Constantin-Alexandru Manda

Declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă de ONG-uri până pe 14 august. Ce au de făcut asociațiile și fundațiile?

Până pe 14 august, asociațiile și fundațiile din România trebuie să depună la Ministerul Justiției o declarație privind beneficiarii reali ai organizației – o procedură nouă, introdusă în vederea prevenirii spălării banilor, prin Legea nr. 129/2019. Deși termenul inițial era 21 iulie 2020, acesta a fost extins ca urmare a stării de urgență până pe 14 august (conform art. XI, alin. (1) din OUG nr. 29/2020). De reținut, așadar, că Ordonanța de Urgență nr. 70/2020, care extinde termenul de depunere a declarației până pe 1 noiembrie 2020, se aplică exclusiv societăților comerciale.

Cum se realizează această procedură?

1. Situația în cazul asociațiilor si fundațiilor erau destul de ambiugă inițial, fiind clarifiată abia în luna iulie prin OUG nr. 111/2020 (art. 4, alin. (2), pct. c) din Legea nr. 129/2019, actualizată). Astfel, declarația trebuie întocmită în formă autentică, adică în fața notarului, și trebuie să conțină informații despre:

  • membrii asociației/fondatorii în cazul fundației;
  • membrii consiliul director;
  • persoanele cu funcții executive împuternicite de consiliul director să exercite atribuții care îi aparțin acestuia (spre exemplu directorul executiv al asociației);
  • orice altă persoană desemnată să exercite controlul asociației, dacă nu se încadrează deja în categoria membrilor.

2. Declarația trebuie să conțină pentru fiecare persoană dintre cele de mai sus următoarele date de identificare: numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, cetățenia, domiciliul sau reședința – art. 7, alin. (2), lit. c^2) din OG nr. 26/2000.

3. Declarația se depune anual până pe data de 15 ianuarie, termenul de 14 august fiind o excepție pentru anul 2020 – primul în care această procedură trebuie realizată. De asemenea, declarația trebuie redepusă și ori de câte ori intervine o modificare în rândul beneficiarilor reali, adică persoanele menționate mai sus la pct. 1 – art. 34^4, alin. (3) și (4) din OG nr. 26/2000.

4. Este suficient ca în fața notarului să meargă o singură persoană, desemnată în acest scop de către consiliul director al asociației – art. 34^4, alin. (2) din OG nr. 26/2000.

5. Sancțiuna nedepunerii declarației este:
– la prima abatere: amendă între 200 și 2500 de lei;
– la a doua abatere: amendă între 500 și 5000 de lei;
– demararea procedurii de dizolvare, dacă în 30 de zile de la a doua abatere nu se depune declaratia – conform art. 34^5 din OG nr. 26/2000.


Constantin-Alexandru Manda este coordonator advocacy la Societatea Academică din România (SAR), având în portofoliu proiectul Școli curate, inițiativă de promovare a bunei guvernări în educație la firul ierbii. Activist pentru un învățământ de calitate pentru toți copiii încă de la vârsta de 14 ani, Alexandru este membru fondator al Asociației Elevilor din Constanța, prima asociație independentă de elevi din România, a cărei președinte a fost timp de 3 ani (2015-2018). În prezent, este student în anul al II-lea la Facultatea de Drept a Universității din Bucuresți.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă de ONG-uri până pe 14 august. Ce au de făcut asociațiile și fundațiile?

  1. MJ

    De unde pana unde la Ministerul de Justitie? Si de ce regulile sunt mai stricte la ONG decat la societati? Cred ca e o interpretare fortata…. deoarece starea de urgenta/alerta, se aplica pt toate firmnele juridice… Sa speriem prostii si sa dam de lucru…. in plus iesitul in evidenta se pare ca in Romania e sport national.

    Reply
    • Alexandru Manda

      1. Da, MJ – asa prevede legea (OG nr. 26/2000).
      2. Da, intr-adevar, regulile sunt mai stricte la ONG-uri decat la societăți.
      3. Nu, nu e o interpretare forțată. Prelungirea termenului se referă exclusiv la societățile comericale (OUG 70/2020 se referă EXCLUSIV la procedura din fața ONRC, adică cea pentru societăți).

      Reply
  2. Szabo Erzsebet

    Buna seara!
    Nu vad nici o adresa email,unde as putea depune online pentru asociatii declaratiile.
    Va rog foarte mult sa ma ajutati!

    Reply
  3. anca sirbu

    Buna ziua,
    In cazul infiintarii unei asociatii (ONG) al caror beneficiari nu se cunosc acum (in general membrii ai comunitatii, intrucat ONG-ul are ca obiectiv dezvoltarea personala), din perspectiva noilor reglementari legale (Legea nr. 276/2020 pentru modificarea şi completarea OG nr. 26/2000 ) mai trebuie depusa aceasta declaratie cu privire la beneficiarii reali? Din textul legii nu imi este clar.
    La art. 7 alin 2 lit. d) egea specifica: d) declarație pe propria răspundere a persoanei care, în temeiul alin. (1), formulează cererea de înscriere, care cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali ai asociației, în sensul reglementărilor din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Datele de identificare ale beneficiarului real sunt: numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, cetățenia, domiciliul sau reședința. În cazul asociațiilor constituite/conduse doar de persoane fizice, nu este obligatorie depunerea declarației pe propria răspundere atunci când singurii beneficiari reali sunt persoanele fizice ale căror date de identificare sunt cuprinse în documentele din dosar, caz în care completarea registrului central se va face din oficiu pe baza acestora și conform regulilor prevăzute la art. 4 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare;

    Multumesc!
    Anca

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *