Cristian Ghingheș

Consens surprinzător în Parlament pentru salvarea patrimoniului UTC: proiect de lege transpartinic ce vizează tinerii

11 tineri parlamentari de la PSD, USR, PMP și PRO România + un independent au semnat și depus astăzi la Senat un proiect de lege menit să facă ordine în vechea și puturoasa chestiune a fundațiilor pentru tineret (conduse în multe județe de seniori de 50-60 de ani), cele care funcționează în baza unei legi speciale și care gestionează defectuos patrimoniul UTC pe care l-au moștenit în 1990 și pe care numai în interesul tinerilor nu îl folosesc.

Propun, printr-o inițiativă legislativă, pe care am lucrat-o cu ONG-uri de tineret, desființarea fundațiilor pentru tineret cu preluarea patrimoniului de către stat și autoritățile județene, ca urmare a administrării defectuoase a acestuia. Propun desființarea acestor fundații și transmiterea patrimoniului acestora la consiliile județene, care vor avea obligația de a înființa o instituție publică de interes județean. Din conducerea acestor instituții vor face parte și reprezentanți ai organizațiilor de tineret. Astfel tinerii vor fi cu adevărat implicați în luarea deciziilor privind acest patrimoniu – a declarat Andrei Pop, deputat PSD și inițiator al legii

Printre inițiatori îi mai regăsim pe Mircea Dobre (Pro România), Ionela Dobrică (PSD), Adrian Dohotaru (independent), Sorin Lazăr (PSD), Florin Manole (PSD), Nicolae Daniel Popescu (USR), Ciprian Șerban (PSD), Ionuț Șimonca (PMP), Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR), George Vișan (PSD). Din sursele noastre, inclusiv parlamentari tineri de la PNL susțin acest proiect, neregăsindu-se momentan pe lista semnatarilor. Așadar, avem un consens la nivelul Parlamentului, lucru destul de rar întâlnit.

În seria pe care am luat-o pe urmele averii tinerilor v-am arătat, cu exemple din mai multe colțuri ale țării, cum clădirile gestionate de aceste fundații pentru tineret au încăput pe mâinile unor băieți deștepți și grupuri restrânse de indivizi care fie le-au devalizat în interes personal, fie le-au lăsat în paragină, dar numai la dispoziția tinerilor nu le-au pus, așa cum prevedea Legea 146/2002 în baza căreia funcționează. Prejudiciu de 6 milioane de lei în dosarul DNA privind fundația din București, furt de curent dovedit în instanță la Călărași, condamnați în vârful Fundației Naționale pentru Tineret, schemă de familie la Constanța, materiale care ne-au adus procese din partea reprezentanților fundațiilor pe care momentan le-am câștigat.

Cum au fost aceste lucruri posibile? Aici e destul de simplu de răspuns, problema principală fiind neaprobarea regulamentului de aprobare a Legii 146 a fundațiilor pentru tineret, acțiune ce nu a fost întreprinsă de Ministerul Tineretului și Sportului timp de 18 ani de zile. Actualul ministru a scos regulamentul în dezbatere, asta e adevărat, dar amânările ulterioare cu iz de abuz în serviciu ridică mari semne de întrebare.

Pe linia aceasta merge și comunicatul organizației de tineret a Uniunii Salvați România (USR), care a ieșit astăzi cu o poziție foarte bine articulată: fundațiile pentru tineret nu trebuie să fie portofelele unor profitori, ci instrumente pentru servirea intereselor tinerilor din România, tinerii USR completând că „patrimoniul fundațiilor pentru tineret a fost exploatat în ultimii 30 de ani de o mafie care și-a asumat fraudulos banii destinați activităților de tineret”.

În loc să construiască cu banii publici campusuri pentru studenți, să faciliteze burse pentru studenții vulnerabili, care riscă să nu-și poată încheia studiile, mafia patrimoniului fundațiilor de tineret a băgat banii în propriile buzunare. Prioritățile lor nu sunt tinerii, ci clientela politică și firmele fantomă prin care să le intre lor cât mai mulți bani în buzunar, prin care să-și întrețină stilul de viață luxuriant cu trabucuri și băuturi scumpe, din banii publici ai contribuabililor.

Regulamentul privind fundațiile pentru tineret, creat tocmai pentru a preveni exploatarea lor, stă prin sertarele ministerului Tineretului încă din 2002. Aprobarea acestuia ar reprezenta un prim pas către salvarea a ceea ce a mai rămas din patrimoniul moștenit de la fosta UTC.

Este timpul ca Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, să își îndeplinească promisiunea și obligația legală de a aproba regulamentul privind fundațiile pentru tineret. Vă cerem să trimiteți Guvernului spre aprobare Regulamentul.

Fie desființare și trecerea în domeniul public, fie control serios al patrimoniului, dar ceva trebuie să se întâmple în această problemă a tranziției, și sunt de remarcat atât curajul parlamentarilor, cât și ieșirea la rampă a tinerilor de la USR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *