da de unde sa stie Irban ce e aia „Timeo Danaos et dona ferentes ?!

   (chestia cu timeo e valabila oricand, priunde si ptr oricine – cand adversarul atu iti cedeaza praea usor ceva ce vrei e cazu sa te intrebi "da de ce?" da ma rog cand te crezi ca esti prea destept prea frumos prea de tot si crrzi ca meriti tot doar ptr ca ai ideologia justa ….. )

   Reply
 4. Adrian

  „Rezultatul alegerilor face și mai periculoasă situația deja precară a democrației noastre”.

  Atunci, ca răspuns posibil întrebării din titlu, să contestăm ce nu ne-ar plăcea pe motiv (real) de nereprezentativitate.

  De această dată, contestații bine motivate nu vor mai fi luate la mișto, ci vor fi susținute discret din multe părți.

  Apropo, ce s-a mai întâmplat, primăria Craiovei a fost atribuită până la urmă cu ⅔ voturi contra sau încă se lucrează?

  Reply
 5. marius

  vine urmatorul mare val de covid din cauza alegerilor dictate de supremul dulap iohanis… sa va tineti bine dragi votanti, mastile pe care le-ati purtat in proportie de 90% v-au protejat de praful de pe haine si atit.
  o sa faceti doua-trei saptamini de febra, la unii atroce, dupa prima saptamina se face toxiinfectia cu paracetamol care pe multi o sa va bage in coma direct iar cei care ajungeti in spital o sa aveti parte de infectiile nosocomiale cu rata de mortalitate 90% de care foarte putini o sa scapati.

  este primul an fara vaccin impotriva gripei de sezon astfel ca acele doua trei milioane de vaccinuri lipsa au adus niste mutatii de gripa sezoniera mai puternica decit covid dar puteti sta linistiti caci o sa fiti incadrati tot la covid deoarece testele nu fac diferenta intre gripa si covid…

  Reply
  • Dinu

   Valul doi al pandemiei ce da deja ocol intreagii planete, in Europa, inclusv Suedia care se dadea, ori era data, ca experta in gestionarea crizei medicale, a fost generat tot de alegerile din Romania? Intreb.
   Iti dau doua citate care te/va definesc:
   „Am suferit 13 ani in temnita -temnita de factura bolsevic-stalinista- pentru un popor de idioti.” Petre Tutea.
   „Cand am plecat de aici, v-am lasat saraci si prosti …, cand am reveni, v-am regasit si mai saraci si mai prosti. Constantin Brancusi.
   In anul 1951 Brancuși s-a oferit sa-si doneze toate sculpturile statului roman. Specialistii comuniști au sustinut că operele lui nu au valoare iar Gheorghe Gheorghiu Dej (fost secretar general PCR – pentru cei care nu iubesc scoala) a concluzionat ca: aceste opere nu ajuta la edificarea socialismului. Propunerea lui Dej a ajuns si la Academia Romana pentru un verdict final iar Mihail Sadoveanu (seful sectiei -scriitor genial, dar ca om: o scursura, un caracter abject) a fost de aceeasi parere. Acesta a fost motivul pentru care Brancusi, scarbit, a cerut cetatenia franceza iar sculpturile au fost mostenite de statul francez. La întoarcere în tara a pronuntat celebra frază de mai sus în care ne face prosti si saraci. Perfect valabil si acum! …si a mai fost unu`, de aceasi factura cu Sadoveanu, Saul Bruckner, care v-a facut recent, recent la scara istoriei: „stupid people”. ….cand trei iti spune ca esti beat …asa o fi.

   Reply
  • Codruta

   Astia care ziceti ca o sa vina un val de infectari din cauza votarii, ori n -ati fost DELOC sa otati, ori MINTITI cu premeditare si cu un scop bine determinat!
   NU aveau oamenii cum sa se infecteze in sectiile de votare sau in preajma lor! Pur si si plu nu aveau cum!!
   Nici macar a zecea parte din cat e posibil sa te infectezi intr-un magazin sau a cincizecea parte din cat e posibil sa te infectezi intr-un mijloc de transport in comun !
   Asa ca mai lasati-o cu intoxicarile! :P

   Reply
 6. Mihai

  Dna Mungiu
  Sunteti adepta ideii ca serviciile taie si spînzură .
  O fi , dar numai cu afirmații ne argumentate , nu sunteti credibila . Propun un articol „serviciile si ce fac ele” cu argumente !

  Reply
  • marius

   securistii fac genocid Hexipharma… mai du-te bre functionalule si zi-i lui helvig ca tot papuas a ramas

   Reply
 7. Matrics

  Românii și România merită ce au votat. Adică 69% au votat nimic. Asta votezi când nu te prezinți la vot. Din punctul meu de vedere nu există nicio scuză pentru a nu merge la vot, dacă ai dreptul și ești capabil fizic. Pandemie, lehamite, „n-am cu cine” sunt scuze infantile de copil obraznic și răsfățat. Bravo români, repetați ce ați făcut și acum 4 ani. Einstein spunea că, cel care face același lucru așteptând să obțină un rezultat diferit de fiecare dată, e nebun. Pot eu să-l contrazic uitandu-ma la români? Se confirmă.

  Reply
  • marius

   mai bine nimic decit covid ca voi, la bals nu a mai fost facuta dezinfectie la ati de trei luni… covid, gripa, klebsiela, pioceanic, aureus, ecoli
   sa ai noroc la ati votangiule…

   Reply
 8. kross

  In continuare acest popor este jignit de unii.Vezi Doamne de ce nu ati votat cu ei.Dar hai sa vedem ce a facut marele partid de dreapta.A actionat chiar impotriva oamenilor de dreapta reali.A inchis pietele.Pai cei care fac comert nu cumva sunt de dreapta? A inchis terase,restaurante.Proprietarii de restaurant si terase nu sunt de dreapta? Tinerii care fregventeaza aceste terase nu sunt de dreapta?Ati inchis stadioane. Chiar asa nu se putea organiza meciuri cu macar 1000 de oameni pe un stadion?Sincer cred ca PNL a luat prea mult si asta din cauza ca cei care nu au venit la vot din lehamite ar fi votat tot contra voastra.
  Inca odata PNL(PDL) sa dovedit un partid care actioneaza impotriva propriului popor.

  Reply
 9. capatul satului

  alegerile nu le putem arunca la cos,
  dar nici nu putem sustine politica prosovietica a pesede si a satelitilor sai

  ar fi fost si este interesanta o analiza a pregatirii intelectuale a alegatorilor si modul in care au votat oamenii educati,

  fiecare om din tara asta are parinti, copii, familii neamuri,
  si pe langa asta fiecare om din tara asta are cateva bunuri, unii mai multe, alti mai putine

  ori, orice om normal din tara asta nu poate fi de acord cu politica penala a pesede cu drepturi pt infractori, politica reliefata prin modificarea legilor de organizare judiciara si a codurilor penale, cu ajutoru curtii penale constitutionale si a unora din membrii ceseme,

  constinta de neam, de tara, de sat, comuna, oras si judet, nu iti permite sa votezi pesede pt ca inseamna sa fii de acord cu violu, talharia, furtu din bugetu de stat si drepturi pt infractori,

  da acuma suntem linistiti de cand iordache a ajuns la consiliu legislativ, iar curtea penala constitutionala e condusa de omu pesede,

  educatia iti permite sa faci o analiza corecta si sa votezi in cunostinta de cauza,
  sa faci o analiza inainte de a vota,
  sa nu crezi orice minciuna electorala si sa nu accepti pomeni electorale,
  sa aii constiinta faptului ca esti cetatean evropean si ai drepturi,

  saracia te face captiv fata de bunavointa celui de la putere
  ori, tara a ajuns in saracie prin vinovatia directa a conducerii, conducere asigurata in ultimi 30 de ani cu preponderenta de pesede si satelitii sai,

  Nicolae Balcescu spunea: cine nu-si cunoaste istoria nu-si cunoaste neamul,
  istoria alegerilor din ultimii 30 de ani, respectiv votarea in unele judete ale patriei a unor infractori probeaza inexistenta in acele zone a autoritatilor publice chemate sa asigure aplicarea si respectarea legii,

  dupa cum s-a mai spus: somnu natiunii naste monstrii,
  iubesc tradarea dar urasc pe tradatori.

