Sorin Paveliu

Scandal la Colentina. Firea ne alungă medicii (UPDATE)

UPDATE:

Cei doi neurochirurgi de la Spitalul Colentina care au demisionat au fost invitaţi la o discuţie de primarul general al Capitalei, informează DIGI24. Gabriela Firea i-a propus medicului Ionuţ Gobej să fie sef interimar al secţiei de neurochirurgie. O propunere amuzantă şi stranie, spune medicul.

 

Ionuț Gobej: Mi s-a părut bizar. Adică e ciudat să îi propui cuiva să fie şef de secţie interimar pentru două săptămâni, adică, nu ştiu, cred că în două săptămâni nici nu se achiziţionează husele la microscop, nu ştiu ce putem face.

Reporter: V-a amuzat puţin, bănuiesc.

Ionuț Gobej: Un amuzament trist. Am obţinut promisiunea că lucrurile în Spitalul Colentina se vor rezolva rapid în sensul rezolvării problemei de personal, a materialelor.

Primarul general Gabriela Firea le-a propus celor doi medici demisionari de la Spitalul Clinic Colentina, Ionuţ Gobej şi Dorin Bica, să-şi reconsidere decizia, doctorului Gobej propunându-i să preia interimar conducerea Secţiei de Neurochirurgie a unităţii medicale. De asemenea, Firea le-a solicitat să facă o propunere pentru funcţia de manager.

 

Medicii Gobej şi Bica au propus-o pe doctoriţa Lelia Iliescu.

————————————————————–

Spitalul Primăriei Municipiului Bucureşti, Colentina, pierde astăzi, prin demisie, doi medici tineri. Aceştia au fost convinşi în anul 2014, de către fostul manager, să se reîntoarcă în ţară pentru a profesa neurochirurgia pentru români.

Se pare că a fost o încercare de a face un salt în timp, oferind bolnavilor perspectiva de a fi trataţi la nivel de vârf, de medici dedicaţi, fără a fi nevoiţi să plătească spăgi, fără a fi maltrataţi sau îmbolnăviţi mai rău decât la venire.

Până la un moment dat, saltul a fost reuşit.

Timp de 3 ani tinerii medici au beneficiat de toată atenţia, şi-au văzut materializate promisiunile făcute, de la renovarea şi amenajarea clădirii, la achiziţia de aparatură, angajarea de personal minimal pentru funcţionare. Operaţiile au început să se desfăşoare într-un regim din ce în ce mai consistent, spre bucuria în special a bolnavilor. Visul medical s-a încheiat la fel de brusc cum a început, odată cu schimbarea managerului. În loc de a se preocupa de intervenţii destinate bolnavilor cu tumori cerebrale,  discopatii lombare etc. au trebuit să se preocupe de cârpeli şi improvizaţii datorită lipsurilor materiale survenite brusc. În loc de completarea personalului, cât să asigure o funcţionare adecvată, s-au confruntat cu tăierea orelor suplimentare prestate de nevoie de cei existenţi, în loc de completarea cu promisa aparatura au trebuit să se mulţumească cu promisiunea.

Situaţia creată la Spitalul Colentina necesită o atenţie aparte. Este un conflict între mentalităţi şi paradigme aproape ireconciliabile. Este un conflict între ceea ce ar trebui să fie medicina românească şi ce este în prezent.

Este un conflict între cercuri de relaţii, care la rândul lor sunt gata să-şi dea mâinile ca să strivească mai ales pe cei care nu aparţin acestora, care se bazează cu idealism, pe meseria lor şi pe disponibilitatea de a învesti în viitor. Pentru întreg sistemul sanitar, astfel de medici precum cei 3 medici retransplantati din Franţa în ţara de origine reprezintă o ameninţare.

Compromisurile, lipsurile materiale, şpaga, favoritismele, traficul de influenţă şi conflictele de interese precum şi servilismul faţă de conducere sau din contră conflicte atroce între diverse bisericuţe caracterizează viaţa oricărui spital mare din România. Medicii în discuţie pur şi simplu nu au vrut să intre în această paradigmă. Li s-a promis o bulă în interiorul căreia să-şi desfăşoare nobila şi dificila lor meserie şi au continuat să apere acestă bulă, în speranţa că între normalitatea de afară şi cea specifică României de azi, va prevala cea dintâi. S-au bazat pe reprezentanţii presei şi pe bolnavi.  Au crezut că vor rezista şi vor învinge. S-au înşelat!

Cu această ocazie, putem vedea că alungarea medicilor din România nu are numai o latură salarială. Dacă vrei să faci medicina fără compromisuri, fără cârpeli, fără a periclita inutil viaţa pacienţilor, dacă vrei să faci meseria cu pasiune, din vocaţie, atunci România nu este locul indicat.

Avem astăzi ocazia de a vedea, încă o dată, că spitalele din Romania au scăpat de sub orice formă de control sau intervenţie obiectivă, fiind în fapt simple feude, la discreţia managerilor, la rândul lor aflaţi la discreţia factorului politic.

Am făcut descentralizarea sistemului sanitar, majoritatea spitalelor (cel puţin dpdv numeric) trecând în subordinea administraţiilor locale. Puterea absolută asupra acestor unităţi sanitare se afla în mâna preşedintelui Consiliului local sau a primarului, după caz, restul interpuşilor fiind doar simple curele de transmisie ale acestora. În cazul Spitalului Colentina, primarul Gabriela Firea ar fi trebuit să intervină de mult, să cheme la aceeaşi masă părţile aflate în conflict şi să ia o decizie tranşantă, publică, de mediator sau de arbitru. Situaţia nu este uşoară. Pe de o parte s-ar fi aflat protejata sa, actualul manager Ifrim, de parte cealaltă, nişte medici talentaţi, şcoliţi prin străinătate, care nu fac parte din nicio gaşcă sau cerc de influenţă. De aceea, situaţia Primarului Gabriela Firea nu a fost una uşoară. Partizanatul manifestat prin ignorarea conflictului de la Spitalul Colentina se sparge astăzi în capul acesteia.

Gabriela Firea are obligaţia de a face tot ce este posibil pentru a convinge cei doi neurochirurgi să se întoarcă la lucru şi să numească un alt manager la Colentina (aşa cum legal ar fi avut obligaţia), cu un mandat clar, de a asigura funcţionarea atât a secţiei de neurochirurgie concomitent cu a celorlalte secţii ale spitalului, garantând cu implicarea şi sprijinul personal. În caz contrar, cred că primarul Firea trebuie să plece.

Degeaba ne amăgeşte premierul Mihai Tudose sau ministrul Florian Bodoc cu grija lor pentru păstrarea în ţară sau atragerea la matcă a celor care reprezintă viitorul medicinei! Aceşti medici valorează pentru pacienţi mai mult decât greutatea lor în aur! Un medic neurochirurg matur, capabil să se comporte autonom într-o largă paleta de situaţii clinice, necesită 18 ani de studii postuniversitare şi practică (6 de facultate, 7 de rezidenţiat, cel puţin 5 ani de practică de medic specialist). Astfel de oameni, validaţi şi şcoliţi inclusiv prin clinici din ţări avansate medical nu poţi să-i produci peste noapte sau la ordin, iar ei ştiu acest lucru. Construirea de noi spitale, fără medici, se va face doar pentru parandărătul dat de constructori şi nu pentru bolnavi, aşa cum suntem minţiţi. Cât despre primari specializaţi în meseria respectabilă de bibliotecar, nu trebuie să ne îngrijorăm, găsim oricând cu zecile, mai competenţi, mai implicaţi.

Primarul Capitalei ar trebui să se roage în genunchi de echipa doctorului Gobej să nu lase Spitalul Colentina pentru a se dedica exclusiv practicii în spitalele private unde, în loc să evolueze, vor risipi şi ceea ce au acumulat până în prezent. Iar dacă o fi ca Gabriela Firea să nu ridice un pai pentru a repara ceea ce s-a stricat prin intervenţia să directă, când şi-a numit o protejată manager la Colentina, o asigur de creşterea grupului de iniţiativă care va solicita un referendum pentru demiterea sa cu cel puţin încă o voce, a unui pacient cu discopatie lombară, care spera ca, atunci când va fi cazul, va avea la ce uşă să bată, plin de încredere!

Text preluat de pe blogurile Adevarul


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Scandal la Colentina. Firea ne alungă medicii (UPDATE)

 1. D.D.

  Educația e scumpă, sănătatea e scumpă, administrația și managementul adevărate sunt scumpe. De-aia Bucureștiul și-a permis doar un primar ca Firea. Și România are partide ieftine la guvernare, cu oameni de mâna a doua sau a treia. Cine-ar fi zis acum 10 ani că Dragnea va ajunge să conducă România?
  Pe de altă parte, constat că lucrurile se petrec așa pentru că nu există nici o presiune din partea unui corpus profesional (Colegiul Medicilor? sindicatul?). În Vest, nu cred că administrația face chiar orice în capul profesioniștilor. De ce să stăm și să așteptăm de la doi medici tineri să fie câte un Mesia? O decizie tembelă distruge tot, de jos în sus, pentru câ nu întâmpină nici o rezistență. Cei doi medici ce să facă acum: să se lanseze într-o bătălie mediatică sau să opereze? Unde-i mai mare nevoie de ei: să producă o rană minusculă pe obrazul gros al Firii sau să salveze niște bolnavi care n-au bani nici măcar s-ajungă la un spital din Occident pentru aceeași intervenție?
  Votanții care pupă moaște sunt mană cerească pentru PSD, însă aceeași votanți, când ajung cu tumoră pe creier la medic cred că-l preferă pe acesta din urmă și lui Dumnezeu!
  Dacă s-a ajuns până aici, înseamnă că mai lipsește o infrastructură, pe lângă cea materială constituită din spitale și aparatură: cea formată din instituții (nemateriale) și relațiile interumane aferente. Când poți fi călcat oricând în picioare de un politruc, după ce faci în fiecare zi operații cu risc de pierdere a pacientului, înseamnă că nu s-a schimbat nimic: înainte de executa Leana, acum te execută Firea. Să ții medicii în țară, în spitalele de stat, în condițiile astea e ca și cum ai încerca să ții apa-n ciur.
  Mie mi se pare că problema nu e Firea cea puternică, ci breasla și societatea prea slabe.

  Reply
 2. Taxe MICI

  firea – o „otravita” dupa bani NEmunciti, aidoma lui udrea.
  Lumea banului = cea mai urita si murdara societate, de la ultimul prost pina la….parlamentar, toti viseaza vila si mercedes intr-o luna sau… doua.
  Fotbalul e „afacere”, nu mai e sport, scoala ???? costa bani, sanatatea, asijderea – tot prostul vorbeste doar despre bani – asta ati vrut, romani ? – perfect ! – asta aveti ! – NU, nu era mai bine inainte dar nici murdaria asta prezenta si specula / furtul generalizate, devenite lucruri normale pt „politicieni” dar sanctionabile pt romanul de rind.
  Avem nevoie de o noua clasa politica si un nou tip de societate ( utopie, stiu) – hotul ramine hot, restul…stim…

  Reply
 3. Daniel

  De medici avem nevoie. Firea poate fi inlocuita. Medicii nu.
  Fenomenul e mult mai profund. Oamenii de tio „nou” comunist ďetin puterea.
  Ei au gonit pe toti romanii capabili care au incercat sa revina si sa refaca tara.Asa a fost in toate mezeriile nu numai la medici.Ramane de ales: ori gonim gunoaiele politice ori ramanem
  tot cu gunoaie. Pana atunci un sfat : romani capabili care munciti in alte tari
  nu va facetu vise, nu mai reveniti. E inutil. Pierdeti timpul ,pierdeti bani, pierdeti
  posibilitatea de realizare profesionala, pierdeti sansa de a avea o viata placuta.
  Fenomenul cu cei doi mexici nu e unic. Multe alte cazuri identice dar presa aservita
  nu vrea sa le publice.

  Reply
 4. CMC

  Tara asta ( si Europa din pacate) are nevoie de indivizi care sa fie declarati lideri in domeniul lor de competenta si care sa fie investiti cu credibilitate absoluta (pana la proba contrarie) si care sa nu mai fie tracasati cu tot felul de birocratii si actiuni penibile ale unor indivizi care nu fac decat sa populeze sistemul prin capusare sistematica.
  Uitati-va in universitati cat a crescut aparatul birocratic si cat de complicat e sa mai faci ceva. Cred ca in universitatea mea avem peste 50 de directori.
  Dar in sanatate, unde factorul timp este critic. Sanatatea este doar locul in care tarele sistemului se vad (si mai ales dor) prima data.
  Ceva va exploda la un moment dat. Suntem la nivel de iresponsabilitate cam ca pe la mijlocul anilor ’20 si ’30.
  Istoric vorbind, nota de plata nu e departe….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *