Romania Curată

ANOSR cere guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educație. În UE, doar Bulgaria este în urma noastră

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Guvernului României ca în proiectul de buget de stat pentru anul 2016 domeniul educației să fie unul prioritar, iar dezideratul alocării a 6% din Produsul Intern Brut pentru acest sector să se transforme în realitate, cu creșteri bugetare punctuale pentru capitolele de referință pentru studenți și învățământul superior: fondul de burse, subvenția cămine-cantine, subvenția pentru transport și finanțarea de bază.

„În urma unei analize realizate de ANOSR, reiese faptul că la nivelul Uniunii Europene doar Bulgaria alocă un procent din PIB mai mic decât România pentru învățământul superior, aflându-ne în continuare la coadă acestui clasament. Mai mult decât atât, între sistemul de învățământ superior românesc și cele europene există un decalaj care crește permanent, din cauza subfinanțării cronice a acestui domeniu în țara noastră”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

Conform organizației, în ultimii ani, în realizarea bugetului educației nu s-a ținut cont nici măcar de cei mai elementari factori economici, precum inflația, fapt care denotă o lipsă a unei viziuni de dezvoltare coerente asupra acestui domeniu. De asemenea, deși România a depășit criza economică, încă suntem foarte departe de nivelul bugetar pe care sistemul de învățământ l-a atins în anul 2008, an premergător crizei economice.

„Considerăm absolut necesar setarea acestui an ca punct de reper și încercarea recuperării diferențelor apărute în ultimii ani, care se adaugă faptului că nici măcar la acel moment nu eram aliniați mediilor Uniunii Europene privind finanțarea educației, dar eram mult mai aproape decât în prezent”, mai susțin reprezentanții ANOSR.

Investiția în educație aduce nenumărate beneficii societății, atât de ordin social, precum îmbunătățirea sănătății, scăderea ratei criminalității, speranța de viață mai mare, vulnerabilitatea la vicii sau participarea activă în societate pentru absolvenții de învățământ superior, cât și de ordin economic, aceștia contribuind cu sume mai mari la bugetul de stat, fiind mult mai ușor integrați în câmpul muncii și având venituri mai mari decât absolvenții fără studii superioare.

„Considerăm că în contextul social actual al României, o investiție substanțială în educație este mai mult decât recomandată, acest lucru putând combate abandonul școlar și dezvolta mult mai armonios întreaga societate. De asemenea, considerăm necesar ca guvernul să acorde o importanță sporită eliminării inechităților foarte mari existente în sistemul de învățământ și să opereze creșteri bugetare semnificative în domenii precum fondul de burse, subvenția cămine-cantine, subvenția pentru transport sau finanțarea de bază”.

Astăzi, reprezentanții elevilor și ai studenților se întâlnesc cu prim ministrul interimar, la guvern, pentru a discuta propunerile pentru Legea bugetului de stat pe anul 2016 în domeniul educației.

„Considerăm absolut necesară creșterea reală a finanțării educației în acest moment. Se pare că în anul 2015 trendul a fost unul pozitiv, conform datelor pe care le avem, și sperăm că acest trend să fie vizibil îmbunătățit în anul 2016. În plus, este pentru prima dată când premierul României provine din domeniul educațional, și avem încredere că acest lucru se va reflecta pozitiv pentru învățământ în propunerea de buget pe care o va formula guvernul pentru anul 2016.

Respectarea Legii Educației Naționale și alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru educație este un obiectiv important dar, și mai important este să ne asigurăm că orice creștere bugetară existentă se îndreaptă către capitolele care au cel mai mare nevoie de acest lucru, creșteri care să vină în sprijinul direct al studenților și care să elimine inechitățile din sistem”, a declarat Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.

ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “ANOSR cere guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educație. În UE, doar Bulgaria este în urma noastră

  1. Calin Dejeu

    Cum sa fie bani pentru educatie, cand banii trebuie sa ajunga la firmele retelei transpartinice care paraziteaza tara, cu diverse pretexte? In Cluj-Napoca, unde oricine stie ca debitul Somesului este reglat de salba de baraje din amonte si este imposibil sa iasa din matca, o firma capusa a Apelor Romane a calculat, pe bani publici, ca sunt suprafete imense care pot fi inundate de Somes (fara sa se rupa barajele) si ca trebuie cheltuiti 79.157.100 RON pe lucrari impotriva inundatiilor si alte firme capusa urmeaza sa ia banii publici pe lucrarile inutile.

    Reply
  2. Cornel

    „Este pentru prima data cand premierul Romaniei provine din sistemul educational…” si in ce fel va da acest fapt sperante ca cei 6% din PIB, ceruti de dvs., vor fi cheltuiti cu folos ? Nu stiti ca acest „premier educational” a sustinut aberatia evidenta cum ca Ponta NU a plagiat… dar nici nu a spus in ce categorie de fapte „cinstite” se incadreaza plagiatul (indiscutabil. evident) lui Ponta. Cum puteti sa va puneti sperantele intr-un astfel de opportunist ordinar ? Nu pentru inlaturarea unor astfel de oameni de la puterea politica ati iesit in strada ?? Apoi, oricat de multi bani publici se vor loca invatamantului, cata vreme acesti bani vor finanta activitatea „creatoare” a cadrelor universitare (si de cercetare. fiindca si acolo lucrurile stau cam la fel) ei vor fi doar o sursa de salarii (prea) bune pentru aceasta clasa de diletanti si impostori. Exceptiile de la dilettantism si imposture sunt prea putine, inca, pentru a ne permite sa afirmam ca , pana la urma, cei 6% (sau 16%, sau 60% sau cat o fi) din PIB va servi interesul public. Intreg sistemul de finantare a invatamantului – universitar, mai ales, dar nu numai – trebuie pus pe baze sanatoase din punct de vedere economic, ceea ce in momentul de fata nu se poate observa nici macar ca tendintza. A vorbi despre numere fixate prin legea bugetului pentru student, doctoranzi, masteranzi etc. este aberrant… si asta se vede (pentru cine are ochii deschisi inspre o evaluare critica) imediat. Ar mai fi multe de spus, dar se pare ca si ARC incurajaza mai mult populismul decat o viziune critica in discutarea acestui subiect 9si de aceea ma astept ca mesajul de fata al meu sa fie „moderat”).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *