Nicușor Dan, USR-ul, BOR-ul și jurnaliștii autonomi/independenți (în special ăia de prin redacțiile și proiectele care nu încasează bani de la Guvern și partidele politice) ar fi de vină pentru ceea ce s-a întâmplat în ”Azilurile Groazei”, vrea să ne convingă Gabriela Firea, fost primar general al Bucureștiului și (încă) ministru al… Familiei, în postările ei recente, de pe Facebook.
(aproape) nimic surprinzător
Că Nicușor Dan și/sau USR ar fi ”de vină” pentru orice dezastru, mizerie, act de corupție, nepotism, impostură, captură a statului, tăieri ilegale de păduri, poluări, infringement etc. din ultimele mai bine de trei decenii din România nu e vreo surpriză. La fel cum nu sunt surprinzătoare amenințările cu procese din partea Gabrielei Firea pentru jurnaliștii care scriu despre încrengăturile ei cu toate lipitorile care s-au îndestulat (și se îndestulează) din banii bucureștenilor, de la afaceri imobiliare, distrugeri de spații verzi până la contracte publice legate de infrastructură ori banii destinați asistenței sociale.
Scandalul cu ”Azilurile Groazei” este, până la urmă, doar o mică mostră din ce a însemnat (înseamnă) acapararea Capitalei (și a periferiei, cu Voluntari în frunte) de diferite grupuri de interese (având ca punct culminant înființarea așa-ziselor companii municipale, în timpul mandatului Gabrielei Firea), revoltătoare prin lipsa oricărei urme de umanitate și detaliile terifiante (vârstnicii și/sau persoanele cu dizabilități torturate, înfometate, înșelate; modul în care s-au cheltuit banii – inclusiv prin cumpărarea de către ”boss” a unor servicii sexuale; etc.).
Surprinzătoare (prin curaj) sunt reacțiile purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, legate de scandal, care a pus degetul pe ipocrizia și fariseismului unora care îl au toată ziua pe Dumnezeu în gură, dar se comportă precum niște puișori ai celui cu coarne (nu mai e deloc surprinzător, însă, faptul că soțul doamnei Firea, Florentin Pandele, primar de Voluntari, a ținut să amintească câți bani – publici, îndeosebi – a direcționat soția către ”mântuirea” cu catedrale, și nici faptul că, ulterior, chiar dacă a revenit cu un răspuns la fel de ferm legat de fariseim și ipocrizie în numele Domnului, Vasile Bănescu a făcut și precizarea că se exprimă în nume personal, nu în cel al BOR; de altfel, colateral, acesta e un subiect de urmărit: dacă domnul Vasile Bănescu va supraviețui în funcție acestor poziționări publice ”personale”, ori doar se așteaptă liniștirea scandalului pentru eliberarea lui de responsabilitățile de reprezentare ale BOR).
Întrebarea e: vă surprinde sau nu că prim-ministrul Marcel Ciolacu o acoperă pe Gabriela Firea în tot acest scandal cu accente horror? Ținând cont de ambițiile fostului primar al Capitalei la șefia PSD, ba, la un moment dat, chiar la nominalizarea pentru o candidatură din partea PSD la președinția României, ar fi fost un moment mai mult decât oportun – de-a dreptul legitim – ca Marcel Ciolacu să scape de Gabriela Firea.
Cum să lovească Ciolacu în sistemul care l-a făcut prim-ministru?
Și, totuși, Ciolacu a dat ordin pe unitate, ca partidul să facă front comun în jurul doamnei Firea. Iar motivațiile sunt extrem de simple:
1. Lipsa unui alt candidat plauzibil pentru Primăria București la alegerile de anul viitor. Nu doar că PSD nu are o alternativă credibilă pentru o astfel de candidatură, ci, mai mult, în contextul unor alegeri abordate în tandem PSD – PNL, PNL ar putea emite pretenții pentru un candidat comun la Capitală. O competiție între Gabriela Firea (sprijinită de PNL) și Nicușor Dan ”de joacă”. La fel cum s-ar juca și o competiție între un candidat PNL susținut și de PSD și Nicușor Dan. O confruntare între Nicușor Dan și un candidat PSD (altul decât Firea) înclină către Dan, indiferent de ce ar face PNL (candidat propriu sau susținerea candidatului PSD – în primul scenariu e de așteptat ca electoratul de dreapta să se orienteze către cel mai bine poziționat candidat de dreapta, adică Nicușor Dan, în cel de-al doilea scenariu e destul de puțin probabil ca electoratul liberal să voteze un candidat PSD doar pentru că așa zic niște lideri PNL). Diferența dintre Firea și orice alt candidat PSD e că aceasta are câteva procente de electorat fidel (interesat, captiv/dependent ori, pur și simplu, influențat de propaganda la care a fost expus ani la rând) care pot face diferența.
2. Protejarea sistemului. Cazul ”Azilurilor Groazei” e un exemplu de manual pentru un stat captiv. Liderul grupului (așa cum rezultă din investigații, jurnalistice și penale) e Ștefan Godei, fost șofer (la Primăria Capitalei) al Gabrielei Firea și fost asociat într-un ONG de fațadă, în momentul declanșării afacerii, cu consilierul personal al Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe. Și nu e vorba de orice consilier, ci unul de cursă lungă, de trei decenii (dacă intrați pe pagina de Facebook a Ministerului Familiei și vedeți de câte ori apare în imagini Ligia Gheorghe, nu e greu de presupus că se pregătea și pentru funcții mai înalte care să-i recompenseze fidelitatea).
Godei e și fost lider al tineretului PSD, a fost angajat la Primărie imediat DUPĂ ce Firea a ajuns primar și era deja în afaceri (pe firmă, cu acte, oficial) cu Ligia Gheorghe. Abundă declarațiile ”de prețuire” pe care și le-au făcut unii altora, înaintea izbucnirii scandalului. Faptul că Andrei Răzvan Țicu, cel care a acoperit, în calitate de funcționar public, Afacerea ”Azilurilor Groazei”, vine pe filieră PNL, întregește tabloul sistemic.
Practic, Azilurile Groazei arată exact genul de cumetrii, de relații, de fidelități și ”oportunități” transpartinice pe care se bazează direcționarea banilor publici către un grup restrâns de interese, clientelar politic.
Să te dezici de liderul informal al unui asemenea grup ar fi un semnal extrem de prost pentru întreaga rețea clientelară, pentru întreg sistemul, acel sistem care l-a susținut și promovat, până la urmă, până la funcția de prim-ministru și potențial candidat pentru Cotroceni pe ultra-mediocrul Marcel Ciolacu. Când a ordonat controale pe linie în întreaga țară și rezultate într-un timp record (o săptămână), nu trebuie să ne așteptăm la cine știe ce demers justițiar, ci doar la eventuala băgare la apă a unor Acari Păuni de serviciu, care să mute atenția de la scandalul actual, care duce până la un ministru din Guvernul său și principalul candidat al PSD pentru Primăria București.
Pur și simplu, Marcel Ciolacu e obligat să o apere, să o acopere și să încerce să deturneze atenția publică de la Gabriela Firea, în scandalul Azilurilor Groazei. E obligat de sistemul care l-a cocoțat până în scaunul din Palatul Victoria și i-l flutură prin vise pe cel de la Cotroceni. Nimic nou sub soare și, până la urmă, nimic surprinzător. Surprinzător, totuși, ar fi ca acest lucru să nu coste electoral actuala coaliție de Guvernare. E drept, încă nu e clar cine ar putea beneficia politic, la nivel național, de revolta publică. La prima vedere, AUR și așa-zisul lor discurs ”anti-sistem” și Nicușor Dan. USR într-o mai mică măsură, mai ales de când au început să se fotografieze alături de PMP-ul nășit de Udrea (același sistem, doar cu culoare diferită). Dar până la alegeri mai e timp și loc suficient pentru surprize. Inclusiv plăcute.
PS: Felicitări jurnaliștilor de la Buletin de București și Centrul de Investigații Media, care au publicat primele investigații, celor care le-au promovat și dezvoltat, precum și Centrului pentru Resurse Juridice.
(foto main: Facebook/ pagina oficială a Gabrielei Firea)
Excelentă fotografia! Eu aș pune-o în magazinele care vând sisteme anti-furt, ca și-n cele de arme. Ar crește vânzările spectaculos.
Problema nu e de ce Ciolacu o apără pe Firea (care era un cal mort pe care nici Dragnea n-a prea pariat la ultimele alegeri locale, dacă vă aduceți aminte), ci ce va face BOR! Dacă îl va apăra pe Bănescu sau nu!
Ce ironie pentru BOR: să aleagă între Bănescu (cu toate fisticăriile lui de limbaj) și banii Firei! Un mic indiciu pentru ÎPF Daniel (în caz că a ieșit să ude buretele exact când se preda episodul izgonirii zarafilor din templu): banii nu erau ai Firei, ci ai noștri.
Ce superbă oportunitate se prezintă în fața BOR!
Sincer, nu am citit textul dar pot sa va raspund. Un serviciu secret care vrea banii primariei bucuresti, a aflat ca, Firea vrea sa candideze la primarie. Asa ca serviciul secret respectiv care stia despre mizeria din azilele respective si in loc sa anunte autoritatile competente, a pastrat in secret pana cand poate folosit pentru a elimina potentiali concurenti pentru Primarie.
”serviciu secret” care e ținut secret? :))) baiul e că nu a fost niciun secret, de fapt, rapoartele Centrului pentru Resurse Juridice sunt de anul trecut, primele investigații jurnalistice de la începutul anului; mușamalizarea (mă rog, încercarea) nu e ”secret”
Bine, eu vorbesc despre principii, un sablon, o teorie
Cu sau fara Firea problema de fond ramane. Ce se poate face pentru a evita repetarea sau perpetuarea unor situatii similare in conditiile in care este evident ca mecanismele de control nu sunt functionale?
Faptul ca au existat interceptari ridica o problema pentru not ca societate, inclusiv servicii si alte componente ale sistemului legal.
Daca situatia era cunoscuta din noiembrie 2022 asta inseamna ca timp de inca 7 luni niste batrani au fost expusi unor tratamente inumane doar pentru acumularea de probe in dosar. Este acest lucru justificat sau pot exista si alte metode? Deocamdata inclin sa cred ca modul in care a decurs filmul reprezinta un esec lamentabil si o dovada clara a felului gresit in care serviciile inteleg uneori rolul pe care trebuie sa il joace in societate. Poate ar fi cazul sa regandeasca modul de actiune, au parghiile necesare.
Este de asemenea destul de clar ca ordinul 29/2019 trebuie revizuit masiv in directia cresterii ponderii controlului de calitate/auditului post-acreditare si preventiei.
Nicusor Dan, Ciolacu sau Firea nu au relevanta decat marginala, mai importanta este ameliorarea cadrului de functionare.
1. da, problema de fond rămâne, pentru că nu e un caz izolat, ci doar un caz model/școală de clientelism politic (combinat cu corupție, incompetență, impostură – combinație letală); dar cât timp nu există și o răspundere politică (demisia/demiterea persoanelor responsabile politic), atunci clar nu se rezolvă problema, ci doar vor plăti niște țapi ispășitori din eșaloanele 2-3
2. evident că existau și alte metode; și chiar dacă n-ar fi existat, interesul principal este/era protejarea vieții, sănătății, demnității acelor persoane; chiar cu riscul de scăpa trepădușii/mafioții s-ar fi cuvenit intervenit mai repede
Întrebați-l pe Daniel Befu ce este cu prea-sfântul clan Pandele!
(https://justnews.ro/pandele-ultima-sansa-primarul-din-voluntari-incearca-in-toamna-sa-rastoarne-verdictul-nefavorabil-dat-intr-un-proces-in-care-solicita-unui-ziarist-daune-morale-de-jumatate-de-milion-de-euro/)