  Reply
 10. dr. alexa

  Stimata doamna
  ESTE STUPID sa vorbiti de
  „unii care falsifica rata de INFECTIE scazind numarul de teste ”
  Despre ce INFECTIE vorbiti ?
  Testul PCR despre care Dv insinuati ca ar dovedi ca cineva este infectat nu are nici-o validare si nu poate sub nici-o forma dovedi o infectare cu Covid 19. Pe baza acestui test sau umplut spitalele in Romania s-au carantinat oameni fara nici-o dovada valida si ca fosta studenta la medicina aveti obligatia sa nu scrieti de o „INFECTIE” ci de „POSITIV” astfel oamenii n-ar intra in panica degeaba.
  Poate va informati ce spun virologii despre acest test si corectati eroarea.
  PS. OMS a afirmat ca nu este vorba de o pandemie si ca acest test PCR nu este o dovada de infectie
  Tot OMS arata ca rata deceselor este de 0,14% deci absolut una normala unei gripe
  In Germania s-a facut plingere penala contra celor ce au impus acest test RKI (Robert Koch Institut,,Dr Drosten etc
  In USA si Canade este pregatita o plingere penala in acceasi directie insa „ca crima impotriva umanitatii…

  Reply
 11. dr. alexa

  daca banii aruncati pe apa girlei pe un test care NU poate depista o infectie de covid 19 s-ar folosit pentru a pune pe picioare spitale functionabile in toata tara ……..nu s-ar fi ajuns la nici la o carantinare ce distruge economia si prin frica indusa oamenilor dupa test etichetati ca „INFECTAT” in loc de „POZITIV” nu li s-ar fi slabit sistemul imun
  Acest test (PCR) nevalidat in plus atinge erori de pina la 99%
  De Ex. 50 oameni testati intr-un laborator declarati POZITIV au fost de alt laborator declarati NEGATIV ….
  In Functie de numarul de cicluri acest test poate deveveni POZITIV 100%
  Masca nu apara de virus…..dar prin bacteriile ce se inmultesc pe ea si sint inspirate pot da imbolnaviri grave..
  Cantitatea de Bioxid de carbon ofial validata pentru locul de munca este de 0,1% si nu poate depasi 1%
  Aerul inspirat si expirat prin masca ajunge (masuratori efectuate oficial) la o concentratie de pina la 5% in medie 2-3% care poate avea urmari grave in special pentru copii si virstnici

  Reply
  • arcasu`

   @dr. alexa,

   ce nu li s-ar fi slabit: „sistemul imun’???!!! :-) …acest titlu: dr. est abrevierea de la ce fel de doctor? in ce domeniu si ce scoala doctorala vi l-a „oferit”?

   Reply
  • Codruta

   Habar n-ai de medicina!
   Ma rog! asta n-ar fi mare problema (in fond, nici eu nu ma pricep la literatura japoneza) – problema e ca te apuci sa vorbesti despre ce habar nu ai!
   S-a umplut In ternetul de „docti”! >:

   Reply
 12. Maximus

  Doamna problema este simpla în scurt timp veți părăsi postul pe care îl aveți și știți bine acest aspect. Normal ca să funcționeze bine spre foarte bine democrația cei ce nu vin la vot trebuie sa plătescă dublu taxele pe proprietate pina la următoarele alegeri… deoarece nu este normal ca eu sa plătesc din buzunar organizarea alegerilor și bani care întra lunar în visteria partidelor… în salariile și pensiile bugetarilor în contextul în care cistigatorul ia 2.000.000 de voturi din 18 milioane. Normal trebuie sa existe și o lista pe care candidează și primesc voturi de la neprezentare adică 68% a cistigat alegerile dar nu au nici un reprezentant în parlament în traducere libera oricine poate fi în parlament iar viata merge înainte cu partide sau cineva venit de nicăieri adică din hazard. Diferența este ca cei din partide sunt o banda de escroci validați de o mascarada de v-o… asfel cu,, validarea,, în mana începe sa sa și facă planul diabolic de a fura bani din munca altora… Din moment ce un adaos comercial este 3…10% în general dar taxele numai pe salariu este de 45%.

  Reply
 13. Pinno

  Parerea mea a ramas aceiasi, indiferent de cum se macheaza PSD, adica PSD este un partid toxic si pana cand nu va disparea parlamentarele vor fi alegeri pe viata si pe moartea!
  Desigur ideile din aacest articol sunt aceleasi promovate de dna AMP:
  1. Psd e bun, face bine democratiei
  2. Usr e securist
  3. Pnl e rau
  Ce ziceti de actorul Mircea Diaconu la AUR?
  Eu zic ca acest om s-a degradat asa de rapid de viteza lumii e geloasa. El si Sosoaca colegi in parlament

  Reply
 14. Ghita Bizonu'

  Dizolvati poporul si alegeti altul!

  Insa ptr voi nu exista alt popor.. nu de alta dar oamenii sunt cam aceiasi pe tot mapamondu: daca ii „maminca” se „scarpina”!
  Sunt cateva constante fundamentale – aia cu legea actiunii si reactiunii , inertia si legea a 2a a termodinamicii si conservarea materiei .. se aplica si in domeniul social !

  Si .. ia sa vedem „materialul clientilor” :
  A facut greseala de a inchide piața. Cine i-a pus? Este unica masura vexatorie? NU! Si credeti ca a vexat doar pe precupeti sau cumparatorii saraci ? Nuz. Cine e obisnuit sa cumpere de la un anume precupet .. ei bine a fost deranjat! Chiar daca avea bani .. i-a fots deranjat tabietu’ !
  A! Si stiti cumva parerea lui Fouchet despre greseala in politica ? „Pire qu’une crime!

  ” electoratul captiv acestui partid” da ce numa pesedezii au probleme cu RADET ul ?

  La ce hal de Constitutie avem, nu avem cum sa „corectam” niste alegeri. Numeste o constitutie in care alegerile pot fi „corectate” altfle decat prin lovitura de stat! A da. Constitutiile trebuie respecatate! Nu odata da odata nu depinzand daca si cand se satisfac bazdacii unuia sau altuia!!!

  suntem „un popor vegetal”, cu o seva toxica, aici am 2 de zis :
  1- vorbeste ptr tine! Nu fa si pe altii vegetali si toxici ca ai putea sa te trezesti cu o …. copita! Asta asa ca vegetalele nu au copite !
  2- nu da vina pe popor ptr gresile tale/voastre! Adica dupa ce luni de zile faci reclama peste tot „stai incasa! Fii responsabil – „stai in casa! fii un erou si stai in casa” crezi ca ramane fara efect ?!!! Nu era cazul sa te gandesti inainte ca in ziua alegerilor unii vor sta in casa? A! Ca oamenii mai ies din casa? Da, dar ptr ca trebuie s amearga la munca, sa faca cumparaturi samd .

  In rest toate proaste sau mizerabile…..

  Nu stou cum sa va spui da oarca v-ati satirat de democratie. Aveti nevoie de un Tatuc!
  Vp[aliniati! In coloana mars pana cand totu tandari va fi!
  Mda. V-ati saturat de democratiie in 30 de ani.
  Data trecuta, stra/bunicilor si parintilorilor vostri le-au ajuns 20 de ani sau mai putin ! (24 februarie 1938 : Plebiscitul pentru aprobarea unei noi Constituții. Introducerea Dictaturii Regale. Nu n nu e poveste comunista ci povestea unui esec! Partea proasta fiind ca voi stiti .. daca stiti doar ce ati prins din propaganda ceausista a anilor 80! )

  Reply
 15. Gabriel Radeanu

  Back in the square one!
  Eu cred că politica românească a revenit la începutul ei de după revoluție,cu „vechii” ei contestabili la butoane, dispuși formal in falsă opoziție,și cu novici buimaci,revolutionari de context,împărțiți în două,proVest și naționaliști.Vor urma mulți ani de „jaf și cotropire”,de data aceasta,a simbolurilor naționale,ani de spolieri constituționale sugerate de Bruxelles sau Washington,operate cu fervoarea distructivă și oportunistă a privatizărilor postdecembriste…pentru a deveni în sfârșit (ceea ce ne dorim…eliberați prin ură de complexe) nesemnificativi ca români!

  Reply
 16. Aga

  Cred ca va p……..i pe D-voastra de bucurie ca a castigat PSD. Nu va bucurati, ca nu ajunge la putere pentru a va da o sinecura la care sperati de cand ati fost data afara de la TVR. Daca PNL este o gasca, atunci PSD ce mai este? Cred ca locul D-voastra este la AUR.

  Reply
 17. marius

  :)))) dezastru la securistii de dreapta din ce vad in comentarii… trebuie sa faca redistrubuirile la furt, care fura cu mastile, care cu dezinfectantii, care cu asfaltul…

  Reply
 18. ionas

  Rezultatul alegerilor este excelent.
  El reflecta brambureala din viata politica romanesca precum si apatia electoratului care a avut ocazia sa opteze pentru ce fel de iad propus doreste sa aiba in urmatorii 4 ani

  Reply
 19. arcasu`

  @dr. alexa,

  ce nu li s-ar fi slabit: „sistemul imun’???!!! :-) …acest titlu: dr. est abrevierea de la ce fel de doctor? in ce domeniu si ce scoala doctorala vi l-a „oferit”?

  Reply
 20. Cristi C

  Mie imi pare rau si regret ca PSD a primit atat de multe voturi (relativ la participare) pentru ca pur si simplu nu meritau. Fata de campania 2016 cand aveau si program economic dar si program doctrinar (nationalist, suveranist si impotriva protocoalelor SRI-justitie), acum PSD nu a avut absolut nimic. Dar nimic. Zero.

  Si totusi a primit votul unor cetateni. Cred ca in primul rand bugetarii. Cred ca bugetarii au iesit obligat la vot si au votat cu PSD pentru a nu fi dati afara. Nu va obositi bugetarilor, cel putin un sfert dintre voi trebuie sa fie dati afara si veti fi dati. Intrebarea ramane doar daca ne veti lua si pe noi, ceilalti, si restul tarii la groapa de gunoi. Cu cat ramaneti agatati de locurile voastre de munca in care nu faceti nimic (voi, cei 25%), cu atat ne tarati si pe noi cu voi.

  Iar alti votanti sunt probabil cei mai multi pensionari, dar nu toti. Aceia care ar fi votat cu liberalii, nu au mai iesit la vot, poate din motiv de pandemie.

  Am votat cu UDMR si sper ca celelalte partide sa ia lectii de la modul in care ar trebui sa se faca politica.

  Reply
 21. Mary

  Analiza lucida. E clar ca razboiul politic intern este intretinut pt a ramane slabi si santajabili. Nu avem lideri si ne zbatem in mediocritate! Asa zisele elite privesc superior populatia pauperizata de binefacerile sistemului! Peste 50% supravietuieste la limita! Aici tb venit cu solutii , locuri de munca si salarii decente!
  Da, schimbat sistemul , pt ca presedintele sa nu mai interfereze cu atributiile guvernului! Si interzicerea traseismului – sa mai scapam de fosilele politice care au confiscat agenda publica in ultimii 15 – 20 ani!

  Reply
 22. Bogdan

  Intai doresc sa ma prezint. Ma numesc Serban Bogdan, sunt nascut in Sibiu, locuiesc in Brasov, am doi copii si sunt inginer.
  Doamna draga, va respect parerile. Dar nu incercati sa ne bagati PSD ul pe gat. Tineti-l acolo in moldova, la dumneavoastra. Aici nu il vrem. Si decat sa ajunga PSD la conducere in Brasov si Sibiu prefer un razboi civil. Cat despre saracii nostri, preferam sa investim in scoala, nu ne trebuie neaparat un partid pentru amarati. Si asa cum sunt ei cu ochii albastri sau nu, preferam USR, PNL. Luati-va PSD, hAUR , PMP etc la voi, noua nu ne trebuie. Noi, ardelenii, avem alta mentalitate, ne bazam pe munca noastra, in nici un caz pe pomenile altora. Va este clar?
  Stiti ce a zis moldoveanu si olteanu cand au ajuns in gara in Brasov? – Noi in Romania nu ne mai intoarcem. Acesta este un banc, tratati-l ca atare. O zi placuta in continuare!

  Reply
  • Cristi C

   Apropos, nu cumva esti si scutit de impozit? Nu ai vrea sa iti platesti toate taxele ca orice alt contribuabil inainte de a spune ca nu vrei pomeni? Sau ai si tu ochi albastri ca Iohannisul tau hotul de case? Sper ca stii sa citesti sentinta asta a Tribunalului Brasov care scrie limpede, in cea mai clara limba romaneasca ca IOHANNIS ESTE ESCROC:

   „Cauza ilicita izvorata din FRAUDAREA LEGII ce a invalidat certificatul de mostenitor se extinde si asupra contractului de vanzare-cumparare, tertii, in speta Klaus Werner Iohannis, nefiind APARATI de PREZUMPTIA DE BUNA CREDINTA, fata de amploarea operatiunii ILICITE … „.

   Voi sibienii asa stiti sa furati de la stat?

   Reply
  • Imre

   Bravo Domnule Bogdan Serban! Foarte corect ceea ce ati spus. Sunt intru totul de acord. Tot respectul pentru dumneavoastra! Sanatate si impliniri va doresc! Salutari calduroase de la Cluj!

   Reply
 23. nimeni

  Vor primi ‘metresele’, de la PNL ce li s-a interzis sa primească de la PSD, acum câteva luni? ca sa formeze o majoritate! CARDASIA MERGE MAI DEPARTE!

  Reply
 24. N. C.

  Nu vă mai consumați atât, este doar o tendință: întoarcerea la democrația directă. Oamenii s-au săturat de reprezentanți și ar dori să ia singuri deciziile importante pentru ei, nu prin interpuși corupți sau doar incompetenți. Acum, că tehnologia o permite, este doar o problemă de timp până la renunțarea la democrația reprezentativă, așa că am face bine să începem să educăm cetățenii să ia singuri decizii și să nu mai aștepte să o facă politicienii în numele lor.

  Reply
 25. Laur22

  Fimul asta s-a mai vazut de curand

  Relax ca filmul asta s-a mai vazut

  Shi AUR care a stricat jocurile baietzilor va avea soartat PPDD- ului.

  Shi daca trebuei trebuie pana cand ii iau pe baietzii shi fetele din AUR la bucata o sa il bage STS-ul judecatotorii din campul tactic shi in cele din urma saci cu voturi pe Basescu shi aplaudacii lui cu forcespsul in parlament.

  Ca asha e in „democratrzie” votezi pe cine vrei shi iese cine shi ce „ne” trebuie.

  In rest exact discursul lui Serban Nicolae shi Liviu Plesoianui a intrat in parlament cu 9% iar daca acest dicurs ar fi fost la PSD + Ponta + Trariceanu dupa redistribuire PSD ar fi avut > 50% deci da PSD s-a „salvat de la extinctize” renuntzand la aripile din el care il faceau sa aibe majoritatea absoluta shi fara UDMR.

  Asa incat viitorul guvern va fi un guvern UDMR intrucat mojicia anticonstituztionala a presedinteleui tuturor serviciilor secrete s-a lovit de refuzul ferm a romanailor de a mai vota cu el shi pupinii sai.

  Shi da romanii merita un guvren in care UDMR decide shi restul isi dau la gioale pe sub masa shi in direct la TV uri shi pe facebook

  Romania care traieste in shi din fumurile propgandei merita un guvern de Rareshi Bogdani nu neparat de Rareshi Bogdani fizici ci de epigoni ai sai.
  Caci cum poate fi calificata o Romanie a carei prim ministru dupa ce anuntza ca partidul sau e castigatorul „efectiv shi moral” al acestor alegeri a doua zi isi da demisia din functzia de prim ministru shi asta culmea nu in ajunul vizitei PM al Japonie ci in plina pandemie ?

  Hmmmm.
  Un Tudose fara cuvintele la el pe numele sau Sica Mandolina nu asha ?

  Altmoiteri pentru bashicatzii care cer ca cei ce nu au ieshit la vot sa fie penalizatzi am o intrebare :
  de ce ?

  De ce sa platim noi pentru distractai voastra ?
  De ce sa platim noi ca voi sa va jucatzi de-a hahahahaha “democtratzia” iar cand nu va iese pasintza pe masura fumurilor ce le avetzi in cap sa datzi cu ea de pamant de se infunda puscariile din cioburile ei.

  Democratzi este vorba lui Ratziu pe care acesta shi noi toatzi aodata cu el care ar fi trebuit sa i-o spuna / sa le-o spunem lui Iliescu Vadim shi Funar :
  ma voi lupta pana la ultima mea picatura de sange pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine.

  Asta e democrtatzia shii voi / noi nu avetzi / nu avem nimic in comun cu ea.
  Nu avetzi nimic in comun cu ea pantru ca nu va putzti imagina ca Ratzio ori Coposu ( ori la recurs noi azi aici acum ) ar fi trebuit ori daca ar trai azi at trebui azi sa faca asta pentru Iliescu Vadim ori Funar ( ori noi continuitorii idelurilor lor hahahaha “democratice” ar trebui sa o facem, azi aici acum) .

  Asta de o traim noi azi aici acum e smardoiala de ocnashi cu acompaniament de servicii secrete (ale noastre ori ale lor ) shi punct.

  Reply
 26. Ion

  Nu am votat deoarece nu puteam sa aleg intre : mincinosi, hoti, corupti, ipocriti, demagogi sau etc.
  Cand calaul are sabia ridicata nimeni nu are curajul sa se uneasca. Este si forta externa care chiar vrea asa ceva.
  Daca clasa politica nu e in stare sa orienteze si sa dirijeze tara, poporul este singurul care trebuie sa actioneze pentru binele lui.

  Reply
 27. Matei

  Dna profesor, dingurul prim ministru care ar fi putut guverna cu toate partidele erati dvs, daca ati fi avut libertatea sa alegeti din fiecare, nimeni nu are obiectivitatea dvs. Dar Iohannis nu va desemna niciodata un profesor de politici publice, e prea complexat si nu ati facut bine ca l-ati refuzat in 2014, chit ca nu cred eu ca faceati casa buna impreuna…E arogant, un asemenea barbat nu se refuza, ca nu iarta, si nu se pricepe la oameni, nu are un om bun, numai securisti! Sigur ca PSD sunt stupizi ca vor un prim ministru PSD, dar un prim ministru liberal nu se justifica…Deci solutia asta era, guvern de uniune nationala cu un tehnocrat PM, dna Pippidi, Calin Georgescu, iarasi cineva de la BNR, etc. Dar nu se poate ca atunci n-ar mai fi guvernul”meu”! Sarbatori fericite!

  Reply
 28. Cinicul

  In ultimii 22 ani am venit cel puțin o data pe an in tara, e drept rar mai mult de 4 saptamani. Acum stau cel puțin doua luni si trebuie sa admit ca nu mai recunosc tara in care am trait mai bine de 2/3 din viața (bazandu-ma pe speranta de viata din Romania). Spun asta doar pentru a arata ca este foarte greu sa înțelegi ce se intampla in Romania (refuz sa spun profundă) fără a fi trait aici toata perioada prin toate mizeriile pe care le indura romanii de mai bine de 30 ani. In fapt spun asta pentru a o justifica pe doamna AMP, ale cărei opinii surprind uneori pe cei care trăiesc in diaspora.
  In același timp nu știu daca doamna AMP viziteaza Romania mai des decat am facut-o eu (sper ca da) dar mi se pare uneori ca nu poate identifica răul cel mai mic din tara. Si spun asta cu regret, ca unul care am cunoscut-o cu ani in urma cand stia sa faca acesta diferențiere. Si spun asta cu durere.

  Reply
 29. tempor1k

  Felicitări, am citit acest articol al dumneavoastră și opiniile cititorilor.
  In alte articole nu am fost de acord cu analizele și concluziile exprimate in acestea.
  Citind articolul dumneavoastră ce încearcă o sinteză, reușită, a unor ample relații socio-economice locale într-un context global consider că meritați și merită să vă „zbateți” pentru Romania Curată.
  Succes.
  (A nu se confunda cu „succesurile” pe care si le doresc unii)

  Reply
  • tempor1k

   Prin sucesrui sa se inteleaga si un „succes” de genul trezirea dintr-un „pat” al unei grote pentru unasutamiieuro_dolar_lei, urcarea intr-o limuzină ce așteaptă in fața grotei, și deplasarea către o locuință moșierească plină de sclavi servitori ai „succesurilor” aspirațiilor celor frivoli, dornici de bogății, funcții, … pe care cred că le pot obține oricum.

   Reply
 30. arcasu`

  doar un razboi civil mai poate limpezii apele din acest spatiu geografic. romanii, o populatie buimaca si fara busola.
  45 de ani de epurare a societatii interbelice prin extinctie si reeducare in inchisorile politice si mai tarziu prin spalarea creierelor inca din frageda copilarie de catre regimul comnist si Moscova cu scoplu declarat de creare a „omului nou” se vad azi in felul cum arata aceast popor devenit clar „o populatie” eterogena din punct de vedere social si sociologic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *