Ce an a mai fost și ăsta pentru Roșia Montană! Mai întâi, s-au trezit doi Marcei, Ciolacu și Boloș, să prevestească despăgubiri apocaliptice pe care ar trebui să le plătim mafioților din spatele Gabriel Resources, de-ale de miliarde de dolari (ba două, ba șase, nici ei nu știau cum să mai sperie oamenii).
Și-au început să bată câmpii cu dezvăluri de documente secrete legate de cine ar fi fost ”de vină” că râurile, tăurile, munții, pădurile, pășunile și patrimoniul cultural excepțional de la Roșia Montană n-au fost aruncate deja în aer și înecate în cianură, cum le-a fost pofta poftitorilor la conturi grase pe seama nenorocirii altora (alo, Marcele, unde sunt documentele alea?). Și corului bocitorilor guvernamentali li s-au adăugat adulmecătorii de hoituri de prin presă, publicitate, blogeri și alți influenceri care, ani la rând, s-au dedulcit din banii Goldului, care deloc nu au fost puțini.
Ce să vezi, însă, arbitrii de la Tribunalul de la Washington (un tribunal, de altfel, înființat ca să apere interesele corporațiilor, nu ale cetățenilor de rând) le-au spus-o verde în față: alo, statul român a fost pe-o mână cu compania, nu împotriva ei, și a făcut tot ce-a ținut de el să dea drumul dinamitei și cianurii, dar dacă lucrul ăsta nu s-a întâmplat e pentru că proiectul propus n-a fost în stare să respecte cerințele ale minimale ale legilor din România – așa proaste și scrise de lobbyști cum sunt ele – legate de protecția mediului, a patrimoniului cultural și a drepturilor localnicilor.
A fost jale mare pe la Guvern și printre bocitori/bocitoare că, vezi Doamne, cum de nu plătim noi niște miliarde de dolari din bani publici lui Steinmetz, Tănase & Co, că de unde să-și mai ia ei parandărătul acuma? Și-au mai găsit o șmecherie – n-au mai prelungit licența minieră, că nu erau așa bătuți în cap să facă toate astea într-un an în care Ciolacu se visează președinte – dar chiar a doua zi au dat o ordonanță de urgență, prin care un proiect minier se poate aproba de Guvern chiar și în cazul unei licențe expirate. Adică, măi băieți de-ai lui Gabriel, mai scobiți-vă voi prin conturi de niște milioane, să treceți peste vitregia lunilor astea și ne vedem după alegeri, să vă spunem cât vă costă.
Acuma, să nu ne speriem, că, după tot ce s-a întâmplat, n-apucăm în viața noastră să vedem că intră cineva cu dinamită și cianură prin galeriile de la Roșia Montană, dar să se mai distreze pe la Bursă cu așa-zisul proiect minier nu exlud, că e plină lumea de fraieri miliardari care nu mai știu pe ce să-și piardă banii.
Când zic că dincolo de un eventual alt proiect de fraierit miliardari la bursă, nu văd vreun pericol pentru Roșia Montană, mă bazez și pe ce se întâmplă chiar zilele astea în localitate. Unde e în plină desfășurare o nouă ediție a Festivalului Roșia Montană Alive. După 20 de ani de la prima ediție FânFest. Majoritatea celor care îl organizează sunt, practic, dintr-o nouă generație. Mulți dintre ei copii acum mai bine de două decenii, când a început opoziția față de proiectul distructiv.
Și am mai văzut, luna trecută (că au mai fost și alte evenimente speciale), cum crește o altă generație la Roșia Montană, care va prelua ștafeta. Ha, ha, l-am văzut și pe Dan Perjovschi că a ținut niște cursuri de desen. Desigur, a învățat copiii să deseneze, dar atât cât îl cunosc eu pe Perjo nu cred că doar să deseneze i-a învățat ;) . La fel cum studenții care participă la școlile de vară ”Adoptă o Casă la Roșia Montană” nu învață doar să restaureze clădiri. Și dacă mai spun că de niște săptămâni bune e și Stepahnie Roth prin zonă, cred că sunt puține universități care să aibă în programă asemenea cursuri, la liber, de implicare civică.
Așa că n-am temeri că n-o să fie cine să se implice, nici în anii și nici în deceniile care vin. Așa că, asta se înâmplă acum, la Roșia Montană. Se sărbătorește. E festival. Și încă unul cu prelungiri. Cine nu ajunge la sfârșitul ăsta de săptămână, o poate face săptămâna viitoare ori peste două. Sau o poate face oricând, că e sau nu e festival.
O parte dintre ”veteranii” campaniei ne-am dat întâlnire la Roșia Montană, săptămâna viitoare. Să ne vedem sănătoși.
Vă așteptăm!
Programul Festivalului Roșia Montană Alive, aici (clic).
Bonus: Ce au învățat, vara asta, copiii la Roșia Montană (proiect ”Ape curate la Roșia Montană/ Asociația SNK, Asociația 37 și Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO)
Citește pe România Curată:
Si pana la urma au dat ordonanta aia, cu exploatarile?
Ce numar are?
da, https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/284580
S-ar putea ca fix copiii ăștia să fie viitorul cel curat la care sperăm cu toții.