Romania Curată

Transparenta in utilizarea banilor publici ARC propune realizarea unui portal care sa monitorizeze toate cheltuielile institutiilor publice

Alianța pentru o Românie Curată a propus, la punctul 2.4, în Carta Albă a Guvernării, în vederea asigurării transparenței în utilizarea banilor publici, realizarea unui portal care să monitorizeze cheltuielile instituțiilor publice. ”Instituirea, în cooperare cu societatea civilă şi asociaţiile de afaceri, a unei monitorizări permanente a alocării banului public către sectorul privat prin publicarea tuturor achiziţiilor din sectorul public pe portalul ANI şi crearii unui motor de căutare pentru firme private şi institutia de stat care face achiziţia.”

Este vorba despre un portal unic cu motor de căutare pentru firmă şi instituţie de stat în care să fie publicate toate achiziţiile. În Slovenia, țară care a implementat acest sistem, portalul există, pe site-ul ANI, iar soft-ul este făcut de secţia de informatică a Universităţii din Ljubljana. Astfel, fiecare cetățean va ști cît cheltuiește spitalul sau ce servicii cumpără instituțiile publice.

Totodată, portalul ar permite publicarea transferurile către administraţia subnaţională.

Motorul de căutare din Slovenia se numește ”Supervizor”, iar mai multe informații despre cum funcționează aplicația găsiți aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Transparenta in utilizarea banilor publici ARC propune realizarea unui portal care sa monitorizeze toate cheltuielile institutiilor publice

  1. PROFESORUL

    Statele europene in care functioneaza democratia, Legislativul este total separat de sectorul administratiei publice dar si de cel economic. In cadrul administratiei publice cheltuielile sau contractele din bugetele locale sunt nu numai monitorizate ci si gestionate de ONG-uri care isi asuma responsabilitatea eficientei si eficacitatii investitiilor publice.Pe cand ASA CEVA si pe la noi in ROMANIA?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *