Alina Mungiu-Pippidi

Stați acasă de alegeri dacă măcar astea 10 lucruri nu sunt pe agendă

Politica stă adesea în calea bunei administrații în România, dar s-a atins paroxsimul zilele astea, cînd nu s-a putut carantina Sibiul că autoritățile locale nu aveau access la Iohannis să îl întrebe dacă lor li se aplică legea sau nu și evident nu știau răspunsul la întrebare, nici curajul să ghicească.

Iată așa a ajuns Sibiul cu o rată de infectare și decese la suta de mii de locuitori mult mai rea decît Teleormanul, iar votanții din Sibiu au fost pedepsiți că sunt cei mai prosperi din România și votează numai PNL și USR. Au trebuit alocate containere pentru morții suplimentari și clădiri la spitale, că românii, ca și italienii, nu își fac vara sanie preferînd să schimbe viruși pe litoral și singurul fel de a face licitații de urgență la români e fără transparență. Rima e involuntară. De patru ani scade gradul de concurență al licitațiilor, indicator sigur de corupție, adică exact de cînd am raportat eu pentru precedenții 4 ani că urcase un pic – cu vreun sfert. Progresul e acum istorie, și noi suntem iarăși la PNL=PSD, dar cu pandemie și populism.

La această rată de infecție evident că alegerile nu sunt doar parodia de fiecare dată, ci o parodie periculoasă. PSD se agită să le amîne, ceea ce e în interes general, nu doar în interesul PSD, pentru că să fie clar că numai amînarea alegerilor nu aduce nimic PSD. Ce trebuie ei să rezolve e problema izolării lor politice, o problemă de aliați noi sau de construcție dacă din cei existenți nimic nu merge (le trebuie un nou ALDE, dacă se poate mai de calitate decît scursurile PNL + CPT, ca data trecută). Mă rog, treaba lor, nu asta e important, important e dacă se poate face ceva să scadă rata infecțiilor și dacă se poate face ceva să mai ai vreodată în România alegeri la care să merite să te duci – în cazul meu, pînă la ambasadă, cu riscul de a te întîlni cu virușii acolo. În fond, am tăiat vizitele la cele două muzee la care sunt membru anual, de frica de infecție, am dat-o afară din casă temporar pe femeia care face curățenie, și o plătesc de avarie, ca să nu o pierd, de frică, restaurantul grecesc și sala de sport le tăiasem dinainte să le închidă lockdownul, de frică, și nu am mai pus piciorul în transportul în comun de două luni, din același motive. Și atunci de ce să îmi iau riscul să mă duc la vot? Pot trăi foarte bine doar cu lucrul acasă și cu plimbarea la pădure, ce să caut unde mă întîlnesc cu ceilalți? Ceilalți sunt un risc.
Așa, sumar, părerea mea e că nu merită mers la vot și uite ce ar trebui făcut ca să merite:

1. Alegerile ar trebui amînate doar ca să căpătăm impresia că îi pasă cuiva de viața sau moartea alegătorilor și de situația spitalelor.

2. Președintele ar trebui să spună că dacă nu există o majoritate clară va face un guvern cu reprezentare cît mai largă în jurul unor investiții de interes național, nu că indiferent ce votăm el tot pe Orban îl pune. Nu am nimic personal cu Orban, dar nu îmi risc viața ca să pună el pe liste toți inspectorii școlari peneliști după ce a făcut masele de naivi să dea jos PSD sub pretextul că ar politiza educația. Că dacă oricine vine la guvernare politizează educația noi stăm acasă.

3. Partidul pe care îl voi vota să pună punctul 1 la programul pe educație că desființăm Consiliul Rectorilor. În Peru cînd au făcut o mișcare de reformă a educației pornită de la studenți consiliul s-a desființat. Acesta e semnul unei reforme de succes, este cea în care grupul de interese care se opune reformelor dispare. La noi inclusiv sub Cioloș CNR era cel care conducea ministerul educației, și dacă așa stau lucrurile nu are rost să mai ținem alegeri, și oricum nu să votăm PNL care l-a pus pe liste pe Sorin Câmpeanu, fost președinte CNR și ministru al Educației PSD.

4. Partidul pe care îl voi vota să pună punctul 1 la sănătate cum lichidează conflictele de interese, că nu se poate de la ministru la șef de clinică că folosim taxele pe sănătate ca să facem superprofit la clinici private. În așteptarea momentului promis deja de liberali sub Victor Costache cînd asta va deveni lege, vedeți aici cum statul face testele și ia sub un sfert din bani. Exclus să votez PNL sau orice coaliție cu PNL cît acesta e programul, adică problema e soluția.

5. Partidul pe care îl voi vota să prezinte propunerea inclusiv cu sursele bugetare cum reconstruiește o terapie intensivă în România ca în Germania, unde 23% din cei ventilați mecanic mor, iar restul se vindecă, nu una cum e situația la clinica Nasta acum, unde mor peste 95 la sută. Dacă așa stau lucrurile puteți economisi ventilatoarele, pe cuvînt.

6. Partidul pe care l-aș vota ar avea poate pe viitor altă soluție decît ca la orice criză să conducă țara doctorul Arafat (pe care PNL umbla să-l dea afară înainte de pandemie). Arafat e cel mai bun de mult, dar trebuie să existe mai mult de un om, și atunci să publice de pe acum cine e omul lor de criză și ce crize a rezolvat, cu niște linkuri ca să putem și noi să dăm click să îl admirăm. Că dacă tot Arafat e managerul de criză indiferent pe cine votăm, eu stau acasă, că el e deja la butoane.

7. Partidul pentru care aș risca ar avea deja publicat la ora asta cum coboară achizițiile de la rata nerușinată de preferențialism la care au ajuns (și care e publică – un început ar fi măcar să ne spună care e) la rata medie europeană (nu e cine știe ce, că o tragem noi în sus, dar totuși). Există în vreun program politic pe care sunt chemată să îl votez care e planul ca să cumpăr o mască anti-Corona care să fie bună fără suprapreț? Un link, vă rog.

8. Partidul pentru care aș risca ar publica deja la ora asta cum protejează pe magistrații care luptă cu corupția, cu cazul particular al Cameliei Bogdan în frunte. Că m-am cam săturat de luptători pentru justiție galeriști ca Tismăneanu, care sunt eroi pe Facebook și ne lasă treaba nouă, celor care trebuie să punem mîna pe telefon să îi scoatem cumva din calea persecuției pe cei care fac ceva sau care ne luptăm prin toate instanțele pentru buna guvernare încă la ora asta, cînd ai zice că am cîștigat atîtea procese că țara ar trebui să fie ca Finlanda.

9. Partidul pentru care aș risca ar pune în program că face transparent cîte din companiile de succes din piața românească, începînd cu mass media, sunt de fapt în zona de influență militară, cum fac americanii cu cele chinezești, din păcate nu și cu aliații români. Că economia de piață și mai ales presa e bine să fie din lumea civilă unde funcționează regulile pieței, cel puțin dacă nu ești în China sau în Rusia. Pe aceeași linie, partidul pentru care aș risca să mă duc la vot ar promite măcar un audit al alocării bugetare a sevriciilor secrete din România pe ultimii zece ani.

10. În sfîrșit, partidul pentru care aș risca ar promite că respectă Constituția și Curtea Constituțională, ca să nu ajungem ca la Viktor Orban. Calea să reformezi Constituția e doar cea constituțională și definiția statului de drept după Francis Fukuyama, pe care Zelenski tocmai a călcat-o e ca guvernul să respecte legea de dinainte să vină el la putere – asta e ce a încălcat PSD sub Dragnea, și pe bună dreptate a fost pedepsit. Dacă e să o luăm de la capăt cu alții, stau acasă.

Că nu merită să ne riscăm viața ca activitatea economică cea mai profitabilă din România să fie tot profitul din conflict de interese și aruncatul de gunoaie peste oamenii cinstiți, tot CNR să conducă educația și Arafat crizele.

#stauacasă în decembrie dacă nu se schimbă ceva decisiv, că a vota oferta actuală e exact contrariul schimbării.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

58 thoughts on “Stați acasă de alegeri dacă măcar astea 10 lucruri nu sunt pe agendă

 1. gmbplay

  madam corectitudinea politruca spune ( pentru a prosti multimile ) ca trebuie neaparat sa mergi la circul numit votare , ca asa este bine in democraturi .S-a raszgindit cumva proprietarul open society soros diorghi ? Orcum eu nu servesc votul de multi ani si asta o fac pentru ca asa am hotarit eu , in nici un caz lam7urit de niste politruci snspafanedergiuopensociety .

  Reply
 2. MI5.9

  Spre deosebire de intelectualii care tocmai ce-au semnat o petițiune cu „trebuie să …!”, dumneavoastră vă apropiați de subiect. Pentru destructurarea unei rețele, nu este nevoie de proclamațiuni, petițiuni, declamațiuni etc. O rețea are noduri, care sunt indivizi mai mult sau mai puțin identificabili – ei trebuie eliminați. Nu omorâți, ci eliminați. Luați exemplul băieților cu ochi albaștri: când se încropește un proiect amenințător pentru ei, ce fac? Fac o petițiune și mai înălțătoare? Nu, ci atacă oamenii-cheie. Unul a turnat, altul are tatăl turnător, altul a călcat strâmb față de familie, unul a declarat în CV ceva ce n-are etc. etc. etc. Ăsta e pragmatism. Ambasadorul SUA știe, însă nu idealul poartă fesul. El nu se află aici, in the shithole country, ca să răspândească lumina democrației, ci, după cum cu gurița lui a spus, lumina privatizării. Prin 2025, după forecast-urile meseriașilor, România va înregistra scăderi la populație, la Real GDP, la Power Puchase Parity, însă își va dubla bugetul de apărare.
  Credeți că Barna nu doarme din cauza asta sau că oamenii lui, ori peneliștii, nu cunosc infrastructurile de putere (pe cele adevărate) din ministere, acolo unde rezolvitorii și „the fixers” știu, fac, ung și dezleagă?

  Reply
 3. Adrian

  0. Să cunoaștem candidații
  0b. Să cunoaștem candidații apatrizi , pardon a-partizi

  La 8, și simetric cei mai nașpa în viziunea partidului

  Reply
 4. Vlad

  Punctual 5) e cel mai dureros si as vrea sa vad in viitor o analiza in The Lancet care sa ne spuna in ce fel stam prost pe plan medical.

  Reply
 5. Para

  Senzational !
  prima oara m-am bucurat ca v-ati schimbat parerea despre Campeanu… Apoi am ajuns la povestea tatanelui generatiei ‘children of the revolution’. Ma simt eliberat ca vine din partea unuia care nu iese cu Nastase sau cu Iliescu la vanatoare. Intr-adevar, asta e opera mareata a lui Tismaneanu si a umbrelor lui de prin Bucuresti – au ajutat cateva generatii sa-si paveze cu frustrari drumul spre occident. O divina comedie balcanica, si chiar as muri de ras daca n-as fi nimerit si eu printre actori.
  Ajunsesem altfel sa va suspectez si pe dumneavoastra de ochi albastri…

  Reply
 6. Viorel Robert

  Cand ati aparut ca jurnalista sau analist politic in urma cu vreo 20 de ani impreuna cu Cristoiu,Nistorescu si inca vreo zece „capete luminate” eram in stare sa strang televizorul in brate de cat de frumos le ziceati ! Cu timpul insa mi-am dat seama ca nu sunteti decat niste epigoni…ia mai dispareti doamna si dumneavoastra si Cristoiu si Nistorescu,ne-ati imbrobodit destul ,sa iasa romanii la vot cat mai multi si sa-si spuna parerea indiferent care este ,vom avea rezultatul clar !

  Reply
 7. marian

  Eu cer doar sa mi se promita ca nu va mai exista necesitatea Apelului celor 12 ambasade
  1. „Noi, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României”

  Reply
 8. Pinno

  Am inteles. Veti vota PSD. Ati fost mai clara ca niciodata. Dar ideea ca „numai amanarea alegerilor nu ar ajuta psd” este falsa. Vor avea fel de fel de initiative care mai de care mai populiste, bani, bani si iar bani ca nu-i dau de la ei! Va fi o intrecere socialista in a acorda si mai multe sinecuri oamenilor lor ramasi pe dinafara listelor.
  In plus „boicotarea” alegerilor, pe care o indulciti cu „statul acasa daca…” avantajeaza psd. Electoratul lor iese la vot!
  Mersul la piata, magazine este mai periculos dpv al virusului decat mersul la vot. In magazine multi isi scot masca daca nu e nici un „organ” prin preajma. In sectia de votare n-ar face-o.
  Felicitari! Frumoasa reclama psd, cel mai toxic partid al Romaniei.
  In plus univ au autonomie, rectorii sunt alesi (more or less) iar dreptul de asociere este un drept constitutional. Nici un guvern sau parlament nu le poate interzice asocierea. Orice CCR ar invalida o lege care sa-i impiedice sa se asocieze. Deci mai bine ramaneti acasa de alegeri. Pentru raul mai mic al Romaniei.

  Reply
 9. Laura G

  Eu as vota pentru un partid care NU mai pomeneste de coruptie si de DNA in 2020. Si asta din doua motive:

  1. desi 2004, „coruptia” este tema domnianta de dezbatere publica in Romania (o tema mult mai pronuntata fata de alte tari din Europa Centrala), „anti-coruptia” a esuat si trebuie sa o recunoastem, oricat de dificil ar fi. Si a esuat nu numai in Romania, dar si in multe alta tari. Brazilia e un exemplu la care trebuie sa ne uitam cu multa atentie.

  2. Din 2004 incoace. coruptia alunga din dezbaterea publica oricare alte teme politice. Taxa unica, in 2004, a fost ultima tema de politica economica dezbatuta public pe care mi-o amintesc. De atunci si structura economica a Romaniei, si contextul international s-au schimbat radical. Politicile de aparare si securitate, iarasi. Nu am nimic impotriva sa continuam sa cumparam rachete Patriot in plina pandemie, daca e o politica cu suport popular, dar .. poate ar trebui sa o discutam ? Mai aderam la Euro ? Inegalitatea, intereseaza pe cineva ? Or e prea complicat, hai sa discutam de cine aresteaza pe cine … ?

  Reply
  • Cinicul

   Ati uitat ca doamna AMP este specialist in buna guvernare si anticoruptie. In cartea domniei sale pe aceasta tema se spune ca s-au cheltuit sume uriase in lupta anticoruptie, cu rezultate minime. Exemplele de elevi buni precum Gruzia s-a cam lasat pe tanjala si tind sa revina la matca culturala.

   Reply
 10. m.ducu

  Va rog tare mult sa stati acasa, sa nu mergeti la vot! Singurul partid care v-ar garanta (am vrut sa scriu „v-ar minti) satisfacerea celor 10 „porunci” e psd-ul, asa ca e mai bun un vot lipsa la aia.

  Reply
 11. Cinicul

  Un titlu complet nepotrivit (asta ca sa nu folosesc un cuvânt mai tare, pentru ca intra pe rol cerberul de serviciu).
  Trebuia sa se cheme „Stau acasă de alegeri dacă măcar astea 10 lucruri nu sunt pe agendă”.
  A îndemna cetățenii sa boicoteze alegerile este un act iresponsabil pentru un analist politic cat de cat independent. Nici mie nu-mi place incompetenta acestor guvernanți, lipsa lor de principii si graba cu care PNL vrea sa-si consolideze puterea cu riscul agravării situației medicale din tara. Dar a cultiva pasivitatea este un act periculos, pentru ca asa ceva poate deveni un obicei.

  Reply
 12. Mircea

  Acum câtva timp cineva mi-a spus că nu vă mai citește fiindcă nu poate ține pasul cu „voltele” dvs. Nu am înțeles atunci, dar am înțeles acum. Voi face la fel.

  Reply
 13. Stefan Bragarea

  Dna Mungiu Pippidi este ușor naivă!
  Va fi întotdeauna imposibil de găsit persoane sau formațiuni politice ideale. La cerințele minimale specificate de dsa se mai pot adăuga multe, dar la ce ar folosi…
  Urmând acestă logică ar trebui să nu prezentăm la vot în masă, ceea ce este desigur o prostie. MARE..

  Reply
 14. carmen

  Foarte corect si bine sintetizat. cs de obicei! Trebuie sa fii dus cu capul sa mergi sa votezi in dec. Eu personal nu ma duc, doar nu m-am stricat la cap sa stau ore la coada cu masca, ca sa votez…ce si pe cine?

  Reply
  • Anghel

   Eu am votat în septembrie. N-a fost nici o coada, desi am asteptat sa iasa altii, sa nu fie mai mult de 3 votanti în sectie (e vorba de mijlocul Bucurestiului, aproape de liceul Iulia Hasdeu). Dar prea multi nu înteleg ca statul acasa nu rezolva NIMIC, nici macar sanatatea lor (pentru ca ei, nu-i asa, nu se duc nici sa-si cumpere mâncare, o sa stea ascunsi pâna vor fi gasiti mumificati). Prea multi se cred „intelectuali subtiri”, lasând „prostimii” sa decida cine vor fi conducatorii. Ca vor fi unii e sigur. Ca nu pot sa nu-mi pese e sigur (nici calugarii n-au scapat de influenta conducerii din regimul comunist).
   Votul e ca la piata: aleg din ce e pe tarabe, nu din ce-am visat ca mi-ar placea.

   Reply
 15. Laur22

  Alegerile o „parodie periculoasă”

  Ce-a mai ramas de „cine nu votează, nu contează” ?

  Nu zic da spun sau poate că și in cazul franțuzoaicei de la 1 era cazul sa spuneți același lucru:
  „alegerile nu sunt doar parodia de fiecare dată, ci o parodie periculoasă.”

  Ori alegerile sunt OK atunci cand e vorba depre pielea noastră a „populimii”, cand pe baț e pusă și pielea voastră …. aaaa se schimbă calimera, nu așa, atunci parodia de fiecare data …. devine ….. nașpa.

  Altminteri … care din cele 10 puncte au fost pe agnedă cand s-a ales Iohanis chiar de doua ori ?
  Dar Clotilde ?
  Și s-au ales bine mersi, de nu s-ar alege Orban, Barna & gasca lui Băsescu acuma și făra ele, făra cele 10 puncte?

  Nu asta vor românii, nu asta rage cu spumele turbării la gură haștagul care s-a dedat la mârlania cu apa caldă a lui Nicușor?
  Aleagă-se ca romanii ș-ii merită cu asupră de masură.
  Cine nu zice nu, NEBUNIEI ISTERIC SERVILA ridicată la nivel de unică posibilă politică de stat merită sa o trăiscă inca o dată ca deh deviaționismul lui Dragnea ori Ponta ori Tariceanu ori Firea ….. nu se justifică.
  Romanii ș-ii merita pe Boc & Orban pe Basescu & Coliban
  Și o să-i primească dupa cum ii ș-ii și merită.

  In alta orine de idei am aflat din cartea lui Acemoglu de unde se traga buna guvernare in Botzwana (una din feblețele lui AMP ) și asta are tot atâta legătura scremetele găștii „profesioniștilor exportului de buna guvernața” câtă are și miracolul economic al Japoniei , Coreei de Sud ori Taiwanului cu Banca Mondiala ori FMI .

  Reply
 16. ionas

  Prea multe puncte enumerate.
  1- nu-i pasa nimanui cati oameni mor de Covid, doar pentru presa

  2- dl presedinte atata poate, sa nu avem iluzii. Inspectorii scolari , ca si alti profitori de bani publici au trecut in mare parte de la PSD la PNL pentru pastrarea functiei.

  4,5,6 Solutia este privatizarea totala a sistemului de sanatate si anume case de asigurari, furnizori de servicii medicale si o eventuala contributie financiara a statului pentru persoanele vulnerabile ( copii, handicapati, politisti , magistrati)

  7, 8,9- tocmai posibilitatea de a fura cit esti la putere , prin diferite metode , motiveaza viata politica cam peste tot dar mai ales in tarile sarace si inapoiate ca Romania. Sa nu fim idealisti in Romania. Ar mai fi o formatiune politica neprihanita care ar merita votata

  10 – este mevoie de o reforma constitutionala si a sistemului juridic penal. Constitutia noastra este foarte rigida iar CCR nu inspira deloc incredere. A nu se confunda cu cea de la Karlsruhe

  Reply
 17. Elena

  Ba eu,de data asta nu mai stau acasă. La primul mandat nu m-am dus la vot ca să nu votez candidatul PSD dar nici pe Iohannis care mi-a părut cam bătut în cap. La al doilea mandat nu m-am dus de silă văzând atâția oameni ușor de manipulat, presă vândută și atât de mulți intelectuali, inclusiv dumneata, care au tăcut în privința protocoalelor justiție- SRI,au pus-o în icoană pe Kovesi, au susținut #rezist și altele asemenea.
  Zilele trecute l-am văzut pe Orban mințind cu nerușinare că nu se fac mai multe teste pentru că nu se cer. Eu sunt acum în izolare, contact direct al cumnatei mele. Am avut 2-3 zile febră mică 37,2 strănut și nas înfundat. Medicul meu a cerut testarea mea și am fost testată. Aștept rezultatul. Fratele meu, contact mai direct, nu are simptome și medicul lui nu l-a programat la testare deși fratele meu a cerut asta. Acum asta e noua definiție de caz. Deci la un caz confirmat testat în privat pe banii firmei la care cumnata mea este angajată, statul român a făcut o singură testare:a mea. Și Orban îmi spune mie că nu se cer testări. Asta se întâmplă în Brașov nu în județele pesediste.
  Așa că doamnă Pippidi, dacă scap cu bine, eu mă duc la vot și votez PSD. Nu vreau să-i dau lui Iohannis parlamentul lui.
  Nu mai îndemnați oamenii să nu meargă la vot pentru ca în locul lor să voteze SPP. Și rog presa să mă scuteasca cu USR

  Reply
  • Pinno

   Am mai aflat ceva despre cei ce aleg psd si anume din razbunare personala, sa nu aiba Iohannis parlamentul lui!
   Slava domnului ca la 1 dec 1918 cei care au mers pe jos, in carute la Alba Iulia nu au gandit ca dvs adica statul asta nici trenuri nu ne poate pune la dispozitie ca sa ajungem la A I
   Imi e rusina ca sunt conational cu dvs. si nu pt ca votati psd ci pentru motiv! Ne meritam soarta!

   Reply
 18. Mirciulică

  Normal că PNL urma să-l înlăture pe Arafat .Omul s-a declarat de mult timp răspicat ca medicii să aleagă între a profesa la privat sau în sistemul bugetar public de sănătate .Asta în condițiile în care ,s-o recunoaștem constit,PSD a dus salariile în sistemul public de sănătate la un nivel mai mult decât decent, fără însă ca unii din sistem să „întoarcă” această recunoaștere a meritelor printr-o muncă mai eficientă și un devotament crescut față de problemele pacienților .Continuă folosirea poziției în sistemul public sanitar pentru a „drena” clientela spre „privat”. Banii strânși din contribuțiile pentru sănătate sunt de asemenea o tentație mare pentru unitățile sanitare private,care vor o”felieȚ cât mai groasă din ei,neomițînd însă să se plângă că sumele decontate de CNAS sunt mici .Și ,”slavă” Domnului,nenumărate sunt cazurile în care privații ,dând chix după ce au întors pe dos buzunarele pacienților, trimit cu nonșalanță ” reușitele” în spitalele de stat,unde erorile sunt rezolvate tot pe banii asiguraților, nu al unității private care a „creat” cazul….

  Reply
 19. Catalin

  1. Eu as sugera sa o lasam mai moale cu povestea asta cu covidul, ca asa si pe dincolo, ca nu mai merg si nu mai mai duc si cat de greu imi/ne este. Exista suficiente informatii pentru ca cineva cu suficient creier si buna credinta sa isi dea seama care este adevarata dimensiune a „pandemiei” si cam cate parale valoreaza discursurile oficialitatilor de la noi si de aiurea. Mai bine discutam despre „great reset” :)

  2. Intrucat mi-am creat obiceiul de a merge la vot cred ca voi frecventa „aceste” alegeri si in acest an. Stiu, nu exista optiuni, programe si alte socoteli, e plin de securisti(ca si cum ar fi fost vreodata penurie), panglicari si impostori dar imi place sa votez 3-4 candidati pe acelasi buletin(cam de atatia e nevoie ca sa iti iasa un program politic cat de cat decent)

  Reply
  • marius

   tovarase, romanii muncesc pe brinci, pe baza de sclavagism fac corporatiile cele mai mari rate de profit din europa… daca tu esti un lenes desavirsit asa cum te autodefinesti nu inseamna ca romanii sint la fel ca tine

   Reply
  • marius

   Romania Curata incercati sa fiti mai atenti la injuraturile acestui individ, repetitiv injura romanii la en-gros probabil el fiind un arian.
   provoaca scandal tot timpul injurind non stop

   Reply
  • totedati

   Emil, de ce crezi că au explodat cazurile covid în Sibiu? Exact deaia că romînul muncește pînă cade jos și moare! Nu muncește eficient și inteligent, asta e altă poveste, dar pentru că muncește și cînd e bolnav dacă boala e ușoară ai rezultatul acum, majoritatea celor care se testează AU AVUT DEJA COVID ȘI SAU VINDECAT! O fost undeva în trecut o răceală, o durere de gît, o amețeală, o tuse, dar sau dus la muncă! Ei bine covid au avut, acum sau testat că ia anunțat o rudă că sa testat sau cineva la lucru sa testat și ce să vezi IgG pozitiv IgM negativ! Încă mai sunt gripați dar tot mergeau la lucru deci cînd te anunță o rudă că a avut covid nu mai ai ce face și ceri concediu medical și testare că nu știi dacă ai și tu. Dar pînă atunci nu prea dai pe la medicul de familie pentru o simplă tuse rebelă nas înfundat și un pic de febră! Dar idioții utili tot cu romînul muncind e o raritate o țin langa! Stai să vezi cum vor mai crește cazurile de epidemie, care pot fi ținute sub control doar reducînd numărul testărilor ca să ascunzi sub preș epidemia, dar mai ales cazurile la ATI și morții!

   Reply
 20. Drinceanu Dumitru

  De acord, cu excepția pct 6, unde mentinerea lui Arafat la gestionarea crizelor este un dublu merit: al sau, prin competență, transparență și bunăcredință, a PNL fiindcă a acceptat omul potrivit chiar și din opoziție. În lipsa altui material mai bun, îl consider pertinent. Motivația: să nu votăm când PSD, când PNL, dar cu aceleași rufe nespălate și aceleași sfori/sforării. Fără schimbare de mental și tehnici coruptive. Ca să surmonteze acest handicap, deși este f. târziu, PNL, premierul trebuie să își ia acest angajament și să-l și dovedească. Iar presedintele Iohannis trebuie cel puțin de acum să fie echidistant, chiar dacă își dorește și merităm altceva! Cât despre testele scumpe, cu câștiguri private de cca 75% și măști, alte echipamente, ventilatoare menținute deși Italia, Spania și Germania le-au scos din protocoale, fiind folosite doar în carențe grave respiratorii, acestea sunt un vot de blam!!! Se scrie și vorbește de mult pe ecrane și românii sunt tratați cu aceeași indolență, infatuare, dispreț. Ce și cât s-a schimbat ca să presupunem că va continua? Așteptăm răspuns și FAPTE ÎN TIMPUL RĂMAS (ZILE).

  Reply
 21. Marta Nora Ţărnea

  „asta e ce a încălcat PSD sub Dragnea”
  Un exemplu concret vă rog se poate?????
  În rest de acord: cu ce este oferta electoral acum nu merită riscul.

  Reply
 22. Marta Nora Ţărnea

  „Calea să reformezi Constituția e doar cea constituțională și definiția statului de drept după Francis Fukuyama, pe care Zelenski tocmai a călcat-o e ca guvernul să respecte legea de dinainte să vină el la putere – asta e ce a încălcat PSD sub Dragnea, și pe bună dreptate a fost pedepsit. Dacă e să o luăm de la capăt cu alții, stau acasă.”

  „asta e ce a încălcat PSD sub Dragnea”
  Un exemplu concret va rog, se poate? Că exemple de încălcare a Constituţiei de alţii decât PSD sunt cu nemiluita.

  PS În rest, da nimic din oferta electorală de acum nu mă îndeamnă să risc.

  Reply
 23. Marcela Hiscock

  Insirand cuvinte goale, ce din coada au sa sune… Stiti foarte bine, stimata doamna, ca nu exista in Romania un astfel de partid. Romanii trebuie sa iasa la vot ca scapam de PSD, cel mai nociv partid din toate timpurile. Stiti proverbul : cine o face pe prostul, risca sa ramana asa ! Eu cred ca timpul d-vs. a trecut,mai bine cautati-va un hoby placut.

  Reply
 24. titi-duru

  Stai acasa fata mosului si invita in fiecare zi la o cafea pe multi-iubitii membri ai CCR, aveti subiecte de discutie comune pana in anul 2051!

  Reply
 25. Radu Dan Radacina

  Si iata cum ocolim noi, din Germania, romaneste, problemele reale pe care nu le-am rezolvat de loc:
  1) as vota partidul care ar pune in aplicare rezultatele Referendumului in care poporul a decis reducerea la 300 a numarului de trantori nerusinati di parlamentul Romaniei
  2) as vota partidul care ar destitui toti „judecatorii” din CCR si ar institui un concurs de ocupare a posturilor vacante bazat xclusiv pe competenta si impartialitate (teste de examen se gasesc si pe net….)
  3) as vota partidul care ar dezvalui in sfarsit adevarul asupra evenimentelor din decembrie 1989, cum s-au cheltuit banii din privatzarile anilor 90 (ca eu nu vad nimic…), ar desfiinta imunitatea parlamentara (ca doar ce nevoie are un om cinstit si curat de imunitate; eu nu am nevoie…de ex.) ar analiza si pune pe baze corecte salariile si mai ales sporurile intretinutilor din bugetul de stat (fara exceptii patriotarde precum armata si altii asemenea…) ar dezvalui adevarul despre afacerile cu masa lemnoasa desfasurate in trecut (nu acum….), ar trece printr-o verificare, de preferat audit extern, a tuturor retrocedarilor facute cu notari terchea-berchea si judecatori infractori.

  La educatie nu mai exista nici o speranta, pana ce va aparea ca prin minune, o generatie de dascali pasionati nu de sporuri de radiatii (???!!!) ci de calitatea actului educational si grija fata de elevi.
  Iar mieunaturile doamnei Pippidi despre viata ei grea din Germania nu le pot caracteriza decat ca fiind teatrale. Eu locuiesc in Düsseldorf si lucrez in Berlin; din luna ianuarie 2020 fac naveta saptamanal in tren 550 km plus garile unde urc si cobor, plus transportul in comun, plus santierul unde stau impreuna cu 500 de oameni. Si nu m-am molipsit si nici nu ma plang ca a trebui sa platesc „de avarie” femeia de serviciu, ca nu am.
  Fac curat singur si nu e chiar atat de greu.

  Articol pretios, usor de demontat si putin sub capacitatea de analiza a doamnei Pippidi, fata de care am, in general, tot respectul.

  Ramaneti sanatosi.

  Reply
 26. Dinu

  As sta acasa daca ar sta si simpatizantii PSD fostii posesori de carnete rosii pastrate in dulapul cu amintiri dragi…

  Reply
 27. Mihaela

  Doamna, daca votati prin corespondenta (si din acest punct de vedere romanii din strainatate sint avantajati) nu riscati nimic. Noi am primit ieri formularele si astazi le am reexpediat. Toata procedura este foarte simpla si ma indoiesc ca nu sinteti la curent cu ea. Dar ati ales sa indemnati la boicotarea alegerilor sub pretextul pandemiei. Cred ca probabilitatea de a te infecta este mai mica in sectia de votare unde stai max.10 minute, decit la biserica unde se sta cu orele in inghesuiala sau la cumparaturi. Recomandarea dv. de a sta acasa este pur si simplu descalificanta daca ne gindim ca predati buna guvernare.

  Reply
 28. Alegătoru'

  Bine ziceți, dna Alina, să stea acasă toți ăștia care pun botu’ la manipulările ocultei mondiale, că o să alegem parlamentarii noi, cei care știm că nu există niciun Covid și punem masca doar la mișto. Iar cei care n-o să le placă ce vom vota noi n-au decât să iasă după aia în stradă ca proștii. Deși la cât sunt de fricoși asta se va întâmpla probabil doar după ce o să îi vaccineze Bill Gates pe toți. Până atunci însă o să avem timp să îl amnistiem pe dl Dragnea și să îl aducem înapoi la butoane că a suferit destul săracu’.
  Săru’ mâna și Alles Gute!

  Reply
 29. Laur22

  draga mihaela

  daca itzi este imposibil sa citesti um articol intreg care crtica actuala ocarmure securistica a lui lucovid iohnis citeste macar ultimul rand ca sa simulezi inteligentza shi buna cresterre ( daca tot vrei sa il critici pe cineva critica-l pe textul sau si nu pe ce itzi imaginezi tu ca ar f vrut el sa spuna, iar textul este ::)

  “dacă nu se schimbă ceva decisiv, că a vota oferta actuală e exact contrariul schimbării.”

  Ori daca asata e concluzia sincera cat poate ea de sincera shi priceputa shi informata cat se pote ea pricepe sau informa ca deh AMP nu se poare compara cu mine ori doamne fereste cu tine , covid ori necovid pentru ce masa sa-i vtezi pe astia?

  Nu zic nu, posibil sa se inshele da asta trebuie demonstrat, daca tu crezi ca ai argumente care sa demonstreze ca actualii se merita a fi votatzi ori ca Opozitzia la ei adica PSD sau ProRomania ar fi shi altceva decat alte slugoi ai acelorashi papushari din spatele lui Iohanis ai aceluiashi sistem care ramne etern la putere indiferent ce , vrba lui Becali , “maimutza electrocutata” cashtiga aceasta parodie numita alegeri ia de inshirate margarite shi lumineaza -ne shi pe noi

  Altfel ….. soune-mi shi mie cum pot sa cred eu ca voturile astea prin coresondentza shi telepatie nu se fura.
  Ce safegarduri (masuri preventive) exista shi ce masuri de control exista pentru a face imposibila frauda la care tu esti atat de dornica sa participi ?

  Reply
  • totedati

   Laur, prima măsură e să să mergi la vot și să votezi. A doua măsură e să te implici, să soliciți prezența ca observator independent, ca cetățean egal în drepturi cu oricare altul, în secția de vot pentru a supraveghea la corecta transmitere a datelor din secție, numărarea buletinelor de vot, completarea și semnarea procesului verbal al secției de vot, către Biroul Electoral Central. A treia măsură e să te implici civic și mai mult, să devii membru al unui partid și din acel partid să contribui la schimbarea legilor electorale în vigoare în unele mai bune prin inițiative legislative care pentru următoarele alegeri să reducă riscurile de fraudare a votului. Pare limbă de lemn dar nu e. Alte variante nu sunt.

   Reply
 30. Mihnea Pastia

  Eu as vota cu un partid a carui conducere sa nu fie alcatuita din sferto-docti sau chiar imbecili (vezi Cippola), oameni cu bacalaureat luat la 40 de ani (probabil la sport) sau cu bac-ul promovat dupa terminarea facultatii.

  Reply
 31. Vlad Slăvoiu

  @Radu Dan Rădăcină:
  1. Referendumul ăla a fost consultativ. Deși nu zic că numărul parlamentarilor noștri nu poate fi un subiect de discuție legitimă (poate fi), eu referendumul ăla nu l-aș pune în veci în aplicare tocmai din pricina unor indivizi ca tine.

  2. Ceea ce visezi tu e o tâmpenie: felul în care sunt desemnați judecătorii constituționali la noi e foarte ok, așa cum este foarte ok și natura instituției pe care o formează ei. Nu sunt singurele modalități posibile, dar n-o să ne apucăm acuma să reformăm sistemul medical doar pentru că te doare pe tine măseaua. Ca și la punctul 1, pe tine te doare măseaua pentru că n-ai avut grijă de ea.

  3. Imunitatea parlamentară e bună. Dar înțeleg că tu n-ai nevoie de imunitate, așa că o să-ți doresc, într-un stil pe care nu văd cum ai putea să-l respingi, să-ți dea Dumnezeu, în aceste frumoase zile ale vieții noastre, fix atâta imunitate cât îți dorești. :)

  4. La învățământ există speranțe, deoarece în România sunt mulți profesori care își fac meseria foarte bine. Veniși tu să dai din mână și, de la înălțimea propriei ignoranțe, să ataci gratuit o întreagă clasă profesională…așa că de-aia zic, poate că problema ești tu, cu provincialismul tău și cu proasta ta creștere?…

  Reply
  • Observator

   Dom’ Slăvoiu, înțeleg că până la urmă neamțu’ e de vină -nu al nostru ci ăsta de îndrăznește să-și dea și el cu părerea pe aici despre articolele șefei matale.
   Și apropo de proastă creștere, nu cred că este frumos ca din postura de colaborator al României Curate să jignești cititorii care-și exprimă opiniile pe forumul publicației. Las-o pe dna Mungiu-Pippidi de la Berlin să îl facă provincial pe navetistul din Düsseldorf (dacă dorește); venit de pe malurile Dâmboviței afrontul ăsta este ridicol pentru orice cetățean vest-eurpean.

   Reply
  • totedati

   Da, punctul 3, imunitatea parlamentară, e esențial dacă vrei ca parlamentarul, cel care te reprezintă, să voteze conform conștiinței, nu după cum scutură procurorii DNA dosarele, uite-l nu mai ei! Și totuși după circul DNA, care se va relua la anul, cel ce votează tot circ la tembelizor cu plimbatul cătușelor vrea nu jusțiție.

   Reply
 32. marius

  din cite vad o sa se voteze foarte mult impotriva pnl si iohanis, dezastrul din economie si sanatate o sa fie decontat cu virf si indesat de pnl ceea ce o merita din plin, problema este ca o sa fie votat un psd care raspunde la comenzile Securitatii la fel ca si restul partidelor!!!!

  Reply
 33. Vlad Slăvoiu

  @Observator: Bun, cred că înțeleg eu și ce vrei să spui tu și poate că ai și dreptate pe undeva, nu zic nu, dar lucrurile stau așa: provincialismul e o formă de evadare din real, și dacă marile tale probleme sunt, astăzi, referendumul 300&modalitatea de numire a judecătorilor de la CCR&imunitatea parlamentară, atunci mie mi se pare că te ferești de realitate, că fugi de ea – că, deci, ești provincial. Dacă nu te-ai bloca în definiția geografică&politică a provincialismului (care, în realitate, e circumstanță, nu substanță) și te-ai gândi la ce înseamnă cu adevărat provincialismul, cred că nu ți s-ar mai părea ridicolă posibilitatea ca unu’ de la Paris să fie mai provincial ca unu’ de la Făurei.

  Cât privește proasta creștere … da, mie mi se pare proastă creștere să te repezi, aiurea, la un întreg corp profesional.

  Altminteri, am notat mesajul tău, și eu zic că e mai bine că mi l-ai scris decât dacă nu mi l-ai fi scris. Ceea ce consider și despre al meu.

  Reply
  • Observator

   Definiția ta a provincialismului este scoasă din pălărie și nu o să o iau în seamă. Presupun că ai suficientă experiență în polemici ca să știi că denaturarea sensului unor noțiuni este o metodă ieftină de a masca lipsa argumentelor. Deci pe asta cu parizianul provincial am să o ignor.
   Dar faptul că nu ți se par ție de actualitate numărul și imunitatea exagerate al parlamentarilor români și politizarea CCR -care stau la baza multora dintre problemele cu care se confruntă azi societatea românească- nu cred că îți dă dreptul să îi insulți pe cei care sunt preocupați de aceste probleme.
   Iar când calitatea în anumite sectoare vitale de activitate lasă de dorit nu cred că poți cocoloși corpul profesional și să îi nominalizezi doar pe vinovați când numărul acestora depășește ordinul miilor.
   Așadar, cred că îi datorezi niște scuze dlui Rădăcină.

   Reply
   • Radu

    CURTEA SUPREMA LA AMERICANI E POLITIZATA IN DRACI..SI E SI CURTE CONSTITUTIONALA…se agita foarte tare apele in SUA pe tema asta…nu prea!
    Un parlament mai redus numeric este foarte simplu de obtinut: statuarea intr-o lege constitutionala a normei de reprezentare. Dar, evident, trebuie purjat de balast Registrele de alegatori. Care, daca nu stiati, e o mare problema inclusiv in SUA, sunt procese pe rol chiar acum ptr a elimina din listele de alegatori mortii, condamnatii, samd.
    NU EXISTA parlament in lume fara imunitati; cu exceptia statelor comuniste.
    Capisci?

    Reply
 34. Neo

  E deja intrată în folclor sucirea unor ONG-iști celebri care îndeamnă oamenii la vot sau dinpotrivă, după cum interesele proprii o cer.
  Dar nimănui, dintre aceiași ONG-iști , care au notorietate, resurse materiale și media consistente, nu-i trece prin cap să lanseze inițiative legislative cetățenești conform art.74 (1) din Constituție, de exemplu :” interzicerea migrației politice a parlamentarilor ” și apoi să forțeze prin manifestații de stradă Parlamentul să le adopte.
  Cine susține că asta nu se poate mimează fără succes prostia.

  Reply
 35. Vlad Slăvoiu

  @Neo: Păi hai să mimez eu prostia: având în vedere că mandatul parlamentar nu e imperativ, cum poți să îi „impui” unui parlamentar să nu își schimbe „opțiunea politică de partid”, care face parte, logic, din structura și dinamica mandatului său?

  De asemenea,ce rost practic are o asemenea înaltă cerință morală? N-a putut vota John McCain împotriva proiectului republican de abrogare și înlocuire a Affordable Care Act doar pentru că era, el însuși, republican?

  Eu, prin Constituțiune, aș interzice transhumanța – mi-aș numi proiectul „Miorița și un câine”.

  Reply
  • Neo

   Ei, uite că se poate mima și cu succes ! Pentru că despre altceva era vorba în propoziție . Dar e înduioșător când vezi pe cineva ducându-se după fentă, invocînd și argumente pentru asta !
   Deci, puțină atenție la textul comentat nu strică niciodată.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *