Mihai Goțiu

STUPEFIANT: Trimis în judecată pentru corupție, ”Fierăstrăul Codrilor” a fost votat Cetățean de Onoare al unui județ din România

UPDATE: Cu 27 de voturi ”pentru”, 3 abțineri și un consilier județean care nu și-a exprimat votul, Traian Larionesei a devenit Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud. Votul a fost secret (fiind vorba de persoane). Componența Consiliului Județean Bistrița-Năsăud: 14 consilieri PSD, 12 consilieri PNL, 4 consilieri PMP și un consilier ALDE.

***

Mulțumesc cetățenilor care mi-au semnalat articolele din presa locală despre acordarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud unei persoane trimisă în judecată pentru corupție în urmă cu mai puțin de o lună! Și nu orice persoană, ci Traian Larionesei, patronul grupului firmei Frasinul, parte a Cartelului Lemnului și, în ultimii ani, beneficiară a unor contracte publice în valoare de sute de milioane de euro (detalii aici, aici, aici)! De menționat că, potrivit Regulamentului de acordare a acestei distincții onorifice, persoanele condamnate penal definitiv nu pot să-l primească (de unde și graba acordării lui pentru Larionesei)

Potrivit comunicatului preluat de presa locală, ”titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistrița-Năsăud” este cea mai înaltă distincţie conferită de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, în semn de apreciere şi recunoaştere a carierelor de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile”, propunerile urmând să fie analizate și supuse votului în ședința Consiliului Județean din 25 noiembrie.

Alături de Traian Larionesei, mai sunt propuși pentru această distincție: Virginia Linul (creatoare de costume populare), Mircea Popa, cunoscut ca Mircea Bravo (actor și creator de conținut în mediul online și cinematografie), losif Ciunterei (etnolog), Pele Gavril Balint (jucător și antrenor de fotbal), prof. univ. dr. loan Sbârciu (artist plastic), Ioan Nicolae Băciuț (poet, jurnalist, critic și istoric literar), prof.univ.dr. Ioan Bolovan (istoric român, profesor universitar și fost prorector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), dr. Vasile Lechinţan (istoric, arhivist și prozator, personalitate marcantă a județului Bistrița-Năsăud), Emanuel Babici (director general al Întreprinderii de Mașini Grele București, director general al Centralei Industriale pentru Utilaj Energetic, Metalurgic și Mașini de Ridicat București, ministru adjunct și secretar de stat la Ministerul Industriei și director executiv al grupului de firme UZINSIDER S.A. București, grup din care face parte și COMELF S.A. Bistrița).

Recomandarea a fost făcută de Vasile Bar (președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud), Gavril Mureșan și Sorin Cârdan (asociat cu familia Larionesei în firme de exploatare a lemnului.

”În semn de apreciere pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri, din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative”.

Motivarea recomandării de acordare a titlului de Cetățean de Onoare pentru Traian Larionesei

La începutul lunii noiembrie, am prezentat pe ”România Curată”, rechizitoriul procurorilor DNA, legat de motivele pentru care Frasinul și Traian Larionesei a fost trimis în judecată. Detalii despre motivația procurorilor și afacerile firmei, aici (click).

Pentru cei care nu cunosc personajul, reiau:

Frasinul este una dintre cele mai cunoscute firme de exploatare forestieră din România, parte a Cartelului Lemnului, sancționat, anul trecut, de Consiliul Concurenței, cu o amendă record de 26,6 milioane de lei. Frasinul a fost firma românească care a primit cea mai mare amendă dintre societățile românești din cartel – peste 3 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro), fiind depășită doar de marile societăți procesatoare HS Timber Group (fosta Holzindustrie Schweighofer), Kronospan și Egger.

Societatea este controlată de Traian Larionesei, supranumit și ”Fierăstrăul Codrilor”, a devenit ”celebru” și pentru imaginile pe care și le-a postat pe Facebook cu mașinile de teren deținute ori din expedițiile tip Safari la care a participat (inclusiv alături de diferiți politicieni de anvergură locală sau națională).

De altfel, pe lângă exploatările de păduri, Frasinul este o firmă abonată la numeroase lucrări finanțate din fonduri publice din întreaga țară (în domeniul construcțiilor de drumuri și poduri, canalizări, lucrări hidrotehnice etc.). Dosarul penal și trimiterea în judecată i se trage de la un astfel de contract, legat de modernizarea infrastructurii rutiere forestiere din fonduri nerambursabile.

Art.12. Acordarea Titlului de “Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistrița-Năsăud” conferă titularului următoarele drepturi:
a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea;
b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud;
c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud;
d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Regulament privind acordarea Titlului de “Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistrița-Năsăud”

Citește, legat de același subiect:

Lovitură pentru Cartelul Lemnului: Administratorul celei mai cunoscute firme de măcelărit pădurile, trimis în judecată de DNA. La fel și un inspector al Gărzii Forestiere și un pădurar!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “STUPEFIANT: Trimis în judecată pentru corupție, ”Fierăstrăul Codrilor” a fost votat Cetățean de Onoare al unui județ din România

 1. emil

  In Romania mafiota si corupta promovarea se face pe criterii de performanta infractionala. Din aceste motive olandezii, austriecii, suedezii, etc, ca nu vor sa fie aparati de crima organizata institutionala romaneasca.

  Reply
  • Victor

   coruptia mafiota din Romania este o escrescenta a coruptiei corporatiste venita inclusiv din cele trei tari. Sa vorbim de corporatiile austrice si prapadaul pe care-l fac in Romania?!

   Reply
   • Mihai Goțiu Post author

    corporațiile alea austriece nu făceau pureci pe aici fără firme precum cea a lui Larionesei, Frasinul, care a fost cea mai mare firmă de exploatare forestieră care a alimentat cu lemn ”abatoarele” Schweighofer

    Reply
 2. Nicolae

  Reflexul de milogi care pupă-n fund pe- și toarnă la stăpân (turc, rus, comunist, mafiot, bulibașă etc.).
  Fără nicio busolă morală, dregătorii județului. Corect ar fi ca ceilalți propuși a fi premiați să refuze titlul. Să se premieze hoții între ei, să nu fie deranjați.

  Reply
 3. Sergiu

  … eu doar vreau sa intreb de ce se specifica „istoric roman” … >> „prof.univ.dr. Ioan Bolovan (istoric român, profesor universitar și fost prorector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca)”.

  In rest, pacat de paduri, de ape, de tineri, de tota tara aceasta care nu poate sa scape de coruptie. Condusa de trezeci de ani de PSD, PNL si UDMR care au acaparat mediile si mediul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *