Romania Curată

„Băiatul deștept“ Dan Șova: lua dublu față de toți consilierii juridici de la Turceni și Rovinari și presta doar 10% din cât munceau juriștii

Senatorul Dan Șova, trimis astăzi în judecată alături de premierul Victor Ponta, poate fi încadrat ușor în categoria „băieților deștepți din energie“. Procurorii arată în rechizitoriu că, deși nu făcea mare lucru în baza contractelor semnate cu complexele enrgetice Turceni și Rovinari, el încasa sume uriașe. În tot acest timp, juriștii de la Turceni și Rovinari lucrau de zece ori mai mult.

„În cadrul CER (Complexul Energetic Rovinari, n.r.) era organizat la vremea respectivă, un Birou Juridic aflat în subordinea directorului general. Principalul obiect de activitate al acestui departament îl constituia reprezentarea şi susţinerea intereselor CER în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de urmărire penală, notariatelor de stat, precum şi în raporturile cu persoanele fizice şi juridice“, explică procurorii.

DNA susține că în 2007 și 2008, Biroul Juridic a funcţionat cu câte 8 posturi de consilier juridic, iar în anul 2009 cu 13 posturi de consilier juridic. Mai mult, departamentul juridic a reprezentat CER în faţa instanţelor judecătoreşti în 116 cauze în anul 2007, în 80 de cauze în anul 2008 şi în 213 cauze în anul 2009, în total 409 cauze în perioada 2007-2009.

„Cheltuielile totale de natură salarială în această perioada ale Biroului Juridic au fost de cca. 1.544.000 lei. În comparaţie cu cele arătate mai sus trebuie menţionat că, în baza contractului primar şi a actelor adiţionale, SCA „Şova şi Asociaţii” a reprezentat CER în faţa instanţelor judecătoreşti în 13 cauze în perioada martie 2007-2009. La acestea se mai adaugă consultanţa relativă la proiectul de desulfurare. Cheltuielile totale efectuate de CER ca beneficiar al asistenţei juridice acordate de SCA „Şova şi Asociaţii” au fost de 2.053.649 lei din care, aproximativ jumătate, adică circa un milion de lei a fost plătit pentru reprezentarea în cele 13 dosare“, explică detaliat procurorii DNA.

Și la Turceni la fel: Șova a luat de trei ori cât departamentul juridic și a muncit de zece ori mai puțin

În cadrul CET era organizat la vremea respectivă, un Birou Juridic aflat în subordinea directorului general, spun procurorii. „În anul 2007, Biroul Juridic a funcţionat cu 10 posturi de consilier juridic, iar în anul 2008 cu 12 posturi de consilier juridic. Cheltuielile totale de natură salarială în această perioada ale Biroului Juridic au fost de 1.520.000 lei. În comparaţie cu cele arătate mai sus trebuie menţionat că, pentru o perioadă chiar mai mică timp septembrie 2007 – decembrie 2008, CET a cheltuit cu asistenţa juridică acordată de SCA „Şova şi Asociaţii” suma de 3.367.568 lei fără TVA, adică de peste trei ori mai mult pentru un volum al activităţii juridice de peste 10 ori mai mic având în vedere numărul de cauze, în condiţiile în care complexitatea poate fi apreciată ca fiind echivalentă“, explică anchetatorii.

Premierul Victor Ponta, senatorul Dan Șova și trei foști directori ai Complexelor Energetice Turceni și Rovinari au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “„Băiatul deștept“ Dan Șova: lua dublu față de toți consilierii juridici de la Turceni și Rovinari și presta doar 10% din cât munceau juriștii

  1. Maria Stanescu

    Am ajuns intr-o situatie in care hotul se considera om cinstit daca a furat mai putin decat cei deja pedepsiti! Adica, conteaza „cat”nu „daca”. ?? Argumentatia domnului prim ministru miroase a ” campanie” corupta, a „scopul scuza mijloacele” , a „n-oi fi eu mai prost ca altii”, a” da-o dracului de tara, ca nu-I nimic de capul ei. Aproape ca nu mai ai ce fura”

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *