Mihai Goțiu

De ce taxarea energiei produse și consumate în propria ”curte” e la fel de aberantă ca taxarea roșiilor din grădina proprie, consumate în familie. De unde ”urgența” și cine profită

Îl mai țineți minte pe fostul ministru Varujan Vosganian și declarațiile lui din octombrie 2017, când făcea parte din Coaliția de la Putere (PSD, ALDE + UDMR), când și-a propus să taxeze ouăle, roșiile sau magiunul produse și consumate în gospodăriile proprii? ”Fiecare ou mâncat de la găină din curte ‘văduvește’ bugetul de cincizeci de bani ! (…) Oul din coteț, în drumul sau spre tigaie, nu produce niciun ban. La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădina, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stană etc. etc.”, explica, doct, Vosganian, care se plângea că, astfel, bugetul ar fi văduvit cu câteva miliarde de lei anual.

Nu e nicio diferență între aberația asta și cea din Ordonanța de Urgență a Guvernului actual, adoptată într-o ședință de dinaintea vacanței de Ziua Națională (doar, doar trece neobservată), prin care, de la 1 Decembrie 2026, ar urma să fie taxată energia produsă din surse regenerabile (vizate, fiind, în special, instalațiile fotovoltaice) și care e consumată în gospodăriile proprii. Adică dacă ți-ai instalat (sau intenționezi să-ți instalezi) un panou fotovoltaic pe casă, pe bloc, pe balcon, la geam ori în curtea proprie, iar energia produsă o consumi tot tu, statul trebuie să încaseze și el niște bani. Dacă cineva identifică vreo diferență reală între taxarea roșiilor crescute în grădina proprie și pe care le mănânci pe propria masă și taxa asta să-mi spună și mie.

Despre buna-credință (mai exact lipsa ei) a Guvernului vorbește de la sine momentul ales pentru a fi adoptată, într-un moment de vacanță națională, când aplicabilitatea ei ar urma să fie doar peste… 4 ani. Or fi ”de urgență” alte prevederi din ordonanță, dar în niciun caz asta! Scuza/explicația ministrului Energiei, Virgil Popescu, cum că o asemenea prevedere ar exista într-o directivă europeană e penibilă, la limita dintre mârșăvie și incompetență (decideți voi). Pentru că domnul ministru al energiei ar fi trebuit să știe (dacă nu cumva știe, dar face pe niznaiul) că: 1) respectiva prevedere nu sună chiar la fel; 2) că vine pe fondul lobby-ului unor industrii care au investit deja de ani buni, pe propria cheltuială și cu propriile costuri (pe lângă cele publice), în trecerea la surse de energie regenerabilă; 3) chiar și așa există discuții și inițiative pentru eliminarea ei și din directivă în viitorul apropiat.

Așadar, de unde până unde ”urgența” de a legifera restricții aberante la dezvoltarea energiei din surse regenerabile, cu patru ani înaintea teoreticei aplicări și înainte de a vedea finalul dezbaterii europene? Răspunsul îl vedem în toate inițiativele care au legătură cu dezvoltările energetice din România și cu starea de fapt de la noi din țară de pe piața producerii și distribuției de energie, rezumate astfel:

1) avem o gașcă de băieți deștepți care controlează producția și distribuția de energie (de la firmele cu capital majoritar de stat, la cele private), care e deranjată de apariția și dezvoltarea unui competitor (prosumatorii) care să-i lase fără o parte importantă din clienții casnici captivi, ba chiar să ajungă să le creeze concurență și pentru clienții industriali;

2) susținerea guvernamentală și transpartinică (PSD, PNL, UDMR și AUR) a unor proiecte megalomanice ilegale și distructive pentru ariile naturale protejate, cum sunt cele care au făcut obiectul unor decizii definitive ale Justiției (care le-a declarat ca fiind ilegale), unei decizii a Curții Constituționale (care a declarat legea cu dedicație ca fiind neconstituțională) și a unor avertismente din partea Comisiei Europene (care ne-ar duce în infringement și o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, CJUE).

Asta e, de fapt, ”urgența”: timorarea și descurajarea dezvoltării capacităților de producție a energiei regenerabilă de către micii (dar mulții, de ordinul sutelor de mii, chiar a milioanelor) prosumatori, pentru a justifica ”investițiile” în proiecte distructive și/sau susținerea marilor afaceri cu energie, inclusiv din domeniul energiei regenerabile. Cu atât mai mult cu cât explozia prețurilor la energie i-a făcut pe foarte mulți dintre aceștia să se orienteze (ori măcar să se gândească) către alternativa fotovoltaicelor (iar aici e și ”urgența” subsidiară: că din momentul în care tot mai mulți cetățeni vor avea o asemenea autonomie energetică se va conștientiza, public, cât de aberant sunt umflate actualele prețuri la energie).

Ca să-l parafrazez pe ”clasicul în viață” Varujan Vosganian: energia produsă și consumată în propria gospodărie privează băieții deștepți (ai energiei și ai marilor construcții energetice) de miliarde de euro.

Cum spuneam, însă, aștept să fiu contrazis și să-mi explice cineva (dacă poate) care e diferența între taxarea roșiilor și ouălor din propria gospodărie consumate în familie și taxarea energiei produse și consumate în propria gospodărie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “De ce taxarea energiei produse și consumate în propria ”curte” e la fel de aberantă ca taxarea roșiilor din grădina proprie, consumate în familie. De unde ”urgența” și cine profită

  • Victor

   Sinteti un „spurcat” sau aveti o alta nationalitate care uraste romanii in totalitate?!
   Romania Curata: de ce tolerati asemenea texte ce intra fara probleme la rasism?

   Reply
 1. Victor

  taxarea in colonia Romania este jaf la drumul mare, o tilharie fara nici o masura sub directa indrumare a occidentului fosta democratie actuala dictatura cu valente odioase pe zi ce trece mai rau. Luati totalitatea taxelor si impozitelor, ceva absolut infiorator, cea mai mare taxare din lume pe saracie!

  Reply
 2. Sorin

  Crearea propriei capacități de producție de energie seamănă cu crearea propriilor rețele de calculatoare de cartier din anii 2000, când marii jucători din industria telecom priveau neputincioși cum se democratizează și descentralizează accesul la Internet. Ulterior a venit RDS și a cumpărat rețelele de cartier, ceea ce probabil se va întâmpla și cu prosumatorii.

  Reply
 3. Gheorghe P.

  Vosganian e un personaj tragi-comic. Trecerea lui prin politica românească n-a lăsat nici o urmă demnă de amintire.
  Pe de altă parte, noi suntem o țară tragi-comică, condusă de social-democrați incapabili să facă protecție socială și de liberali incapabili să stimuleze inițiativa economică.
  În umbră, cum bine ziceți, sunt băieții care au obținut deja miliarde de dolari în câțiva ani pe câteva semnături. N-au construit baraje de acumulare și hidrocentrale, nici linii de înaltă tensiune. Doar au „preluat”.
  Dar când ai în față o asemenea masă de proști, de câteva milioane, crezi că te poți abține?

  Reply
 4. ionas

  In energie totul este cartelizat dat fiind sumele mari care se invirt .
  Companiile de distributie de energie au un monopol de zona geografica oferit prin lege de unde si o cota de profit asigurata prin lipsa concurentei

  Reply
 5. Gabriel Radeanu

  Ar trebui să vedem cum funcționează d.p.d. v.fiscal în Germania(care este lider european în această poveste),”sinergia” mini-producatorilor de energie electrică.
  Eu cred că în momentul când devii „prosumator” este vorba de „producție” care ar trebui taxată,și la fel cu compensațiile de TVA,ce dai ți se plătește cu taxe și ce consumi din rețea la modul global vine de asemenea cu taxe deci până la urmă nu plătești taxe decât pentru ce consumi în plus față de producția proprie…e doar o formă de regularizare contabilă cât se poate de echitabilă.
  În cazul celor care funcționează off-grid e aproape imposibil( în mod special în România) de a institui o formă de taxare funcțională…așa că nu vă mai „ofuscati” inutil!

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   vă rog citiți/recitiți ordonanța: scrie negru pe alb de taxarea auto-consumului de energie pe care o produce; și țăranul are ”producție” de roșii, ouă, castraveți – pe raționamentul ăsta, ar trebui să plătească taxe dacă le consumă în familie

   Reply
 6. tempor1k

  La modul cum a fost elaborata legea devine evident că este tendențioasă pentru a descuraja dezvoltarea laturii fotovoltaice a energiei electrice.
  Trebuie de luat totuși in considerare următorul aspect:
  – un prosumator platește pretul energiei electrice din rețeaua naționala care include și transportul energiei electrice. Reteaua de linii de tensiune impică niste costuri cu intretinerea lor. Asadar apare o necesitate ca si prosumatorul să contribuie cota parte la intretinerea retelelor.
  O varianta ar fi aparitie a liniilor electrice individuale – la mica intelegere intre vecini sau ca un fel de asociere facuta de impatimiti IT care trageau cabluri prin zonele lor rezidentiale pe cheltuiala lor facand retele LAN de mai inalta performanta decat o putea face Romtelecomul de pe vremuri.
  Problema majoră a prosumatorilor apare in momentul in care puterea instalata face cerintelelor de consum propriu, dar nu au suficienta capacitate de inmagazinare a energiei electrice, pentru a putea face fata in momentele de „penurie” de raze solare. apare insa un fenomen interesant în care unii vor aprecia si vor invata să reducă din consumul din energie iar altii vor apela la consumul din sistemul energetic national.
  Problema spinoasa apare in momentul in care să presupunem ca 10 % din marii consumatori isi dezvolta sisteme care acopera consumul lor dar si produc energie electrica peste necesarul lor. Asta ar presupune o scadere de 15-20% la a consumului dar si o crestere de cca 1-2% a productiei de energie electrică cateva ore pe zi dar nu in fiecare zi. Aceste fluctuații pot afecta insă producatorii pilon de energie electrica (cei care asigura constant 24/24H necesarul de energie electrică. Acesti mari producatori (excluzan eolinele si MHC-urile) au costuri mari de intreținere si de producție și cu multe locuri de muncă care trebuiesc să fie bine plătite, dar fiind afectați de marile fluctuatii de consum vor fi nevoiți să ia masuri de reducere a costurilor. Acest aspect la care se adauga si costurile intretinere a liniilor de distribuție a trebuie cumva compensat pentru a nu intra in colaps și cum altcumva decât prin impunerea unei TAXA NUMAI PE ENERGIA ELECTRICĂ LIVRATĂ ÎN REȚEAUA ENERGETICA. Adica, daca oricare ar livra in retea curent in valoare de 100 lei acesta ar trebui taxat cu 10-20% din valoarea produsa nu ca taxa fixa impusa oricarui detinator de panouri electrice. Problema aici va fi cum vor fi redistribuite aceste taxe și cine vor fi beneficiarii lor.
  Este cea mai mare prostie și nemernicie a impune o taxa oricarui detinator de sistem fotovoltaic de energie electrică, este ca si cum ar obliga lumea să nu-și reducă consumul de energie electrică sau pe cei care vor sa fie fie independenți ii vor obliga să plătească taxa pentru ce?!!! Pentru că nu polueaza???

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   păi ăsta e baiul: taxarea auto-consumului; nu am văzut să comenteze cineva legat de energia introdusă în rețea (care are, practic, valoare comercială)

   Reply
 7. Catalin

  Eu zic sa ii intrebati pe americani ce parere au(de exemplu, ambasadorul … a, nu au inca un ambasador in Romania?), ministrul pare a fi omul/executantul lor. Ideea de baza este ca in nici o circumstanta Europa nu trebuie sa tinda catre independenta energetica. Este total gresit sa credem ca asta e o exceptie „romaneasca”, designul e made in US si are obiective clare, e vorba de foarte multi bani.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *