Romania Curată

Societatea civilă din educație: Nicio guvernare cu elevi pe drumuri!

Societatea Academică din România (SAR), împreună cu reprezentanții elevilor, tinerilor și părinților din țară, sindicatele din educație și organizații din societatea civilă educațională, lansează astăzi apelul „Elevii nu vor fi lăsați la mila guvernării” către toate partidele care candidează în alegerile parlamentare din 6 decembrie.

În acest moment, în România părăsirea timpurie a școlii (PTȘ), adică totalul tinerilor între 18 și 24 de ani care nu au finalizat mai mult decât învățământul gimnazial, este de 15,3%, cu 4 puncte procentuale peste cât România și-a asumat acum 10 ani că va avea la orizontul anului 2020. Strict raportat la tinerii din mediul rural, rata părăsirii timpurii a școlii este de 22,4%, conform Eurostat, ceea ce arată un puternic clivaj între mediul rural și cel urban, întâiul fiind mai expus abandonului școlar.

Cauzele părăsirii timpurii a școlii sunt multiple, iar sărăcia este una dintre acestea: conform Institutului Național de Statistică, 38,1% dintre copiii români trăiau în risc de sărăcie sau excluziune socială la nivelul anului 2018, iar 32% sub limita pragului de sărăcie (750 de lei pe lună/persoană într-o gospodărie). Totodată, un studiu recent al Human Catalyst ne arată că peste 450.000 de elevi din România învață într-un sistem de educație paralel, dezavantajat, format din 1629 de unități de învățământ cu un risc socio-educațional crescut.

Pentru a combate abandonul școlar, cât și pentru a susține elevii cu rezultate bune sau cei care fac performanță într-un domeniu, s-a introdus în Legea educației naționale instrumentul burselor școlare. Cele patru tipuri de burse școlare (ajutor social, merit, studiu și performanță) se acordă de către fiecare autoritate locală în parte, pe baza unor criterii clare stabilite prin ordin de ministru, dar în niște cuantumuri stabilite la nivel local. În privința acestora, legea obligă Guvernul ca anual să stabilească prin hotărâre cuantumul minim pentru fiecare tip de bursă în parte, dar, în prezent, acest lucru nu se întâmplă.

Conform Raportului privind acordarea burselor pentru elevi în anul școlar 2019-2020, elaborat de Societatea Academică din România, la nivel național doar 180 de autorități publice locale din 3182 (5,66%) acordă integral burse școlare, conform legii și criteriilor de acordare. În 2139 de orașe, comune și municipii (67,22%) bursele școlare nu se acordă deloc, iar alte 863 (27,12%) acordă exclusiv parțial bursele școlare pentru elevi. Totodată, conform unui policy brief realizat de SAR rezultă că, în medie, autoritățile publice locale din localitățile cu populație de etnie romă mai însemnată tind să nu acorde burse școlare (De ce nu acordă autoritățile locale burse pentru elevi?, București, septembrie 2020)

Chiar și acolo unde dreptul la burse este respectat, de multe ori nu este eficace, iar acest lucru deoarece încă avem în România locuri cu burse sociale de 6 lei/lună (Bucinișu, jud. Olt), 7 lei/lună (Horea, jud. Alba) sau 10 lei/lună (Drăgășani, jud. Vâlcea).

Soluția pentru a duce bursele școlare pentru elevi, la cuantumuri decente, în toate localitățile din România, este ca Guvernul să își respecte obligația legală de a stabili prin hotărâre cuantumul minim al bursei și să asigure pentru autoritățile locale, din bugetul de stat, banii necesari pentru plata burselor la aceste cuantumuri minime. În baza autonomiei locale, fiecare consiliu local poate decide să aloce burse mai mari decât cele minime finanțate de Guvern.

Așadar, organizațiile semnatare lansăm angajamentul „Elevii nu vor fi lăsați la mila guvernării” și solicităm tuturor partidelor și formațiunilor politice care candidează la alegerile parlamentare din 6 decembrie să își asume că:

 1. în ipoteza în care vor participa la formarea Guvernului, vor susține de îndată adoptarea hotărârii prin care stabilesc cuantumurile minime și vor include în proiectul legii bugetului de stat fondurile necesare pentru plata burselor la aceste valori minime.
 2. 2. în ipoteza în care nu vor participa la formarea Guvernului, dar vor fi prezente în Parlament, vor condiționa votarea Cabinetului de asumarea că acesta va adopta hotărârea privind cuantumurile minime.
 3. valoarea cuantumurilor minime ale burselor școlare va fi cel puțin:
 • 135 de lei – bursa de merit (10% din salariul minim pe economie)
 • 335 de lei – bursa de performanță (25% din salariul minim pe economie)
 • 405 de lei – bursa de studiu (30% din salariul minim pe economie)
 • 540 de lei – bursa de ajutor social (40% din salariul minim pe economie)
Semnează:
 • Societatea Academică din România (SAR);
 • Asociațiile de elevi din România (Uniunea Liceenilor Maghiari, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Vâlceană a Elevilor);
 • Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP);
 • Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL);
 • Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”;
 • Forumul Tinerilor din România (FTR);
 • Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI);
 • Federația Coaliția pentru Educație;
 • Fundația Roma Education Fund;
 • Fundația World Vision România
 • Asociația Platforma Civică ARESEL;
 • Fundația Hope and Homes for Children;
 • Asociația Human Catalyst;
 • Institutul pentru Solidaritate Socială;
 • Asociația Politeia;
 • Asociația Techsoup.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Societatea civilă din educație: Nicio guvernare cu elevi pe drumuri!

 1. marius

  inghetarea anului scolar, peste 70% dintre copii au pierdut un an intrrg scolar… lasati-o incolo cu bursele si alte nimicuri acum ca invatamintul NU MAI EXISTA, COLAPS TOTAL…

  Reply
 2. para

  Ati vazut imaginile cu tancurile din Karabah arzand ? Asta inseamna sa bugetezi armata si sa plasezi educatia la diverse. O tara care nu isi poate asigura independenta pe cale militara nu are alta sansa decat avangarda stiintei si culturii – ori asa ceva nu o sa se intample niciodata cata vreme Mos Teaca si popa din mitoc fac si aplica legile.
  Chiar daca prin absurd s-ar bugeta sistemul de educatie cu 6 %, rezilienta incompetentei a devenit in Romania atat de mare incat ar dura generatii pana sa se vada schimbari. Copiii fara sansa unor familii echilibrate financiar care isi asuma educatia ca prioritate vor ajunge mai devreme sau mai tarziu carne de tun pentru te miri ce imperiu ajunge sa isi ofere bocancii la lustruit in Bucuresti. Pana atunci, cei multi si fara sansa scolii ii vor strivi cu inversunare crescanda pe cei cativa „privilegiati” – cu o biblioteca clasica acasa, un calculator cu internet si parinti care sa isi dea sufletul pentru ei.
  Fugiti fratilor, ca viata nu iti ofera sansa de doua ori !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *