Romania Curată

Petiție pentru deputați: ”Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!” Semneaz-o și tu ACUM!

Miercuri după-amiaza, a fost lansată petiția ” Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!”, care poate fi semnată AICI. Textul petiției îl puteți citi mai jos. Pe pagina petiției (de-clic.ro) mai puteți afla: de ce este URGENTĂ semnarea petiției de-clic.ro, cine este Holzindustrie Schweighofer, ce spune societatea civilă, ce spun producătorii de mobilă și proprietarii de păduri, ce cere președintele și amănunte despre cum poți urmări parcursul legislativ.

Într-o notă specială, inițiatorii petiției subliniază: ”Insistăm asupra faptului că acest Cod Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe lacune (vezi observațiile societățile civile). Petiția de față este un instrument de reacție rapidă în fața adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării, care poate știrbi substanțial rolul fundamental al Codului Silvic de apărător al pădurii. Presiunea trebuie menținută până când principiile Codului Silvic vor fi transformate în norme specifice de implementare.”

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA, AICI (CLICK)

***

Stimați deputați,

Codul Silvic (Legea nr.46/2008) adoptat de Parlament în februarie este supus re-examinării la presiunea marilor operatori din industria lemnului. Consider că, dacă noul amendament cerut de președintele Iohannis va trece, acesta va pune la pământ pădurile din România.

Am urmărit cu interes parcursul legislativ al noului Cod Silvic. Deși există în continuare aspecte ce necesită îmbunătățire, reglementarea care plafonează la 30% cota dintr-o specie de arbori procesați de o companie este absolut necesară și trebuie aplicată cât mai rapid.

Ca alegător, vă comunic că doresc ca prevederea să rămână în corpul noului Cod Silvic și prin urmare, vă solicit să respingeți rectificarea propusă de președinte prin care această limitare de 30% este exclusă. Lipsa acestei prevederi periclitează biodiversitatea și va conduce la anihilarea industriei autohtone de procesare a lemnului. Industria autohtonă de prelucrare a lemnului creează zeci de mii de locuri de muncă și tot atâtea contribuții la bugetul statului. Pierderea acestor locuri de muncă va aduce cu sine presiuni asupra serviciilor sociale și un impact negativ asupra economiei.

În contextul în care în România se taie peste 3 hectare de pădure la fiecare oră, măsurile de prevenire și sancționare a defrișărilor trebuie continuu ameliorate. Vă asigur că voi urmări în continuare atât votul pe această lege, cât și felul în care Parlamentul va trata pe viitor problema protejării pădurilor.

Codul Silvic trebuie să devină fundamentul unei dezbateri publice care să determinte soluții clare pentru a salva pădurile din România în beneficiul generațiilor viitoare, cu accent pe conservarea biodiversității și bunăstarea comunităților locale.

***

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA, AICI (CLICK)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Petiție pentru deputați: ”Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!” Semneaz-o și tu ACUM!

 1. Tempor

  Daca nu se specifica clasa calitativa, cele 30% procente din volumul dintr-un sortiment industrial este foarte mare in conditiile actuale!!!
  Padurile au fost secatuite de lemnul de clasa I !!! Rare sunt situatiile in care se mai poate obtine 30% lemn clasa I dintr-o exploatatie! Asa tot cei cu bani foarte multi au acces la materia prima de calitate.

  Reply
 2. marcel

  DA, pentru pastrarea padurilor Romaniei, pentru oprirea acestui dezastru si tragerea la raspundere a vinovatilor! Doamne ajuata ROMANIA si pe ROMANI!

  Reply
 3. Miron

  Cred ca pe langa pagubele ale lemnului, fizic, la fel de grav…coniferele produc cea mai mare cantitate de ozon…Odata cu lemnul ne iau si aerul…si asta nu poate fi ,,plantat” ne e dat de la Dumnezeu. Nu-i lasati !!

  Reply
 4. florin mucaa

  speram ca na am facut auziti . nu est posibil plangem cand vedem ce ramine in urma defisarilor.ACEASTA SE NUMESTE CRMA. VA RUGM SA INTERVENITI !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *