Mihai Goțiu

Cum a preluat Iohannis argumentele firmei Schweighofer în cererea de reexaminare a Codului Silvic (DOCUMENT) Și cum preia Schweighofer lemnul tăiat ilegal (VIDEO CU CAMERA ASCUNSĂ)

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC și Londra, a dat publicității duminică înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România (în special rășinoase), este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Mai mult, promite bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru e posibil doar încălcându-se legea. În cadrul filmulețului realizat de EIA, se face trimitere la o scrisoare adresată de conducerea companiei austriece, în toamna trecută, Guvernului Ponta, prin care îi solicita scoaterea din Codul Silvic (aflat în acel moment în dezbatere în Parlament) a interdicției pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Guvernul și Parlamentul nu au dat curs acestei solicitări, forma în care a fost adoptat Codul Silvic păstrând cota de 30%. Argumentele celor de la Schweighofer-Holzindustrie au fost preluate însă de Adminstrația Prezidențială în cererea prin care a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015.

***

Pentru început, înregistrările cu camera ascunsă realizate de cei de la EIA, iar apoi analiza scrisorii de lobby trimise de Schweighofer-Holzindustrie Guvernului României și ale cărei ”argumente” au fost preluate de Klaus Iohannis:


***

Ce  scrie în cererea de reexaminare a Codului Silvic, semnată de Klaus Iohannis și transmisă Parlamentului:

”4. Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial.

Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Totodată, pentru asigurarea respectării procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat și al concurenței, considerăm că regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorității de concurență.”

Ce scrie în scrisoarea adresată de Schweighofer-Holzindustrie autorităților române:

documentul schweighofer

De ce sunt false argumentele firmei austriece și ale Administrației Prezidențiale:

 • Legislația europeană nu interzice prevederile anti-monopol (cu atât mai mult cu cât, după cum se poate vedea și în investigația celor de la EIA, poziția dominantă pe piață a fost dobândită prin achiziționarea de lemn tăiat ilegal, ba chiar prin încurajarea/bonificarea unor astfel de practici)
 • Legislația europeană recunoaște (în diferite domenii) dreptul comunităților locale de a beneficia cu prioritate de resursele naturale ale zonei (în cazul de față, dreptul micilor procesatori și, îndeosebi, a fabricilor de mobilă locale).

Momentul din înregistrarea cu camera ascunsă a celor de la EIA (minutul 1.00), în care directorul Schweighofer recunoaște că vizează monopolul absolut ”dacă vrem să lucrăm la capacitate maximă, doar cu lemn românesc, atunci nu mai e loc și pentru alții”.

directorul schweighofer recunoaste

Ce mai e fals în scrisoarea companiei austriece:

 • Schweighofer-Holzindustrie folosește argumentul locurilor de muncă și a taxelor și impozitelor pe care le plătește statului român. În realitate, având monopol asupra achiziționării de masă lemnoasă și controlând prețul de achiziție, compania lasă fără resurse micii producători de mobilă. Cumulat, acești producători de mobilă oferă însă mult mai multe locuri de muncă decât Schweighofer-Holzindustrie. Astfel, compania austriacă blochează dezvoltările locale, iar pe cele existente le împinge către faliment. Doar la Câmpeni, cele câteva fabrici și ateliere de mobilă și mici producători de cherestea (cumpărată de fabricile de mobilă) asigură aproximativ 1.000 de locuri de muncă. Majoritatea producției de mobilă este vândută la export cu o plus valoare mult mai mare decât exportul de cherestea, consumând însă însutit și înmiit mai puțină masă lemnoasă! În fine, taxele și impozitele plătite de către micii producători autohtoni se varsă integral la bugetele locale și naționale, iar profitul se întoarce tot în economia autohtonă, în timp ce în cazul Schweighofer-Holzindustrie cea mai mare parte a profitului se externalizează.
 • scrisoarea Schweighofer-Holzindustrie o puteți citi integral aici, în format .pdf (click).

***

”BONUS”: Anchetă Agent Green, care arată cum transporturi ilegale de lemn tăiat în Retezat ajunge la fabrica Schweighofer-Holzindustrie de la Sebeș:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

84 thoughts on “Cum a preluat Iohannis argumentele firmei Schweighofer în cererea de reexaminare a Codului Silvic (DOCUMENT) Și cum preia Schweighofer lemnul tăiat ilegal (VIDEO CU CAMERA ASCUNSĂ)

 1. Nicolae Dorobantu

  Holzindistrie Schweihofer inseamna pentru Klaus Iohannis ce au fost Rosia Montana Gold Corporation si Chevron-Gazele de Sist pentru Victor Ponta.
  O MARE TEAPA ne-am luat si cu Klaus Iohannis, singurul lucru care urmeaza sunt protestele masive in strada impotriva intregii clase securist politice supusa actual fara echivoc intereselor mafiote ale corporatiilor pentru macelarirea resurselor naturale ale tarilor sarace.

  Reply
  • Ariciuc Horatiu

   Esti un mare… ignorant! Incepem sa dam vina pe unii sau pe altii sau pentru ca au facut unii cumva si ceilalti sunt „indreptatiti” sa o faca si ei cand de fapt discutia este simpla: ai gresit TREBUIE SA PLATESTI! Te-am dovedit hot, ai subminat economia nationala pedeapsa ar trebui sa fie una singura! Ca si Ceausescu! Ca pana una alta din ce s-a facut pe premea aia de 25 de ani se tot fura si se distruge iar noi cei multi o ducem din ce in ce mai greu! Din 89 pana in zilele noastre si pana in zilele nepotilor nostrii ce avem si vom avea?!…

   Sa le confiste statul=poporul roman tot si sa le dea pedeapsa cuvenita la toti cei implicati! Circul cu ANI, DNA si care mai apare pe la televizoare este pentru prostit prostii! Discutam despre cateva milioane aici cateva acolo dar despre grosul de ZECI de MILIARDE pe care tara le pierde anual nu are numeni curaj sa se apropie cu nici un cuvintel!!!

   MAI bine gandim inainte de a deschide gura!!!

   Reply
  • noni Vic

   Ma asteptam ca in calitate de presedinte al tarii, sa declare: Vom dispune o ancheta asupra jafului padurilor, si tradatorii de tara sa fie trasi la raspundere”. Asa, …s-a complacut , asemenea unui complice. Sau unui om iresponsabil, fata de jaful facut de straini asupra tarii, care , este acum seful ei. Ce durere!.Ce iresponsabilitate!. Ce nepasare!. Cu un aer de ‘boier” de ” jupan”Sunt intrebari dureroase. Si constatari dureroase. Oare ne-am pacalit?

   Reply
  • donna

   de fapt acest subiect este realizat asa incat sa dea nastere la dubii si acuzatii. De ce nu se vorbeste si despre paragraful urmator in care presedintele argumenteaza:Totodată, aplicarea acestei dispoziţii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii pădurilor, ar putea antrena accelerarea tăierii pădurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuităţii, eficacităţii funcţionării şi conservării pădurilor”, se menţionează în cererea de reexaminare Sunt interese mari ca re hranesc propaganada anti Iohannis. De ce nu mergeti la documentele originale in loc sa cititi articole care va „explica” cum sa ganditi? Desigur ca respectiva compania incearca sa faca tot ce-i sta in putinta, dar chiar daca presedintele ar incerca sa o avantajeze, nu poate, cum a facut Ponta , sa influenteze prin autoritatea sa votul parlamentului care oricum, nu -i este favorabil, pentru ca presedintele nu are drept de veto, deci pericolul sa treaca legea cum vrea dansul nu exista. Acest domn ziarist e de departe prea putin interesat sa faca lumina.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ donna: consumul micilor producători de mobilă este sustenabil (datorită consumului însutit și înmiit mai mic de masă lemnoasă), în fond garantarea afacerii lor pe termen lung depinde de existența pădurii – cum micii patroni fac parte din comunitatea locală nu se extind în măsura în care să pericliteze fondul silvic; unei companii ca Schweighofer îi sunt indiferente comunitățile locale care rămân fără resurse, nu sunt cu nimic legate de acestea;
    prin amânarea adoptării Codului Silvic, Iohannis i-a creat un mare avantaj companiei, care vrea să construiască (începând cu acest trimestru) un nou abator de lemn la Reci (în jud. Covasna); dacă ar fi fost deja intrat în vigoare Codul Silvic, ar fi trebuit să-și amortizeze investiția încadrându-se în cota maximă; dacă intră în vigoare DUPĂ construirea fabricii, compania poate da în judecată statul român și să ceară daune interese (inclusiv beneficii nerealizate) pe motiv că s-a schimbat legislația DUPĂ ce au făcut ei investiția

    Reply
    • Cezar

     Pai domnule Gotiu, „abatorul” este deja gata. Nu pot sa cred ca n-ati trecut pe acolo sa-l vedeti.

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Cezar: sunt în procese, operațiunile încă nu au început

 2. Tempor

  In momentul de fata nu exista nici o institutie functionala care sa puna piciorul in prag pentru a stopa constituirea de monopoluri. Asa aparut acest „megalopol” ce aduce atingere insasi sigurantei nationale. Mai grav este ca si legiutorii fac legi favorabile aparitiei unor astfel de organizatii criminale.
  Un alt cititor, tot semnala faptul ca in portul Constanta se incarca inclusiv busteni!
  Datorita taierilor ilegale masive efectuate in ultimiii 25 de ani fondul forestier actual este cu mult sub cifrele pe care le flutura Romsilva.

  Reply
 3. MOCA TATIANA

  Criminalilor nu mai furati padurile noastre ca la voi nu aveti voie.Acolo padirarii au voie sa impuste hotii taietorii de copaci.Ramanem fara oxigen.

  Reply
 4. sevar

  Oare de ce nu mă mir?! Și ăsta este doar începutul! Cum zice românul hâtru: „Din lac în puț!”. Și mai zicea și Machiavel: „Fiecare nație își are conducătorul pe care îl merită”. Dar de Murphy ați uitat? Zice el: „Cine știe să facă, face. Cine nu știe să facă, îi învață pe alții să facă. Cine nu știe să-i învețe pe alții, conduce!”. Iar asta nu mai știu cine o zicea, dar e bună: „Cine nu învață din lecțiile istoriei, este condamnat s-o repete!”. Mai acu câțiva ani esra o lozincă: „Nu ne vindem țara”. O dăm pe gratis! Ca în America, la ușa garajului.

  Reply
 5. adi

  Termenul „arbitrar” e cheia. Un astfel de procent poate fi impus in baza unei justificari bine argumentate. La fel si avocatii austrieci (care au ajutat la redactarea scrisorii) semnalizeaza ca nu se poate impune limita de 30% „in such a manner”.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ adi: au fost dezbateri lungi pe Codul Silvic în Parlament și în presă; ong-urile și, mai ales, micii producători autohtoni și-au prezentat atunci argumentele

   Reply
 6. E nevoie de o revolutie

  Stau si rad de noi cu protestele pasnice stiind ca pun o mica compresa si scade febra protestului. DNA-ul pare sa functioneze, dar sunt o gramade de alte manari care sunt neatinse. Daca ar fi sa luam clujul, e incredibil cum se obtine anumite avize/ retrocedari + sa nu mai ziceam de alte smecherii de la primarie si se intampla de ani buni. Fara o restructurare de la 0 a clasei politice si mentalitatii nu vom ajunge niciunde, si incetul cu incetul toti oamenii cu potential vor fugi din tara.
  Data viitoare cand va fi doar un amarat de protest voi alege sa stau in casa. Astept un „adevarat” protest pentru ca m-am saturat.

  Reply
  • Name

   Doar pare, e foarte straniu modul cum lucrează, cunosc o sesizare de frauda făcută acum câțiva ani.
   Nu a fost nici o problema sa se dovedească frauda, doar ca de vreo 4 ani nu a fost data nici o sentință, ba mai mult, persoana în cauza a fost pusa pe alt post public de conducere (au ținut-o ascunsa vreo câțiva ani de ochii publici si asta a fost tot)
   Eu nu pot sa mai înțeleg nimic, parca lucrează numai pentru imagine, si unde probabil nu mai au incotro, în realitate….

   Reply
  • marcel

   Va trebui sa astepti mult si bine pana vei mai vedea un protest adevarat! Ma tem ca inbatranesti in casa!!!

   Reply
 7. vlad

  Videoclipul este scandalos. Dupa asa ceva, baietii aia trebuiau saltati imediat de politie iar intreaga lor firma??? avacuata complet din tara, confiscat tot.

  Reply
 8. HeiDi

  Dar daca s-ar merge pe fir in sens invers fata de cei de la Agent Green adica sa se verifice la 112 camioanele care intra pe portile fabricilor Holz, tinand cont de faptul ca mai mult de 50% din lemn ajunge la ei nu ar fi mai eficient?

  Reply
 9. danu binaru

  si eu boicotez lanturile de farmacii, as bea bere romaneasca daca ar fi, si cum nici dacia nu e masina romaneasca… si as mai da niste exemple, ca ma cred hipster, pentru nationalisti sau anti-liberali (ca sa nu zic comunisti), dar nu vreau sa ma lungesc.
  nu austriecii taie padurile, ci romanii, astia poate doar le exploateaza mai „eficient”.
  parlamentarii influentati de „lobbyul” autohton al mafiei lemnului, nu vor ca austriecii sa le strice afacerea
  daca (fa)Doina Pana ar da o lege unde nu mai e voie sa tai un pom ar fi ok, dar asa? ar fi firmele romanesti mai lente in rasul padurilor? nu cred, trecutul a dovedit-o din plin

  Reply
 10. Miron

  Recent au mai deschis langa Brasov.austriecii. Am vazut la emisiunea ,,In premiera” de dum. seara
  un documentar, pe acest Paun l-au batut, l-au trantit si tot au intrat pe poarta. Am vazut motii din Apuseni
  care in majoritate sunt prelucratori de lemn, unii plangeau ca va trebui , daca nu se stopeaza, sa ia
  drumul strainatatii in cautare de lucru. Un lucru e de neinteles, ..in final cum vor mai arata muntii nostri ?
  …aur nu mai poarta…nici paduri ???? Tineri, aparati pamantul parintilor si bunicilor vostri! Ne-au luat aur…s.adureros…..L-ati votat pe presedinte, cereti-i sprijin…

  Reply
 11. Nelu Stiuca

  Privitor la cadrul legislativ din Romaniea, dupa 25 de ani, s-a constatat ca, acesta a generat mecanisme nedemocratice, neperformante, structuri contradictorii si contine multa imoralitate (coruptie). Legislatia este dezlanata deoarece nerespectarea sau aplicarea in mod preferential si abuziv, chiar de catre demnitari, a regulilor elementare (inclusiv a bunului simt) si a principiilor (care trebuiau dobandite in cei “7 ani de acasa” cum ar fi; cazul ruşinii care a si murit, a bunei cuviinţe care isi da ultima suflare) de convetuirea sociala a devenit pentru majoritatea politicienilor si parlamentarilor motiv de reglementare sau legiferare fara noima in interes personal ori de grup infractional, drept urmare excesul de norme este fara precedent.
  Reglementarile (inclusiv procedurile, metodologiile, etc.) sunt concepute astfel ca cetatenii de rand, in numele asa-zisei democratii originale BALCANICE, sa spere in adevar si dreptate, insa fara a le putea dobandi vreodata sau cu usurinta, spre marea satisfactie inumana a “regizorilor politruci” si judiciaristilor (avocatilor, notarilor, expertilor, etc) bine platiti inclusiv din bani publici. JUSTITIARII reclama adesea ca sunt suprasolicitati oferind, spectacole publice, improprii normalitatii, in dispretul infaptuirii actulului de justitiei, regizate de insasi institutiile judiciare ale statului, folosite politic, de cele mai multe ori, pe post de “BAU” “BAU”, pentru amenintari si santajari, la care romanii de rand asista neputiinciosi.
  Tupeistii si mafiotii din politica si administratie, prin excese de violenta, cu specific balcanic, in coabitare neprincipiala cu puterea judecatoreasca au emis cu preponerenta norme legislative si verdicte juridice, prin care sa-si creeze privilegii, sa-si apere propriile temeri si sa consolideze pozitiile favorabile ale noii nomenclaturi si ticalosii, ignorand totalmente demnitatea umana si interesele majoritatii romanilor.
  Oricat de mult s-au straduit politicienii impostori si demagogi apeland la demagogia sofisticata, n-au reusit sa-i defineasca, statului roman, cu certitudine competentele, orientarile si nici sa-i contureze o structura moderna, eficienta. Dezbaterile publice pe aceste teme au reliefat mari confuzii si contradictii atat in plan politic cat si de natura juridica in defavoarea modernizarii relevante a statului si a cresterii bunastarii generale a romanilor. Astfel politica fara strategii de dezvoltare si previziuni la nivel micro si macro a creeat in mod regretabil, conditiile propice instalarii unui nou tip de feudalism si mafiotism cat mai feroce in Romania.

  Reply
 12. Eugen Roman

  Chiar asa, cu procent maxim permis sau fara, atata timp cat nu se stopeaza taierile ilegale sau cele cu „acoperire” tot fara paduri ramanem.
  In plus, in lege eu as introduce o prevedere care sa oblige pe cei care taie, in special la ras, sa planteze imediat la loc. Dar cine-s eu?
  Oricat de bune ar fi legile, atata timp cat institutiile statului nu-si fac treaba, ba mai sunt si corupte dand avize peste avize la limita legii sau facand un abuz, tot degeaba.

  Reply
 13. Octavian Berceanu

  Azi am fost in Parlamentul Romaniei pentru promovarea in randul deputatilor a concluziilor anchetei jurnalistice facuta de EIA-USA. Tot azi, prin proiectarea investigatiei derulate de Envirovnmental Investigation Agency- USA, Parlamentul României a fost pus in fata dovezilor privind lemnul tăiat ilegal si achizitionat de catre austrieci. Cateva lucruri trebuiesc lamurite.
  Documentarul este clar pentru ca autoritatile sa inteleaga ca noi am inteles rolul jucat de institutiile statului. Acestea au inlesnit crearea unui monopol(monopson) pe piata achizitiilor de lemn prin favorizarea directa a unui competitor, respectiv oferindu-i acces direct si nelimitat la resursa de materii prime prin contractele cu Romsilva. Acest fenomen a dus la :
  1. Inlaturarea cu buna stiinta a tuturor micilor competitori, respectiv ateliere de tamplarie, fabrici de mobila, ateliere mestesugaresti si toata industria care valorifica superior lemnul, calitativ si cantitativ, adica de 5-9 ori mai bine decat austriecii. Acest efect se vede direct in bugetele locale.
  2. Disparitia unor ramuri industriale a facut ca pierderea directa a locurilor de munca sa trimita cateva zeci de mii de oameni in asistenta sociala. Micii negustori si prestatori de servicii locali au avut si ei de suferit si au inchis afacerile. Acest efect se vede direct in bugetele locale.
  3. Oferirea accesului la resursa de materie prima, nelimitat si dedicat unei singure companii, (au fost si altele insa nesemnificative, doar pentru decor) a generat prejudicii enorme bugetului statului. Acest efect se vede in bugetul statului.
  4. Permiterea companiei sa incurajeze crima organizata prin achizitia lemnului provenit din taieri ilegale. Sumele stranse din activitati de defrisare si comert ilegal sunt consumate in cadrul altor activitati ilegale, generatoare de venituri, precum dari de mita, finantarile miscarilor radicale, specula imobiliara, camatarie, comert ilegal cu diferite produse. Acest efect se vede in cresterea coruptiei si a costurilor privind combaterea acesteia, dezvoltarea retelelor de crima organizata si probabil sponsorizarea ilegala a campaniilor electorale.
  5. Distrugerea lucrarilor de amenajare a bazinelor hidrografice prin colmatarea albiilor si a lacurilor de acumulare. Acest efect este direct si greu cuantificabil, insa este evident si vizibil de-a lungul raurilor a caror amenajare a costat enorm bugetul de stat. Exempe sunt pe raurile a caror amenajare a albiilor, conform datelor tehnice trebuiau sa rezite cateva zeci de ani, insa, termenul acesta s-a redus la 2-5 ani. Datorita defrisarilor masive versantii muntosi sunt spalati imediat de stratul organic de sedimente iar acestea sunt carate in albiile inferioare. In cazul lacurilor de acumulare, care insumeaza mai multe guri de varsare, lucrurile stau mult mai rau. Vorbim de anularea unor investitii derulate pe parcursul a catorva generatii, cu coturi imense in randul populatiei. In consecinta, siguranta energetica a Romaniei este distrusa, pas cu pas, prin anularea tehnica a furnizorilor de energie verde si ieftina. Costurile bugetare sunt in acest caz incomensurabile, depasind cifre la nivelul sutelor de miliarde de euro.
  6. Depopularea zonelor rurale, distrugerea economiei locale si a substantei culturale romanesti sau aoricarei alte etnii, prin fortarea migratiei, este o alta consecinta catastrofala care deriva din actiunile coordonate ale institutiilor romanesti. Acest efect este amplu, vizibil iar costurile depasesc reperele financiare.
  7. Distrugerea biotopurilor naturale, a bogatiei peisagistice si a faunei si florei endemice, nu poate fi masurata in bani, nu poate fi refacuta prin programe guvernamentale si sunt generatoare de tensiuni la nivel international. In acest caz este afectata bogatia naturala a Romanii, si implicit a Europei.
  8. Asigurarea unui ritm al impaduririlor care poate aduce normalitatea in urmatorii 1500 de ani. Drept pentru care pagubele produse si efectele lor au depasit cu mult capacitatea tehnica de anulare in urmatorii 100 de ani.
  9. Implicarea lucratorilor din institutiile statului intr-un sistem de crima organizata, facilitand furtul, transportul de lemn furat, achizitia de terenuri in vederea comiterii defrisarilor, permiterea asocierii in scopul comiterii de infractiuni la toate nivelurile. Costul acestui fenomen pericliteaza siguranta statului de drept, scade increderea tuturor investitorilor in structurile statale indiferent de natura acestora si indeamna pe cei ramasi in piata la incalcarea legii pentru supravietuire economica. Caracterul lipsit de corectitudine aplicat de statul roman cetateanului, indiferent de pozitia acestuia, cat si investitorului, sunt caracteristice dictaturii institutionale, fie ele financiare, ale serviciilor sau politice.
  Toate aceste aspecte denota caracterul de „faptas” al institutiilor statului prin reprezentantii sai legali. Lumina in care Environmental Investigation Agency pune institutia statala este una de stat de tip mafiot, dezvoltator si facilitator al crimei organizate, in opozitie cu interesul populatiei de pe acest teritoriu sau al Europei. Taierile ilegale sunt efectuate de cetateni romani, transportul este asigurat de firme romanesti, politica dezastruoasa institutional este gestionata de clasa politica romaneasca iar siguranta faptasilor revine Ministerului Mediului, Ministerului Justitiei, Ministerului de Interne si cu „Magna Cum Laude” Serviciului Roman de Informatii care ne pastoreste de 70 de ani in acelasi fel. Ca si in trecut si acum Presedentia Romaniei raspunde afirmat doleantelor celor implicati in crima organizata. In cazuri de calamitati, institutiile subrezite nu pot sa-si indeplineasca nici in cea mai mica masura indatoririle, lucru evident cu fiecare ocazie.
  Investigatia ne obliga la timpi de reflexie asupra a ceea ce am devenit, pentru cine muncim, ce inseamna indiferenta, frica si incapacitatea de coagulare sociala, precum si cui oferim spre grija ziua noastra de maine.

  Reply
  • Gigi

   Foarte mare dreptate aveti,acesti austrieci au facut sa dispara foarte multe firme din zona Valea Muntelui,jud.Neamt,foarte multi oameni au ramas fara locuri,toate licitatiile de masa lemnoasa au fost facute in favoarea austriecilor,m.am inscris la o licitatie si la Suceava,unde am ramas masca ca domnii de la RNP Suceava stateau la masa cu austriecii si dictau preturile de achizitie.Eu cred ca primadata trebuia sa se ofere masa lemnoasa firmele romanesti si daca ramanea ceva sa se dea la straini.La fel s.a intamplat si cu fam.Sturdza care a fost improprietarita cu 26.000 hectare de padure,jumatate a vanduto austriecilor care au facut autostrada prin aceasta padure,au taiat cum au vrut,si culmeaau facut drumuri prin padure cu fonduri europene.Si inca un lucru cine era premier cand s.au dat padurile lui Sturdza…..TARICEANU…..unde s.au facut actele….in biroul fostei sotii….si bietii oameni de aici se judeca de zeci de ani pentru un hectar de padure. Va invit sa filmati aceste drumuri sa vedem cine le.a aprobat. Singura solutie,afara cu acesti MAFIOTI din tara.

