Mihai Goțiu

Ciolacu își face campanie plantând copaci, dar l-a invitat pe cel supranumit Fierăstrăul Codrilor, afacerist trimis în judecată pentru corupție, în PSD! De cine depinde Codul Silvic

Ani la rând, Traian Larionesei a fost, prin firma Frasinul, principalul furnizor de lemn pentru Schweighofer. Cu banii câștigați, participa la expediții safari. Recent a trecut la afaceri de sute de milioane de euro din bani publici. Trimis în judecată pentru fapte de corupție, Larionesei a fost votat de consilierii PSD și PNL Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud. Chiar dacă, public, Marcel Ciolacu pretinde că susține un nou Cod Silvic reformator, l-a invitat pe Larionesei în PSD

Marcel Ciolacu își face campanie plantând copaci și promițând un nou Cod Silvic reformator. Dar marile industrii de procesare și exploatare a lemnului încearcă să amâne adoptarea lui pentru după alegeri, astfel încât, scăpate de presiunea legitimă a votului cetățenilor, să poată elimina sau diminua măsurile anti hoție. Unii cetățeni au donat pentru a putea promova solicitarea de adoptare a Noului Cod Silvic înainte de alegeri (mulțumim, primul pas l-am făcut!). Alții au luat cu asalt pagina de Facebook a șefului PSD, pentru că, după un prim vot (în unanimitate), marți, în Comisia pentru Mediu a Camerei Deputaților, Codul e blocat acum în două comisii conduse de deputați PSD.

Ce trebuie să știe cei peste 175.000 de cetățeni care au semnat petiții legate de modificările din Codul Silvic e că Marcel Ciolacu este un mare susținător al celui supranumit ”Fierăstrăul Codrilor”, Traian Larionesei. Larionesei este patronul celei mai mari firme de exploatare a lemnului din România, probabil cel mai mare furnizor de lemn pentru Schweighofer în ultimele două decenii, care s-a afișat, cheltuind banii câștigați din tăierea pădurilor în expediții tip Safari, la împușcat de animale prin Africa. Trimis în judecată pentru corupție, la sfârșitul anului 2022, a fost votat, o lună mai târziu, de către consilierii PSD și PNL, Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud, pentru a-i spăla imaginea.

Acesta e omul căruia Marcel Ciolacu i-a spus, public, cu presa față: ”eu îl aștept în politică. Dacă vreți să aveți succes, trebuie să veniți la PSD”.

Traian Larionesei și Marcel Ciolacu, la inagurarea Sălii Polivalente din Bistrița, lucrare realizată, din bani publici, de Frasinul, în august 2020. De față cu presa, Marcel Ciolacu l-a invitat pe Larionesei în PSD. Sursa: InfoBistrița

Nu vă prezint toate acestea pentru a vă demobiliza Dimpotrivă. Pentru a înțelege că acum e șansa noastră: înainte de alegeri. E singurul moment în care influența noastră e mai puternică decât a Fierăstrăului Codrilor. Pentru că, după alegeri, ajungem la mâna unora ca Larionesei ori a lobby-știlor clienților lui, gen Schweighofer.

Votat în Comisia pentru Mediu, blocat în comisiile conduse de PSD

Cetățenii au intrat cu sutele, în ultimele zile, pe pagina de Facebook a premierului Marcel Ciolacu (PSD), pentru a-i solicita adoptarea Noului Cod Silvic înainte de alegeri. Acțiunea face parte dintr-o amplă campanie civică (Declic, România Curată, Greenpeace), după ce timp de jumătate de an de la adoptarea în Senat, Noul Cod Silvic a fost blocat la Camera Deputaților, care e și cameră decizională.

În urma presiunilor civice, la care a contribuit și România Curată și cetățenii care au donat pentru susținerea campaniei, legea a ajuns, luni și marți, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Mediu (cu președinte de comisie de la PNL, Alexandru-Ioan Andrei), unde a primit raport favorabil în unanimitate. Pentru a putea fi adoptată în plen, mai e necesar, însă, raport și din Comisiile Juridică, respectiv pentru Agricultură și silvicultură, ambele conduse de deputați PSD (Alina-Elena Tănăsescu, respectiv Adrian Chesnoiu).

Convocarea ședințelor de comisii este atribuția exclusivă a președinților acestora. Conform site-ului Camerei Deputaților (pe care e publicat programul comisiilor de specialitate), precum și a mai multor surse România Curată, nici Comisia Juridică, nici cea pentru Agricultură și silvicultură NU și-au programat ședințe pentru săptămâna viitoare.

Practic, adoptarea Noului Cod Silvic e blocată de o șmecherie: pur și simplu liderii PSD ai celor două comisii refuză să convoace ședințe, pentru a nu fi nevoiți să respingă o eventuală propunere de punere pe ordinea de zi venită de la deputați din alte partide ori independenți!

Între timp, însă, Guvernul a organizat o acțiune de plantare de copaci, pentru viitoarea Centură Verde, la care a participat și Marcel Ciolacu, unde i s-au făcut fotografii care au fost promovate pe rețelele sociale. Mai mult, șeful și candidatul PSD pentru președenție, Marcel Ciolacu, și-a declarat public susținerea pentru proiectul inițiat de Platforma civică Împreună pentru Centura Verde, care face parte integrantă din noul Cod Silvic.

Cine și de ce vrea amânarea Noului Cod Silvic pentru după alegeri

E o întrebare cât se poate de legitimă: de ce și-ar face campanie Marcel Ciolacu la plantat de copaci, și nu și-ar dori adoptat noul Cod Silvic înainte de alegeri, pentru a dovedi că e un om care își ține cuvântul? Mai ales în condițiile în care, în ultimii ani, s-au strâns peste 175.000 de cetățeni care au semnat petițiile legate de păduri și ale căror revendicări se regăsesc în forma adoptată de Senat a Noului Cod Silvic. Iar acestora li se adaugă alte zeci de mii de angajați din industria autohtonă a mobilei, cărora li s-a acceptat un amendament în cadrul Comisiei pentru Mediu, prin care li se asigură un drept de preemțiune la lemnul scos la licitație, la care ani la rând nu au avut acces din cauza Cartelului Lemnului (Schweighofer, Egger, Kronospan și marile firme de exploatare autohtone).

Ei bine, răspunsul e simplu: pentru că după alegeri, din forma actuală a Noului Cod Silvic, după ce presiunea civică scade, riscă să fie eliminate cele mai reformatoare modificări și, cel mai probabil, adăugate altele toxice. În acest sens, am relatat cum, la ședința de luni a Comisiei pentru Mediu, lobby-știi Cartelului Lemnului, sindicatul Silva și administratorii și proprietarii privați de păduri s-au aliniat pentru a cere noi dezbateri, ședințe și amânări (chiar dacă proiectul legislativ e în dezbatere publică de peste un an și jumătate). Totul pentru a nu fi adoptat acum, înainte de alegeri.

”Să se facă, dar nu acum!” Cum încearcă lobby-ul Schweighofer blocarea Noului Cod Silvic în Parlament

Ciolacu: ”Dacă vreți să aveți succes, trebuie să veniți în PSD”

Și aici găsim și răspunsul pentru care Marcel Ciolacu și PSD nu-și țin promisiunea făcută publică. În numeroase ocazii, președintele PSD, dar și alți lideri ai partidului s-au afișat alături de Traian Larionesei, patronul firmei Frasinul, cea mai mare firmă de exploatare din România și membră a Cartelului Lemnului, potrivit unui comunicat oficial al Consiliului Concurenței, în care a și acordat o amendă record. Fostul ministru PSD al Economiei, Florin Spătaru, i-a vizitat una dintre fabrici, în aprilie 2023, și i-a lăudat afacerea.

Înaintea lui, însă, în 2022, chiar Marcel Ciolacu s-a afișat alături de Larionesei și l-a invitat în mod public să se înscrie în PSD. ”Eu îl aștept în politică. Dacă vreți să aveți succes, trebuie să veniți în PSD”, i-a spus Ciolacu, cu ocazia inaugurării unei săli polivalente din Bistrița, construită de Frasinul. Pentru că de la afacerile cu lemn, Traian Larionesei a trecut și la lucrări ample pe bani publici, de ordinul sutelor de milioane de euro (cumulat).

Ascensiunea sa a fost pusă, ani la rând, pe seama apropierii de fostul lider PD Ioan Olteanu, care a controlat în anii 2000 județul Bistrița Năsăud. După trecerea județului în fieful PSD, sub conducerea președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan, Traian Larionesei s-a apropiat și de acest partid.

Astfel, într-o comuniune totală de spirit, cvasi-majoritatea PSD – PNL din Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, a votat, în noiembrie 2022, acordarea titlului de cetățean de onoare lui Traian Larionesei (cu 27 de voturi ”pentru” și 3 abțineri). Votul a avut ca scop spălarea imaginii celui supranumit ”Fierăstrăul Codrilor”, după ce cu doar o lună înainte fusese trimis în judecată pentru fapte de corupție (proces în care, pe 27 noiembrie, este așteptată o primă sentință – deși există un acord de recunoaștere a vinovăției, dosarul a intrat într-un curs de amânări peste amânări, în ceea ce pare un traseu ”clasic” de prescriere).

STUPEFIANT: Trimis în judecată pentru corupție, ”Fierăstrăul Codrilor” a fost votat Cetățean de Onoare al unui județ din România

Practicile Cartelului Lemnului

”Companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani”

Fragment din comunicatul Consiliului Concurenței, cu privire la amenda record, de 26,6 milioane de euro, acordată Cartelului Lemnului. După Schweighofer, Egger și Kronospan (firme procesatoare), compania lui Traian Larionesei, Frasinul (firmă de exploatare a lemnului), a fost firma românească cu cea mai mare parte a amenzii (de aproximativ 600.000 de euro)

Ministrul Economiei spală imaginea Cartelului Lemnului! Laudă una din marile firme responsabile de dezastrul din pădurile României, cu patron trimis în judecată de DNA!

Foarte important

Adoptarea Noului Cod Silvic este jalon în PNRR, deja depășit. Amânarea lui ori adoptarea într-o formă care evită reforma, ne poate duce la pierderea a sute de milioane de euro din PNRR. Mai mult, România este și în infringement din cauza tăierilor ilegale de păduri, astfel că nu doar că nu putem accesa banii din PNRR dar riscăm să ajungem să plătim și penalități. Asta în condițiile în care, potrivit unui raport de țară, pentru România, al Comisiei Europene, pierderile cauzate de tăierile ilegale de păduri din țara noastră sunt evaluate la 6 miliarde de euro anual.

***

Avocata Schweighofer ne-a dat în judecată! Vrea să ne închidă gura. Ajutorul tău e esențial. ACUM!

Mascații au intrat peste Mafia Pădurilor. Uite cât tupeu au prins hoții și pădurarii complici, când au apărători în Parlament

Așa se fură pădurile în Apuseni, exact în aceste zile în care, în Parlament, se încearcă blocarea Noului Cod Silvic! (VIDEO și FOTO)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *