Adrian Popescu

Adevărații șefi ai Soros România

Cineva a uitat sa ii informeze pe liderii actualei coaliții de guvernare ca fundația Soros Romania, atât cât a existat, a fost condusa mai tot timpul de persoane care au făcut cariera politica în PSD sau ALDE, și nu de Dacian Cioloș sau Monica Macovei.

 

Astfel, șeful cancelariei lui Adrian Năstase, Alin Teodorescu, mai târziu parlamentar PSD, a prezidat fundația Soros de la înființare pana în anul 1996, Sandra Pralong fiind subordonata sa doar pentru un interval din această perioadă. Tot Teodorescu a fost cel care a vrut sa aducă în Romania Universitate Central Europeana (CEU), revenind cu acest proiect după 2016, când universitatea a devenit ținta atacurilor naționaliste și șovine ale lui Viktor Orban, vezi aici.

După o scurtă perioadă în care președintele Fundației a fost Lazăr Vlăsceanu, Renate Weber  a ocupat funcția de președintă a Fundației Soros România (cunoscută și sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă) din 1998 până în anul 2007, când s-a alăturat PNL. La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL, iar la alegerile din 2009 a câștigat un nou mandat de europarlamentar, pe lista aceluiași partid.

Weber a fost alături de PNL în perioada USL, iar astăzi este în ALDE.  În timpul mandatului ei, mulți sociologi din generația mai veche sau mai tânără, din care unii colaboratori dovediți ai Securității, au devenit colaboratori ai PSD, urmând primei perioade când Fundația se sprijinise mai ales pe disidenți din perioada comunistă. Printre tinerii sociologi promovați atunci se numărau Mirel Palada, influent consilier al lui Victor Ponta, și Sebastian Lăzăroiu, strategul lui Traian Băsescu.

Monica Macovei, Alina Mungiu-Pippidi sau Dacian Cioloș nu au ocupat nici o funcție în fundația Soros România.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Adevărații șefi ai Soros România

 1. Dorin

  Trista poveste, care arata de fapt captura fundatiei Soros Romania dupa primii ani…Iar azi, Teodorescu si Weber tac, lasand pe simplii bursieri sa apere fundatia Soros…

  Reply
 2. Petre L.

  Dacă vă uitați la câți președinți (yes, US presidents also) au fost bursieri ai fundației Cecil Rhodes, dacă vă uitați la președinții francezi care au lucrat pentru familia Rotschild (Pompidu, D’Estaing), poate nu v-ați mai focusa atât pe o problemă, în esență minoră.
  Logica spune simplu că afară sunt lupii și că dacă nu avem grijă ne sfâșie, însă mizeria de sub pat și sub covor n-au făcut-o lupii. Ei sunt afară!!
  Mai apoi, se poate ca unul dintre bursieri să chiar creadă în valorile afișate și s-o ia razna. Orban ? Pe când, din mafia locală, n-am auzit pe nimeni s-o ia razna pe partea bună. Nici măcar de un procuror (Kovesi e o fațadă).
  Și mai apoi, nu-i prost cine cere, ci cine se lasă penetrat(ă).
  Articolul e o glumă: pe Teodorescu l-am considerat întotdeauna un fantastic agent al lui Bachus, iar Frau Weber și-a tras singură capacul sicriului peste față, politicește, prin intrarea în ALDE.

  Reply
  • Cinicul

   Cecil Rhodes, un rasist avant la letre, a lasat o avere fundatiei sale pentru a perpetua dominatia rasei anglo-saxone. Aici el includea si pe nemti si sunt generali si politicieni germani care au fost bursieri Rhodes. Majoritatea burselor au mers catre Canada, Australia, Noua Zeelanda si USA. Mai toti bursierii au ajuns politicieni de dreapta.

   Reply
 3. Cinicul

  In Romania agentii de influenta ai Rusiei sunt sunt la fel de multi precum bursierii Soros. Si unii si altii sunt educati (cei din urma reeducati) sa reprezinte proiectiile ideologice (si interesele) altor societati in Romania.
  Cand la ’48 romanii mergeau la studieze la Paris nu mergeau sa stufdieze pe burse Soros si nici Rhodes, mergeau be banii babacilor. Nici nu se contaminau de political correctness.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *