Polițiștii din comuna suceveană Marginea au identificat, miercuri, 14 august, un transport ilegal de lemn de paltin creț, destinat comercializării, la negru, pentru producerea viorilor. Valoarea, pe piața ilegală a unui metru cub din această specie este de aproximativ 2.000 de euro/ mc. Astfel, un singur arbore din această specie, poate ajunge să valoreze mai multe mii de euro.
Captura de miercuri a fost de 3,82 mc (aproape 8.000 de euro) și se adaugă altor două capturi realizate în acest an, tot de polițiștii din Marginea, în lunile ianuarie, respectiv februarie, de câte aproximativ 2,5 mc fiecare.
Practic, din câteva transporturi, care, din cauza volumului relativ mic, pot fi mascate foarte ușor în camionete cu prelată ori dubițe închise, un hoț de lemn își poate asigura venituri mai mult decât consistente pentru un singur an.
În ciuda gravității faptelor, sancțiunile sunt minore
Fenomenul este cu atât mai grav, cu cât exploatarea și comercializarea lui presupun existența unor rețele de infracționalitate organizată, de la complicitatea unor pădurari, la transportatori și la cei care achiziționează lemnul – fabricile și atelierele de viori din Reghin. Știrile despre asemenea capturi apar periodic, de mai bine de două decenii, fiind doar vârful unui aisberg care e departe de a fi destructurat.
Paltinul creț sau paltinul de munte este o specie foarte rară, cu lemnul alb, rezistent, elastic și fin. Fibra este ondulată (sau creață, de unde și denumirea), fapt care îi dă rezonanța pentru care este atât de căutat de către producătorii de viori și alte instrumentele muzicale cu coarde.
Volumul relativ mic (în raport cu valoarea lemnului) face ca și atunci când asemenea transporturi sunt identificate, făptuitorii să scape cu o amendă contravențională și cu confiscarea materialului lemnos. În lipsa incriminării ca infracțiune și a confiscării vehiculului utilizat, ”paguba” poate fi recuperată la următorul transport ilegal.
În Codul Silvic în vigoare, transportul ilegal de material lemnos este încadrat ca infracțiune și se dispune confiscarea vehiculului utilzat pentru volume mai mari de 10 mc. În Noul Cod Silvic, adoptat de Senat și care așteaptă dezbaterile și votul final de la Camera Deputaților, volumul de la care fapta devine infracțiune și se confiscă vehiculul scade la 5 mc. Chiar și cu scăderea preconizată a limitei volumului de la care fapta devine infracțiune, transporturile ilegale de paltin creț vor rămâne tot în zona contravențiilor, permițând continuarea fenomenului. Asta chiar dacă valoarea lemnului (implicit și a prejudiciilor, economice și de meiu) a 2-4 mc de paltin creț transportat ilegal e mai mare decât cea a 5 mc ori chiar 10 mc din alte specii.
Cum s-a realizat captura
”La data de 14.08.2024, în jurul orei 23:30, poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea, au obţinut informaţii cu privire la faptul că pe raza comunei Suceviţa, judeţul Suceava şi-a făcut apariţia o autoutilitară, despre care se deţineau date că ar fi implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creţ, materialul lemnos ce ajunge să fie comercializat pe raza judeţului Mureş, la un preţ însemnat, în vederea fabricării de instrumente muzicale, fiind dispuse imediat activităţi specifice. Au fost desfăşurate patrulări şi pânde pe raza comunelor Suceviţa şi Marginea, judeţul Suceava, iar în jurul orei 23:50, autoutilitara a fost reperată în parcarea unui complexului turistic din localitatea Suceviţa, judeţul Suceava, fiind încărcată cu materiale lemnoase, respectiv paltin de munte”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Suceava.
Dacă în cazul capturilor din lunile ianuarie și aprilie, tot de la Marginea, făptuitorii au utilizat avize ilegale false (eliberate pentru ”lemn de foc”), în aces caz, transportatorul nu a avut niciun document.
”S-a stabilit identitatea conducătorului auto ca fiind un bărbat din comuna Hodac, satul Toaca, judeţul Mureş, care a prezentat pentru control documentele personale şi cele ale autoutilitarei. Cu privire la materialul lemons transportat acesta a indicat faptul că nu deţine aviz de însoţire a materialului lemons. S-a procedat la efectuarea de verificări în baza de date SUMAL 2.0 CONTROL sens în care sa constatat faptul că pentru autoutilitară nu figura niciun aviz emis”, se arată în comunicat.
Lemnul (3,825 mc, în urma măsurării, în valoare estimată de aproximativ 8.000 de euro) a fost confiscat, iar șoferul amendat contravențional.
”Lucrătorii silvici au menţionat faptul că lemnul de paltin creţ, este o specie rară de lemn şi nu se regăseşte în lista oficială cu preţul de referinţă al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preţ supraevaluat. La nivelul Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea, vor fi continuate activităţile de monitorizare şi combatere a transporturilor ilegale de materiale lemnoase, în special de paltin de munte creţ”, se mai precizează în comunicatul Poliţiei Suceava.
Citește pe România Curată: