Cu toate ca majoritatea cladirilor de patrimoniu construite in perioada imperiala austriaca sunt in ruina, hotelurile comuniste sunt invechite, terasele pustii, iar izvoarele termale curg nefolosite, ministrul Turismului, Elena Udrea, s-a gandit ca statiunea Baile Herculane are nevoie de…un Aquaparc.
In urma cu cateva luni, Elena Udrea declara ca il va expropria pe Iosif Armas si va reface cladirile in ruina, insa acum se pare ca se multumeste doar cu un Aquaparc.
Denumit pompos “Therme Herculi”, Aquaparc-ul este destinat sa deserveasca turistii straini si romani, ce s-ar incumeta sa vina in aceasta statiune acum fantoma.
Ministerul Turismului a lansat de curand procedura de acordare a contractului in vederea construirii Aquaparc-ului, ce va costa 31 milioane lei fara TVA, gandit ca un proiect cu un impact “de proportii” asupra turismului din zona.
La o simpla lectura a caietului de sarcini, publicat pe SEAP, motivele invocate pentru aceasta investitie par insa destul de subtiri. Astfel, Baile Herculane este descrisa ca o statiune balneara, cu izvoare de apa sulfuroasa, termominerala si termosalina, ce dispune de 5.321 de locuri de cazare, desi aceste locuri sunt doar pe hartie, de vreme ce majoritatea hotelurilor sunt in paragina.
“Functiunea acestei dotari (Aquaparc) nefiind una cu specific balnear, ci mai mult de agrement si loisir, vine sa completeze un gol in privinta ofertei turistice. Statiunea Baile Herculane devine din acest moment nu numai un loc dedicat persoanelor suferinde, care urmeaza diverse cure balneare, ci se deschide catre publicul tanar, in cautare de distractie si de zone de agrement”, se arata in caietul de sarcini.
Aquaparc-ul este proiectat cu bazine de inot interioare si exterioare, topogan, spatii pentru relaxare cu 500 de sezlonguri in interior si 800 in exterior. Complexul se va construi pe platoul Coronini, pe versantul unui munte aflat in zona de nord a statiunii, insa Ministerul Turismului nu isi asuma responsabilitatea de a construi si drumul de acces catre Aquaparc, acest lucru cazand in sarcina autoritatilor locale.
Investitia se va face cu bani de la bugetul de stat (95% din total), lucrarile vor dura 16 luni de la data incredintarii proiectului, iar constructorul trebuie sa ofere o garantie a lucrarii de 24 de luni.
Statiune privatizata si lasata de izbeliste
Bazele statiunii Baile Herculane au fost puse pe vremea imparatului Traian, romanii construind aici temple, bai, monumente si statui.
Cunoaste gloria dupa anul 1700, cand administratia austriaca o ridica la rangul de statiune imperiala, fiind vizitata de cinci imparati, printre care si renumita Sissi, perioada cand au fost ridicate numeroase edificii impresionante ca arhitectura.
Dupa era comunista, cand sunt construite hoteluri tip bloc ce strica peisajul arhitectonic, statiunea devine o prada usoara pentru rechinii imobiliari de dupa Revolutie.
In anul 2001, pe timpul guvernarii Nastase, fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon ii vinde colegului sau de partid, Iosif Armas, aproape intreaga statiune, pe baza unui contract de privatizare mai multe decat dubios.Privatizarea s-a facut prin intermediul firmei SC Argirom International SA, care a achizitionat pachetul majoritar de actiuni la SC Hercules, ce detinea o mare parte din patrimoniul statiunii.
Iosif Armas nu a investit insa mai nimic in statiune, iar cladirile istorice s-au degradat atat de mult, incat vor trebui reconstruite de la zero. In ultima vreme, Iosif Armas a pierdut mai multe hoteluri din statiune, fiind executat silit de catre creditori si Fisc, pentru neplata unor datorii si impozite.
Asta chiar este buna. In loc sa il exproprieze pe Armas si sa refaca in totalitate statiunea, madam Udrea face bazine de inot. Practic, in tara asta se construiesc bazine si sali de sport, dar noi suntem codasi in competitiile internationale.
Oare fatuca asta nu o fi auzit unde s-a nascut si trait EA de notiunea de PRIORITATE sau PRIMA-NECESITATE in realizarea unor treburi (nu mai zicem de proiecte sau investitii ca-i cerem prea mult). Tipa face mari confuzii intre club, cazinou, biserica, spital, pod, tunel, autostrada, piscina, gradinita, scoala, casa de cultura, bordel, farmacie, canalizare, sistem central de incalcazire, alimentare cu apa, cu gaze si curent, etc.Daca nu atunci inseamna ca-i manevrata de papusari pentru goli fara rost bugetul statului si trebuie cumva oprita prin desfiintarea MINISTERULUI CORUPTIEI pe care il reprezinta in bataie de joc.
SCRISOARE DESCHISA adresata D-lui EMIL BOC – Domnule Prim-Ministru va adresam rugamintea, sa dispuneti urgent analiza oportunitatii emiterii unor reglementari (noi sau in completarea celor existente) pentru a diminua riscurile generalizarii si cronicizarii IMORALITATII si INCOMPETENTEI in functionarea institutiilor, autoritatilor si unitatilor economice cu capital de stat. In acest sens va propunem urmatoarele: 1. – AUDITAREA EXTERNA, in cel mai scurt termen, pentru optimizarea Organigramelor, folosind finantarea din fonduri ale UE nerambursabile, a tuturor ministerelor, agentiilor, servicilor secrete si structurilor centrale precum si a Aparatului Administrativ al Parlamentului, Central al Guvernului si al BNR; 2. – DEPOLITIZAREA FUNCTIEI PUBLICE de la secretar de stat in jos, prin obligarea tuturor celor platiti din bani publici la obtinerea de certificate de copmetenta pentru postul care doresc sa-l ocupe, potrivit pregatirii profesionale, care sa fie eliberate de “Comisii de examinare –independente – pentru acces sau promovari in functii publice sau in grade profesionale care sa aiba obligatoriu in componenta lor ca membru pe linga specialisti cu responsabilitati profesionale in domeniu respectiv SI UN JUDECATOR specializat si cu competente in ramura de CONTENCIOS ADMINISTRATIV pentru a veghea la respectarea legalitatii procedurii si nu numai”; 3. – RESPONSABILIZAREA MANAGERILOR a tuturor celor care primesc indemnizatie (spor) de conducere pentru a cunoaste si raporta(informa) pe cale ierarhica situatiile din randul subordonatilor sai directi care prin postul ocupat se regasesc in conflicte de interese datorita, functiilor ocupate de rude sau afini ori legaturilor(raporturilor) comerciale(de afaceri) precum si in stare de incompatibilitate, in conformitate cu prevederile legale in domeniu. Pe baza acestor raportari sa se analizeze cazurile iar managerii competenti sa dispuna masurile necesare pentru inlaturarea rapida a abaterilor de acest gen.