Alina Mungiu-Pippidi

Cum s-a dus pandemia după statul de drept

Acum, că pandemia s-a încheiat prin decret, vedem pe Eurostat, citat de Comisia Europeană, că România e lider la excesul de mortalitate din perioada crizei. Au murit, cu alte cuvinte, mulți oameni care nu trebuiau să moară. Coincidență, vîrful peste media UE a fost în noiembrie anul trecut, cînd cifrele naționale arătau dimpotrivă, că e tocmai bine de organizat alegeri. Sigur, doar nu au murit 62 de oameni, ca la Colectiv, ci bine peste zece mii. Ce atare, cui îi trebuie comisie de anchetă în Parlament, cînd cei care au patronat această crimă de masă ne dau asigurări azi că pandemia s-a dus și că despre morțile în plus, chiar numărate cu miile, nu face să pui întrebări cînd ai din nou dreptul să mergi la plajă.

Sursa: Eurostat

Eu cred că pandemia s-a dus după statul de drept. Și ne lipsește tot atîta. Altfel nu ne-am bucura că Liviu Dragnea nu e lăsat acasă de Paște nici după ce și-a ispășit pedeapsa cu închisoarea, ba chiar, întrucît eliberarea sa nu mai poate fi întîrziată prea mult, e imediat trimis în judecată pe motivul că a încercat să se vîre sub pielea lui Donald Trump, alt politican cu probleme cu justiția. E adevărat că pentru o crimă asemănătoare Ponta și Ghiță au scăpat cu fața curată (vizita lui Tony Blair, tot cu presupus folos personal transferul de credibilitate, chit că ei aranjaseră ca Blair să viziteze și partea adversă), dar a durat ani buni, și fiecare an în plus în care îl ținem pe Dragnea la închisoare e prețios, că așa pricep succesorii lui pesediști de ce e bine să joace rolul care li s-a rezervat, de opoziție necompetitivă care se mulțumește cu fotolii de orchestră la Antena 3 și România TV.

Este la fel de bine, dacă nu mai bine ca șeful partidului de guvernămînt să fie reales Ludovic Orban, pentru ușurința cu care poate fi împachetat în direct de DNA după ce a fost ascultat ani în șir, și nu doar cînd vorbea cu Urdăreanu. Realmente nu mă pot gîndi la o situație mai bună pentru un partid de guvernare decît să aibă un astfel de lider, că a avansa din vicepreședinții care servesc partidul secondați de la alte instituții e totuși prea pe față. Un civil în vîrf, și unul care să poată fi ridicat oricînd, nu a scris asta Lenin în tratatul despre lovituri de stat? Sau confund.

Și mai bine este ca vicepremierul Dan Barna, președintele frumoasei inițiative ”Fără penali” și mare viitor candidat la președinție să fie sub amenințarea începerii urmăririi penale, tot așa cum precedentul candidat Klaus Iohannis avea ceva case în plus și o incompatibilitate dovedită. E de neconceput să ajungă vreodată președinte unul care nu are de nici unele penale prin vreun sertar, ce ne-am face atunci. Nici o nevoie să înceapă vreodată o urmărire penală, esențialul este că se poate întîmpla. Oricînd.

Ce să mai spun de singurul șef al comisie de supraveghere a SRI care a încercat vreodată să pună întrebări SRI, Claudiu Manda, trimis în judecată pentru crima de a fi intervenit în folosul unor alegători sub salariul minim care au mințit în formele de ajutor social. Statul de drept nu poate supraviețui nici unei forme de protecție a săracilor, el rezistă numai cînd jandarmii care caută pandemia peste noapte dispărută intră în restaurantele bogaților și pică peste Rareș Bogdan, acest fanion al partidului de guvernământ. Ca să nu vorbesc despre faptul să sensibilitatea SRI nu rezistă la nici o întrebare și musai trimiterea în judecată ale celor care își permit.

Cel mai mult îmi place că frumosul stat de drept România este exemplul pe care onor Comisia Europeană îl flutură pe la balcanici și pe la moldoveni ca exemplu de transformare în bine. Și cum balcanicii știu ei perfect ce e de făcut- Albania a ajuns la un monopol politic și Muntenegru a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai perfect exemplu de captură a statului în timp ce își negociau aderarea la UE – mai rămîne nenorocita de Maia Sandu care trebuie să țină afișul. Ca fost campion al reformelor care primea asigurări de la UE că ne ține spatele știu cum se termină serialul ăsta, aș putea scrie chiar eu episoadele care lipsesc.

Autorii MCV au cu ce se lăuda din toate punctele de vedere, că sub înțeleapta lor oblăduire s-au atins toate aceste obiective, care păreau, recunosc, inaccesibile cînd încă ne mai luptam cu Năstase și Stănoiu, care nu reușeau să cîștige contra noastră deși aveau guvernul, serviciile secrete și pe Ana Birchall și numai societatea civilă, care nu era nici măcar în UE, le ținea piept. Mult superioară situația de azi, cînd televiziunile ne anunță că s-a deschis un dosar de urmărire penală pînă și la adresa unor albine, care au înțepat prin adidași pe un nenorocit de om de afaceri din Moldova. Statul de drept românesc nu mai cunoaște frontiere, nici măcar pe ale ridicolului.

Ah, marea putere transformatoare a Europei! Aflu că la Comisie lumea citește ultima mea carte ca pe Samizdat – sau nu chiar, că mi s-a făcut onoarea să o lansez în chiar prima conferință de la Policy Hub Berlaymont, în atrium, chiar înainte să ne lovească pandemia – dar cam pe acolo. Cum, dovezile arată că UE nu face lucrurile mai bune, ci mai rele? Nu e de crezut, partea asta e proastă! Noroc cu începutul cărții, partea preferată a celor care scriu și rescriu Constituțiile altor state prin Balcani. Acolo povestesc cum s-a făcut statul cel mai bine guvernat, prosper și chiar fericit din lume (că avem topuri), din păcate nemembru UE (au ieșit chiar din EEA, ultragiindu-l pe Jean-Claude J), Elveția. El a fost ocupat de vreo trei ori de o mare putere luminată cu care era vecin (Franța republicană), și un personaj neales dar competent, primul consul Bonaparte, le-a aruncat la coș proiectele de Constituție și le-a dat el unul. În acela se desființau privilegiile, se unifica teritoriul, se despărțeau puterile și stat și se creau unități sub-naționale cu drepturi și obligații clare. Miracol propriu? Nici vorbă. Intervenție străină.

Iată așa, în vreme ce sar peste dovezile mele plicticoase din 127 de țări că am dat-o în bară, că am irosit șansa istorică a UE de a aduce buna guvernare în lume atunci cînd noi eram tari și Rusia și China slabe, și am ajuns azi cînd e aproape invers, cititorii mei din Bruxelles au găsit singura parte și ușor de citit și foarte agreabilă, cum au fost ei precedați de un mare om pe care îl aniversăm anul ăsta, și cum în fiecare MeCeVist mic zace un Napoleon mare. Realitatea ne mai pune ceva probleme, sunt victime colaterale, de exemplu, dar acum, că am expediat și pandemia după statul de drept, exemplul românesc strălucește ca un far la marginea continentului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Cum s-a dus pandemia după statul de drept

 1. Un Om

  https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2021.26.7.2100117
  Aici se discuta exact problema deceselor in exces in Polonia. Pe care daca o reprezentam pe grafic, vedem ca au 100% mai multe decese fata de media 2016-2019, in timp ce Romania are 60%, si exact in acelasi timp se atinge varful in nov 2020. Polonezii au avut alegeri in 2020, dar in vara.
  Medicii polonezi explica altfel decesele in exces. Este vorba de teama de a cauta medicii de catre pacientii non-Covid, carantinarea spitalelor, imbolnavirea personalului.

  Reply
 2. DES

  Un far strălucitor, e-adevărat, numai să nu confuzeze navele rusești care caută țărmul Crimeei. La o adică, ce ți-e Sevastopol, ce ți-e Constanța? Mai ales acum, când PE a dat un vot peste bot lui Putin. Și când verzii nemți se pregătesc să se alinieze în spatele lui Biden pentru a hărțui Rusia. România: shit-hole country. Nu ne place, dar am devenit un muntenegru de mafie balcanică, acceptat în Europa pentru motive pe care, cu timpul, le vom fi uitat. Chiar, ce căuta neamțul la Cotroceni și România în UE? Probabil e o conspirație a marilor puteri: Raiffeisen, Profi, Auchan, Ikea… În timp ce noi construim catedrale de prostie, ele ne apără de dezvoltare.

  Reply
 3. quovadis

  Mult zgomot pentru nimic sau cum va place si ce doriti -Shakespeare- .Asa cum inca ne mai amintim cu totii drobul de sare sta gata – gata sa cada . Priveghiul unora – la destramarea UE- mai- mai sa fie crezut. Intre pauzele aducerilor aminte mai apare cite vreo noutate ce ne ne lasa cu gura cascata .Iata ce ne spune cristi Danilet intr-un recent text – citez : Până acum era clar că judecătorul național poate aplica dreptul UE în mod direct. Această decizie devine însă una istorică printr-o nouă putere dată judecătorului național: chiar dacă o lege este validată de Curtea Constituțională, dacă ea este contrară dreptului UE, judecătorul trebuie să ignore decizia Curții Constituționale, având obligația de a aplica direct textul european (para. 247). Greu de adus soarele cu tirna in casa si tot atit de greu le va fi unora sa accepte deciziile UE. In fapt totul se rezuma a ne arata cum decizia instantei de judecata – a judecatorului este practic singura valabila in contextul unei decizii judecatresti ce respecta deciziile(legile ) UE. Cum ,incetul cu incetul se face otetul tot asa intreaga tara se va schimba in urmatorii patru ani . Un cumul de decizii UE – Romania va reinterpreta intreg jocul juridic . Judecatorul devine unicul decindent – neafectat de posibile intruziuni de orisicare fel . Abia acum judecatorul devine cu adevarat inamovibil .Aceste ultime decizii schimba in intregime totul .La nivel economic ne-a cazut in mina o pleasca neasteptata . PNNR impreuna cu acordarea sumelor de bani in valoare de 29,9 miliarde de euro (unii nici nu stiu sa numere atita banet ) si respectarea obligatiilor asumate – unele mai vechi altele mai noi – transforma si ele intreaga societate .Vectorii de bunastare (niciodata in Romania nu s-a trait atit de bine – doar sa ne uitam la PIB ) isi amplifica forta si imprumutrile luate cu dobinzi foarte mici si cu termene foarte mari de rambursare , impreuna cu granturile vor duce la o dezvoltare fara precedent a tarii . Curatarea la propriu a Cetatii incepe si ea in forta . Pandemia isi da obstescul sfirsit indiferent cit ar mai dori unii contestatari (aud ca acum cei care erau antivaccinisti nu mai vor sa stea impreuna cu cei fara masca ) sa se lungeasca si toate laudele vor fi in -buzunarul premierului, dar nu in cel cu arginti ) ce va fi laudat de intreaga societate.La nivel de partid- PNL- noul sef va fi depozitarul acceptului presedintelui tarii , al functiei de premier la data alegerilor generale din partid , al banilor din PNNR . Daca in alegerile(curind tinute ) sefilor de filiale din PNL se observa o schimbare de generatii si aparitia unor noi sefi atunci se stie clar cine este cel ce cumuleaza toate aceste nevoi obligative de realizat si devine astfel noul sef si premier PNL.

  Reply
 4. Dumitru

  „Pas un nom ? – Pas un doigt ? – C’est bien.” Niciodata n-am mai vazut asa liniste pe-aici dupa un post al lui AMP. Dar atentie – mania proletara se va porni imediat ce vin ordinele.

  Reply
 5. Laura G

  Parte a lobbyului meu periodic pentru a-i ridica o statuie lui Viktor Chernomyrdin in toate capitatele din Estul Europei (mai putin in Praga) „Am crezut ca o sa fie mai bine, dar a iesit ca intodeauna”.

