Dimineața zilei de miercuri, 6 noiembrie, a început cu percheziții ale procurorilor, polițiștilor judiciari și ale Gărzii Forestiere la firme de exploatare a lemnului, la sediul unui ocol silvic de stat și la domiciliul mai multor persoane implicate în tăierile ilegale de păduri din județul Mureș.
Potrivit comunicatului de presă al autorităților ”se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, transport fără documente în volum peste 10 mc, acces ilegal la un sistem informatic și fals informatic”.
Conform surselor România Curată (RC), este vorba de OS Fâncel, din cadrul Direcției Silvice Mureș, pe raza căruia am investigat și am prezentat, în ultimii ani, mai multe cazuri de tăieri ilegale, unele cu urmări tragice – sinucideri și tentative de sinucidere ale unor pădurari implicați în activitatea infracțională, în spatele cărora s-a încercat să se pună întreaga responsabilitate.
În cazul de față, o firmă din zonă (Albin Tery, înregistrată în localitatea Brădățelu) ar fi câștigat mai multe contracte de prestări servicii silvice cu OS Fâncel, din care unul ar fi fost ”pentru pădurar” (cum ar veni, să facă el ce vrea cu lemnul, potrivit surselor RC). Conform acelorași surse, pentru a-și masca furtul și pentru a livra lemnul fără să fie prinși, activitatea infracțională a fost una extrem de diversificată, dar cu accente de ”Vest sălbatic”:
- Ar fi distrus camerele video, montante de DS Mureș pe drumurile forestiere;
- Ar fi realizat transporturi multiple pe același aviz;
- Ar fi transportat materialul lemnos cu mașini fără numere ori cu numere schimbate (chiar cu numere roșii).
În luna aprilie, Andrei Ciurcanu a scris despre metodele sfidătoare ale hoților de lemne din zonă pentru mascarea numerelor mașinilor care transportă lemn:
Evident, toate acestea nu ar fi fost posibile fără complicitatea unor angajați ai OS Fâncel, lucru confirmat expres și oficial:
”Personalul silvic implicat a pus la dispoziția unor societăți cu obiect de activitate exploatarea forestieră dispozitivele mobile si credențialele de acces în SUMAL 2.0, acestea din urmă emițând avize de însoțire a materialelor lemnoase, în fals”, se arată în comunicatul Poliției.
Și uite așa, ar trebui să se adune un potpuriu de infracțiuni:
- tăieri fără drept de arbori;
- furt de arbori;
- transport ilegal de material lemnos;
- acces ilegal la un sistem informatic;
- fals informatic, în forma continuată
- evaziune fiscală.
Mai că aș felicita instituțiile de control, dacă n-aș avea, totuși, niște neclarități: ”Astfel, în cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt de arbori, acces ilegal la un sistem informatic și fals informatic, în forma continuată”, se arată în comunicatul MAI.
Sper să fie doar o greșeală de redactare a comunicatului de presă, că nu înțeleg de ce nu apare în înșiruirea infracțiunilor cercetate și evaziunea fiscală. Că nu cred că lemnul ăla a fost dus și donat unor doamne în vârstă, care n-au cu ce se încălzi iarna. Și nici nu apare, în același comunicat, vreo mențiune legată de confiscarea camioanelor utilizate la transportul ilegal. Că n-aș vrea să fie surprinse, iar, pe drumuri, încărcate cu lemn.
Coincidență (sau poate nu), activitatea infracțională s-a desfășurat în perioada aprilie 2024 – prezent. Adică tocmai din momentul în care Noul Cod Silvic, cu sancțiuni mai drastice pentru hoții de lemne, a fost adoptat în Senat, dar a fost blocat, până la începutul acestei săptămâni în Camera Deputaților. Și a fost deblocat doar în urma presiunilor civice.
Am scris de mai multe ori că această amânare îi încurajează pe infractori și le dă sentimentul că sunt de neatins. Mai ales când îi văd în Parlament, fie pe reprezentanții firmelor de exploatare, fie pe cei ai sindicatului (în cazul angajaților Romsilva) luptându-se ca Noul Cod Silvic să fie amânat până după alegeri, pentru a putea fi apoi ”periat” de toate modificările anti-hoție.
Săptămâna aceasta, Noul Cod Silvic a reintrat în proceduri și a primit raport favorabil în Comisia pentru Mediu a Camerei Deputaților. Însă pentru a fi adoptat, legea mai are nevoie de raport și de la Comisia Juridică, și de la Comisia pentru Agricultură și silvicultură. Până la ora publicării acestui articol, legea Noului Cod Silvic nu apare pe ordinea de zi a niciuneia dintre cele două comisii. Atribuția punerii pe ordinea de zi și a convocării ședințelor aparține președinților de comisii, în cele două cazuri ambii de la PSD. Desigur, asta nu-l împiedică pe Marcel Ciolacu să-și facă promovare electorală la plantat copaci pentru viitoare centuri verzi, chit că înființarea lor depinde de adoptarea Noului Cod Silvic.
Avocata Schweighofer ne-a dat în judecată! Vrea să ne închidă gura. Ajutorul tău e esențial. ACUM!
Mai multe detalii despre dezbaterile din Camera Deputaților pe Codul Silvic și cine, cum și de ce încearcă amânarea lui pentru după alegeri, în articolele de mai jos.
Consider de foarte bun augur că mențineți suspiciunile legate de modalitatea în care sunt comunicate publicului, in modul minimalizării efectelor MULTIPLE, a unor activități surprinse în flagrant.
Aceste forme de minimalizare sunt de fapt demotivante pentru oricare persoană din instituțiile care au rolul de a diminua și anihila activități contrare unor reguli destul de bine puse la punct teoretic.
„Sper să fie doar o greșeală de redactare a comunicatului de presă, că nu înțeleg de ce nu apare în înșiruirea infracțiunilor cercetate și evaziunea fiscală. ”
Si eu, și poate mulți alții, consider ca fiind nu numai pertinentă ci și deplin justificată îndoiala că se încearcă aruncarea in derizoriu a unor acțiuni ce pot avea o finalitate stopare a abuzurilor.
Hoții și corupții dim România, încep cu cei din parlament ( lor nu le este de ajuns, mașina, șofer, secretară, cazare, telefon etc gratuite) , nesatui, si-au organizat propriile găști în teritoriu de horoscop si interlopi, pentru ca, în România, nimic nu se mișcare fără știința politicienilor. Când românii (dacă, vor înțelege…) vor înțelege asta, poate ca, se va subția cloaca politică urât mirositoare condusă de celebrii decidenți politici. Dacă, dacă, românii vor înțelege !!!!!!!!!!!!.