Mihaela Parghel

TRAGEDIE: O bătrânică a murit după ce a fost lăsată să plece singură din spital. Braşovenii au ieşit „cu tălpile goale pe drum”, în semn de protest față de lipsa de responsabilitate a sistemului medical

O bătrână de 83 de ani a murit la Braşov, după ce a fost lăsată să plece din spital de un medic de gardă care nici măcar nu era angajat al unităţii medicale! Colegiul Medicilor consideră că nu este cazul să se autosesizeze, iar Ministerul Sănătăţii promite că va face o anchetă proprie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov – staţionarul Tractorul. Până atunci, azi, în faţa spitalului, braşovenii au participat la un flash-mob numit „Cu tălpile goale pe drum“ (aluzie la felul în care a fost găsită bătrâna), ca să atragă atenţia asupra erorilor fatale ce apar în mod repetat în sistemul public de sănătate, şi fiecare a aprins o lumânare pentru bătrâna care a murit îngheţată pe un câmp.

RC disparuta

Lăsată să plece singură din spital, cu fişa medicală şi buletinul legate de mână

„Moartea domnului Lăzărescu“ poate fi considerată deja o situaţie repetitivă pentru spitalele din România. Deşi nu era în cea mai bună stare fizică şi mentală, o bătrânică de 83 de ani a fost lăsată să plece din spital pe proprie semnătură de către medicul de gardă, care a considerat că bunica poate merge acasă la cerere.

Ea a fost adusă la Staţionalul Tractorul al Spitalului Judeţean Braşov, pentru complicaţii la rinichi, după ce trecuse printr-o resuscitare de 40 de minute. A primit acordul de a pleca „acasă la Brăila“ (aşa cum le-a spus medicilor) sâmbătă dimineaţa, la doar câteva minute după ce a fost transferată şi a părăsit de una singură spitalul. Rămăsese singură pentru puţin timp, cât familia s-a dus acasă să îi aducă haine. Imediat după aceea, nu s-a mai ştiut nimic de ea, iar aparţinătorii a început o căutare disperată, la care – prin intermediul reţelelor de socializare – s-au oferit să participe voluntari zeci de braşoveni.

După aproape 36 de ore de căutări, cu echipe în toate cartierele oraşului, a venit şi vestea proastă: bătrâna a fost găsită moartă pe un câmp, nu foarte departe de spital, după ce plecase în căutarea gării. În Braşov nu ştia adresa la care locuia familia sa. A fost găsită moartă de frig, în pijamale, papuci de unică folosinţă şi o pătură în jurul umerilor, adică exact cum plecase de la spital. De braţ avea legată fişa medicală şi actul de identitate, pe care gardianul spitalului i le-a prins la ieşire. Branula era încă în venă.

Se lasă cu cercetări disciplinare şi dosar penal

Cazul a atras rapid atenţia presei, iar întrebările către conducerea spitalului au scos la iveală detalii revoltătoare despre modul în care funcţionează sistemul public de sănătate. Comisia de anchetă constituită la dispoziţia conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a arătat că medicul care, în noaptea de 6 spre 7 martie, făcea de gardă la staţionaul Tractorul nici măcar nu are contract cu spitalul din Braşov! Conform graficului ce poate fi găsit şi pe site-ul spitalului, în noaptea respectivă, de gardă era dr. Eva Ionel. Cu toate astea, la ora 7 dimineaţa, când bătrâna a fost adusă de la Unitatea de Primiri Urgenţe în Staţionarul Tractorul, a fost întâmpinată de dr. Veronica Grigore, un medic care lucrează, de fapt, la Spitalul municipal Sf. Gheorghe. Doctorul i-a promis pacientei că, dacă semnează că refuză internarea, o va lăsa să plece acasă, deşi bătrâna era doar în papuci şi pijamale, într-o stare fizică departe de a fi stabilă şi fără niciun aparţinător.

RC lumanari brasov

A ieşit astfel la iveală faptul că dr. Eva Ionel, care avea gardă în acea perioadă, o chemase pe doctoriţa de la Sf. Gheorghe să o înlocuiască, pe motiv că se simţea rău. Conducerea SCJU Braşov a precizat că această manevră nu a fost anunţată şi conducerii.

Schimbul acesta s-a făcut ilegal, drept care dr. Ionel a fost trimisă în faţa Comisiei de disciplină din cadrul spitalului şi va fi sancţionată disciplinar, fiindcă a încălcat Regulamentul de ordine interioară şi procedurile de efectuare a gărzilor, a permanenţei medicale. În ceea ce o priveşte pe doctoriţa Grigore, cum nu avem contract cu aceasta, nu o putem trage la răspundere, dar ne-am adresat poliţiei, pentru că a prestat ilegal într-un spital public“, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean Braşov, dr. Daniela Neculoiu.

Având însă în vedere că nimeni nu a avut nimic de spus faţă de acest schimb de gărzi la Staţionalul Tractorul (nici gardienii, nici asistente, nici infirmiere), este posibil ca manevra să se fi repetat şi cu alte ocazii.

Colegiul Medicilor nu crede că este cazul să se autosesizeze

Întrebat despre măsurile pe care le va lua în acest caz, preşedintele filialei Braşov a Colegiului Medicilor, dr. Gabriel Moraru (şi el angajat la Spitalul Clinic Judţean de Urgenţă Braşov), a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu se va autosesiza şi nu va începe o anchetă decât privind o eventuală culpă medicală și în cazul în care va exista o plângere.

Flash-mob în faţa spitalului

Nepoata bătrânei i-a invitat azi pe braşoveni să aprindă împreună o lumânare în faţa spitalului, mulţumindu-le pentru mobilizarea din week-end, când multe persoane, chiar şi necunoscuţi, s-au oferit pe reţelele de socializare să participe la căutarea bunicii. Crina Coliban a spus că, din punctul său de vedere, medicii au încercat să „scape“ de pacientă. „De la spitalul judeţean a fost transferată repede, iar la Tractorul cred că reumatologul a vrut să scape de bunica. Nu ştiu ce a fost în capul celor care au tratat-o. (…) Am primit sute de mesaje de la oameni care spun că au avut aceleaşi probleme şi mă roagă să nu las lucrurile aşa. Sistemul poate da erori, însă cred că este o mare problemă cu cele două doctoriţe, Grigore şi Ionel. Nu acuz pe nimeni, nu cred că cineva este vinovat, dar se vede că lucrurile nu au fost corecte din punct de vedere spitalicesc şi medical. Voi merge mai departe şi am încredere că lucrurile vor fi rezolvate corect din punct de vedere legal şi medical. Trebuie să ştim să nu ne ascundem, să nu întoarcem capul când se întâmplă astfel de lucruri. Bunica mea a fost lasată să plece din spital cu o mână plină de sânge, cu picioarele goale şi cu o păturică pe ea”, a declarat Crina.

RC lacrimi brasov

Poliţia nu a avut „timp de aşa ceva”

Una dintre participantele la flash-mobul de azi a spus că a venit pentru a aprinde o lumânare. Spune că a văzut-o pe pacientă când a plecat din spital, însă nu s-a oprit să o ajute, fiind în grabă. Acum regretă. Doamna susţine însă că imediat după ce a văzut la televizor stirea despre dispariţia bătrânei, a sunat la 112. „Am sunat pentru a spune ce ştiu. Mi s-a făcut legătura cu un poliţist care a spus că nu are timp de aşa ceva şi mi-a spus să sun la Criminalistică”, a declarat femeia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “TRAGEDIE: O bătrânică a murit după ce a fost lăsată să plece singură din spital. Braşovenii au ieşit „cu tălpile goale pe drum”, în semn de protest față de lipsa de responsabilitate a sistemului medical

  1. George Petrineanu

    „O bătrânică a murit după ce a fost lăsată să plece singură din spital.”
    Cu părere de rău, această știre seamănă cu alte neştiri din categoria „oo femeie a fost gravidă 9 luni și a dat naștere unei fetițe”.

    As vrea să cred că atunci cînd voi fi de 83, sau 93, o să fiu lăsat să părăsesc spitalul (ssau chiar lumea) în virtutea propriei voințe și nu să fiu ținut cu forța. Dar dacă în România școala a ajuns loc de rugăciune atunci trebuie și spitalul să fie arest de poliție.

    Și chiar, cum ar fi trebuit să se procedeze?

    P.S. Bineînțeles că întâmplarea putea fi tratată cu mai multă empatie (cuvînt necunoscut) de personalul spitalului dar de la asta pînă la a cere capete să cadă e ceva distanță.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ George Petrineanu: așteptând măcar să vină rudele, aparținătorii, să o preia – nu poți s-o lași să iasă pe ușa spitalului în șlapi și pijamale

      Reply
      • George Petrineanu

        @Mihai Gotiu
        Se pot vedea lucrurile in moduri diferite. Eu nu sustin lipsa de empatie sau malpraxisul.
        Imi imaginez ca un medic are mandat sa dea o externare indiferent de felul cum e imbracat sau pregatit pacientul.
        In plus, un pacient care este in deplinatatea intelegerii (si trebuie aplicata aceasta prezumtie oricui, cita vreme nu exista semne evidente ca nu ar fi asa) are dreptul sa ceara externarea fara ca aceasta sa-i fie conditionata. Nu cred ca e misiunea unui medic sa examineze cu ce e echipat pacientul cind iese pe usa spitalului. Externarea nu se da la usa ci undeva intr-un salon presupun iar pacientul poate in momentul acela fi si aproape gol.

        D-na Ligia Dumitrescu argumenteaza „Sa vorbesti cu un om de 80 de ani, neinsotit, imbracat in pijama si incaltat in papuci de unica folosinta, pe holul spitalului.. si sa ii spui ca, daca isi asuma raspunderea, il lasi acasa.. mi se pare malpraxis.”
        Se poate sa ma insel, dar strict personal consider ca atunci cind voi fi de 80 de ani (sau cit voi fi in viata) voi tine foarte mult la dreptul de a putea parasi spitalul fara sa dau alte explicatii. Bineinteles, cazuri speciale de imobilitate, lipsa partiala a facultatilor mintale etc pot fi discutate.
        Ne revoltam prea usor. Libertatea personala costa, si in România ducem cam multa lispa de ea.
        Bineinteles ca e un caz nefericit iar comentariile mele se bazeaza pe putinele date pe care le-am putut deduce. Deci concluzia poate fi la fel de bine cea a articolului, daca nu mai rau.
        In rest, si eu am o atitudine foarte critica fata de – in general – comportamentul tuturor autoritatilor. Dar tocmai de aceea incerc sa fiu atent sa nu mai pun si de la mine in invinuiri ca sa-i martirizez si sa compromit abaterile reale.
        Deunazi o doamna de 60 de ani a chemat ambulanta (in Pitesti, centru important) acuzind dureri foarte intense. Acestia au venit si i-au cerut sa coboare in strada (de la etajul 3). Dupa ce a coborit un etaj a lesinat de durere. A venit intr-un sfirsit personalul si au carat-o intr-o patura. Nu aveau targa!
        @Ligia Dumitrescu
        Mama a suferit la numai 36 de ani un accident (banal) de sufocare cind era acasa. Eram plecat si am apucat sa intru in apartament sa o gasesc intinsa pe jos si pe doctorita salvarii care stringindu-si instrumentele sa plece mormaia scirbita „A decedat”.
        Dar nu stiu ce concluzie sa trag din asta.
        Trebuie sa fim atenti cu libertatea noastra. Va asigur vom vrea sa fim oameni liberi si la 80. Cunosc o serie de cazuri (de ex in Cluj, un pictor cunoscut) de virstinici care au fost practic tinuti inchisi in camine doar pentru ca asa erau regulile.

        Reply
    • Ligia Dumitrescu

      Domnule Petrineanu, In ceea ce priveste cazul de fata, din cate inteleg, doctorita nu a examinat-o pe batrana in cabinetul medical. Sa vorbesti cu un om de 80 de ani, neinsotit, imbracat in pijama si incaltat in papuci de unica folosinta, pe holul spitalului.. si sa ii spui ca, daca isi asuma raspunderea, il lasi acasa.. mi se pare malpraxis. Practic, doctorita nu si-a facut minima datorie de a consulta un pacient. Spitalul nu este puscarie, dar trebuie sa fie un loc sigur si pentru pacientii care nu au discernamant. Medicul trebuie sa constate daca pacientul e capabil sa ia decizii care ii afecteaza viata. Si, in cazul acesta, nu a facut-o. Ma intreb daca faceati acest comentariu in cazul in care mama dumneavoastra parasea spitalul dezbracata, la 0 grade si nimeni nu stia unde si in ce conditii!? In acest caz nu empatia a fost problema, ci lipsa unor proceduri clare, in interesul bolnavului, nu care sa apere medicii atunci cand fac porcarii, precum si o lipsa crasa de umanitate si morala. Ca daca erau empatici, rezonau cu dorinta batranei de a merge acasa.. ceea ce au facut, daca stai sa te gandesti! Da, in spitale personalul este insuficient, platit prost, lipsit de dotari. Da, exista medici si asistenti remarcabili, care pun suflet indiferent de situatie (Slava domnului!) Dar asta nu justifica dezinteresul, uneori scarba cu care sunt tratati pacientii, nu justifica aura de martiri pe care si-o iau unii .. ca lucreaza in sistemul medical in Romania.. In definitiv, au ales sa faca acest lucru. Si stiau cam care e „pachetul” … Avand in vedere ca nu este un eveniment izolat, ca deja devine simptomatica aceasta atitudine in cadrul sistemului, trebuie sa cada capete! Trebuie gandite niste reglementari in interesul bolnavului. Trebuie aparat si personalul medical de abuzuri. Apoi.. daca avem noroc, o sa se mai schimbe si atitudinea.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *