Romania Curată

Chiar așa de jalnic stăm? Absolvenții de SRI sunt singurii integri în țara asta?! Chiar nu ne permitem un șef la ANI fără vreun dubiu de dublă semnătură?

Concurența pentru funcția de șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI) e sub orice critică: doi absolvenți ai Academiei de Informații a SRI și un ”iepuraș”, care a mai candidat de două ori, fără succes, pentru același post.

Bogdan Stan, în prezent vicepreședinte (și președinte interimar) ANI, Petre Claudiu Platon, director în Ministerul Dezvoltării, și Ion Ionel Gârleșteanu sunt cele trei candidaturi depuse pentru concursul care va avea loc în august și septembrie pentru postul lăsat liber de demisia lui Horia Georgescu, trimis în judecată de DNA.

Conform propriilor CV-uri, Bogdan Stan a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Titu Maiorescu” din București (2005) și a urmat un curs post-universitar de securitate națională la Academia de Informații a SRI. După absolvirea facultății și a unui master, Bogdan Stan a lucrat ca avocat, iar din 2007 s-a angajat la ANI, unde, din 2012, ocupă funcția de vicepreședinte. Petre Claudiu Platon este manager în Ministerul Dezvoltării. În anul 2000, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, urmând și un curs postuniversitar în domeniul securității naționale la Academia Națională de Informații, Colegiul Național de Informații (2009). El a mai lucrat la Consiliul Județean Sălaj (consilier juridic) și Ministerul de Interne. În fine, Ion Ionel Gârleșteanu a candidat și în 2008 și 2012 la șefia ANI, fără succes însă.

***

E cumva o competiție cu finalul anunțat (și toți știu asta, dar nu ne spune și nouă)? Este într-atât de lipsită de atracție funcția de președinte al ANI încât nimeni cu ceva studii mai consistente să și-o dorească? Au ajuns post-specializații de la SRI singurele persoane integre în țara asta? Păi dacă da, hai să importăm! Nu e o glumă, ci o propunere cât se poate de serioasă: de ce să nu organizăm un concurs internațional la ANI. Să aducem un olandez, un danez, un englez sau un estonian care are deja experiență în acest domeniu. Poate chiar unul ieșit la pensie. Până la urmă, dacă sunt români care concurează cu succes pentru diferite poziții strategice pentru buna-guvernare în UE, de ce n-am deschide ușa și experților străini pentru câteva posturi cheie în România?

Și cum vorbim de cel mult 10 poziții cheie pentru instituțiile de care depinde buna-guvernare, n-ar fi un efort bugetar din cale afară să asigurăm și niște venituri atractive pentru asemenea funcții (ar fi o fracțiune subunitară din toate pensiile și veniturile speciale aprobate în ultimele luni).

Că poate așa se mai înscriu și niște candidați cu studii mai serioase (din țară și străinătate) la concursul pentru șefia ANI, nu doar niște persoane despre care nu știm sigur dacă nu cumva își completează veniturile, pe lângă ce încasează de la ANI, cu semnături și în altă condică de prezență.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Chiar așa de jalnic stăm? Absolvenții de SRI sunt singurii integri în țara asta?! Chiar nu ne permitem un șef la ANI fără vreun dubiu de dublă semnătură?

 1. Nicolae Dorobantu

  securistii reprezinta fruncea sistemului, ei sunt perfect integri fata de sistem si cel mai important actioneaza la ordin, daca sistemul mimeaza anticoruptia si ei la ordin fac treaba, daca sistemul da ordin sa se faca santaj politic si/sau financiar ei executa cu placere ordinul si tot asa, totul pentru binele, prosperitatea si perpetuarea puterii sistemului.

  Reply
 2. zelu ardean

  Care sunt perspectivele profesionale ?
  Cat este salariul ?
  Cat de stabil este jobul ? Ai salarii compensatorii in caza de concediere ?
  In mod evident iti vei face destui dusmani din acea pozitie… Vei avea protectie SPP sau va trebui sa platesti BGS-ul pentru asta? Dar pentru familia ta ?

  Ce faci dupa ce te schimba vreun politician zelos?

  Reply
 3. MIRCEA POPESCU

  Numai o echipa de magistrati straini, preferabil din N,A,T,O., cu menirea expresa de a „curata” Romania, este o solutie reala. Altfel este un simulacru asemanator CNSAS care ar fi trebuit constitut exclusiv din personalitati din Polonia, Cehia, tarila Baltice, sau Germania cu o selectie prezidata de pastorul Gauk. Daca pana si la fotbal aducem la meciurile importante arbitri straini, oare iesirea Romaniei din mocirla institutionala in care se afla nu este importanta?

  Reply
 4. gabriel

  Să lăsăm prostia , avem oameni integri printre noi noi ublăm după cai morți să le luăm potcoavele .de cînd romania nu are , sau duce lipsă de oameni înțelepț ? Păi dacă promovăm progeniturile baronilor și lichelelor cum credeți ca va funcționa țara . degeaba aduci experți străini dacă banii sînt în buzunarele hoților .

  Reply
 5. alex

  exista vreo functie cu oarecare importanta in statul roman care sa nu fie detinuta sau controlata de vreun om al SRI? …eu nu prea cred … fostul presedinte Basescu a fost sau nu om al sistemului? actualul prim primministru Ponta …fostul prim ministrul si etc …etc..? … toti care sunt la butoane mai mici sau mai mari sunt dirijati de sistem intr-un fel sau altul …intrebarea e cum scapam de astia?

  Reply
 6. crina

  Si inca un element comun intre fraierii astia au toti facultati particulare la activ. Un fel de sri second hand..?..

  Reply
 7. ADRIAN

  Din pacate recrudescenta securitatii este tot mai evidenta in viata de zi cu zi. Inca nu constientizam care sunt adevaratele dimensiuni ale degradarii societatii, ale incorsetarii la care este supusa aceasta, care sunt adevaratele drame pe care CETATEANUL ROMAN le traieste si le va trai ca urmare a revenirii in forta a serviciilor la pupitrul societatii! PACAT, PACAT DE SANGELE VARSAT!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *