Ca urmare a dezvăluirilor de la Fundația pentru Tineret a Municipiului București, președintele acesteia, Ticu Plăcintă, ne-a chemat în judecată la Tribunalul București pentru a ne opri din a mai publica informații despre activitatea acestuia, chiar dacă acesta ocupă o funcție publică din punct de vedere penal, iar activitatea fundațiilor pentru tineret trebuie să fie una publică. Și nu oricum, ci în regim de urgență, în mijlocul stării de urgență.
Am fost chemați în judecată, atât eu în nume personal, cât și Societatea Academică din România, atât de Ticu Plăcintă în nume personal, cât și de Fundația pentru Tineret a Municipiului București. Fundațiile pentru tineret au fost înființate pentru a gestiona patrimoniul fostului UTC, nu pentru a chema în judecată persoanele care scriu despre activitatea ilicită, conform procurorilor, a persoanelor vremelnic aflate la conducerea acestor fundații de utilitate publică.
Singura explicație a acestui gest este disperarea. Disperarea că Ministerul Tineretului și Sportului a pus în consultare publică Regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002 și astfel Ticu Plăcintă nu o să mai fie la butoane. Disperarea că este urmărit penal de procurorii DNA. Disperarea că după încetarea stării de urgență Tribunalul București va analiza redeschiderea unui dosar. Disperarea că prietenii lui din diverse organizații federative nu îl vor mai apăra, așa cum chiar ne-a recunoscut în acțiunea depusă la instanță.
Însă demersurile unui om disperat nu sunt ferite de greșeli. La termenul din 14.05.2020, Tribunalul București a constatat că cererea prin care a încercat să ne închidă gura nu este de competența tribunalului, ci a judecătoriei.
14.05.2020
Ora estimata: 08:30
Complet: C4 – CA – Urgenta
Tip solutie: Declină soluţionarea cauzei
Solutia pe scurt: Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Declină competenţa de soluţionare a acţiunii, în favoarea Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 14.05.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.
Document: Hotarâre 1031/2020 14.05.2020
Așadar, Ticu Plăcintă și FTMB-ul pe care încă îl conduce nu au reușit să ne închidă gura. Și nici nu credem că vor reuși, pentru că vremea lor și a celor ca ei noi credem că a trecut. Parlamentul e din ce în ce mai preocupat de activitatea fundațiilor pentru tineret, iar Avocatul Poporului a fost sesizat cu legislația fundațiilor.
Săptămâna care vine se anunță a fi una de foc pentru fundațiile pentru tineret. Până atunci, continuăm dezvăluirile. Am aflat din presă ce afaceri imobiliare mai face Ticu Plăcintă și compania cu patrimoniul UTC.
Din acest acord, constatăm cum este folosit patrimoniul UTC din București. Deși potrivit art. 3 alin. (2) din Legea nr. 146/2002, fundaţiile judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti administrează patrimoniul propriu şi resursele de care dispun, în condiţiile legii, în folosul tinerilor şi al structurilor de tineret interesate din unitatea administrativ-teritorială respectivă, vedem că patrimoniul este folosit în interesul unei asociații sportive a polițiștilor. Probabil Ticu Plăcintă și actualul FTMB ne vor spune că acest articol nu e în vigoare, în lipsa Regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002….
Potrivit art. 1 din Acordul încheiat la 13.06.2018, obiectul acestuia constă în colaborarea celor trei părți pentru amenajarea terenurilor în vederea dezvoltării unei baze sportive și de agrement și exploatării acesteia în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Ce treabă are sportul cu elaborarea, organizarea şi finanţarea de programe specifice şi instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi aspiraţiilor societăţii românești [art. 3 alin. (1) din Legea nr. 146/2002] nu știm.
“Povestea începe în luna mai a anului trecut, când, după spusele lui Cătălin Vișoiu, „omul bun la toate” i-a propus lui Raicu să închirieze un teren pentru a face o bază sportivă cu parcare, pe Șoseaua Vergului, din București – terenul aparținând Fundației pentru Tineret a Municipiului București, prezidată de Ticu Plăcintă.
Raicu ar fi acceptat propunerea lui Vișoiu, iar clubul ASPOL, asocația sportivă privată deținută de fostul de șef de la Arme, a încheiat un contract, în luna septembrie, pe 20 de ani, din 2018 până în 2038.
„Anul trecut, prin luna mai, el venea seară de seară la mine acasă. Eu stau lipit, cu gardul, de terenul ăsta, despre care vorbim și zic, știind că căuta terenuri pentru fotbal, îi zic: băi, proprietarul e prieten cu mine, domnul Ticu Plăcintă, hai să luăm terenul ăsta din spate amândoi, 7.500 de metri. ‘Da, Cătăline, dar să-l văd și eu’. Ne-am dus, l-a văzut: ‘Gata, Cătăline, vorbește cu prietenul tău’.”
Se pare că s-a depus și un denunț pentru evaziune fiscală: “„Eu i-am spus încă din luna martie să intrăm în legalitate, dar nu a vrut. Da, am făcut evaziune fiscală acolo. Un miliard o sută șaizeci și opt de lei am făcut în total. Eu, în 12 martie anul acesta, am anunțat un serviciu din Ministerul de Interne că eu împreună cu domnul Raicu avem discuții că nu dă ASPOL-ul chitanță, că domnul Raicu nu dă chitanțe la parcare. Am ținut legătura cu ei. Din câte știu, acum e o anchetă”, a afirmat Cătălin Vișoiu.”
Ancheta pare să fi avansat și s-ar pregăti “execuția” lui Raicu. Despre această situație, Ticu Placintă a declarat pentru Bugetul.ro că dacă știa de parcare, solicita o chirie mai mare…. Deci așa înțelege să se raporteze la gestionarea patrimoniului UTC…
Pe scurt: Ticu Plăcintă i-a dat un teren unui prieten să facă o bază sportivă, care mai departe ar fi făcut și o parcare unde ar fi făcut evaziune fiscală. N-am identificat și câți bani plătește ASPOL către FTMB pentru această afacere.
Ticu Plăcintă – prieten cu China
În altă ordine de idei, Ticu Plăcintă este menționat ca fiind un “lobby-ist” al R.P. Chineze în România. Nu știm dacă e de rău sau de bine, dar ne întrebăm dacă nu cumva, prin această rețea, a reușit să rămână nederanjat.
“Corneliu Vişoianu, preşedinte al Fundaţiei Culturale Delta
Mario Ruse, fost secretar de stat al Ministerului Tineretului şi Sportului
Iulian Dascălu, preşedinte al Cons. Naţional al Fundaţiilor pt Tineret din România
Valentin Mărgineanu, preşedinte al Asociaţiei Tineretului Liber din România
Ticu Plăcintă, preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti
Ilie Chiriţă, preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret Olt
Mircea Catană, preşedintele al Fundaţiei pentru Tineret Baia-Mare
Valentin Mîtîcă, preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret Constanţa
Alexandru Popa, preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret Mehedinţi”
Despre Mircea Catană de la Baia-Mare am scris aici, iar despre Valeriu Mîtîcă de la Constanța aici.
În 2013, președintele FTMB a fost premiat la Gala Premiilor Casei Româno-Chineze.
“Laureaţii ediţiei din acest an ai “Galei Premiilor Casei Româno – Chineze”
– Organizaţii de tineret: Ticu Plăcintă (preşedinte Fundaţia pentru Tineret Bucureşti); Wang Sheng (coordonator al Uniunii Studenţilor Chinezi din România); Promovarea medicinei tradiţionale chineze: Dr. Wang Xiaogang-Cătălina (medic, membru al Academiei Chineze de Medicină Tradiţională).”
Mai mult, acesta a participat împreuna cu Nicolae Vasilescu la Forumul “Belt and Road” China 2017
Este într-adevăr comic ca Fundația pentru Tineret a municipiului București, succesoare a UTC București, să fie premiată de o asociație care promovează relația cu un stat comunist. Sau nu?