  Poate – slabe sperante, dar poate – de acum incolo vocile structuraliste din mediul academic si din ministerele de externe (aceste voci exista) – vor fi ascultate mai mult, si la Bruxelles, si in DC, si chiar la Bucuresti.

  Reply
 6. Gabriel Radeanu

  Luați ca evaluare de referință o improvizație politică aberantă.Ce poate să însemne conceptul decese în exces?!?Este o conceptualizare deplasată și pentru statistica privind șeptelul.Abordarea draconică a pandemiei a schimbat dramatic condiții esențiale de viață și comparația cifrelor in raport cu situația normală este IRELEVANTĂ…sau relevanta doar din punct de vedere istoric…politicul exploatează neconvențional sau la limită „fraudulos”statistica!Iar la asta ar trebui să adăugăm faptul că sistemul medical are mari probleme să încadreze decesele conexe la COVID.
  Pentru celelalte istorii privind noua religie Anticorupția, folosită ca baros pentru a dărâma temelii naționale și ca ideologie care înrolează hoarde de spălați pe creier la dispoziția sanctității sale NEO-omul pur, nepătat și perfect,eu încă mai am răbdare s-aștept vremea când se vor măcelări între ei din lipsă de subiecți viabili.
  Și ca ultimă remarcă subiectivă privind starea actuală a lucrurilor incerc o întrebare retorică adresată direct dumneavoastră:
  Prin comparație cu foștii președinți Iliescu,Constantinescu și Băsescu împreună cu primii lor aghiotanți Năstase,Ponta, Tăriceanu sau Boc, vă puteți imagina un dialog principial sau interesant cu actualii omnipotenți?!?…pentru că eu unul nu pot defel!

  Reply
  • Dumitru

   Basescu pus in aceeasi categorie cu Iliescu si Constantinescu? Nu-i frumos. Iliescu a facut rau enorm de mult Romaniei permitand Securitatii sa subziste, insa a facut-o elegant, ca un om de stat occidental (poate Mitterand e bun ca punct de comparatie). Constantinescu a fost, cred, singurul presedinte fara „hidden agenda”. Prin comparatie, Basescu a fost un mafiot ordinar care a pus Romania sub conducerea directa a diverselor servicii secrete.

   Reply
   • Gabriel Radeanu

    @Dumitru…dincolo de judecăți subiective sau relativări partizane, foștii președinți sunt lideri naturali,fiecare cu statura și moralitatea personalității sale, însă actualii nu au nicio formă și niciun conținut,sunt terorizați de aparițiile publice, roboți fără carisma sau voluptate a discursului.Eu personal îi suspectez de prostie pur și simplu.

    Reply
 7. ionas

  Nu cred ca toti politicienii de top din Romania sunt doar niste marionete ale serviciilor secrete ( sau retele oculte de crima organizata) speriati de pacate ale trecutului. Este cam sumbru. Banuiesc ca mai sunt si cinstiti printre ei.
  Nu cred nici ca Dragnea este un martir al neamului, este un infractor ce a facut mult rau tarii
  Pretentia ca Romania sa fie un stat de drept este hilara pe buna dreptate . Totusi depinde de unde este privita Romania , din Uzbekistan pare un far al democratiei si bunastarii dar privita din Danemarca pare doar un bantustan.

  Reply
  • Laur22

   @ionash
   Ai vorbit vreodata cu un uzbec?
   Nu zic da spui.
   Ce dtiimtu despre problemele cosmodromului de la Baikonur ca sa itzi d aunun singur exemplu.
   Dupa ce o sa o sa vezi ca diferentzele tzin de Shenghen shi de nimic altceva.
   Adica diferentzele sunt externe pseudo decidentzilor din Ro.
   Shi fiind externe sunt hahabha „subject of charging without prior notice”
   Da altfel asha in abstract e ushor de zis vorbe.
   De rezolvat probleme e main greu, aidoma presedintelui Azerbaijeanului care a rezolvat problema Nagorno Karabach pe care taica-su nuna putut-o rezolva, mult mai greu
   Dar de zis vorbe in hahaha conferintze de presa tzinute exclusiv cu pupinii cum nici Putin nu indrazneste sa faca asha Iohanis style ,hahahaha e exrem de ushor.
   Tot ce ai de facut e sa raspunzi cu da la intrebarea „jurnalistilor,” de azi : „nu-i asha ca va place cum tocmai v-am pupat incut cur ?”

   Reply
 8. Unu

  „Sigur, doar nu au murit 62 de oameni, ca la Colectiv, ci bine peste zece mii.”

  Sigur, Tolontan si echipa de investigatii vor produce un serial gen Urzeala Tronurilor sa despice firul pandemic in patru (sute), nu un singur film precum in cazul Colectiv. Sa te tot tii nominalizari la premiile Oscar, Pulitzer, Nobel pentru pace, etc. Si nu in ultimul rand Coveted Crying Monkey Award.

  Sau poate nu vor produce nimic. Prietenii stiu de ce.

  Reply
 9. Catalin

  Povestea(deocamdata e doar poveste in care fiecare foloseste ce indicator e mai util) cu decesele in exces e mai degraba legata de perturbarea circuitului normal de ingrijire pentru pacienti. Ar trebui asteptate cifrele definitive pentru 2020 inainte de a trage concluzii aiurea despre „impactul covid”

  Reply
 10. Alegătoru'

  Păcat că vă subminați singură ideile ignorând datele factuale. Calendarul organizării alegerilor parlamentare s-a stabilit în luna septembrie -când excesul de mortalitate era de 4 ori mai mic decât în noiembrie- iar alegerile s-au ținut în decembrie, când excesul de mortalitate a scăzut cu 27% față de luna precedentă. Ori vreți să spuneți că simulacrul de campanie din luna noiembrie (a cărei consistență s-a reflectat în cea mai mică prezență la vot de după 1990) a cauzat moartea atâtor vârstnici în acea lună?

  Reply
  • G

   Nu a fost vorba de excesul de mortalitate, ci de deficitul de imagine al PNL, care creștea și creștea și creștea… Dacă se făceau alegeri în ianuarie sau februarie, procentajul PNL-u(lui) era mai mititel. (Tot așa ar fi făcut și PSD-ul, sunt sigur, deși cu Ciolacu având scrotul prins într-o menghină la Cotroceni, nu mai sunt așa de sigur. Ciolacu strigă tare, dar când se-apropie de depus moțiunea, își descoperă omenia și grija pentru țărișoara lui … pentru România… pentru fericirea ei! pentru progresul ei! pentru viitorul ei!

   Reply
 11. Piscupescu

  Sarcasmul nu e intotdeauna cea mai buna cale de a comunica dezacordul fata de unele realitati extrem de neplacute.
  Dna Mungiu-Pippidi, nu va lasati atinsa de duhoarea politichiei dambovitene, chiar si acolo in Germania. Numai asta ar mai lipsi. Am avut noi un lider de tara care s-a declarat invins de servicii, nu i-a folosit la mare lucru, si nici noua.
  Cat despre numarul suplimentar de morti, nu m-as grabi sa trag concluzii, stiind ca in toate tarile puternic afectate de COVID cifrele nu sant deloc bune.
  Ca sistemul romanesc de sanatate, parte a unui macrosistem schiop, nu s-a comportat exemplar, asta e limpede pentru oricine. Covid-ul a actionat ca un revelator, ne-a bagat sub ochi deficientele pe care le cunosteam dinainte dar care erau oarecum bagate sub pres, acoperite fiind de agitatia tragi-comica a miticilor nostri excesiv de galagiosi.

  Reply
 12. Goagl

  @ Bai bula alegator, mortile in exces nu apar in cifrele de morti COVID, asa ca nu le mai cita, ce e cert e ca nici alea din noiembrie, nici alea din decembrie, nici alea din septembrie nu erau de crezut, dupa cum au firmat si Vlad Vociulescu si madam Mihaila care i-a succedat, daca vrei neaparat niste surse autorizate de la putere.

  Reply
  • Alegătoru'

   Gogule, nu te inflama; cifrele citate de mine sunt chiar din graficul din articol -adică se referă fix la morțile în exces pe care autoarea le impută alegerilor parlamentare.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *