Alina Mungiu-Pippidi

STATUL PARALEL. CU VIRUSUL

România sinistră (femeie arsă în valiză pe cîmp, babă de 91 de ani violată de un mascul de 19, în Prahova, containere cu morți) și România sublimă (doctori care intră în flăcări să-și salveze personalul și bolnavii, salvări care aleargă cu personal în combinezoane inflamabile pe linia de tramvai de pe bulevardul Ștefan cel Mare) pălesc în fața României caricaturale. Statul paralel însuși e adesea o caricatură grotescă, numai slăbiciunea societății și ai ales a politicienilor îi dă dimensiuni și puteri monstruoase. Și asta e teribil, că acolo unde am putea fi înălțați sau revoltați România ne face să rîdem. Iar rîsul demobilizează.

Violeta Alexandru, care peste vreo trei săptămîni va cere votul unora, de confesiune așa zis liberală, citat de pe Facebook :
„Am atât de multă treabă… încât, chiar şi cu acest rezultat pozitiv la testul pentru Covid, voi continua să muncesc de acasă. Voi fi chiar mai activă şi mai eficientă”. Ministrul i-a avertizat pe subordonaţi că îi va verifica telefonic.

Două recomandări de politică publică de aici se deduc automat :

1. Toată lumea care vrea să devină mai eficientă e bine să se infecteze.
2. Cele mai bune controale sunt cele telefonice.

Klaus Iohannis pare din aceeași serie, care ar putea purta numele „Sunt robot, dar nu mă tratez”. Ce zice el?

„Împreună cu Guvernul, sunt decis să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii… imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate”.

Nu e frumos? De parcă PNL-PDL nu au mai fost la guvernare după 1989, de parcă Sibiul, care își evacuează morții cu containerul ar fi condus de PSD, ca la Neamț și nu avea PNL dintotdeauna o confortabilă majoritate în Consiliu … Dați-i omului majoritatea, și el o să vă dea sănătatea!

Dacă nu – nu. Asta e clar.

Ministrul Sănătății, și el prost întors cu cheia, anunță că doctorul erou are COVID, ceea ce se dovedește a fi fals, angajează la DSP o dansatoare și pune un model să se ocupe de distribuirea vaccinului, după ce îl pusese secretar de stat mai înainte.

Gabriela Firea îl renumește în funcție pe Adrian Bold, arhitectul șef la capitalei de jalnică amintire, în ultima ei zi de mandat, care nu e nici cu o lună în urmă, dar uită și zice că l-a numit Nicușor Dan.

Mare dramă că nu a trecut inițiativa ”Fără penali”, deși ar fi afectat fix șase oameni. Mă rog, poate pe viitor se aliniază mai mulți din ăia la care știi dinainte că sunt penali.

Musai în schimb să interzicem mai mult de 2 mandate la rector, că te pomenești că populația universitară, economic prosperă și cu slujbe garantate pe viață votează ca la Teleorman candidați unici în perpetuitate. Sau e ca la votanții din Scornicești, care îmi ziceau în anul 2000 cînd îi intrebam de ce au votat a cincea oară tot pe vechiul lor primar comunist: Păi dac-a candidat?

Noroc cu campania electorală și Elena Băsescu, care împarte pliante excavatoarelor goale din Constanţa, că astfel nu discriminăm mașinile care muncesc. Mai bine i-l împărțea Violetei Alexandru.

Să rîdem cu cele peste 22 de milioane de compatrioți găsiți la domiciliul lor românesc de umoriștii de la Comisia Națională de Statistică, și să ne speriem că în curînd or să și voteze.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “STATUL PARALEL. CU VIRUSUL

 1. Alegătoru'

  Ar fi fost bine să fie doar 6 penali pe listele de candidați. Din păcate inventarierea României Curate are carențe. De exemplu, l-a omis pe pușcăriașul notoriu Antonie Solomon, sparring partner-ul Olguței la primăria Craiova -care între timp a fost recompensat de PSD cu postul de vicepreședinte al CJ Dolj pentru aspirarea a 18.000 de voturi anti-Olguța ce ar fi putut ajunge la candidatul liberalilor.

  Reply
 2. Ghita Bizonu'

  (femeie arsă în valiză pe cîmp, babă de 91 de ani violată de un mascul de 19, în Prahova, containere cu morți) + alea sechestrate si maltratate ca sa devina prostituate ….

  Da unde e feministele ?
  Cum unde ? Protesteaza ca sa fie lectii despre „gen” in scoala, contra legilor poloneze da’ nimic despre femeile pb;igate sa se prostitueze in regim sclavagist!

  Reply
 3. Corneliu

  Imi place, a lua atitudine inseamna a ne trezi din letargia aceasta politică. În acest moment nu simpatizez cu nimeni deoarece sunt mincinosi , nu prezintă o perspectivă viabilă a viitorului, nu au o clarviziune. Mi-a plăcut cum ati atins toate sau aproape toate punctele vulnerabile ale națiunii în acest moment.

  Reply
 4. Cinicul

  Exista niste scapari deliberate (trumpisme) in articolul doamnei AMP.
  „ca la Neamț și nu avea PNL dintotdeauna o confortabilă majoritate în Consiliu”
  De cand marele Pinalti a fost pus la zdup (pe buna dreptate) PSD a condus si conduce si azi CJ Neamt, iar ultimul director (pardon ca acum se cheama manager, poate sa fie numit șef orice gropar numit de PNL) este numit de un strălucit urmaș al lui Pinalti, Arseni, de asta data de la PSD.

  Reply
 5. BIBICU

  Romania va pasi pe calea progresului general cind relatia actuala
  POLITICA = MAFIOTISM + IMORALITATE + INCOMPETENTA + GOLANEALA
  va fi inlocuita cu
  POLITICA = MORALITATE + COMPETENTA + DARUIRE PENTRU SEMENI + NOBLETE
  si cind sfera politica va contine mai putina demagogie decat exista in prezent si mult mai multa credibilitate, voluntariat si oameni cu demnitate si de caracter.
  SISTEMUL POLITIC existent s-a dovedit a fi categoric lipsit de capacitatea de a oferi societatii romanesti postdecembriste caile necesare pentru PROGRES, iar caracterizarea sa se regaseste in remarca marelui dramaturg Ion Luca Caragiale valabila si astazi “Partide politice in sensul european al cuvintului, formate de traditii sau de interese de clasa noi sau mai recente si in care programele sa se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista in Romania”. Renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 cu aprecieri care se potrivesc si astazi „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei…
  Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii, improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti…
  Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *