Dacă în unele sate se practica punga cu făină, ulei și zahăr, în Apuseni voturile erau cumpărate cu metri cubi de lemne. Cel puțin astfel susține Voicu Tomoș, fost pădurar la Măguri Răcătău (judeţul Cluj), care a cunoscut îndeaproape sistemul bine pus la punct prin care pădurile din Apuseni erau (şi mai sunt) defrişate intensiv şi ilegal, chiar de către cei puşi acolo să le păzească. Şi a decis să vorbească. Om dintr-o bucată, Voicu Tomoş (foto) este unul dintre puţinii curajoşi care au întors armele, cu orice risc. De altfel, el este judecat acum că ar fi furat lemn din pădure în valoare de aproape 3 miliarde de lei vechi. Numai că asupra lui Tomoş s-au făcut presiuni să fie părtaş la acest furt masiv. Într-un interviu pentru ProTV, el a explicat că fiecare pădurar trebuie să dea minim 16.000 de euro anual şefilor săi, bani din care o parte sunt pompaţi apoi în campaniile electorale.
Dincolo de sumele trimise regulat, eu existat şi momente de „dezmăţ”, cum este cel relatat de Voicu Tomoş în exclusivitate pentru România Curată. Beneficiară a fost Elena Uioreanu, care în 2012 a candidat, pe Colegiul 9 Cluj, aşa-numit „de munte”, la Camera Deputaţilor, din partea USL. La vremea respectivă, Elena era soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Cei doi au divorţat la finalul anului 2013, înainte ca Horea Uioreanu să fie arestat pentru fapte de corupţie.
„Pentru doamna Uioreanu, ca să ajungă ea deputat, toţi pădurarii de pe toate dealurile din colegiul unde a candidat, au dat lemne la populaţie să meargă să o voteze, unul la mână, şi să facă bani să dea la partid, la USL, doi la mână. Nu ştiu exact sume. Patru zile a fost dezmăţ total în pădure înainte de alegeri. Alegerile au fost duminică, iar miercuri, joi, vineri şi sâmbătă s-a furat după puteri, care cât a putut duce. Ne-a venit ordin pe cale ierarhică”, a spus Tomoş.
Pădurarul a explicat şi cum se pune în practică un astfel de plan. „Se face o şedinţă în sat sau când întâlneşti oamenii în pădure le spui că au liber în cutare zile. Doi-trei metri cubi de familie, dar nu poţi să-i urmăreşti pe toţi. În schimb, le spui că trebuie votată Elena Uioreanu. De data aceasta a fost ea, altădată era alt candidat”, a explicat Tomoş.
Sursele România Curată spun că, în acea perioadă, au existat cazuri de copii care nu au mai fost lăsaţi să meargă la şcoală: „Îi duceau părinţii în pădure, ziua şi chiar noaptea, să poată fura cât mai mult”.
Elena Uioreanu (foto) a afirmat că nu are nicio legătură cu defrişările din Apuseni. „Nu am ştiinţă de aşa ceva, eu sunt împotriva tăierilor abuzive din păduri. Ştiu ce defrişări se fac, tocmai de aceea am făcut trei acţiuni de plantare de copaci, am susţinut şi financiar acest demers. Mi se pare aiurea să mă acuze pe mine. Am fost la Măguri Răcătău la o cabană la care se ajungea greu şi mi-au spus oamenii că drumul nu se asfaltează ca să se poată fura lemne. I-am ajutat să pietruiască drumul, să nu mai fure fiecare cât vrea. Nu am vrut niciodată să am de-a face cu ocoalele silvice, tocmai pentru că nu ştii niciodată cine fură şi cine îi protejează pe hoţi”, a declarat parlamentarul.
Alegerile pe Colegiul 9 Cluj au fost câştigate la o diferenţă confortabilă de Elena Uioreanu, cu 7.606 voturi (51,42% din sufragiile exprimate). Pe locul al doilea s-a clasat reprezentantul ARD Alexandru Coroian, cu 3.255 de voturi (22%).
Fostul pădurar de la Măguri Răcătău a mai subliniat că a aflat că anul trecut, la alegerile prezidenţiale, pădurarii ar fi avut voie să împartă 30 de metri cubi fiecare pentru ca sătenii să îl voteze pe Victor Ponta.
România Curată va publica zilele următoare un amplu interviu cu Voicu Tomoş, omul care s-a luat la trântă cu mafia din pădurile României.
Sâmbătă, 9 mai, românii sunt chemaţi să protesteze împotriva despăduririlor masive. Manifestaţii vor fi organizate concomitent în 14 oraşe din România – Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Baia-Mare, Braşov, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgovişte şi Vaslui. O manifestare similară va avea loc duminică, 10 mai, la Constanţa, intitulată “DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa”. În semn de solidaritate, astfel de evenimente vor fi organizate şi de românii din Viena (Austria), Paris (Franţa), Montreal (Canada), Londra (Anglia), Stockholm (Suedia) şi Madrid (Spania). DETALII AICI
***
CITEȘTE ȘI:
Diaspora contraatacă: Mai multe ambasade ale Austriei au primit astăzi scrisori despre practicile companiei Schweighofer. De asemenea, scrisori au fost trimise și clienților firmei austriece
Scandalul Schweighofer, pe larg în presa germană. ”Der Spiegel” scrie despre mlaștina ilegalităților companiei austriece, istoria firmei, sprijinul politic de care a beneficiat și amploarea dezastrului
În plin scandal internațional legat de practicile frauduloase, compania Schweighofer a deschis noua fabrică de cherestea de la Reci! Organizațiile de mediu reclamă lipsa mai multor autorizații
Cum a preluat Iohannis argumentele firmei Schweighofer în cererea de reexaminare a Codului Silvic (DOCUMENT) Și cum preia Schweighofer lemnul tăiat ilegal (VIDEO CU CAMERA ASCUNSĂ)
***
Fotografia și mesajul postat de Voicu Tomoș pe pagina lui de Facebook, săptămâna trecută: ”VĂ VOI ARĂTA ZILELE URMĂTOARE UNDE ESTE PĂDUREA PE CARE NU O VEDEȚI ÎN IMAGINE!”
Romania, vai de capul tau e un titlu bun de articol. Ma intreb: doamna Uioreanu propulsata cu lemnul padurilor noastre nu stie, nu vede, nu are cunostinta de pretul fotoliului ei de parlamentar, iar “in oglinda” trepadusii din ANAF inchid firme pentru diferenta de 14 banutzi…. In ce tara spuneati ca traim???
Mai stim pe un fost deputat de Alba numit CORNELIU OLAR, care e responsabil de furturi masive de padure in timpul campaniilor electorale. Individul dadea padure la greu (prin intermediul padurarilor) doar celor care il votau si faceau ce sunea el. Printre altele, Olar a furat substantial si din fondurile europene, mai precis si-a cladit o casa din materialele (din fonduri europene) destinate reabilitarii institutiilor publice, in timpul mandatului sau.
@ Todea O.: dacă aveți mai multe informații despre cele afirmate (eventual fotografii cu casa despre care vorbiți), vă rog să le trimiteți pe adresa contact@romaniacurata.ro și gutzaro@gmail.com
felicitari arc si v. tomos ! ar fi bine sa protejati astfel de victime ale tranzitiei neo-comuniste …e clar ca exista poate 10 000 de victime pe care ii putem considera disidenti ai tranzitiei nu numai in ce priveste padurile ci in toate domeniile si daca toti oamenii astia ar vorbi ar fi chiar chestia aia despre cutia pandorei …poate nu credeti dar unii sint atit de marginalizati incit sint vorba aia morti din punct de vedere social si ei si familiile lor