   Reply
  • Florin

   Daca stam si doar discutam pe margine…nu se face nimic. Absolut nimic nu se face, fara actiune directa!
   SRI a devenit SRL, inca de pe vremea lui Ceausescu. Demult lucra numai contra cetatenilor romani care nu faceau parte din casta lor, ci doar pro intereselor de casta a oamenilor din sistemul respectiv – si nu doar acum, de cativa ani… Si asta o fac prin metodele lor ‘clasice’: amenintari,manipulari, teroare. De ce puteau si de ce pot sa faca asta in continuare? Pentru ca ei reprezentau si reprezinta sistemul de stat profund corupt ce ii finanteaza sa faca in continuare aceste lucruri, sa opreasca si sa doboare pe toti cei demni si drepti, ce incearca sa ii demaste sau sa-i opreasca pe cei care fura, care tradeaza interesele romanilor si dreptul la o viata buna. Au forta bruta, arme, sisteme de interceptare, inchisori – toate asigurate de catre sistemul de stat corupt si tradator, prin folosirea contributiile financiare si a celor drepti. Restul, cei lipsiti de aceste instrumente, devin doar victime.
   Tot cei din SRI sunt cei care au organizat si instrumentat lovitura de stat de la 1989, asa-numita Revolutie, cu manipularea maselor naive satule de abuzurile…tot ale securistilor de atunci si intruchipate si personalizate fals doar in imaginea lui Ceausescu. Acesti naivi s-au constituit atunci, in 1989, in victime garantate. SRI a putut face acest lucru pentru ca li s-a permis si din afara tarii, ba chiar au fost ajutati sa o faca, pentru ca Romania ajunsese la performanta sa aiba datorii externe ZERO! Si urma sa se dezvolte…iar asa ceva era de neacceptat pentru multe sisteme nenorocite din aceasta lume.
   Cei din SRI si celelalte structuri de servicii speciale de la momentul ’89, stiind unde sunt banii economisiti din economia romaneasca comunista, au organizat lovitura de stat pentru a pune mana pe ei si a porni ceea ce simtim si vedem de atunci, pana in prezent. Tradarea poporului, ruinarea acestuia, indobitocirea si injosirea acestui popor, furturi la varful conducerii politice de nivel aproape inimaginabil. Toate cu sprijinul SRI. Vezi cazul Caritas, vanzarea frauduloasa si contrar intereselor poporului roman a resurselor naturale de orice fel (inclusiv a cazului exemplificat atat de bine, aici), distrugerea industriei create pana la momentul loviturii de stat din 1989, stoparea investitiilor straine corecte, stoparea persoanelor care nu fac parte din sistemul politic si cel mai sus mentionat, in a accesa fondurile europene si a unor drepturi fundamentale.
   Clasa politica nu este disociata de clasa patronala (marile afaceri pornite dupa ’89 de cetateni romani, au fost facute de cei care au avut acces la informatii si bani – iar acestia erau fosti sau actuali membri SRI, iar ambele parti (politica si patronala) vand si garanteaza din 1989 si pana in prezent, acelasi lucru: sclavi romani din paturile ce nu au aderat la acest sistem nenorocit (clasa politica, SRI si altele) – iar aici ma refer in mod special la salariul minim de baza – si la programul de lucru deseori depasit fata de prevederile legale si fara remunerarea cuvenita, la relationarea urata a angajatorilor cu angajatii – pentru ca li se permite si nu sunt pedepsiti- si la continua pradare a ce a mai ramas din resursele ale tarii. S-a incercat inclusiv vanzarea Transelectrica, entitate foarte profitabila si fara nici o problema financiara care sa impuna aceasta miscare – insa a ramas punct de atractie pentru sumele ce s-ar putea discuta ca si comision de vanzare, de cei care pot face asa ceva.
   Oameni ce au activat in SRI si alte structuri, au falsificat acte de proprietate si au vandut terenuri din centrul Bucurestiului si nu numai, paduri si alte resurse, la sume astronomice – nu pentru dezvoltarea economiei pentru interesul cresterii standardului de viata al populatiei fara apartenenta politica sau de casta, ci doar pentru interes propriu si de clasa politica pentru care lucrau.
   Sunt inalti tradatori de stat si neam si nu se vor opri decat eliminati brusc si brutal din sistem (brutal, pentru ca neavand constiinta si bun simt,nu pleaca de buna voie, dupa cum se poate observa de atata amar de vreme), pentru ca au doar un caracter extrem de infect. Prin mitinguri pasnice, nu se va rezolva absolut nimic, ci dimpotriva,lucrurile se vor inrautati pentru marea masa care a mai ramas in tara, pentru ca ceilalti ramasi sa devalizeze, nu fac altceva decat sa castige timp de pe urma manifestarilor democratice, pasnice.
   Daca marea masa a romanilor ramasi in tara lor, nu se unesc, nu se polarizeaza pentru lupta pentru un bine comun – acela fiind o viata buna pentru ei, pentru toti, prin stoparea celor care ne-au tradat, ne-au manipulat, ne-au discociat,ne-au facut sa nu mai avem valori sociale si culturale, memorie si constiinta nationala, impotriva celor ce ne-au inrobit si ne-au facut sclavi in propria tara, prin legi contra noastra si masuri gaunoase… daca nu actionam direct pentru eliminarea acestui cancer, o sa continuam sa fim mortii vii, manipulati si deservind pe acesti nenorociti. Trebuie desemnati oameni calificati economic si tehnic sa conduca aceasta tara,oameni integri moral. Nu va mai vindeti voturile pe bautura, gaini, paine! Fiti demni! Fiti demni, ca sa nu fiti viermi toata viata voastra! Nu va mai lasati manipulati si treziti-va constiinta! Lucrati si ramaneti uniti pentru binele colectiv, nu pentru cei ce si-au batut joc de noi si continua s-o faca!
   Nu va mai lasati dezbinati! Caci prin asta, suntei manipulati si cei cu scoala SRI, castiga si isi bat joc de voi constant! Au trecut peste 25 de ani de capitalism primitiv, de batjocura, de saracire a poporului si a tarii.
   Daca nu va treziti si nu va uniti constiintele, o sa muriti ca niste viermi, in chinurile saraciei, ale bolilor si ale unui spirit zbrobit.

   Reply
   • gabriel

    Florine sîntem la unison . Nu uita , cine se potrivește se adunâ . mai este o vorbâ ; dezbinâ si stâpînește , sîntem niște dezbinați , cauzâ pentru care ne gâsim în aceastâ situație .

    Reply
  • Doru Mihail

   Si ce au avut de zis faptasii ?!!! Sunt oare supusi austrieci sau ai firmei Schwein-Hotz-industrii ?

   Reply
  • gabriel

   Țepeș este printre noi doamnâ, domnișoarâ , numai nu reușește sâ ajungâ la conducere , la noi este problema , am fost cultivați așa ; capul plecat sabia nu- l taie , schimbarea conducâtorilor, bucuria nebunilor si multe alte zicâtori , unele romanești , altele împrumutate .

   Reply
 14. Nicolae Dorobantu

  Daca nici hotia asta probata deja nu este anchetata de DNA atunci putem sa punem cruce si DNA-ului iar propaganda ghita-voiculescu-basescu (si mai nou nasu) o sa inceapa sa prinda nu gluma.
  RMGC nu, Kronospan nu, Pungesti nu, Mosna nu, acum se prefigureaza ca si in cazul Schweichofer nu, pai ce facem DNA, doar mafia politica iar pentru mafia corporatista dormim complici?!

  Reply
 15. alinamp

  Ca sa mearga DNA tb sa fie coruptie, sa cada cumva su incidenta Legii 78, oricine are dovezi sa ne trimita sau folositi plingerea de pe siteul nostru care merge direct la DNA si scrieti-le. Din articolul excelent al lui Mihai poti presupune ca e coruptie, dar dovezile sunt pe alte incalcari legale, acolo procuratura obisnuita are jurisdictie, si trebuie trasa de maneca

  Reply
  • Nicolae Dorobantu

   DNA-ul e singurul organism care a dat impresia ca functioneaza, restul nu functioneaza absolut nimic iar cel putin in dosarul RMGC e vorba de coruptie pe toate planurile si tot nu se misca absolut nimic la DNA. La Schweihofer trebuie sa fii doar rau intentionat sa nu deschizi un dosar penal dupa tot ce s-a dovedit in ultima vreme cu ducere directa la Klaus Iohannis care am impresia ca nu a realizat imensa prostie de a influenta direct cresterea profiturilor firmei Holzindustrie Schweichofer prin interventia sa oficiala in beneficiul acestui monopol, in acelasi fel in care a incercat si Victor Ponta imediat dupa ce au castigat alegerile parlamentare din 2012 sa ne impuna cu forta jaful de la Rosia Montana si dezastrul gazelor de sist pentru Chevron. In Romania actiunea de „lobby” se numeste inca corect trafic de influenta si este pedepsita cu puscaria deci in mod normal acum trebuiau doar pentru acest fapt marunt ca Traian Basescu, Victor Ponta, Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu si recent Klaus Iohannis sa imparta aceeasi celula.

   Reply
 16. PASCAU ALEXANDRU

  Am inteles ca orice transport de lemn din padure este monitorizat. Daca se doreste transparenta sa fie pulicate pe site toate transporturile de lemn monitorizate sa stie si romanul cat se taie zilnic din padurile noastre.
  Ar fi si o sursa de date pentru DNA acolo unde se semnaleaza aceste abuzuri .

  Reply
  • Viorel

   Asta am zis si eu de nu stiu cate ori: sa nu mai trebuiasca sa suni la 112, ci sa cauti pe un site daca transportul e legal si daca exploatarea intr-o anumita zona e legala.

   Reply
 17. Asociatia Neuer Weg

  Miza amanarii Codului Silvic este punerea in functiune a noii fabrici HS de la RECI, Covasna, sustin persoane informate din industrie.

  Asociatia noastra are 3 procese pe rol pentru stoparea construirii fabricii dar nu am obtinut nici un succes, de peste 1 an. Miroase de la o posta a influentare politica a mersului proecesului.

  Marele patron si protector al afacerii este MIRCEA DUSA, actualmente ministru al apararii, in fapt insa un silvicultor si fost activist PCR si hotz notoriu de lemne din TOPLITA.

  Hans Hedrich, vicepresedinte
  Asociatia Neuer Weg, Fagaras

  PS: urmatorul termen de judecata privind oprirea construirii fabricii HS de la RECI are loc chiar astazi, la tribunalul bucuresti.

  Reply
 18. Barbu Brăiloiu

  Mda… se prea poate ca vreunul dintre mult-iubiții-consilieri să fi făcut șmenul cu argumentația. Dar Iohannis plătește, pentru asta. Și e normal să fie așa.
  Cum să-și argumenteze „argumentația”: că n-a priceput / că a scris-o altul / că e-n deplină înțelegere cu austriecii?!

  Reply
 19. Silviu

  Foarte bine scris si argumentat. Domnul presedinte se pare ca vrea sa ajungem in aceasta industrie precum in cea a laptelui unde fara o legislatie care sa limiteze numarul de bovine dispar rand pe rand mici procesatori. Din cate stiu eu chiar austrieci au o lege care limiteaza numarul de bovine si astfel incurajeaza aparitia de mici fermieri, ar fi interesant de vazut daca nu cumva au o lege si pe aceasta parte.

  Reply
 20. cosmin

  institutiile statului, cum ar fi Politia, SRI de ce nu controleaza camioanele si intrarile de lemn in aceste ABATOARE DE MASA LEMNOASA??? Guvernul psd care are puterea si guverneaza momentan tara, lasa ca jaful sa continue !!! o firma, un magazin e inchis pt. cativa lei in lpus sau in minus gasiti in casa de marcat , iar austriecii de la holz industrie gasiti cu 10.000 mc fara documente de provenienta, functioneaza bine-mersi, ba inca au tupeu sa se adreseze Guvernului corupt PSD. CE TARA E ASTA ?????

  Reply
 21. Walter von Grappendorf

  Dragi romani! nu mai asociati numele noastre NEMTESTI cu austriecii sau nemtii ,pentru ca se stie foarte bine ca el sunt alceva .Se stie ca OMV ,nu este austriaca ,poate confirma si MRU,asa cum nici SH nare nimic cu Austria,puct.Dle Mihai Gotiu stiti foarte bine cine face GESCHEFT cu lemn si petrol, „yawoll noua ne plac mecii !”

  Reply
 22. Radu Popescu

  De fapt, care e problema, nu vrem ca austriecii sa prelucreze lemnul romanesc? Ca de taiat, tot 7.000.000 de mc se vor taia, din pacate, iar pentru noi este egal ca il vor prelucra ungurii, rusii , pinalti sau austriecii.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu Popescu: nu, nu se vor tăia tot 7 mil. mc, acum se taie atâta pentru că există o companie care are capacitatea de a prelua lemnul tăiat ilegal; iar în privința prelucrării nu e totuna cum îl prelucrezi – că una e să faci (și să exporți) cherestea și brichete pt. foc și alta e să faci mobilă; în al doilea caz, cu mult mai puțin lemn, faci mult mai multe locuri de muncă, ai profit mult mai mare și cum majoritatea producătorilor de mobilă sunt autohtoni, profitul respectiv rămâne și/sau se cheltuie în România;
   după monopolizarea pieței de către SH, au dispărut zeci de mii de locuri de muncă din atelierele și fabricile de mobilă autohtone, care n-au mai putut face față concurenței

   Reply
   • Radu Popescu

    @Mihai Gotiu, austriecii zic așa, ca din cele 7mil mc ei pot prelucra 4,5. Mie mi se pare ca suntem mingi de ping Pong si ca luând poziție împotriva unora, dai apa la moara celorlalti care nu sunt cu nimic mai buni. Mai cred deasemenea ca, dacă încerci sa nu fi nici la vest nici la est, te transformi intr-un nationalist de tip legionar, chestie blamata din toate părțile. Așa ca, fie ce-o fi, bucurosi le-om duce toate. Dacă romanii nostri din vârf au furat la greu in astia 25 de ani si n-au reușit sa Se impună in niciun domeniu înseamnă ca suntem o nației rahat si meritam sa ne conducă alții.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Radu Popescu: 1) mai pune 800.000 că tocmai au pornit și abatorul de la Reci (nu contează că n-au toate autorizațiile și alea pe care le au se judecă prin instanțe) 2) ”ceilalți” sunt câteva sute de ateliere și mici fabrici de mobilă autohtone care sunt cu mult mai buni, și pentru economia locală și per ansamblu, pt. economia românească; conceptul de economie locală nu are nimic cu naționalismul legionar – e un concept pe care îl susțin inclusiv laureați Nobel în economie, ca Stiglitz (care a mai și fost mare șef pe la Banca Mondială)

     Reply
     • Radu Popescu

      Mihai Gotiu, te rog din suflet, hai sa discutam cu argumente logice, reci fara inflamatii patriotice.
      N-ai dreptate, ceilalti sunt tot niste capitalisti feroce. Atelierele si fabricile de mobila nu taie padurile, de asta se ocupa o alta categorie profesionala, ei doar cumpara lemnele gata prelucrate si aici dicteaza doar pretul si calitatea lemnului. Cine plateste mai mult, are lemn.
      Ce-ai vrea, sa intervina statul sa ii subventioneze pe romanii cu fabrici de mobila? Nu e cam absurd?
      Deci, sa fie clar, indiferent cine taie padurile si le transforma in materie prima, pentru noi este indiferent, ca sunt austrieci, africani sau moldoveni ei il vor vinde cui plateste mai mult.
      Pentru restul exista politie, procuratura, judecatori.
      Iohannis zice doar ca introducerea pragului de 30% la achizitia (atentie, din fondul forestier proprietate pubilca) si dreptul de preemtiune a fabricilor de mobila, produce un mediu neconcurential, chestie adevarata si in neconcordanta cu normele UE, adica statul nu poate incasa un pret mai bun pe lemn din cauza faptului ca trebuie sa il vanda unor fabrici de mobila gen Elvila care n-au chef sa plateasca mai mult decat cel limitat la 30%.
      Adica un soi de subventie mascata, fix ce-a facut armeanul scriitor fost ministru, dandu-i gazul lui Niculae, cam pe aceleasi considerente, ca vezi Doamne, pastreaza niste locuri de munca mizerabile.
      Pana una alta, chestia asta cu pastrarea locurilor de munca in tara (prost platite) e o legenda, muncitorii plecati dincolo aduc mult mai multi bani in tara decat cei ramasi aici care muncesc pe 170 euro/luna.

     • Mihai Gotiu

      @ Radu Popescu: nu, nu ar fi absurd nici dacă afacerile locale ar fi subvenționate, pt. că subvenția e doar aparentă (cea mai mare parte a banilor se întorc în economia locală – totul e să ai grijă ca subvenția să nu depășească suma care se întoarce); proprietarii atelierelor și fabricilor de mobilă nu sunt ”toți niște capitaliști feroce” (pt. asta însă mai trebui să mergi și pe teren să-i cunoști pe oamenii respectivi) ; și tot de pe teren ai ști ce înseamnă monopol și concurență neloială (că, în mod normal, zice teoria pieței, cu cât cumperi o cantitate mai mare, cu atât prețul ar trebui să fie mai mic – ori SH face exact pe dos, oferă preț mai mare și bonusuri cu cât cantitatea e mai mare tocmai pt. a-i elimina pe ceilalți de pe piață;
      mă rog, aș putea continua discuția, dar pe lucruri reale, nu pe teorii și ideologii: nu e nicio legendă cu păstrarea locurilor de muncă în țară, e o realitatea și o necesitate: într-o zonă rurală sau semi-urbană, cu economie mixtă (o parte din venituri din salariu, o parte produse din agricultură, cu mult mai puține cheltuieli decât în zona urbană), un venit de 1.000-1.500 lei dintr-o slujbă face mai mult decât un venit dublu sau triplu la oraș; și dacă vorbim pe concret – salariile sunt ținute jos în atelierele și fabricile locale de mobilă tot din cauza prețului la materia primă (lemn) ridicat de SH – ca să mențină un preț competitiv la export când îți cresc costurile cu materia primă ai două variante: reduci alte costuri sau închizi; ”grație” monopolului SH în loc să ai câteva zeci de mii de muncitori care plătesc taxe și impozite la bugetele locale și naționale, ai câteva zeci de mii de persoane în sistemul de asigurări și asistență socială; lasă, te rog, cărțile și mergi și vorbește cu oamenii care mai lucrează sau au lucrat în aceste fabrici de mobilă închise în ultimii zece ani, de când SH a monopolizat lemnul; iar dacă vrei să citești, citește istoria statului Haiti și cum a ajuns în mai puțin de o sută de ani din una dintre cele mai bogate colonii, una dintre cele mai sărace țări din lume după ce și-a tăiat pădurile

 23. Radu Popescu

  Mihai Gotiu, vad ca ataci la persoana…, cum vrei. De 25 de ani sunt pe teren si ma lupt cu ei, am avut primele cuptoare de copt banane din Ardeal, fac un pic de agricultura si ma lupt cu concurenta neloiala a arabilor de cand ma stiu, asa ca nu-mi vorbi mie de practica. De teorie, da, m-as mai putea pune la punct, oricand mai e loc, nimeni nu-i perfect.
  Sunt doua chestii esentiale pe care nu le intelegi. 1. Ca traim in UE, si nu in Haiti, iar UE este o tara mai mare care functioneaza deja cu legi proprii si 2. Ca traim totusi in capitalism, unde suntem cu totii capitalisti si vrem sa obtinem plusvaloare.
  Disfunctiunile sociale apar nu din cauza legilor concurentei, care sunt absolut naturale, ci din cauza mizeriei unor caractere a unor indivizi care nu respecta legile. Ori pentru asta exista justitie.
  Austriecii aia au ajuns la un nivel de tehnologizare inalt si detin si o piata functionala, nu de prosti ce sunt sau de hoti, ci sunt dovada vie ca sunt competitivi, inteligenti si pragmatici.
  Daca li se ofera lemn, de ce sa nu cumpere, mai ales daca au si cui sa-l vanda. Daca nu-l cumpara ei, il cumpara pinalti sau securistul ala de la elvila.
  Si austriecii lucreaza cu personal roman, se vede si in film, asa ca hai sa lasam manipularile astea patriotarde.

  In ceea ce priveste experienta de piata, afirmatia ta ca „cu cât cumperi o cantitate mai mare, cu atât prețul ar trebui să fie mai mic” este demna de tata Maria din piata, care in loc sa cumpere 2 leg de ceapa cu 4 lei se bucura ca ia 3 cu 5 lei. Crede-ma ca nu e deloc asa, la produsele de bursa, cumpara mai mult cine plateste mai scump. Asa merge piata.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu Popescu: aveți propria viziune despre capitalism și economia de piață (altfel nu v-ați fi apucat de copt banane în Ardeal) ; din fericire, țările din UE (majoritatea) nu văd capitalismul doar ca ceva care produce plusvaloare, de-asta au legislație anti-monopol, de-asta este recunoscut dreptul comunităților locale de a avea acces cu prioritate la resursele naturale, de-asta există legislație privitoare la utilizarea rațională a resurselor naturale ș.a.m.d.; țările din UE au ajuns unde au ajuns pt. că au înțeles funcțiile sociale ale economiei;
   iar dacă vorbiți de austrieci, mergeți și studiați sistemul lor de asigurări și asistență socială (mai ales cel din Viena) – dacă vă întrebați cum reușesc să-l susțină (ca exemplu: prin simplul fapt că ești rezident – nu e obligatoriu să fii și cetățean austriac – în Viena ți se asigură un ajutor social de 700 de euro chiar dacă nu faci nimic), uitați-vă de unde se încasează taxe și impozite (că OMV face profitul din România, Strabag-ul are cele mai mari contracte la noi, ERSTE, Raiffaisen etc.), apoi mergeți în zona rurală și verificați ce legislație de protecție a afacerilor locale au;
   în fine, piața bursieră nu există în sine, e o ficțiune și primii care încalcă așa-zise-le reguli ale pieței sunt tocmai cei care le invocă, cum e cazul SH

   Reply
   • Radu Popescu

    Mihai Gotiu: „aveți propria viziune despre capitalism și economia de piață (altfel nu v-ați fi apucat de copt banane în Ardeal)” – e tot un atac la persoana, chiar daca e mai catifelat.
    Un obicei prost, care reduce la derizoriu tot dialogul.

    Ca exista concepte diferite, da, sunt de acord, asta sta la baza sistemului in care ne-am dorit sa traim, filozofiile sunt dinamice, conceptele in continua transformare, asta pot sa accept, dar ca unii detin adevarul absolut si ca restul sunt niste ciudati, asta tine de o polemica infantila.
    In loc sa blamam strainii mai bine ne-am face curatenie in ograda proprie curatand ministerele si administratiile de oameni corupti. Asa am avea o Romanie curata.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Radu Popescu: nu am făcut pe nimeni ”ciudat”, constat doar că polemici care s-au încheiat de ani buni în statele pe care le dați ca exemplu continuă în România; legislațiile anti-monopol și dreptul comunităților locale de a avea acces prioritar la resursele naturale există deja de câteva decenii în UE; dacă vrem să înțelegem asta bine, dacă nu mai putem polemiza câteva decenii, dar când va fi gata polemica cel mai probabil va fi prea târziu;
     și, chiar cu riscul de a-l considera a fi un alt atac la persoană, am obosit să mai citesc opinii și puncte de vedere care dau ca exemplu țările vestice în condițiile în țările vestice sunt un exemplu contrar (inclusiv pentru ceea ce înseamnă economie locală și susținerea micilor investitori – departe de a fi un exemplu perfect, că și acolo se luptă oamenii cu corporațiile, să ajungem prima dată în faza respectivă); în fine, și mai lipsită de interes pentru mine e ideea conform căruia cei care critică sistemul actual (inclusiv capitalismul) ar fi anti-europeni, naționaliști etc. – măcar atâta să fi învățat de la țările occidentale: faptul că acolo statul susține (inclusiv financiar) critica sistemului (pentru prea-mărirea lui există suficienți bani privați ;) )

     Reply
 24. Nicu Paduraru

  As vrea sa atrag atentia unui alt aspect legat de padurile Romaniei care se usuca (vezi zona Neamtului si a Sucevei) intr-un mod foarte rapid. Alarmant de rapid! Oamenii de rand din zona (pt care nu stiu daca exista autoritati pe care sa-i asculte) invoca „deversari” din avioane ale unor „mizerii”, cum le spun ei, care nu reprezinta altceva decat niste insecte-daunatori ai padurii care sfarsesc viata arborilor, insecte aruncate (spun din auzite de la unele surse neautorizate) tot de austrieci in scopul exploatarii ulterioare a lemnului respectiv. In acest mod, lemnul padurilor romanesti devine exploatabil, daca nu chiar imperios exploatabil. Dar e un subiect mare, prea mare pentru un simplu comentariu la un articol. Cert e ca fenomenul de uscare al padurilor se intampla alarmant de repede iar daca sabotajul exista, ramane ca cei in masura sa-l cerceteze… Repet, eu am vazut cu ochii mei si-am auzit marturii ale oamenilor doar din zona Neamtului si a Sucevei…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Nicu Paduraru: e puțin probabil să fie adevărat: lemnul atacat de insecte nu e bun pt. cherestea (nu are valoare comercială); cel mult pt. foc, dar pt. foc nu e nevoie să razi pădurea

   Reply
 25. Sârbu Tanase

  Cum spunea azi-dimineață la Radio-România, excelența sa, ex-regele Mihai I, suntem într-un ceas nefast al istoriei noastre. De aceea, trebuie să fim hotărâți să ne apărăm neamul și țara. Altfel, va fi rău!

  Reply
 26. livius

  firma austriaca a obtinut drepturile exclusive pt 10 ani prin OUG a guv nastase, cu ponta sef al corpului de control !!!!

  Reply
  • aurel mihai

   nu ai ce sa mai faci tn tara asta ne-am distruso prin voturile pe care le dam unor neaveniti unor precupeti oameni din romania mor de foame iar parlamentul isi voteaza pensii speciale salarii de sute de milioane, suntem singura tara din europa care are toate resursele naturale care ii trebuie unei natiuni am ales in fruntea tarii toti hotii,osa ajungem sub papucul occidentarilor tinerii meseriasii , oameni cu 2 -3 facultati,medicii,pleaca de scirba acestor nesatuli pe care nu ii intreaba nimeni ,de unde ai avut banii de averile astea.nu am auzit de nici o confiscare de avere de la mizerabili astia o femeie ca a luat o piine si o bucata de salam pentru copilul ei i-a dat 4 ani puscarie si la cei care au delapidat statu cu 60-90 si alte milioane de euro le da cu suspendare s-auarest la domiciliu,.ma intreb cit o mai rabda poporul acesta…………..

   Reply
 27. Liviu

  SITUATIE DE URGENTA…
  CIUMA TAIERILOR UCIGASE DE PADURI A AJUNS LA MARGINEA BUCURESTIULUI.
  Locuitorii satului Teghes-Domnesti sunt ingroziti si neputinciosi in fata bolizilor mecanici care urla pe strazile micutei localitati. Drujbele nu contenesc pana seara tarziu. Copacii taiati sunt tarati peste proprietatile oamenilor. In urma raman sleauri, noroaie si resturi de copaci ucisi fara mila si un pustiu. Spre calea ferata 5 caprioare alearga speriate nestiind incotro. In spate si in dreapta padurea se stinge din viata “tacit”, spre stanga balta de peste transformata spre mai marele profit in balastiera iar in fata este satul…Poate “isi va face mila” de ele un vanator “cinstit”.
  Cativa bucuresteni scarbiti de atmosfera orasului, retrasi la padure in cautarea de “putin aer curat”, stau acum in drum si ridica din umeri uimiti. Nu stiu cine sau cum, al carui partid sau politician corupt este acest mismas…de parca mai conteaza…
  Pe de-a intregul, toti locuitorii satului, tineri sau batrani dau din mana si fluiera a tristete si neputinta in urma camioanelor pline cu busteni. Padurea de tei a Teghes-ului este purtata intr-un cortegiu nemilos si grabit.
  „Ne-au luat si dreptul la aer…tot ne-au luat banditii astia” spune amarat nea Zamfir…un localnic cu fata arsa de soare nascut si crescut in acest ucis colt de rai si a carui copilarie este strans legata de aceasta padure. Copilaria lui si a tuturor copiilor din acest odata „ascuns” sat de pe marginea Argesului. Dar nimic nu ramane ascuns acestor monstrii cautatori de profit.
  Ramane dar…mereu aceasi nebagata in seama intrebare:
  Cine poate face ceva, cine poate salva acest marunt „plaman verde” ramas in viata?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *