Romania Curată

Cum justifică MAI și Casa Națională de Asigurări de Sănătate furnizarea de baze de date către SRI

Mai multe instituții publice, printre care MAI, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, au răspuns întrebărilor adresate de Hotnews referitoare la informațiile pe care le furnizează SRI în baza Sistemului Informatic Integrat (SII). Reamintim că mai multe ONG-uri au acuzat SRI că dezvoltă un sistem IT prin care are acces la baze de date cu caracter personal ale instituțiilor publice din România, existând pericolul încălcării drepturilor privind viața privată.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a răspuns întrebărilor Hotnews confirmând că instituțiile respective pun la dispoziția Centrului de management al SII ”replici ale bazelor de date gestionate și actualizate de administratorii acestora”. ”De asemenea, instituțiile participante au acces la bazele de date proprii, precum și punctual, în baza principiului nevoii de a cunoaște, la bazele de date ale celorlalte instituții, cu respectarea drepturilor de acces, în baza competențelor conferite de legislația în vigoare, cu acceptul proprietarului datelor, în condițiile politicii de securitate, inclusiv cu auditarea strictă a consultărilor”.

In conformitate cu prevederile Legii 161/2003 si H.G.nr.952/2003 privind aprobarea normelor si procedurilor in vederea operationalizarii Sistemului informatic integrat (SII), componenta a Sistemului Electronic National, institutiile participante pun la dispozitia Centrului de Management al Sistemului Informatic Integrat replici ale bazelor de date, gestionate si actualizate de catre administratorii acestora.

Informatiile existente in bazele de date ale principalelor institutii angrenate in SII vor asigura institutiilor publice beneficiare construirea unor procese ample de explorare, descoperire si investigare a situatiilor generatoare de fenomene de criminalitate organizata si evaziune fiscala la nivel national, inclusiv a faptelor asociate fenomenului de coruptie si de finantare a terorismului, in vederea diminuarii si prevenirii acestora.

Accesul la date se face in baza unei solicitări temeinic justificate a autoritătilor, raportat la competențele legale ale acestora, fără a restrânge exercițiul drepturilor și libertăților fundamentale. Așadar, accesarea acestor date se face în baza atribuțiilor legale ale instituțiilor implicate”, se arată în răspunsul MAI.

Ce spune Casa Națională de Asigurări de Sănătate

La rândul său, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a confirmat că furnizează baze de date SRI. ”Informațiile existente în bazele de date din cadrul proiectului sunt date neclasificate care asigură o utilizare eficientă a Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și colaborarea dintre structurile de specialitate ale sistemului de asigurări sociale de sănătate cu atribuții în monitorizare, control și antifraudă cu organele judiciare, și cu alte instituții și autorități ale statului, cu atribuții în acest domeniu”.

CNAS a mai precizat Hotnews că „potrivit art. 1 lit. e) din HG nr. 952/2003, pentru toate instituțiile participante la Sistemul informatic integrat se asigură dubla calitate de furnizor și beneficiar al informațiilor existente în sistem, CNAS putând fi astfel utilizator/integrator al acestor date pentru realizarea Registrului unic național de evidență al asiguraților, pentru a asigura buna gestiune financiară a bugetului FNUASS și a îndeplinirii obiectivelor sistemului de asigurări sociale de sănătate prevăzute în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătații, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Citește răspunsurile integrale ale instituțiilor partcipante la Sistemul Informatic Integrat pe Hotnews.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *